Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός στον Γιώργο Μαυρωτά για να τον οδηγήσει στην απόφαση να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Ξέρω όμως ότι μου συμβαίνει για πρώτη φορά στη ζωή μου να πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται στο άκουσμα της είδησης ότι ναι, αυτή είναι μια επιλογή με ονοματεπώνυμο που πείθει ότι μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλη. Δεν μου είχε ξανασυμβεί ποτέ να εκτιμήσω, όταν πρωτοάκουγα το ονοματεπώνυμο του γενικού γραμματέα, ότι πρόκειται για κάποιον που πληροί τα κριτήρια της φύσης που έχει η αποστολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και να τον κρίνω εξαρχής ικανό να αφήσει πίσω του μια καλύτερη κατάσταση από αυτή που παραλαμβάνει. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 45 χρόνια που μια κυβέρνηση στέλνει με την επιλογή της το μήνυμα ότι τη νοιάζει ο μαζικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ. Κι αν κανείς λάβει υπόψη ότι αυτή η επιλογή δεν έχει ίχνος κομματικής απόχρωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για τον – μέχρι τη στιγμή της τοποθέτησής του – αντιπρόεδρο ενός άλλου πολιτικού σχηματισμού, οδηγείται στην εκτίμηση ότι, στην πρώτη της ανάγνωση, αυτή η επιλογή μοιάζει με τον ορισμό της ορθής επιλογής.

Δεν είναι ούτε σοφός, ούτε μάγος ο Μαυρωτάς. Και φυσικά δεν πρόκειται για μια δοκιμασμένη λύση στην διοίκηση του αθλητισμού. Συνεπώς δεν είναι η ιστορία του στη διοίκηση αυτή που σε πείθει από την πρώτη ανάγνωση ότι είναι μια επιλογή που θα αλλάξει τη μοίρα του μαζικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Είναι όμως τόσο χαμηλά ο πήχης, μιας Ελλάδας που μέχρι χθες δεν έδειχνε να νοιάζεται για τον μαζικό αθλητισμό και έδινε την ελάχιστη σημασία στον ερασιτεχνικό, και είναι τέτοιες οι καταβολές και η ιστορία της πορείας του Μαυρωτά στον αθλητισμό, και είναι και η ακαδημαϊκή του πορεία που σε πείθουν ότι έχει όλο το απαραίτητο λογισμικό για να ανταποκριθεί, να προσεγγίσει δημιουργικά τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας της κρίσης και να παράξει κοινωνικό έργο. Εάν μάλιστα τον έχεις συναναστραφεί, ή αν έχεις παρακολουθήσει τη δράση που έχει αναπτύξει στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, ή έστω έχεις διαβάσει το βιβλίο του, “Το θεώρημα της επτάδας” και έχεις γνωριστεί με το αξιακό του σύστημα, τσιμπιέσαι από τη χαρά που σου δημιουργεί η συνειδητοποίηση ότι ο μαζικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός περνά σε τόσο καλό μυαλό, σε τόσο καλή ψυχή, σε τόσο ικανά και καθαρά χέρια.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως βασική αποστολή της έχει την αθλητική πολιτική της χώρας. Στόχος της, όπως περιγράφεται στο κείμενο της σύστασής της ως φορέα, είναι η καλλιέργεια, η διάδοση αλλά και η εμπέδωση του αθλητικού πνεύματος σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Ακόμα, σκοπό της έχει τη διασφάλιση των αξιών του Ολυμπισμού και τη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος. Η Γ.Γ.Α. είναι αρμόδια για την διοίκηση και την οργάνωση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Είναι ο φορέας ο οποίος εποπτεύει και ελέγχει τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα του χώρου του αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις οι οποίες ισχύουν αλλά και με βάση το πρόγραμμα Αθλητικής Πολιτικής. Η εκάστοτε διοίκηση οφείλει να αποτυπώνει την Στρατηγική Αθλητική Πολιτική, σύμφωνα με τις αθλητικές ανάγκες της χώρας. Διαβάζεις όλη αυτή την περιγραφή και εύκολα συνειδητοποιείς πόσο κατάλληλος είναι για τη θέση του Γραμματέα ένας πρώην αθλητής με 5 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τόσο μεγάλη κοινωνική και αθλητική δράση, ο οποίος έχει φτάσει τις ακαδημαϊκές σπουδές του στο επίπεδο του αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου και έχει κάνει διδακτορικό στην επιχειρησιακή έρευνα. Διαβάζεις την περιγραφή και αντιλαμβάνεσαι τον όγκο και τον συντελεστή δυσκολίας της δουλειάς που περιμένει τον Μαυρωτά. Διαβάζεις το κείμενο και καταλαβαίνεις το ύψος των προσδοκιών που γεννά η τοποθέτησή του στη θέση. Διαβάζεις το κείμενο και καταλαβαίνεις πόσο πιο αυστηροί θα είμαστε μαζί του συγκριτικά με τη στάση μας απέναντι σε πολλούς εκ των προκατόχων του, επειδή η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε αναγκάζει να περιμένεις πολλά μόνο από αυτούς που εμπιστεύεσαι και να μην περιμένεις τίποτα από τους υπόλοιπους.

Ο Μαυρωτάς παραλαμβάνει ένα σχεδόν σαπισμένο ΟΑΚΑ, το οποίο εκμεταλλεύονται ιδιώτες και παρ’ όλα αυτά το κράτος, που εισπράττει τα ενοίκια, δεν έχει καταφέρει να μην μπαίνει μέσα και προσπαθεί να το “σκοτώσει”. Παραλαμβάνει ένα σωρό ολυμπιακές εγκαταστάσεις που σαπίζουν, ένα σωρό αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα που μένουν κλειστές πίσω από σκουριασμένα συρματοπλέγματα και σκουριασμένα λουκέτα. Παραλαμβάνει μια Ελλάδα που δεν της καίγεται καρφί για τον μαζικό αθλητισμό, που είναι ο πιο ιερός σκοπός της Γενικής Γραμματείας. Μια χώρα στην οποία αποκτάς δικαίωμα να αθληθείς και να ασκηθείς μόνο αν έχεις λεφτά για να πληρώσεις τους ιδιώτες. Δεν έχω ιδέα πόσο θα μείνει εκεί και τι θα καταφέρει ο Μαυρωτάς. Για αρχή μου αρκεί, για να αισιοδοξώ ότι επιτέλους η Ελλάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με την λογική στο πεδίο του μαζικού αθλητισμού, η τοποθέτησή του στη θέση. Ξέρω ποιος είναι, ξέρω πόσο μεθοδικός είναι, ξέρω πόσο εξοικειωμένος ήταν στον καιρό του ως αθλητής να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να τις ξεπερνά. Ξέρω ότι δεν υπήρξε λαμόγιο ή ενεργούμενο. Αν καταφέρει να εμπνεύσει και να παρακινήσει την ομάδα των συνεργατών του, θα καταφέρει σημαντικά χτυπήματα στο τέρας της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, των παρωχημένων αντιλήψεων και της δικτατορίας των μετρίων και των άσχετων με τον αθλητισμό. Είμαι βέβαιος ότι την ημέρα που θα φεύγει από την γενική γραμματεία θα αφήνει πίσω του περισσότερους Ελληνες που θα έχουν την ευκαιρία για αθλητισμό και ένα κράτος με πιο σύγχρονη αντίληψη για τον μαζικό αθλητισμό.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This