Επιλογή Σελίδας

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Αυγούστου του 1976 και το καλεντάρι της Formula 1 «ταξίδευε» στη θρυλική πίστα του Νίρμπουργκρινκ της Γερμανίας ή αλλιώς, όπως ονομάζεται, «Πράσινη Κόλαση». Ήταν μία διαδρομή 22,835 χιλιομέτρων μέσα σε δάσος, αρκετά γρήγορη και επικίνδυνη.

Ο Νίκι Λάουντα εκείνο το διάστημα ήταν μπροστά από τον Τζέιμς Χαντ στον πίνακα κατάταξης, όμως ο Αυστριακός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να τρέξει στον αγώνα. Στην ενημέρωση των οδηγών είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει το σιρκουί και την έλλειψη πυρασφάλειας. Οι αντίπαλοι του ψήφισαν κατά του μποϊκοτάζ παρά το γεγονός ότι τρεις οδηγοί είχαν χάσει τη ζωή τους στην «Πράσινη Κόλαση» τα προηγούμενα χρόνια.

Την 1η Αυγούστου στην μέρα του αγώνα ο Τζέιμς Χαντ κατείχε την pole position με τον Λάουντα να βρίσκεται στην 2η θέση. Παρόλ’ αυτά δεν δόθηκε η ευκαιρία στον Αυστριακό οδηγό της Φεράρι να διεκδικήσει κάτι. Μόλις στον 2ο γύρο, ο Λάουντα αναμείχθηκε σε ατύχημα και έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου, το οποίο προσέκρουσε στις μπαριέρες και τυλίχθηκε στις φλόγες. Μάλιστα, συγκρούστηε αμέσως μετά και με το μονοθέσιο του διερχόμενου Μπρετ Λάνγκερ.

Ο Λάουντα παγιδεύτηκε στα συντρίμμια του αυτοκινήτου και μέχρι να τον απεγκλωβίσουν άλλοι οδηγοί είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Τις πρώτες ώρες ο Αυστριακός είχε τις αισθήσεις του, όμως αμέσως μετά έπεσε σε κώμα. Τα εγκαύματα ήταν σοβαρά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καεί το κεφάλι του, να χάσει μεγάλο μέρος από το δεξί του αυτί, όπως και μαλλιά και φρύδια.

Μετά από επίπονη διαδικασία ανάρρωσης ο Λάουντα έδειξε το μεγαλείο του και επέστρεψε στις πίστες έχοντας χάσει μόλις δύο αγώνες. Στο πρώτο του Grand Prix μετά το ατύχημα στην Ιταλία τερμάτισε 4ος. Το πρωτάθλημα βέβαια εκείνη τη σεζόν κατέκτησε ο Χαντ, αφού ο Λάουντα αποφάσισε να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του Ιαπωνικού GP εξαιτίας βροχής.

Για τους σινεφίλ το ατύχημα του Λάουντα και η αντιπαλότητα με τον Τζέιμς Χαντ αποτυπώνεται με εξαίσιο τρόπο στην ταινία του Ρον Χάουαρντ «Rush». Το ρόλο του Λάουντα υποδύεται ο Ντάνιελ Μπρουλ, ενώ του Χαντ ο Κρις Χέμσγουορθ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This