Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Ένα από τα κομμάτια στα οποία δίνει μεγάλη έμφαση η ΑΕΚ, από την επιστροφή της στα «μεγάλα σαλόνια» ως και σήμερα, είναι η ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής, αλλά και η αξιοποίηση παιδιών, που σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να σταθούν στην ανδρική ομάδα και θα αποτελέσουν την βάση του συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση προχώρησε σε μια κίνηση με ξεχωριστή σημασία.

Το απόγευμα της Δευτέρας (05/08) η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον 16χρονο Φελίξ Ογκμπέντε. Ο νεαρός άσος υπέγραψε έως το καλοκαίρι του 2025 και αναμένεται να αξιοποιηθεί σε βάθος ετών. Άλλωστε οι συστάσεις που ακολουθούν τον νεαρό άσο, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην ομάδα παίδων της ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Τσεπέλη, είναι πολύ καλές.

Ο Ογκμπέντε αποτελεί μία ακόμα ανακάλυψη του Σπύρου Βελλινιάτη. Ο έμπειρος προπονητής, που ξεχώρισε το ταλέντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα ανοιχτά γήπεδα της Αθήνας, μίλησε για την άγνωστη πλευρά του Ογκμπέντε, στάθηκε στο αγωνιστικό χάρισμα που διαθέτει, ενώ εξήγησε ποια είναι στα στοιχεία στο παιχνίδι του που θυμίζουν τον «Greek Freak».

Στην αρχή της κουβέντας ο έμπειρος προπονητής θυμήθηκε το πώς ανακάλυψε τον νεαρό άσο στους δρόμους της Κυψέλης. «Τον ανακάλυψα, όπως ανακαλύπτω τα παιδιά, στον δρόμο. Τον είδα στην Κυψέλη μαζί με ένα άλλο παιδί που παίζει στην ΑΕΚ, τον Φέιβορ Ουκπέμπορ και μου έκανε εντύπωση το παιδί. Ήταν το μάτι του… σκάουτ. Μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να παίξει το παιδί, δεν ξέρει μπάσκετ, αλλά εγώ έλεγα ότι είναι μια χαρά!

Το παιδί όντως δεν ήξερε πολλά από μπάσκετ. Το πήρα στους Τρεις Αστέρες που ήμουν τότε. Είχε πρόβλημα στην προσαρμογή, αρχικά, γιατί ήταν ένα παιδί φοβισμένο. Βήμα βήμα δουλέψαμε. Από τους Τρεις Αστέρες το πήγα στο Μοσχάτο, δουλέψαμε εκεί δεύτερη σεζόν. Με το Μοσχάτο φτάσαμε στον τελικό ενός τουρνουά που έγινε στο Πέραμα και ο Φέλιξ έπαιξε φανταστικά.

Ήταν ένα παιδί που δεν έχανε προπονήσεις. Ήταν ένα παιδί μελαγχολικό, δεν είχε καταλάβει ακόμα το ταλέντο του. Θα σου πω και μια ιστορία για τον Φέλιξ. Περίπου μία εβδομάδα πριν τον τελικό του τουρνουά που κατακτήσαμε, ο Φέλιξ δεν είχε κουράγια να κάνει προπονήσεις. Και επειδή του άρεσε το ποδήλατο που οδηγούσα, τον έβαζα να κάνει ποδήλατο τη διαδρομή Μοσχάτο-Κυψέλη, ενώ εγώ έκανα τη διαδρομή με τα πόδια! Το εγχείρημα αυτό πέτυχε. Παίξαμε τελικό με το Παγκράτι και εκείνος στα τελευταία λεπτά έκανε 3 κλεψίματα και κερδίσαμε το τουρνουά.

Η μητέρα του είχε μεγάλη επιμονή να έρχεται στις προπονήσεις. Και ο πατέρας του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, καθώς ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

Έχοντας περάσει έναν χρόνο, στην ομάδα των Τριών Αστέρων, όπου μπήκε σε ένα νέο περιβάλλον, το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί. Και όπως σημειώνει ο Βελλινιάτης «μετά τον πρώτο χρόνο, φάνηκε πως ήταν ένα παιδί χαρισματικό. Πριν από λίγο καιρό κέρδισε το βραβείο του MVP σε ένα τουρνουά στην Κηφισιά. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να του κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, γιατί είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, όμως αμέσως μετά φάνηκε πως το παιδί ήταν χαρισματικό. Προσπαθήσαμε να δουλέψουμε στο επικοινωνιακό κομμάτι. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερος».

Για τον νεαρό άσο της ΑΕΚ μόνο καλά λόγια είχε να πει, όσον αφορά την αγωνιστική εικόνα του. «Ο Φέλιξ σε όλους τους τομείς είναι χαρισματικός. Και στην ντρίμπλα και στην πάσα και στο σουτ. Και στην αντίληψη! Υπήρχαν προπονητές που τον είχαν δει και δεν πίστευαν πως θα εξελιχθεί αγωνιστικά. Εγώ πίστεψα ότι έχει εσωτερικές κρυμμένες δυνάμεις και βήμα βήμα μπόρεσε και έδειξε αυτό που πραγματικά αξίζει και μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα στο μπάσκετ».

Και για τον ίδιο τον Έλληνα κόουτς, όμως, η υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου του νεαρού άσου είναι μια δικαίωση των κόπων και των προσπαθειών του. «Σίγουρα είναι δικαίωση. Πολλοί αμφισβήτησαν και είπαν πως αυτό που έγινε με τον Γιάννη ήταν τυχαίο. Δεν είχα την υποστήριξη κανενός και από μια προσπάθεια 6-7 παιδιών που μάζεψα μετά τον Γιάννη, είναι το πρώτο παιδί που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο».

Η σχέση των δυο τους παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα ακόμα και σήμερα. Έτσι, ο έμπειρος προπονητής δεν χάνει την ευκαιρία να συμβουλεύει τον άσο της Ένωσης, δίνοντας έμφαση πάντα στον χαρακτήρα του. «Ο Φέλιξ, όπως και όλα τα παιδιά πρέπει να χαίρονται με αυτό που κάνουν. Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά σε στοιχεία τα οποία έχουν ταλέντο, που μπορεί να μην είναι μόνο το μπάσκετ, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Τα παιδιά είναι διαμάντια.

Πολλές φορές συμπάσχουν με τους γονείς που έχουν δυσκολίες. Και παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να νιώθουν αδικημένα, νιώθουν πως πρέπει να συμβάλλουν στην οικογένεια, όπως έκανε ο Γιάννης, έτσι και ο Φέλιξ. Ο χαρακτήρας τους με μαγεύει και το πόσο αγαπούν την οικογένειά τους. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν πάρει ακόμα τον κακό δρόμο. Όσο τα φώτα της δημοσιότητας δεν έρχονται απότομα, αυτό είναι καλό, άρα μπορούν να το διαχειριστούν πιο εύκολα».

Κάποια πράγματα ο Φέλιξ τα κάνει καλύτερα από τον Γιάννη, αλλά θα πρέπει να μελετήσει το παιχνίδι

Από τα δικά του χέρια πέρασε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Παρακολουθώντας και τους δύο αθλητές ο Βελλινιάτης υπογράμμισε πως «σε μερικά πράγματα ο Φέλιξ είναι καλύτερος! Δεν ξέρω αν θα ψηλώσει. Υπάρχει βίντεο που καρφώνει με 2,5 ντρίμπλες στο γήπεδο. Όταν αυτό το έκανε ο Γιάννης θεωρήθηκε ικανότητα του Γιάννη. Βλέπεις ότι όταν έχεις δουλέψει με ένα παιδί με ταλέντο και με συγκεκριμένο τρόπο, το κάνεις πάλι. Κάποια πράγματα ο Φέλιξ τα κάνει καλύτερα από τον Γιάννη. Η ουσία όμως, είναι πόσο θα μελετήσει το παιχνίδι. Σε αυτό ο Γιάννης φάνηκε και καλός και τυχερός. Υπήρχαν προπονητές όπως ο Τάκης ο Ζήβας που τον βοήθησαν να μελετήσει το παιχνίδι ακόμα καλύτερα. Αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης έμεινε συγκεντρωμένος στο να αποδεχτεί και να καταλάβει το παιχνίδι. Ο Φέλιξ θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος για να ανέβει επίπεδο στο παιχνίδι και να διαχειριστεί σωστά το παιχνίδι. Σε αυτό θέλει ακόμα δουλειά».

Στο τέλος της κουβέντας ρωτήσαμε ποιο είναι το ταβάνι του νεαρού άσου της Ένωσης, ο οποίος έχει ήδη δείξει τα πρώτα… δείγματα γραφής με την κιτρινόμαυρη φανέλα κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν. Και όπως επεσήμανε δεν υπάρχει ταβάνι για τον Ογκμπέντε, αρκεί να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.

«Για μένα ο Φέλιξ δεν έχει ταβάνι. Το ερωτηματικό είναι πόσο θα είναι συγκεντρωμένος. Έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στην ΑΕΚ, τον βοήθησε πάρα πολύ το τιμ προπονητών. Ήταν σε ένα πολύ πιο ήρεμο περιβάλλον αγωνιστικά. Εκεί τον βοήθησαν να αυξήσει την αυτοσυγκέντρωσή του. Εκεί θα παιχτεί και η εξέλιξη του παιδιού αυτού. Δεν υπάρχει ταβάνι και όριο στον Φέλιξ. Το θέμα είναι κατά πόσο θα είναι ακόμα ερωτευμένος με την μπάλα και θα καταλάβει το οργανωμένο παιχνίδι», ήταν τα λόγια του.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This