Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Από μικρή ηλικία είχε ανακαλύψει την έφεσή του στο μπάσκετ. Και πώς να μην το κάνει αυτό, άλλωστε, όταν όλη η οικογένειά του είχε ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα. Ο Κέντρικ Ρέι δεν άργησε να μπει στον… μαγικό κόσμο του μπάσκετ, έχοντας ένα πολύ ισχυρό στήριγμα: Την οικογένειά του. Αυτή που κάθε στιγμή στεκόταν στο πλευρό του σε καλές και κακές στιγμές.

Στις κακόφημες γειτονιές του Μπρονξ, εξάλλου, το μπάσκετ ήταν σαν μια… διαφυγή για τους νέους της εποχής. Η οικογένειά του φρόντισε να τον αφήσει μακριά από όλες τις… κακοτοπιές των δρόμων, όπως και τα άλλα τρία αδέρφια του, τον Άλαν, την Μπρίτανι και τον Άαρον.

Παρεμπιπτόντως, ο μεγάλος αδερφός του, Άλαν Ρέι, είναι και εκείνος που έχει το πιο… λαμπερό όνομα στην οικογένεια. Βλέπετε, κατά το παρελθόν είχε φορέσει τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς (με τους οποίους αγωνίστηκε ο Κέντρικ στο φετινό Summer League), ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Τις βάσεις, λοιπόν, τις είχε πάρει από την οικογένειά του και πιο συγκεκριμένα από τα παιχνίδια με τα αδέρφια του. Τα καλοκαίρια περνούσαν αρκετές ώρες μαζί παίζοντας μπάσκετ. Τις περισσότερες φορές ο Κέντρικ Ρέι έχανε και όπως είχε πει χαριτολογώντας «Έκανα trash talking κάποιες φορές για να τους αποσπώ την προσοχή, αλλά και πάλι έχανα». Όλα αυτά μέχρι να έρθει η πρώτη… νίκη του «Θυμάμαι μια φορά παίζαμε με τον αδερφό μου και την αδερφή μου και πέτυχα την πρώτη μου νίκη. Τότε είπαν πως το αποτέλεσμα δεν μετρούσε γιατί είχα κερδίσει μόλις 2 πόντους. Αυτή όμως ήταν η διάθεσή μας, δεν μας ικανοποιούσε τίποτα. Και αυτή τη νοοτροπία την κουβαλάω ακόμα και σήμερα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει ευδιάκριτο σε ανιχνευτές ταλέντων, αλλά και ανθρώπους του μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Τομ Μουρ, προπονητής του Quinnipiac, του πρώτου Κολεγίου στο οποίο φοίτησε ο Ρέι. «Για πρώτη φορά τον είδα σε μια ανεπίσημη επίσκεψη «Τον είχα δει να παίζει έξι παιχνίδια μέσα σε δύο μέρες στο τέλος του Ιουλίου και αυτό με είχε εντυπωσιάσει πάρα πολύ. Μία εβδομάδα μετά περίπου, ήμουν μαζί με τον προπονητή του στο High School και αυτόν. Καθίσαμε και συζητήσαμε και είδα πως πρόκειται για έναν πολύ καλό τύπο, που είναι καλός συνομιλητής και ακούει τα πάντα απ’ όσα του λες. Ήταν πολύ ταπεινός. Όλα αυτά τα στοιχεία μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση», θυμάται ο Μουρ.

Πέραν του χαρακτήρα του, όμως, ο Μουρ εστιάζοντας στην εικόνα του Ρέι εντός παρκέ είπε «Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα πράγματα. Η στάση του πάνω στο παρκέ δεν αλλάζει και θέλει πάντα το καλύτερο για τον εαυτό του και την ομάδα του».

Η μεταγραφή και η… εκτόξευση

Έπειτα από δύο χρόνια στο Quinnipiac ο Ρέι αποχώρησε το καλοκαίρι του 2014. Και γι αυτό υπήρχε εξήγηση. «Θεωρούσα πως δεν έπαιρνα τις κατάλληλες ευκαιρίες, σε σχέση με τους άλλους γκαρντ της ομάδας ώστε να δείξω τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο. Έτσι το να φύγω ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα».

Και από το Quinnipiac ο Ρέι πήγε στο Kennesaw, στο οποίο αγωνίστηκε από το 2015 έως το 2017. Βλέπετε, τη σεζόν 2014-15 ο Ρέι έμεινε ανενεργός, λόγω των κανονισμών του NCAA για μεταγραφές σε Κολέγια.

Από τις πρώτες εμφανίσεις του με τους Owls o Ρέι έδειξε πως έχει ποιότητα και πως είναι ικανός να πετύχει σπουδαία πράγματα. Την σεζόν 2015-16 μέτρησε 18,7 πόντους, ενώ κατάφερε να γράψει ιστορία, καθώς κατέγραψε season record με τους 579 πόντους που πέτυχε σε μία σεζόν!

Ο Ρέι στα δύο χρόνια που έμεινε στο Kennesaw κατάφερε να κάνει πράγματα και θαύματα, έχοντας 22,4 πόντους κατά μέσο όρο την δεύτερη σεζόν του, δείχνοντας πως είναι μια πραγματική… καλαθομηχανή. Όσο δεινός σκόρερ όμως είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, άλλο τόσο ταπεινός παρέμενε έξω από αυτό «Οι συμπαίκτες μου φρόντιζαν να δουν τα κατάλληλα σημεία για να κινηθώ. Τους αξίζουν πολλά credits», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το draft pick που δεν ήρθε ποτέ και η Ευρώπη

Έπειτα από την διετία στο Kennesaw και έχοντας ολοκληρώσει την πορεία του στο NCAA, ο Ρέι πήρε την απόφαση να δηλώσει συμμετοχή στο Draft του 2017. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δούλεψε με σκοπό να ακούσει το όνομά του ανάμεσα στις 60 επιλογές στου Draft. Μάταια όμως…

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Ο Ρέι έμεινε εκτός 60άδας, όμως δεν απογοητεύτηκε και δεν το έβαλε κάτω. Είχε μάθε, άλλωστε, από μικρός να φτιάχνει μόνος τη μοίρα και την τύχη του στο παρκέ. Έτσι πήρε μια γενναία –για εκείνον- απόφαση: Να κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη και να αρχίσει από εκεί την επαγγελματική καριέρα του.

Η Νίμπουρκ από την Τσεχία ήταν η ομάδα που του έδωσε τη δυνατότητα να συστηθεί στο κοινό και να δείξει και στα ευρωπαϊκά παρκέ το επιθετικό ταλέντο του. Συν τοις άλλοις, οι… μόνιμοι πρωταθλητές Τσεχίας είχαν υποχρεώσεις και στο Champions League, με τον Ρέι να έχει τη δυνατότητα δύο αγώνων την εβδομάδα.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SDNA ο Αμερικανός γκαρντ είχε σταθεί και στην σεζόν στην Τσεχία, τονίζοντας ότι «έχω περισσότερα απ’ όσα περίμενα το καλοκαίρι όταν υπέγραφα στη Νίμπουρκ. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός στην Ευρώπη και το επίπεδο είναι υψηλό. Αυτό είναι μια πρόκληση για μένα, ώστε να δείξω το καλύτερο δυνατό πρόσωπο και να ανεβάσω επίπεδο το παιχνίδι μου. Με βοηθάει και το γεγονός πως στην Τσεχία ασχολούμαι 100% με το μπάσκετ και δεν έχω πράγματα να μου αποσπούν την προσοχή», δείγμα του πόσο απολάμβανε αυτό που έκανε στην ομάδα του Ορέν Αμιέλ.

Μέσα από την παρουσία του στη Νίμπουρκ, αλλά και τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο BCL, με… αποκορύφωμα την 30άρα απέναντι στην ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16», ο Ρέι τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Εκείνη που τον «κέρδισε», όμως, ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ!

Ο Νέβεν Σπάχια είχε διακρίνει τις ικανότητές του στην επίθεση και ήθελε να πλαισιώσει τον Σκότι Ουίλμπεκιν με έναν γκαρντ που θα άλλαζε τις ισορροπίες στο επιθετικό κομμάτι και θα «κατέστρεφε» τα αμυντικά πλάνα των αντιπάλων του. Φευ…

Ο Ρέι δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ποτέ στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο ρόλος του σταδιακά περιορίστηκε, ενώ η έλευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου τον άφησε για τα καλά εκτός ροτέισιον. Βλέπετε, στην φιλοσοφία του Έλληνα κόουτς δεν ταίριαζε το στυλ παιχνιδιού του Ρέι και ως εκ τούτου έμεινε στο περιθώριο.

Και πάλι, όμως, βρήκε καταφύγιο στο… BCL! Η Λε Μαν, που την σεζόν 2017-18 είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Γαλλίας, του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει χρόνο και να δείξει τον καλό εαυτό του. Στη σειρά με την Βίρτους Μπολόνια, για τη φάση των «16» ήταν συγκλονιστικός. Πήρε την κατάσταση στα χέρια του, όμως δεν ήταν αρκετός για να χαρίσει την πρόκριση στους πορτοκαλί. Φρόντισε όμως να δείξει πως είναι και πάλι ενεργός, κόντρα σε όσους τον είχαν ξεγραμμένο και πίστευαν πως μετά το πέρασμα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ ξόφλησε.

Πλέον, ο 25χρονος σκόρερ ετοιμάζεται να φορέσει τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου βρήκε στο πρόσωπό του τον «κίλερ» που αναζητούσε και ο ρόλος του αναμένεται να είναι σημαντικός. Και ο Ρέι βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμα μεγάλη πρόκληση. Να δώσει τις απατήσεις του προς πάσα κατεύθυνση. Όπως εκείνος ξέρει…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This