Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Την προηγούμενη φορά (πριν από το ανεπίσημο φιλικό ματς της περασμένης Πέμπτης, σκορ 82-69) που η Εθνική αντιμετώπισε το Ιράν, έγραφα ο καψερός πως «ξεπερνάγαμε τα στερεότυπα μας», αλλά δεν δάγκωνα καλύτερα τη γλώσσα μου;

Στις 5 Ιουλίου του 2016 στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Τορίνο η ελληνική ομάδα είχε νικήσει με 78-53 και μέσα στην ευφορία που δημιούργησε η άνετη επικράτηση, ο Γιάννης Μπουρούσης έριχνε σφαλιάρες στους (όχι έναν και δυο, αλλά) έξι πρωτάρηδες!

Μάλιστα μια από δαύτες μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο, καθότι την έριξε στον Παπαπέτρου, την ώρα που ο Ιωάννης έδινε συνέντευξη στην τηλεόραση!

Τότε λοιπόν έγραφα ότι η Εθνική ξεπέρασε τα στερεότυπα της διότι πέρα από τις 21 ασίστ, τα 17 κλεψίματα, τις επτά τάπες και τα 27 λάθη στα οποία υποχρέωσε τους Πέρσες παρουσίασε κιόλας κάμποσα καινά δαιμόνια στο παιχνίδι της, με άξονες τα αθλητικά προσόντα των παικτών, την ενέργεια και την ταχύτητα…

Όλα αυτά βεβαίως πήγαν στράφι διότι νικήσαμε στη συνέχεια και το Μεξικό, αλλά την… πατήσαμε κόντρα στους Κροάτες και είδαμε τον Λυτρωτή Χριστό να μας χαιρετάει από τον λόφο του Κορκοβάδο!

Τρία χρόνια αργότερα οι Πέρσες μας την… έπεσαν στο Ηράκλειο και τρόπον τινά ξαναζούμε τις (αρχαίες) εποχές στις οποίες τρώγαμε τα μουστάκια μας στον βωμό του ιμπεριαλισμού!

Μαραθώνας, Σαλαμίνα, Γρανικός, Γαυγάμηλα, Ισσός, Δυτο Αοράκια και δεν συμμαζεύεται, ώστε να δώσουμε κιόλας ένα …μεταμοντέρνο νόημα στο αρχαίο επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου…

 «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν»!

Υπερβάλλω βεβαίως καθότι η Εθνική ομάδα μπάσκετ του Ιράν δεν διαθέτει τις δυνάμεις που διέθεταν το 490 προ Χριστού ο Δάτης και ο Αρταφέρνης και, θέλω να πιστεύω πως ο σημερινός αγώνας θα κυλήσει ήρεμα και δεν θα απαιτηθούν πράξεις υπέρτατου ηρωισμού, σαν εκείνη του Κυναίγειρου, ο οποίος αφού του είχαν κόψει και τα δυο χέρια, γράπωσε, λέει, ένα πλοίο των Περσών με τα δόντια του και τότε ο… Χαντάντι της εποχής τον αποκεφάλισε! 

Θέλω επίσης να πιστεύω πως δεν θα χρειαστούν μεταφυσικές δράσεις, όπως το να ανέβουμε σε κάποιο μαγικό περσικό χαλί για να τη σκαπουλάρουμε απέναντι σε μια ομάδα η οποία τις προάλλες περιποιήθηκε δεόντως τη Ρωσία και μάλιστα στη Μόσχα, με σκορ 91-84.

Παρεμπιπτόντως και σε αντίθεση με τον Μέγα Αλέξανδρο που πήρε παραμάζωμα τους Πέρσες και έφτασε στα βάθη της χώρας του (θρησκευτικού προφήτη τους και ιδρυτή του Ζωροαστρισμού) Ζαρατούστρα, ο Ντικούδης πήγε και γύρισε με το ίδιο αεροπλάνο!

Τον Απρίλιο του 2011, αμέσως μετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, ο Δήμος δέχθηκε πρόταση από την Ναφτ Αμπαντάν για να την ενισχύσει στα play offs και μάλιστα πήγε εκεί το Μεγάλο Σάββατο για να κάνει το ντεμπούτο του, αλλά τζίφος! «Έτυχε εκείνες τις ημέρες να αρρωστήσει η μητέρα μου και έπρεπε να γυρίσω για να είμαι κοντά της, αλλά δεν ενθουσιάστηκα κιόλας από τις συνθήκες που συνάντησα» μου είχε πει τότε ο παλαίμαχος διεθνής φόργουορντ, ο οποίος την επόμενη σεζόν έκλεισε την καριέρα του φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ. 

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στις αθλητικές παρτίδες των δυο χωρών, η Ελλάδα φιλοξένησε για τρεις σεζόν έναν επιφανή Ιρανό ποδοσφαιριστή, τον Καρίμ Ανσαριφάντ ο οποίος αγωνίσθηκε στον Πανιώνιο και στον Ολυμπιακό, στη συνέχεια μετακόμισε στη Νότιγχαμ Φόρεστ και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Αλ Σαϊλίγια του Κατάρ.

Οι λεγάμενοι είχαν μπει για πρώτη φορά στα μπασκετικά ραντάρ μας στις Ιουλίου του 2003, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων στο Αλεξάνδρειο όπου η Ελλάδα επιβλήθηκε με 103-56.

Οι δυο ομάδες θα μπορούσαν να αναμετρηθούν πριν από εξήντα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου διεξήχθη το …Ευρωμπάσκετ του 1959, στο οποίο εκτάκτως έλαβε μέρος το Ιράν, καταλαμβάνοντας την τελευταία (17η) θέση, ενώ η Ελλάδα ήταν απούσα από τη διοργάνωση.

Η φίρμα του ιρανικού μπάσκετ ακούει στο όνομα του 34χρονου δεινόσαυρου (2μ.18) Χαμέντ Χαντάντι ο ποίος πέρασε κιόλας για πέντε σεζόν (2008-2013) από το ΝΒΑ και έπαιξε 164 ματς με τους Γκρίζλις και τους Σανς έχοντας μέσο όρο 2.2 πόντους και 2.5 ριμπάουντ. 

Πόσο ντίβα είναι ο Χαντάντι, που για κάτι ψιλά δεν πρόλαβε τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Κουφό στο Μέμφις; Τόσο ώστε ζήτησε να μένει σε μονόκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο στο οποίο έχει καταλύσει η αποστολή στο Ηράκλειο!

Το 2016 που η Εθνική αντιμετώπισε το Ιράν στο Τορίνο, στον πάγκο της καθόταν ο Γερμανός, πρώην προπονητής του Απόλλωνα Πατρών (1999-2000, Α2) και της Δάφνης (2001) Ντιρκ Μπάουερμαν, απέναντι στον οποίο στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 η Εθνική στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βελιγράδι.

Πριν από τον πάντοτε μαυροφορεμένο (από στιλ και όχι λόγω πένθους) Μπάουερμαν, στον πάγκο των Ιρανών βρισκόταν ο Σλοβένος Μέμι Μπετσίροβιτς, πατέρας του άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού Σάνι.

Οι Ιρανοί έχουν δυο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (14η θέση το 1948, 11η το 2008), δυο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (19η το 2010, 20ή το 2014) ενώ ετοιμάζονται για την τρίτη και μία σε… Ευρωμπάσκετ (17η το 1959). Σε ηπειρωτικό επίπεδο, το παλμαρέ τους περιλαμβάνει τρία χρυσά μετάλλια (2007, 2009, 2013), ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στο Ασιατικό Πρωτάθλημα και επίσης δυο ασημένια και τρία χάλκινα στους Πανασιατικούς Αγώνες.

Σε μια χώρα που έχει ως διαχρονική πηγή πλούτου το πετρέλαιο (4η παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές) και επίσης θησαυρίζει από το φυσικό αέριο, οι φίρμες των σπορ πληρώνονται αρκετά καλά, προεξάρχοντος του Χαντάντι, η ταρίφα του οποίου ήταν πριν από δυο χρόνια περίπου 700.000 δολάρια. Μια απόδειξη για την αγάπη που τρέφουν οι Ιρανοί για το μπάσκετ, κυρίως μετά το άνοιγμα τους στο ΝΒΑ (με τον Χαντάντι και με τον αμερικανοθρεμμένο Αρσαλάν Καζέμι, που επιλέχθηκε στο Νο 54 του ντραφτ του 2013, είναι το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια κυκλοφορεί ένα εβδομαδιαίο περιοδικό ονόματι «3Gam».

Σαν το δικό μας, το…συχωρεμένο το «Τρίποντο»!

Ο πενηντάχρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Αλί Νταέι ο οποίος μεταξύ άλλων αγωνίσθηκε σε τρεις ομάδες της Bundesliga (Αρμίνια Μπίλεφελντ, Μπάγερν Μονάχου, Χέρτα Βερολίνου) αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική φίρμα του Ιράν. Ωστόσο οι Πέρσες θεωρούν ως εθνικό άθλημα τους την ελευθέρα πάλη, στην οποία έχουν αναδείξει πλείστους όσους Ολυμπιονίκες, μεταξύ αυτών και τον (έχοντα ρίζες από την Ασσυρία και την Αρμενία) Εμάνουελ Αγκάσι, πατέρα του διάσημου τενίστα Αντρέ Αγκάσι!

Το αποψινό ματς είναι φιλικό και όχι επίσημο όπως εκείνο του 2016 στο Τορίνο. Δεν υπάρχει διακύβευμα, όπως τότε, άρα δεν μουντάρουμε στον κήπο τους για να τους κλέψουμε το περίφημο για την ομορφιά τους γαλάζιο αγριολούλουδο, το ρόδο του Ισπαχάν, όπως έλεγε και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην κωμωδία «Πίσω μου σ’ έχω Σατανά»!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This