Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Αυγουστάκη

Τι κι αν έχει φτάσει τα 40 του χρόνια ο Κλαούντιο Πιζάρο δεν σταματάει να κάνει αυτό που λατρεύει, να ματώνει δηλαδή τα αντίπαλα δίκτυα. Το απέδειξε περίτρανα γι’ ακόμη μία φορά στην πρώτη φάση του Κυπέλλου Γερμανίας το Σάββατο (10/8), όταν η Βέρντερ Βρέμης φιλοδώρησε με 6 γκολ την Ντόλμενχορστ και τον Περουβιανό στράικερ να σκοράρει δύο τέρματα.

Ο Πιζάρο δίκαια είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας της Bundesliga και δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Προφανώς δεν είναι στην ίδια φόρμα που βρισκόταν σε νεαρή ηλικία, όμως και πάλι προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα. Πέρσι σε 25 συμμετοχές με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης πέτυχε 5 γκολ, νούμερο διόλου άσχημο για την ηλικία του. Φέτος, καλείται να τα βάλει με τον χρόνο και να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς του στον πίνακα των σκόρερ του γερμανικού πρωταθλήματος. Βρίσκεται στην 6η θέση πίσω από τον Λεβαντόφσκι με 197 τέρματα.

Η καριέρα του ξεκίνησε από το μακρινό Περού και τις Καντολάο και Ντεπορτίβο Πεσκουέρο, το ταλέντο του ωστόσο τον έφερε σε μεγαλύτερα… σαλόνια, αυτά της Αλλιάνζα Λίμα. Οι μοναδικές του εμφανίσεις δεν άργησαν να ακουστούν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Γερμανία. Το έτος 1999 έμελλε να ξεκινήσει το ταξίδι του στην Bundesliga. Πρώτο σταθμός η Βέρντερ Βρέμης και από την πρώτη σου σεζόν στο «Βέζερ Στάντιον» φρόντισε να αφήσει το στίγμα του. Το 1999/2000 σκόραρε 15 γκολ, το 2000/2001 23. Οι αριθμοί του βελτιώνονταν συνεχώς και οι πρωταθλητές θορυβήθηκαν.  

Έτσι, η πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου τον έκανε δικό της για 8,2 εκατομμύρια ευρώ και από ‘κει και πέρα ο Κλαούντιο έγραψε ιστορία. Ο Πιζάρο λατρεύτηκε από τους Βαυαρούς, οι οποίοι θαύμαζαν τη συνεχή του επαφή του τα δίκτυα. Κάτω από τα 11 γκολ τη σεζόν στο πρωτάθλημα δεν έπεφτε και οι οπαδοί της Μπάγερν τον παρομοίαζαν με τον Γκερντ Μίλερ. Γι’ αυτό το λόγο του… κόλλησαν και το παρατσούκλι ο bomber των Άνδεων.

Τα σύννεφα στη σχέση του με την ομάδα του Μονάχου φάνηκαν τη σεζόν 2006/2007. Το συμβόλαιο του Πιζάρο έληγε και η Μπάγερν του προσέφερε επέκταση, με τον Περουβιανό να μην την αποδέχεται ζητώντας αύξηση απολαβών. Αυτό εξόργισε τον Ρουμενίγκε, ο οποίος δήλωσε «όποιος θέλει να πληρώνεται σαν τον Σεβτσένκο, να παίζει και σαν τον Σεβτσένκο» ρίχνοντας «πυρά» για τη μέτρια χρονιά του Κλαούντιο. 

Το διαζύγιο με την Μπάγερν τελικά ήρθε και ο Πιζάρο έβαλε πλώρη γι’ άλλες πολιτείες, πιο βόρεια και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Η Τσέλσι και το Στάμφορντ Μπριτζ θα ήταν το νέο του σπίτι, αν και δεν έμεινε εκεί παραπάνω από μία σεζόν. Το αγγλικό κλίμα δεν το σήκωνε κάνοντας ένα άσχημο πρωτάθλημα και επιστροφή του στη Γερμανία δεν αργούσε. 

Το καλοκαίρι του 2008 η επιστροφή του στην ομάδα που τον σύστησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τη Βέρντερ Βρέμης, ήταν γεγονός. Αρχικά ως δανεικός και μετέπειτα ως μεταγραφή. Στην Βρέμη ξαναβρήκε τον εαυτό, που κόντευε να χάσει. Ο bomber των Άνδεων άστραψε και βρόντηξε και πετύχαινε το ένα γκολ μετά το άλλο και στην δεύτερη του θητεία στη Βέρντερ σημείωσε συνολικά 89 τέρματα σε τρεις σεζόν.

Η αναγέννησή του τον έφερε πάλι στο στόχαστρο της Μπάγερν και έτσι αποφάσισε να μετακομίσει ξανά προς την Allianz Arena. Στο Μόναχο έμεινε για άλλες τρεις σεζόν και ο λογαριασμός του ανέβηκε περισσότερο. Άλλα 25 γκολ πρόσθεσε δίπλα στο όνομά του, όμως τα σημάδια της ηλικίας άρχιζαν να φαίνονται σιγά σιγά. Το 2015/2016 πέτυχε μονάχα ένα γκολ στο Κύπελλο, όμως ο Πιζάρο αρνήθηκε να βγει στη σύνταξη και μαντέψτε πού επέστρεψε… φυσικά στη Βέρντερ Βρέμης. 

Η τρίτη του θητεία στο «Βέζερ Στάντιον» συνέβη την κατάλληλη στιγμή. Τα 15 γκολ στην Bundesliga το 2015/2016 έδειχναν ότι ο Κλαούντιο διανύει μία δεύτερη περίοδο νεότητας. Αν και την επόμενη του σεζόν έμεινε σχεδόν στεγνός, δοκίμασε να γίνει σωτήρας της Κολωνίας το 2017/2018. Δυστυχώς δεν κατάφερε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με αποτέλεσμα οι «Κατσίκες» να υποβιβαστούν.  

O Κλαούντιο Πιζάρο έχει πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος αυτής της σεζόν. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να το κάνει από τη Βέρντερ Βρέμης. Έτσι, το 2018/2019 επέστρεψε για να τιμηθεί όπως κανείς άλλος. Μάλιστα έγραψε ιστορία, αφού με την πράσινη εμφάνιση έγινε ο γηραιότερος σκόρερ της Bundesliga. Ο Πιζάρο λοιπόν έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This