Επιλογή Σελίδας

Μπόρα: ξαφνική έντονη βροχή με μικρή διάρκεια, καταιγίδα, (μεταφορικά) άσχημες περιστάσεις στη ζωή. Η μπόρα ήταν το καιρικό φαινόμενο που… χτύπησε τους Σέρβους του Σάσα Τζόρτζεβιτς τα τελευταία 24ωρα. Ο σοβαρός τραυματισμός του Μίλος Τεόντοσιτς «σόκαρε» τους «πλάβι». 

Ο νέος σούπερ σταρ της Βίρτους Μπολόνια χτύπησε στο ματς με την Λιθουανία και οι εξετάσεις έδειξαν ζημιά στο πέλμα. Οι Σέρβοι δεν θέλησαν να το πουν, αλλά μοιάζει μάλλον με δεδομένο: ο Μίλος θα απουσιάσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Μάλιστα, η σχετική φημολογία αναφέρει πως ο έμπειρος πόιντ γκαρντ επιστρέφει στην Ιταλία, για να ξεκινήσει την αποθεραπεία του, μαζί με τους γιατρούς της νέας ομάδας του.

Και τώρα τι; Υπάρχει ζωή χωρίς τον Μίλος; Η αλήθεια είναι πως ναι, οι Σέρβοι μπορούν να ελπίζουν σε… μεγάλα πράγματα στα γήπεδα της Κίνας ακόμα και χωρίς τον γκαρντ της Βίρτους. Βλέπετε, όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο τραυματισμός του Τεόντοσιτς ήταν μια μπόρα. Έντονη βροχή, αλλά με μικρή διάρκεια. Οι «πλάβι», που θεωρούνται ως ένα από τα φαβορί για την ερχόμενη διοργάνωση της Κίνας, οφείλουν να δουν το δικό τους… ουράνιο τόξο, μετά την «μπόρα Μίλος». Πώς θα καταφέρουν να φτάσουν εκεί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Έρχεται από σεζόν με… 15 συμμετοχές

Γεγονός είναι πως ο 32χρονος σταρ, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πασέρ του κόσμου, δεν περνάει την καλύτερη φάση της καριέρας του. Ο Τεόντοσιτς δοκίμασε τα κάνει το μεγάλο άλμα για το ΝΒΑ, όμως, αν εξαιρέσει κανείς το οικονομικό σκέλος, μάλλον δεν θα αισθάνεται δικαιωμένος γι’ αυτή την απόφαση που πήρε. 

Τη σεζόν 2017-2018 ο Σέρβος παίκτης άφησε καλές εντυπώσεις στον «μαγικό κόσμο» με 9,5 πόντους και 4,6 ασίστ ανά ματς, όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια (36 συμμετοχές). Τα πράγματα τη χρονιά που ολοκληρώθηκε έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, με τον ίδιο να παίζει μόνο σε 15 ματς και στη συνέχεια να μένει ελεύθερος στις 7 Φεβρουαρίου. Από τότε έμεινε χωρίς ομάδα, μέχρι να συμφωνήσει τελικά με τη Βίρτους πριν από μερικές εβδομάδες. Στην ουσία, καταλαβαίνει κανείς πως ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό την τελευταία διετία και αυτή την περίοδο δύσκολα θα προλάβαινε να πλησιάσει το 100% των δυνατοτήτων του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη σύγκριση των μέσων όρων της καριέρας του, σε σχέση με τα νούμερά του στα 15 παιχνίδια που έπαιξε τη σεζόν 2018-2019.

Αμυντικά τι γίνεται;

Ο Τεόντοσιτς έχει συστηθεί στην μπασκετική Ευρώπη εδώ και 15+ χρόνια και άπαντες γνωρίζουν καλά τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Μέσα στις τέσσερις γραμμές μπορεί να έχει τον ρόλο του… δεύτερου προπονητή. Είναι εξαιρετικός δημιουργός, ενώ δίνει και το απρόβλεπτο στην ομάδα του. Στην μεγάλη πορεία του με την Εθνική Ανδρών της Σερβίας έχει φτάσει στην κατάκτηση τριών ασημένιων μεταλλίων (Ευρωμπάσκετ 2009, Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2016). Ωστόσο, όπως είναι γνωστά τα μπασκετικά του πλεονεκτήματα, έτσι είναι γνωστές και οι αδυναμίες του. 

Για παράδειγμα, μία από αυτές εντοπίζεται στο αμυντικό σκέλος. Ο Τεόντοσιτς ουδέποτε ήταν αμυντικός της… ελίτ. Το κορμί του δεν του το επιτρέπει άλλωστε, καθώς δεν έχει πολλά αθλητικά προσόντα. Όπως και να ‘χει, το συγκεκριμένο θέμα φάνηκε έντονα στη διετία του στο ΝΒΑ και μπορεί να αποτελούσε «πληγή» για τη Σερβία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θα έβρισκε μπροστά της αντιπάλους με αθλητικούς γκαρντ. 

Η ώρα του Μίσιτς

Αντιθέτως, τη δουλειά στην επίθεση, αλλά και -κυρίως- στην άμυνα ίσως να μπορεί να την κάνει με μεγαλύτερη συνέπεια ο Βασίλιε Μίσιτς. Ο «Βάσα» έρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της Αναντολού Εφές και είναι ικανός να κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι τόσο καλός δημιουργός όσο ο Μίλος, δεν έχει τα… τρελά ξεσπάσματα του πρώην παίκτη των Κλίπερς, όμως είναι παίκτης οικονομίας, που παράλληλα παίζει «σκυλίσια» άμυνα. Για να είμαστε ακριβείς, ο Μίσιτς είναι σίγουρα καλός δημιουργός, όμως δεν έχει το ασύλληπτο court vision του Τεόντοσιτς.

Σε κάθε περίπτωση, σε ηλικία 25 ετών, με ύψος 1,97μ. και δυνατό κορμί, ο Μίσιτς θα… πέσει στη φωτιά για τους Σέρβους, θέλοντας να αρχίσει να ξεχωρίζει και στο επίπεδο της εθνικής ομάδας. Τη σεζόν 2018-2019 με τη φιναλίστ της Euroleague και πρωταθλήτρια Τουρκίας, Αναντολού Εφές, ο ίδιος απέδειξε πως δεν αποτελεί μόνο έναν ρολίστα πολυτελείας, όπως ήταν ο ρόλος του στη Ζαλγκίρις, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε πρωταγωνιστή της ομάδας του. Να σημειώσουμε πως στην Euroleague ο Μίσιτς είχε 12,4 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ ανά ματς. Κι όπως είπαμε, παίζοντας πάντα άμυνα στα… κόκκινα. Δίχως τον Μίλος στη θέση «1» ο Μίσιτς θα δει τα λεπτά του στους «πλάβι» να αυξάνονται και να είναι τελικά αυτά που δικαιούται ο γκαρντ της Εφές, βάσει σεζόν, φόρμας, αλλά και όσων μπορεί να κάνει πάνω στο παρκέ με μεγαλύτερη συνέπεια από τον Τεόντοσιτς.

Εδώ μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό στατιστικό… ξέσπασμα του Μίσιτς:

Έτσι κι αλλιώς, οι σταρ των Σέρβων πλέον είναι άλλοι

Οι ΗΠΑ κατεβαίνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας με τρομερές απουσίες. Οι Ισπανοί θα έχουν επίσης πρωτοκλασάτους παίκτες τους στα «πιτς». Οι Γάλλοι έχουν ερωτηματικά. Οι Καναδοί δεν θα έχουν τους σταρ τους στη διάθεσή τους. Η λίστα με τις απουσίες ολοένα και μεγαλώνει… 

Οι Σέρβοι, όμως, έχουν μία από τις πιο… γεμάτες ομάδες του τουρνουά ούτως ή άλλως. Πάρτε ανάσα για να καταλάβετε τι εννοούμε: το «βάθος» των επιλογών τους είναι τέτοιο, που ο Τζόρτζεβιτς… έκοψε από νωρίς τον Νεμάνια Νέντοβιτς της Αρμάνι Μιλάνο και τον Νίκολα Κάλινιτς της Φενέρμπαχτσε. Οι δυο τους δεν κατάφεραν να μπουν ούτε στη 18άδα της προετοιμασίας. Ακόμα να πειστείτε για την ποιότητα των «πλάβι»; ΟΚ, ακούστε κι αυτό: ο MVP της Euroleague, Νεμάνια Μπιέλιτσα, δεν είναι ο απόλυτος σταρ της ομάδας. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι Σέρβοι έχουν τόσες πολλές επιλογές που ο φόργουορντ των Κινγκς δεν αποτελεί το… πρώτο όνομα. 

Συγκεκριμένοι, οι σταρ της εθνικής Σερβίας είναι ο 24χρονος Νίκολα Γιόκιτς και ο 27χρονος Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Οι δυο τους καλούνται να οδηγήσουν τους «πλάβι» στις δόξες του παρελθόντος και να… κουβαλήσουν την ομάδα της χώρας τους στις ερχόμενες διοργανώσεις. Ο Μπόγκνταν, μάλιστα, το έκανε αυτό στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας, όταν πήγε σχεδόν μόνος του τη Σερβία μέχρι τον τελικό. Εκεί η ομάδα του Τζόρτζεβιτς είχε γνωρίσει την ήττα από τους Σλοβένους του Γκόραν Ντράγκιτς και του Λούκα Ντόντσιτς. 

Ας δούμε και τα στατιστικά. Ο «Τζόκερ», Νίκολα Γιόκιτς, εξελίχθηκε στο ΝΒΑ σε μια μηχανή παραγωγής triple double και έρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, έχοντας αναδειχθεί All Star του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου. Ο ύψους 2,13μ. σέντερ έφτασε με τους Ντένβερ Νάγκετς μέχρι τα ημιτελικά της Δύσης έχοντας τρομερούς μέσους όρους (20,1 πόντοι, 10,8 ριμπάουντ και 7,3 ασίστ ανά ματς). Θέλει δουλειά στη φυσική κατάσταση, όμως για μια ολόκληρη σεζόν έκανε… πλάκα σε κάθε αντίπαλο σέντερ στο ΝΒΑ. Το μεγαλύτερό του προσόν δε είναι πως «βλέπει» το γήπεδο σαν γκαρντ και ως δημιουργός μέσα από τη ρακέτα θα μοιράσει αρκετές ασίστ στην Κίνα.

Από την άλλη, ο… δολοφονικός σουτέρ Μπογκντάνοβιτς στη δεύτερη σεζόν του στην λίγκα είχε σταθερά 14+ πόντους κατά μέσο όρο. Ο Μπόγκνταν έχει φτιάξει το σώμα του και μπορεί να κάνει κι άλλες δουλειές στο γήπεδο, πέραν του σκοραρίσματος και του μακρινού σουτ, το οποίο είναι το Νο. 1 «όπλο» του.

Σίγουρα, ο τραυματισμός του Μίλος προβλημάτισε τους Σέρβους. Σίγουρα, οι «πλάβι» θα χάσουν πράγματα από την απουσία του… μπαρουτοκαπνισμένου γκαρν τους. Σίγουρα, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θα ανησυχήσει, μέχρι να φτιάξει ξανά την ομάδα του, δίχως τον Τεόντοσιτς στα πλάνα του αυτή τη φορά.

Τα σύννεφα πάνω από την προετοιμασία τους οδήγησαν σε μια δυνατή μπόρα. Αλλά, η μπόρα έχει μικρή διάρκεια…

Με έναν φορμαρισμένο γκαρντ, σαν τον Βασίλιε Μίσιτς και τη σκυτάλη των σούπερ σταρ στα χέρια των Γιόκιτς – Μπογκντάνοβιτς, ο Τζόρτζεβιτς μπορεί να δει το ουράνιο τόξο στον… κινεζικό ουρανό!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This