Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Το πατατράκ με τον Κώστα Σλούκα έφερε ένα μούδιασμα στην αποστολή της Εθνικής και έκανε τους παίκτες να εμφανιστούν κάπως ξεμυαλιασμένοι στο φιλικό με την Τουρκία. Όχι όλοι, αλλά ορισμένοι από αυτούς.

Για πρώτη φορά στα φετινά φιλικά, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έβαλε τις φωνές, βλέποντας την άμυνα να χαλαρώνει ή τα φάουλ να ξεχνιούνται.

Η Εθνική κόλλησε και παρασύρθηκε στον ρυθμό των Τούρκων, ακριβώς επειδή η έλλειψη πίεσης στα μετόπισθεν καθυστέρησε και την ανάπτυξη της επίθεσης.

Ηταν, σε κάθε περίπτωση, ένα ιδιαίτερα διδακτικό φιλικό, τόσο για τους δικούς μας, όσο και για τον Ουφούκ Σαρίτσα και τους παίκτες του.

Ας μη ξεχνάμε, ότι η Τουρκία είναι πιθανότατος αντίπαλος στο κρίσιμο ματς που οδηγεί στην οχτάδα του Μουντομπάσκετ.

«Η Τουρκία των τεσσάρων παικτών», θα προσθέσει ο κυνικός. Δεν είναι όμως κακή ούτε εύκολος αντίπαλος. Μήπως έχουμε εμείς Κορκμάζ και δεν τον βλέπω;

Ο παμπόνηρος και πολυσύνθετος Ιλιάσοβα θα είναι ο άνθρωπος-κλειδί απέναντι στον Γιάννη, τον οποίο γνωρίζει σαν την τσέπη του από τους Μπακς.

Δεν πρόκειται να τον σταματήσει φυσικά, ο Ghostface Ilya, αλλά έχει τη δυνατότητα να τον εκνευρίσει και να του κερδίσει πολύτιμους ρούμπους.

Η Εθνική αντιμετώπισε προβληματάκια όσες φορές χρειάστηκε να επιτεθεί σε κατάσταση πέντε-εναντίον-πέντε απέναντι σε ζώνες, ή να σπάσει το «πρες», αλλά όχι σε βαθμό βασανιστικό.

Όταν λειτουργεί η άμυνα και δρομολογείται η early offense, όλα γίνονται πιο εύκολα. Το κοντέρ έγραψε και αυτή τη φορά διψήφιο αριθμό αιφνιδιασμό: 11 χθες, 10 σήμερα.

Εάν βγήκε κάποιο συμπέρασμα  από το πρώτο διήμερο του «Ακρόπολις», είναι ότι θα πρέπει να τυλίξουμε τον Νικ Καλάθη με βαμβάκι και να τον προστατεύσουμε πάση θυσία από τραυματισμούς, κόπωση ή μπούχτισμα.

Στη Ναντζίνγκ, ο ηγέτης του Παναθηναϊκού θα χρειαστεί να χτυπήσει 30άρια και 35άρια!

Ο Κόνιαρης και ο Αθηναίου είναι αξιόλογοι ρολίστες, αλλά δύσκολα θα αντέξουν το βάρος εάν κληθούν να παίξουν 20 ή 30 λεπτά. Αντίθετα, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης μοιάζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Απόψε, χρεώθηκε για μερικές κατοχές καθήκοντα πλέι-μέικερ ο Παπανικολάου (ο οποίος βεβαίως μαρκάρει πάντοτε γκαρντ), αλλά ούτε αυτή η λύση μοιάζει βιώσιμη. Ποτέ δεν ήταν η ντρίμπλα υπό πίεση το φόρτε του.

Στην άλλη άκρη του γηπέδου, ο Γιώργος Παπαγιάννης κερδίζει έδαφος σε σχέση με τον Ντίνο Μήτογλου και έχει περίπου σφραγισμένο το εισιτήριο για την Κίνα.

Μπορεί να υστερεί σε κάποια πράγματα, αλλά θα χρησιμεύσει οπωσδήποτε απέναντι στα βαριά κορμιά των Τούρκων, των Μαυροβούνιων, των Βραζιλιάνων, ου μην και των Γάλλων εάν φτάσει η Εθνική στα προημιτελικά.

Ο 35χρονος Μπουρούσης θα χρειαστεί και ανάσες και εναλλακτική λύση με παρόμοια χαρακτηριστικά πίσω του. Το σχήμα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο «5» δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από πείραμα καμικάζι, έστω και αν απόψε επελέγη ως βασικό.

Άλλωστε ο αναντικατάστατος ΜVP θα πρέπει να προστατευτεί από την καταπόνηση και από το ξύλο. Έχει κι άλλες δουλειές να κάνει στο παρκέ, ιδίως τώρα που προέκυψε λειψανδρία στην περιφέρεια…

Για τον Κώστα Σλούκα, ο στόχος είναι να μπει στο γήπεδο στις 26 Αυγούστου, μόλις ολοκληρωθεί το δεκαήμερο πρόγραμμα εντατικής θεραπείας, δις ημερησίως.

«Εάν εκείνη την ημέρα αισθανθεί έστω και 5% τις ενοχλήσεις, θα τον αποκλείσουμε», μου έλεγε το απόγευμα στο ξενοδοχείο της Εθνικής ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεννόηση με τον μάνατζέρ του παίκτη, αλλά και με τη Φενέρμπαχτσε, η οποία αποφεύγει να εμπλακεί παρά τα περί του αντιθέτου -και εκ του πονηρού- θρυλούμενα.

Ο Σλούκας αισθάνεται καλύτερα ψυχολογικά από τη στιγμή που έμαθε την ιατρική ετυμηγορία και υπόσχεται ότι θα κάνει το παν για να παίξει στο Μουντομπάσκετ.

Χθες επέστρεψε στο ξενοδοχείο πολύ αργά το βράδυ μετά την περιπέτεια με τα νοσοκομεία και τις μαγνητικές, αλλά βρήκε τον Θανάση Σκουρτόπουλο να τον περιμένει σε έναν καναπέ στη ρεσεψιόν. Το ρολόι έδειχνε 2.30 π.μ.

Η συνομιλία που ακολούθησε έμοιαζε περισσότερο με όρκο τιμής εν όψει Μουντομπάσκετ.

«Κόουτς, μέχρι πότε θα με περιμένεις;» «Καλά, πλάκα μου κάνεις; Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, θα σε περιμένουμε όσο χρειαστεί».

Ο σεμνός και ταπεινός Κώστας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει τη θέση κάποιου άλλου παιδιού μερικές ώρες πριν το τζάμπολ του Μουντομπάσκετ…

Εάν πάντως ο Σλούκας αποκλειστεί, η Εθνική θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο με Καλάθη, Λαρεντζάκη, Αθηναίου και Κόνιαρη στη δωδεκάδα που θα δηλωθεί στις 30 Αυγούστου.

Σε αυτό το σενάριο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα επιφορτιστεί ρόλο επικουρικού χειριστή της μπάλας και δημιουργού, ανάλογο με αυτόν που είχε πρόπερσι  στους Μπακς του Κιντ και του Πράντι.

Απόψε τον είδαμε να παίζει αρκετή ώρα στο «3», δίπλα σε Πρίντεζη, Μήτογλου αλλά και δύο καθαρούς γκαρντ  (Καλάθη, Λαρεντζάκη), σε σχήμα που έπαιξε άμυνα με αλλαγές.

Τέτοια δεν μπορεί να παίξει ούτε ο Μπουρούσης ούτε ο Παπαγιάννης. Αυτό είναι το στοιχείο που δίνει πιθανότητες στον Μήτογλου.

Πριν ξεκινήσουν οι αλχημείες, θα εξαντληθούν τα περιθώρια για τη συμμετοχή του Σλούκα, έστω και αν αυτό συνεπάγεται πιθανή απουσία του (ή περιορισμένη συμμετοχή του) από 1-2 παιχνίδια στο ξεκίνημα.

Η Εθνική θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, τη Βραζιλία στις 3 και τη Νέα Ζηλανδία στις 5, στον Όμιλο από όπου προκρίνονται δύο ομάδες και μεταφέρουν όλα τα αποτελέσματά τους στην επόμενη φάση.

Επαναλαμβάνω, όλα. Και τα τρία. Μηδενός εξαιρουμένου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This