Επιλογή Σελίδας

O δρόμος για τους ομίλους του Europa League περνά από τη Μπρατισλάβα και ο ΠΑΟΚ καλείται να αποδείξει τον τίτλο του φαβορί. Ποια είναι όμως η αντίπαλος του «Δικεφάλου»; Το gazzetta.gr με τη βοήθεια του συντάκτη της Denník Šport, Οντρεϊ Λάουκο σας παρουσιάζει μια… ενδεκάδα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πρωταθλήτρια Σλοβακίας.

Φετινή πορεία στην Ευρώπη: Μπήκε με πολλές φιλοδοξίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά αυτές διαλύθηκαν στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League. Απέναντί της βρέθηκε η Σουτιέσκα. Οι διπλές αναμετρήσεις με τους πρωταθλητές Μαυροβουνίου έληξαν ισόπαλες 1-1, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, όπου η Σουτιέσκα επικράτησε 3-2. Μοιραίοι για τους Σλοβάκους οι Ντράζιτς, Μποζίκοβ και Σπόραρ. Στον 2ο΄ Προκριματικό Γύρο του Europa League αντιμετώπισε την Φερονικέλι από το Κόσοβο σημειώνοντας δύο νίκες (2-1 και 2-0), χωρίς και πάλι να πείσει με την εικόνα της. Αντίθετα, ήταν επιβλητική κόντρα στη Ντάνταλντ, με νίκη 1-0 στη Σλοβακία και 3-1 στην Ιρλανδία.

Προπονητής: Ο πρόωρος αποκλεισμός είχε ως συνέπεια την απόλυση του Μάρτιν Σέβελα, ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο της Σλόβαν από τον Οκτώβριο του 2017. Μπορεί να είχε την εκτίμηση της διοίκησης, ωστόσο ο πρόεδρος της ομάδας δεν μπόρεσε να δεχθεί πως ο σχεδιασμός… στράβωσε με το καλημέρα της νέας σεζόν. Ο 39χρονος Γιαν Κόζακ από βοηθός έγινε υπηρεσιακός! Μόνιμος; Οπως αναφέρουν οι Σλοβάκοι, ενδεχόμενη πρόκριση επί του ΠΑΟΚ θα του δώσει ένα πολύ καλό συμβόλαιο, μιας κι έχει πάρει αρκετούς πόντους με τις διαδοχικές προκρίσεις. Ο αποκλεισμός πάντως μπορεί να φέρει το τέλος της συνεργασίας.

Σύστημα (4-3-2-1): Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και ο Γιαν Κόζακ θα εμπιστευθεί το αγαπημένο του 4-2-3-1 με μια αλλαγή! Ο Γκριφ κάτω από τα δοκάρια, ο Μεντβέντεβ στα δεξιά της άμυνας, ο Ντε Μάρκο αριστερά, ενώ οι Αμπένα, Μποζίκοβ θα είναι στο κέντρο της άμυνας. Λιούμπισιτς και Ντε Καμπς τα δυο αμυντικά χαφ, ο Ρατάο στα δεξιά, ο Μόχα αριστερά και ο Χόλμαν πίσω από τον Σπόραρ!

Πρόεδρος: Ο Iβάν Κμότρικ είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες στη Σλοβακία, αλλά και τους πλουσιότερος ανθρώπους της χώρας. Οι επιχειρήσεις του περιστρέφονται γύρω από τον Τύπο, έχει εφημερίδες, τηλεοπτικό κανάλι, πρακτορείο διανομής, έχει μετοχές σε εταιρείες ενέργειας, ενώ πολλοί τονίζουν πως σύντομα θα τον κερδίσει η Πολιτική. Η μεγάλη του αγάπη είναι η Σλόβαν Μπρατισλάβας, αν και έχει δώσει πάρα πολλές αρμοδιότητες στον Ιβάν Κμότρικ Τζούνιορ.

Συμβόλαια: Η Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι η πλουσιότερη ομάδα στη χώρα με διαφορά από τη δεύτερη! Οι παίκτες της έχουν τα ακριβότερα συμβόλαια στη Σλοβακία και τα τελευταία χρόνια η αποτελεί με διαφορά την επιλογή για κάθε Σλοβάκο εντός συνόρων. Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης δεν είναι άλλος από τον Σπόραρ. Η αξία των παικτών της ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ!

Αντράζ Σπόραρ: Ο 25χρονος Σλοβένος αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη της Σλόβαν Μπρατισλάβας. Η πρωταθλήτρια Σλοβακίας τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2018 από τη Βασιλεία έναντι 2 εκατ. ευρώ. Ηταν η ακριβότερη μεταγραφή του συλλόγου. Ο διεθνής Σλοβένος καρπώνεται με 60.000 ευρώ τον μήνα, ποσό που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί καμία άλλη ομάδα. Πέρσι, μέτρησε 34 τέρματα και 9 ασίστ! Φέτος έχει ήδη 5 γκολ και 3 ασίστ εντός κι εκτός συνόρων!

Μόχα: Ισως τα ματς με τον ΠΑΟΚ να είναι τα τελευταία του Μαροκινού στη Σλόβαν, μιας και αρκετές ομάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Μια από αυτές ήταν και ο Ερυθρός Αστέρας, ωστόσο προτιμήθηκε ο Ματέο Γκαρσία. Πολύ γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση είναι ο παίκτης που μπορεί να επηρεάσει τη μοίρα ενός αγώνα. Δεν έπαιξε στα δυο τελευταία λόγω γαστρεντερίτιδας. 

Γήπεδο: Από τον περασμένο Μάρτιο μετακόμισε στο νεόδμητο «Tehelné pole» χωρητικότητας 22.500 θέσεων στο οποίο αγωνίζεται και η εθνική Σλοβακίας. Ενα σύγχρονο γήπεδο, το οποίο όμως δεν αποτελεί καυτή έδρα. Κατασκευάστηκε με κεφάλαια του ιδιοκτήτη της ομάδας, αλλά και κρατικές χορηγίες. Οι 1000 οπαδοί του ΠΑΟΚ αναμένεται να κάνουν το δικό τους πάρτι…

Ρεκόρ – πρωτάθλημα: Η Σλόβαν Μπρατισλάβας έπειτα από μια πενταετία επέστρεψε με εμφατικό τρόπο στην κορυφή του σλοβακικού πρωταθλήματος, αφού άφησε 17 βαθμούς πίσω την Ντουνάισκα. Μάλιστα,  έγινε η μοναδική ομάδα στην ιστορία της χώρας που κέρδισε το πρωτάθλημα έξι στροφές πριν το τέλος.

Κόντρα Κόζακ – Στοχ: Πατέρας του υπηρεσιακού τεχνικού της Σλόβαν είναι ο Γιαν Κόζαν, Ομοσπονδιακός προπονητής της Σλοβακίας. Οι σχέσεις του τελευταίου με τον Μίροσλαβ Στοχ στο κόκκινο. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ είχε ασκήσει έντονη κριτική στην πτήση της επιστροφής από το Euro 2016, ο διάλογος… ξέφυγε, με συνέπεια ο Κόζακ να μην καλέσει ποτέ ξανά τον Στοχ στην αποστολή.

Παράδοση: Η Σλόβαν Μπρατισλάβας δεν έχει καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως έχει να παρουσιάσει δύο προκρίσεις σε γκρουπ του Europa League, με πιο πρόσφατη τη σεζόν 2014-15.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This