Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Είναι μια εύκολη υπόθεση η διήγηση – ανάλυση της ιστορίας του Ολυμπιακός – Κράσνονταρ, η οποία θα έπρεπε να φέρει τον τίτλο “ο νέος δείχνει ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς”. Είναι μια περίπτωση προς μελέτη για τους προπονητές και όσους θέλουν να γίνουν προπονητές στο ποδόσφαιρο, που εξηγεί τεκμηριωμένα πώς το καλό scouting του αντιπάλου και μια προεκτίμηση που στηρίζεται σε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκπόνηση ενός αποτελεσματικού αγωνιστικού πλάνου.

Τι έκαναν ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του; Μελέτησαν το Πόρτο – Κράσνονταρ, και κατέληξαν στην προεκτίμηση ότι ο Μουράντ Μουσάγεφ, ο 35χρονος άπειρος προπονητής των Ρώσων θα δοκίμαζε να παίξει με τον ίδιο τρόπο με όραμα να προκαλέσει στον Ολυμπιακό την ίδια έκπληξη και τα ίδια προβλήματα που προκάλεσε στην Πόρτο στο πρώτο 15’λεπτο του ματς στο Ντραγκάο. Ο Μαρτίνς προετοίμασε τους ποδοσφαιριστές του για αυτό το σενάριο παιχνιδιού, τους εξήγησε και τους εκπαίδευσε στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης των καταστάσεων παιχνιδιού που θα δημιουργούσε η Κράσνονταρ πιέζοντας τον Ολυμπιακό μέχρι την άμυνα κατά το ξεκίνημα του χτισίματος των επιθέσεών του.

Ο Πορτογάλος “έπεσε μέσα”. Η Κράσνονταρ είχε στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού την ίδια στάση που είχε στο πρώτο τέταρτο της ρεβάνς με την Πόρτο. Ο Ολυμπιακός δοκιμάστηκε, η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του σε αυτό το διάστημα δεν ξεπέρασε το 76%, έχασε την μπάλα στο δικό του μισό του τερέν και ανησύχησε. Και ο Μαρτίνς, που ήταν προετοιμασμένος για αυτό το σενάριο, ζήτησε από τον Σα να μην επιμένει να ξεκινά το χτίσιμο των επιθέσεων με κοντινές πάσες στους αμυντικούς του και να παίξει με μακρινές μεταβιβάσεις προς τους επιθετικούς προκειμένου να πάψει ο Ολυμπιακός να ζει με τον κίνδυνο να χάσει τη μπάλα σε χώρο που θα επιτρέπει στην Κράσνονταρ να τον αιφνιδιάσει με μια αντεπίθεση.

Σε μια άλλη εποχή, αυτό που εκτυλισσόταν στο πρώτο 15’λεπτο του αγώνα θα είχε αγχώσει την κοινωνία του Καραϊσκάκη και η κερκίδα θα είχε αρχίσει να μεταδίδει στο τερέν τον εκνευρισμό και την ανυπομονησία της να δει τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί. (Και) το βράδυ της Τετάρτης όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο: ο κόσμος, που το έβλεπε ότι ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται στη δοκιμασία που του έβαζε η Κράσνονταρ ήταν υπομονετικός. Ενθάρρυνε τους ποδοσφαιριστές, τους επέτρεψε να παραμείνουν προσηλωμένοι στην εκτέλεση του σχεδίου, να κάνουν αυτό που είχε ζητήσει ο προπονητής, όπως αποκάλυψε λίγο μετά τη λήξη του ματς ο Γιώργος Μασούρας στην CosmoteTV: η εντολή για το πρώτο διάστημα του ματς ήταν πρώτα και πριν απ’ όλα να σιγουρεύονται οι Ερυθρόλευκοι ότι δεν επιτρέπουν, με τις θέσεις τους στο τερέν και τις επιλογές τους με ή χωρίς τη μπάλα, στην Κράσνονταρ να βρει χώρους για να εκδηλώσει αντεπιθέσεις.

Ο Ολυμπιακός έμεινε στο ίδιο μοτίβο και μετά το γκολ του Γκερέρο στο 30′. Εκδήλωνε περίπου 8 επιθέσεις ανά 15’λεπτο, προσεκτικά και συντηρητικά, με όση παραπάνω σιγουριά ότι καλύπτει τα νώτα του κατά την φάση της επίθεσης. Και οι επιθέσεις του δεν ήταν τυχαίες, δεν έπαιξε φυσικό ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός. Ο Μαρτίνς είχε σημαδέψει τον αριστερό μπακ Ραμίρεζ, έστελνε στην πλευρά του τον Βαλμπουενά για να φτιάξει τρίγωνα με τον Ποντένσε και τον Ομάρ, έφερνε τον Μασούρα στον κεντρικό άξονα και επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί τους χώρους που δημιουργούσε στον κεντρικό άξονα, έξω από την μεγάλη περιοχή, η μετατόπιση της ρωσικής άμυνας προς την αριστερή της πλευρά. Το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού είχε δει στο σκάουτινγκ τα προβλήματα του άπειρου 20χρονου τερματοφύλακα Ματβέι Σαφόνοβ στα μακρινά σουτ, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού επένδυσαν τις μισές τελικές ενέργειές τους σε μακρινά σουτ, από τα οποία πήραν δύο γκολ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Το ‘βλεπες, το ‘παιξες; ?⚽️ #championsleagueshow #cosmotetv

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vasilis Sambrakos (@vsambrakos) στις

Αυτό το πάρτι, που ήρθε σε μια τόσο καθοριστική και αποφασιστική στιγμή, δεν θα στηνόταν ποτέ αν δεν είχαν δουλέψει τόσο καλά όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τη δουλειά του Μαρτίνς, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές του. Ακόμη όμως και αν όλοι αυτοί είχαν δουλέψει τόσο καλά, ο Ολυμπιακός θα είχε δυσκολευτεί το βράδυ της Τετάρτης πολύ περισσότερο αν δεν ήταν τόσο καλά συνδεδεμένος και συντονισμένος με τον κόσμο που βρισκόταν στις κερκίδες.

Είναι μεγάλη συζήτηση το πώς το έχει καταφέρει αυτό ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς, το να έχει τόσο καλή σύνδεση με το κοινό που βρίσκεται στο γήπεδο. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η εμπιστοσύνη της κερκίδας έπαιξε μεγάλο ρόλο σε μια καθοριστική στιγμή. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος του Ολυμπιακού μέσα από την διαφαινόμενη πρόκριση στην φάση των ομίλων του Champions League. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αυτή θα κρατήσει. Οσο όμως ο κόσμος του γηπέδου δείχνει τόση εμπιστοσύνη, ο Ολυμπιακός ανεβάζει πολύ την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική πίστη του και η ομάδα εξασφαλίζει συνθήκη που της επιτρέπει να παραμένει συγκεντρωμένη στο σχέδιό της, την ώρα που διατηρεί την πνευματική και την ψυχική της ηρεμία. Είτε το κατάλαβε είτε όχι, το βράδυ της Τετάρτης ο κόσμος “έπαιξε”. Πολύ περισσότερο και πολύ πιο ουσιαστικά από όσο περιγράφει το κλισέ περί του 12ου παίκτη.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This