Επιλογή Σελίδας

Του Κλεάνθη Τριανταφυλλίδη

O Alex Rins με τη Suzuki κατάφερε να κλέψει τη νίκη από τον Marc Marquez με τη Honda, στην έξοδο της τελευταίας στροφής, για 0,013”!

O Rins ήταν η σκιά του Marquez σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και είχε καταφέρει να τον περάσει δύο φορές, πριν ο Marquez τον ξαναπεράσει αμέσως μετά.

Καθώς η Honda είχε καλύτερη επιτάχυνση και μεγαλύτερη τελική, το καλύτερο κράτημα της Suzuki στις στροφές εξουδετερωνόταν στο τέλος κάθε γύρου. Όμως ο Rins δεν το έβαλε κάτω και ανταμείφθηκε ακριβώς στη λήξη του 20ού και τελευταίου γύρου.

Είναι η δεύτερη νίκη του 23χρονου Rins σε MotoGP, μετά από αυτήν στο Austin την άνοιξη, και η δεύτερη για τη Suzuki στο Silverstone σε τρεις προσπάθειες, μετά από εκείνη του Maverick Viñales το 2016 (ο περσινός αγώνας ματαιώθηκε λόγω βροχής).

Ο Viñales τερμάτισε 3ος με τη Yamaha, μόλις 0,6” πίσω από τους δύο πρώτους, τους οποίους είχε φτάσει όντας ο ταχύτερος όλων στο δεύτερο μισό του αγώνα. Τέταρτος ο Valentino Rossi με τη δεύτερη εργοστασιακή Yamaha, αλλά 10” πίσω από τον νικητή.

Ο Marquez εκμεταλλεύτηκε την pole position για να μπει εξαρχής επικεφαλής, μπροστά από τον Rossi. Πιο πίσω όμως είχαμε δράματα καθώς οι Fabio Quartararo και Andrea Dovizioso ενεπλάκησαν σε ένα βίαιο ατύχημα.

Ο Quartararo, ο μόνος από τους πρώτους που είχε επιλέξει το μεσαίο εμπρός λάστιχο αντί για το σκληρό, έχασε το πίσω μέρος της Petronas Yamaha στην έξοδο της Copse και είχε ένα θεαματικό high-side. Η πεσμένη μοτοσικλέτα του βρέθηκε στο δρόμο του Dovi και ενήργησε ως ράμπα απογείωσης για την Ducati και τον Ιταλό, που προσγειώθηκε πολύ άσχημα ενώ η μοτοσικλέτα του κατέληξε στις μπαριέρες φλεγόμενη. Ο Quartararo σηκώθηκε και περπάτησε, έστω και κουτσαίνοντας ελαφρά, ενώ ο Dovizioso μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει για λίγο τις αισθήσεις του.

Το ατύχημα προώθησε στην 3η θέση τον Rins, που είχε ξεκινήσει 5ος. Και στο δεύτερο γύρο ο Ισπανός πέρασε τον Rossi για να ξεκινήσει το κυνήγι του Marquez. Έγινε, όπως είπαμε, η σκιά του συμπατριώτη του και στον 9ο γύρο είχε καλύτερη έξοδο από την Copse, καταφέρνοντας να περάσει μπροστά. Ο Marquez όμως τον έφτασε στην ευθεία Hangar και τον ξαναπέρασε στην είσοδο της Stowe.

Πάντως το Marquez δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τον Rins, παρότι ο αναβάτης της Suzuki είχε ένα σοβαρό γλίστρημα στην Club στον 17ο γύρο και παρά λίγο να πέσει. Στο τέλος του γύρου όμως ήταν και πάλι στον πίσω τροχό της Honda του πρωταθλητή.

Στον προτελευταίο γύρο, ο Rins έκανε μια προσπάθεια στη Vale αλλά δεν βρήκε χώρο, ενώ λίγες στροφές αργότερα, στη Loop, πέρασε από την εσωτερική τον Marquez για να τον ξαναπεράσει ο αναβάτης της Honda στην ευθεία Wellington.

Λίγο πριν το ξεκίνημα του τελευταίου γύρου, ο Rins προσπάθησε να περάσει από την εξωτερική της τελευταίας στροφής, της Woodcote, αλλά ο Marquez τον έσπρωξε στο κερμπ, αναγκάζοντάς τον να ισιώσει τη μοτοσικλέτα και να κλείσει το γκάζι. O Rins όμως έμεινε κοντά στον Marquez όλο το γύρο, είχε καλή έξοδο από τη Luffield και πήρε καλύτερη γραμμή για τη Woodcote, ενώ ο Marquez γλίστρησε ελαφρά στην έξοδο της τελευταίας στροφής και αναγκάστηκε να ανοίξει τη γραμμή του. Έτσι ο Rins, επιταχύνοντας πιο γρήγορα από την εσωτερική, τον πέρασε ακριβώς πάνω στη γραμμή του τερματισμού για να ξεσπάσει σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Alex Rins 2019
 
Ο Marquez μπορεί να έχασε άλλη μια μάχη στην τελευταία στροφή, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ήθελε να ρισκάρει, έχοντας το ένα μάτι στο πρωτάθλημα, στο οποίο έχει ανοίξει τη διαφορά από τον άτυχο Dovizioso στους 78 βαθμούς – δηλαδή πάνω από τρεις νίκες.

Ο Franco Morbidelli (Yamaha Petronas) ισοφάρισε το καλύτερό του φετινό αποτέλεσμα παίρνοντας με σχετική άνεση την 5η θέση, μπροστά από τον τοπικό ήρωα Cal Crutchlow (LCR Honda) κα τους Danilo Petrucci και Jack Miller με τις δύο εργοστασιακές Ducati που απέμειναν.

Ο Pol Espargaro πήρε μια καλή 9η θέση με την ΚΤΜ, ενώ ο team-mate του, Johann Zarco, κατάφερε να πέσει και να παρασύρει τον Miguel Oliveira (Tech 3 KTM) προσπαθώντας να του χωθεί παρακινδυνευμένα από την εσωτερική της κλειστής Loop.

Ο Andrea Iannone τερμάτισε 10ος, ισοφαρίζοντας κι αυτός το καλύτερό του αποτέλεσμα με την Aprilia, αν και ευνοήθηκε από την εγκατάλειψη λόγω βλάβης του team-mate του, Aleix Espargaro, προς το τέλος του αγώνα.

Ο Sylvain Guintoli, που αντικαθιστούσε τον τραυματία Joan Mir στη Suzuki, πήρε βαθμούς τερματίζοντας 12ος, όπως κι ο Jorge Lorenzo, που κατάφερε να βγάλει τον αγώνα και να τερματίσει 14ος, «γυμνάζοντας και το σώμα του» μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στη μέση, τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη.

Ο Takaaki Nakagami (LCR Honda) ήταν μέσα στην πρώτη δεκάδα όταν έπεσε. Ξανακαβάλησε όμως για να τερματίσει τελικά στη 17η θέση.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ MOTOGP ΤΟΥ SILVERSTONE

Θ. ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΜΟΤ/ΤΑ ΧΡ./ΔΙΑΦ.
1 Alex Rins Suzuki Suzuki 40m12.799s
2 Marc Marquez Honda Honda 0.013s
3 Maverick Viñales Yamaha Yamaha 0.620s
4 Valentino Rossi Yamaha Yamaha 11.439s
5 Franco Morbidelli Petronas Yamaha Yamaha 13.109s
6 Cal Crutchlow LCR Honda Honda 19.169s
7 Danilo Petrucci Ducati Ducati 19.682s
8 Jack Miller Pramac Ducati Ducati 20.318s
9 Pol Espargaro KTM KTM 21.079s
10 Andrea Iannone Aprilia Aprilia 25.144s
11 Francesco Bagnaia Pramac Ducati Ducati 40.317s
12 Sylvain Guintoli Suzuki Suzuki 45.478s
13 Hafizh Syahrin Tech3 KTM KTM 54.783s
14 Jorge Lorenzo Honda Honda 56.651s
15 Karel Abraham Avintia Ducati Ducati 1m29.282s
16 Tito Rabat Avintia Ducati Ducati 1m31.716s
17 Takaaki Nakagami LCR Honda Honda 1m40.420s
Aleix Espargaro Aprilia Aprilia Βλάβη
Miguel Oliveira Tech3 KTM KTM Σύγκρουση
Johann Zarco KTM KTM Σύγκρουση
Andrea Dovizioso Ducati Ducati Σύγκρουση
Fabio Quartararo Petronas Yamaha Yamaha Σύγκρουση
Πηγή: Drive

Pin It on Pinterest

Shares
Share This