Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Παγκόσμιο Κύπελλο των… απουσιών. Πολλά μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ αναμένεται να.. λάμψουν δια της απουσίας τους από τα παρκέ της Ασίας, στερώντας από τις ομάδες τους, αλλά και από τον κόσμο, μια μοναδική συνάντηση…. μπασκετικών γιγάντων.

Το μεγάλο ραντεβού της Κίνας, ωστόσο, θα έχει αρκετή λάμψη για άλλη μια φορά. Οι σταρ πρώτης γραμμής που θα βρεθούν στην Κίνα δεν θα είναι λίγοι. Από τη στιγμή δε που θα υπάρχει στο τουρνουά ο MVP της σεζόν στο ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τότε καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως το θέαμα θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο Γιάννης όμως, δεν θα είναι ο μοναδικός σταρ παγκόσμιας εμβέλειας που θα βρίσκεται στην Κίνα.Το SDNA συγκέντρωσε τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αστέρων πρώτης γραμμής που θα κοσμήσουν με την παρουσία τους τα κινεζικά παρκέ. Άλλωστε και η Team USA, παρά τις πολλές και ηχηρές απουσίες της, θα έχει έναν πολύ μεγάλο σταρ του παγκοσμίου μπάσκετ στην αποστολή της. Όμως, δεν θα βρίσκεται στις τέσσερις γραμμές του παρκέ…

Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα)

Είναι ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα που θα βρεθούν στην Κίνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έπειτα από απουσία δύο ετών, από τις υποχρεώσεις της Εθνικής, ο «Greek Freak» επιστρέφει με έναν και μοναδικό στόχο: Να οδηγήσει την χώρα του στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Ο ηγέτης των Μπακς έρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ως την επόμενη. Οδήγησε τα «ελάφια» μέχρι τους τελικούς της Ανατολής, φτάνοντας μια… ανάσα από τους NBA Finals, ενώ σε προσωπικό επίπεδο «σάρωσε» κατακτώντας το βραβείο του MVP του ΝΒΑ. Στα φιλικά έδειξε γιατί θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου, ενώ στην Κίνα αναμένεται να έχει και τον κόσμο στο πλευρό του, καθώς οι εκδηλώσεις… λατρείας των Κινέζων προς το πρόσωπό του έδιναν κι έπαιρναν στα φιλικά.

Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία)

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο σέντερ που διακρίνεται για τα αθλητικά προσόντα του και το δυναμικό παιχνίδι του κοντά στο καλάθι. Είναι όμως ένας σέντερ με μυαλό… point guard. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι το Α Και το Ω των Ντένβερ Νάγκετς και να έχει χαρακτηριστεί από τον Μάικλ Μαλόουν ως ο ηγέτης ενός ολόκληρου οργανισμού. Η παρουσία του Νίκολα Γιόκιτς ανεβάζει το επίπεδο στη Σερβία. Σε ένα ρόστερ με πλειάδα αστέρων, αλλά και με αστείρευτο ταλέντο σε κάθε θέση, ο «Τζόκερ» δίνει το κάτι παραπάνω και με την παρουσία του ανεβάζει το επίπεδο κατακόρυφα. Στην Κίνα αναμένεται να γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς της ομάδας του, στον δρόμο για την κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου.

Ρούντι Γκομπέρ (Γαλλία)

Οι Γάλλοι θέλουν να συνεχίσουν την… συλλογή μεταλλίων. Η ομάδα του Βενσάν Κολέ ταξίδεψε στην Κίνα μόνο με την απουσία του Αντριέν Μοερμάν να την… πληγώνει, ωστόσο το απόλυτο σημείο αναφοράς της εθνικής ομάδας βρίσκεται στην Ασία. Ο Ρούντι Γκομπέρ φώναξε παρών για μία ακόμα φορά και ο σκοπός του είναι ένας: Να κυριαρχήσει κάτω από τα καλάθια και να αλλάξει τις ισορροπίες προς όφελος των «τρικολόρ». Ο Γάλλος σέντερ προέρχεται από –μία ακόμα- εντυπωσιακή σεζόν με τους Γιούτα Τζαζ, όπου αναδείχθηκε εκ νέου αμυντικός της σεζόν και στην Κίνα έχει σαν στόχο να… κεράσει αρκετές τάπες τους αντιπάλους του και να αποτελέσει το σκιάχτρο που θέλει ο Κολέ κάτω από τα καλάθια!

Λουίς Σκόλα (Αργεντινή)

Ο τελευταίος μιας μεγάλης φουρνιάς παικτών στην Αργεντινή. Την ώρα που οι άλλοτε συμπαίκτες του Μανού Τζινόμπιλι, Αντρές Νοτσιόνι και Κάρλος Ντελφίνο θα παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο από τον καναπέ του σαλονιού τους (οι δύο πρώτοι έχοντας αποσυρθεί από τα παρκέ), εκείνος θα ηγείται για μία ακόμα φορά της εθνικής ομάδας της χώρας. Στα 39 του ο Λούις Σκόλα αντί να σκέφτεται την απόσυρση, παρουσιάζεται όλο και πιο δυνατός στο παρκέ και αναμένεται να πάρει την ομάδα στις πλάτες του σε ένα ακόμα τουρνουά, ώστε να κλείσει θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το… λέει η καρδιά του, άλλωστε…

Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία)

Η σεζόν που πέρασε ήταν εξαιρετική για τον Μαρκ Γκασόλ. Κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του στο ΝΒΑ, με τη φανέλα των Τορόντο Ράπτορς, αποτελώντας βασικό μέλος στο ροτέισιον της ομάδας του Νικ Νερς. Στα παρκέ της Κίνας ο αδερφός του, Πάου, δεν θα βρίσκεται στην αποστολή των «Φούριας Ρόχας» και έτσι το βάρος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για εκείνον. Ο Μαρκ Γκασόλ βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και στην Κίνα αναμένεται να είναι αυτός που θα πάρει από το χέρι την εθνική ομάδα της Ισπανίας για να την οδηγήσει στο μετάλλιο. Στο ρόστερ, βεβαίως, υπάρχουν παίκτες όπως ο Σέρχιο Γιουλ, ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Ρούντι Φερνάντεθ, όμως ας μην γελιόμαστε. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην παρουσία του Μαρκ Γκασόλ. Αυτό θα κρίνει –σε μεγάλο βαθμό- την πορεία της ομάδας του Σέρτζιο Σκαριόλο στο τουρνουά.

Ντομάντας Σαμπόνις (Λιθουανία)

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, ο Νοτμάντας Σαμπόνις είδε το πλήρωμα του χρόνου να έρχεται και να παίρνει την σκυτάλη από τον πατέρα του, τον σπουδαίο Άρβιντας Σαμπόνις, ώστε να ηγηθεί της εθνικής ομάδας της Λιθουανίας. Ο σέντερ των Ιντιάνα Πέισερς βρίσκεται σε σταδιακά ανοδική πορεία την τελευταία διετία, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Σε μια ομάδα που διαθέτει πλειάδα παικτών στο υψηλό επίπεδο (Γιόνας Βαλαντσιούνας, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Γιόνας Ματσιούλις, Εντγκάρας Ουλανόβας, Παούλιους Γιανκούνας), ο Σαμπόνις ανεβάζει το επίπεδο με την παρουσία του. Παίκτης με ικανότητα να «διαβάσει» εξαιρετικά το παιχνίδι, ενώ παίρνει σωστές τοποθετήσεις όσον αφορά τα ριμπάουντ. Ένας σύγχρονος σέντερ που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα με την παρουσία του.

Μάρκο Μπελινέλι (Ιταλία)

Η Ιταλία δεν έδειξε καλή εικόνα στα φιλικά. Για να είμαστε πιο ακριβείς, προβλημάτισε με την παρουσία της και χτύπησαν αρκετά… καμπανάκια τις προηγούμενες μέρες. Στο ρόστερ του Ρομέο Σακέτι όμως, η εμπειρία ξεχειλίζει και ένας παίκτης που ξέρει καλά πότε να… φορτσάρει είναι ο Μάρκο Μπελινέλι. Στα 33 του χρόνια ο Ιταλός φόργουορντ των Σαν Αντόνιο Σπέρς έχει φάει με το… κουτάλι τα μεγάλα ραντεβού και αναμένεται να πάρει από το χέρι την εθνική ομάδα της χώρας, μαζί με τον Ντανίλο Γκαλινάρι. Μεγάλο… απωθημένο του είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου με την εθνική ομάδα της Ιταλίας και στόχος του είναι να στείλει… μήνυμα πως όποιος υποτιμήσει την «Σκουάντρα Ατζούρα» θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος στο φετινό τουρνουά της Κίνας.

Και last but not least… Γκρεγκ Πόποβιτς (ΗΠΑ)

Από όσους παίκτες/προπονητές βρεθούν στην Ασία για το μεγάλο μπασκετικό ραντεβού είναι η πιο σπουδαία, η πιο αξιοσέβαστη προσωπικότητα που θα δώσει το παρών στο τουρνουά. Ο σπουδαίος Γκρεγκ Πόποβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Team USA με τις συνθήκες να μην είναι οι καλύτερες δυνατές. Όλα τα μεγάλα αστέρα του ΝΒΑ έθεσαν εαυτόν εκτός εθνικής, ενώ πολλοί και από τους σταρ… β’ διαλογής προτίμησαν να ξεκουραστούν. Για μία ακόμα φορά όμως, αναμένεται να βρει την άκρη. Στα φιλικά η Team USA έδειξε πολύ καλή εικόνα, έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ και μπορεί να μην έχει στο ρόστερ της ονόματα όπως ο Ίρβινγκ, ο Κάρι, ο Τόμπσον, ο Ντουράντ και ο Ντέιβις, όμως για ένα ακόμα τουρνουά είναι η team to beat. Μόνο που τώρα έχει στην άκρη του πάγκου της έναν πραγματικό θρύλο του παγκοσμίου μπάσκετ, όπως ο Γκρεγκ Πόποβιτς!

Πηγή: Sport DNA

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This