Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

«Καταλαβαίνω, πού το πας», μου είπε χαμογελώντας με νόημα ο Γιώργος Μπαρτζώκας. «Είμαι βέβαιος ότι θα ανοίξεις συζήτηση για την Εθνική», πήρε τη σκυτάλη ο Φώτης Κατσικάρης. «Στοιχηματίζω ότι θα με ρωτήσεις για το τρίποντο», συνέχισε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Επειδή όταν έχει να κάνει με την «επίσημη αγαπημένη» γίνομαι ερωτιάρης και ψείρας, φρόντισα να εκφράσω την αγωνία μου εδώ και εβδομάδες, σε τρεις από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές.

Έναν πρωταθλητή Ευρώπης που δεν έχει δουλέψει σε εθνικό συγκρότημa, στον τέως Ομοσπονδιακό τεχνικό μας και στον νυν καθ’ ύλην αρμόδιο. Το θεώρημα που απηύθυνα και στους τρεις ήταν ακριβώς το ίδιο.

«Έστω ότι έχουμε μία ομάδα με μέτριους και πάντως όχι αξιόπιστους σουτέρ. Θα βελτιωθεί το ποσοστό τους εάν σουτάρουν διαρκώς ανενόχλητοι μέσα στον αγώνα; Ή μήπως είναι χαμένο στοίχημα;»

Ο Κατσικάρης, που πέρυσι εργάστηκε στους Γιούτα Τζαζ δίπλα στον σπουδαίο Κουίν Σνάιντερ αλλά φέτος επιστρέφει στην αγαπημένη του Ισπανία, πιστεύει ότι η απάντηση στην αρχική ερώτηση μπορεί να είναι θετική. Εφ’ όσον η δράση του Γιάννη Αντετοκούνμπο δημιουργήσει πρόσθετο χώρο και χρόνο στους υπόλοιπους διεθνείς και σκορπίσει σιγουριά σε όλα τα μήκη και πλάτη της ομάδας, τότε ναι, το ποντάρισμα είναι βάσιμο.

Ο Μπαρτζώκας, που πρόσφατα απέρριψε πρόταση της Εθνικής Λεττονίας και περιμένει υπομονετικά μία καλή ευκαιρία στην Euroleague, πιστεύει το αντίθετο: «Ο σουτέρ του 30% δεν πρόκειται να ανεβεί στο 40% σε βάθος ενός τουρνουά. Η ομάδα του Γιάννη χρειάζεται spot shooters, αφού όλοι οι αντίπαλοι δίνουν πλέον αυτό το σουτ. Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε δύο παίκτες της ίδιας ποιότητας για την Εθνική θα έπαιρνα αυτόν που έχει καλύτερο τρίποντο».

Με τον Σκουρτόπουλο μίλησα την επόμενη μέρα του τραυματισμού του Κώστα Σλούκα, όταν η συμμετοχή του τελευταίου ήταν ακόμη στον αέρα. Οπότε, η απάντησή του θα πρέπει να φιλτραριστεί και μέσα από αυτή την αμφιβολία.

«Το τρίποντο είναι πρωταρχικά θέμα ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης», τόνισε ο Ομοσπονδιακός. «Δεν μπορούμε φυσικά να γεννήσουμε σουτέρ. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να φορμάρουμε την ομάδα που έχουμε έτσι ώστε τα σουτ να γίνουν υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά».

Στα πρώτα 3 παιχνίδια της, η Εθνική είχε συνολικό ποσοστό 38% από τη γραμμή των 6μ75, με 9 εύστοχες προσπάθειες σε κάποια ματς και μάλιστα από χέρια διαφορετικών παικτών.

Πολλά από αυτά τα τρίποντα ήταν, πράγματι, σουτ ψυχολογίας ή «ημέρας». Ο κατ’ εξοχήν μετρ του είδους Κώστας Σλούκας έβαλε μόλις 2 στα 10, ενώ ο κάπως άτσαλος Γιώργος Πρίντεζης 7 στα 10 πριν τα 0/3 χθεσινά.

Ο Κώστας Παπανικολάου, που τρώγεται με τα ρούχα του, μετράει αυτή τη στιγμή 1/9 τρίποντα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου 6 στα 17.

«Σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα, αυτοί οι δύο παίκτες αποτελούν το βαρόμετρο που μπορεί να μας κάνει ομάδα των 85-90 πόντων», έλεγε εξαρχής ο Σκουρτόπουλος.

Προς το παρόν ο «κόκκινος Παπ» δίνει 3,5 και ο «πράσινος Παπ» 8,5. Ο Παπανικολάου έμεινε σήμερα στο παρκέ για να κάνει έξτρα προπόνηση στα τρίποντα από τη γωνία, όταν όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονταν στο ντους.

Ο μοναδικός Έλληνας που ξεπερνάει το 40% στα τρίποντα είναι ο Πρίντεζης, που όμως χθες ήταν άσφαιρος και έπεσε στο 7/13, ενώ ο Λαρεντζάκης έχει 2/5 σε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, ο Καλάθης 5/15 και ο Μπουρούσης 4/10. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 2/8, ο Θανάσης 2/6.

Μετά τη χθεσινή λιθοβολία, το ποσοστό της Εθνικής μας έπεσε στο 34%: ακριβώς 34 στα 100, σε τέσσερις αγώνες. Τα εύστοχα σουτ είναι ουκ ολίγα, τα άστοχα επίσης.

Δύο στα πέντε ελληνικά σουτ είναι τρίποντα. Για μία οποιαδήποτε ομάδα, η αναλογία θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογική. Για την ομάδα του Greek Freak, o oποίος κάνει τα πάντα καλά εκτός από το τρίποντο, οι απόπειρες από τα 6μ75 παραείναι πολλές.

«Είναι θέμα αυτοπεποίθησης», επανέλαβε και σήμερα, εδώ στη Σεντζέν, ο Σκουρτόπουλος. «Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς τη χάσαμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τονώσουμε ορισμένα παιδιά, ώστε να βοηθήσουν τον Γιάννη στον σκοράρισμα. Κακά τα ψέματα, δεν γίνεται να περάσουμε αν δεν βρούμε δεύτερο και τρίτο πόλο».

Κάποιος παντογνώστης του πρότεινε να δοκιμάσει σχήματα με τρεις γκαρντ. «Βρείτε μου τρεις γκαρντ και θα το κάνω», απάντησε αυθόρμητα ο προπονητής της Εθνικής. Τρεις πρωτοκλασάτους, εννοεί.

Πίστευα εξαρχής και πιστεύω ακόμη, ότι το μακρινό σουτ δεν πρόκειται να καθορίσει την τύχη αυτής της ομάδας. Μπορεί, βεβαίως, να γίνει καταλύτης, σε βραδιές π.χ. των 12 τριπόντων και του 40 τοις εκατό.

Το πραγματικό στοίχημα είναι να ξαναβρεί η Εθνική την ταυτότητα που την έκανε να θεωρείται από πολλούς ικανή για πορεία μεταλλίου.

Η άμυνά της είναι εκείνη που της έδωσε αυτοπεποίθηση στα φιλικά και στο ξεκίνημα του Μουντομπάσκετ, η άμυνά της είναι εκείνη που εξαφανίστηκε από το παρκέ στους αγώνες με Βραζιλία και Νέα Ζηλανδία, η άμυνά της είναι εκείνη που δημιούργησε ψήγματα αισιοδοξίας μέσα από τη μαυρίλα του αγώνα με τις ΗΠΑ.

Εάν η Τσεχία μείνει π.χ. κάτω από τους 65 πόντους, θα σφραγίσουμε εισιτήρια για τη Σανγκάη. Η Τσεχία, που γράφει κατά μέσο όρο 85, με ποσοστό 42% από τη γραμμή που ο Γκρεγκ Πόποβιτς θεωρεί όριο του τσίρκου, αλλά για την Εθνική μας μοιάζει με την όχθη του Ρουβίκωνα.

Το κλειδί του παιχνιδιού των Τσέχων δεν είναι βέβαια το τρίποντο, αλλά η μπαγκέτα ενός σπουδαίου πλέι-μέικερ.

Ο Τόμας Σατοράνσκι μετράει 7 ασίστ, 16 πόντους, μόλις 2,5 λάθη, 5,5 ριμπάουντ, 1,5 κλέψιμο, 1,5 τρίποντο με 50% ευστοχία, 90% στις βολές, τα πάντα όλα. Η βελτίωσή του από τότε που έπαιζε στην Ευρώπη είναι αλματώδης. Ακούει ο μίστερ Καλάθης ή να πάρω το μηδέν;

«Ειδικά ο ψηλός τους, ο Μπάλβιν, που κάνει σπουδαίο τουρνουά, εξαρτάται κατά 99% από τη δημιουργία του Σατοράνσκι», επισήμανε ο Σκουρτόπουλος. Εξυπακούεται, ότι και το πικ-εντ-ρολ εκοπρεύεται από τα δικά του χέρια.

Το μοναδικό τριπλ-νταμπλ του 28χρονου Τσέχου στο ΝΒΑ, με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, έγινε απέναντι στους Μιλγουόκι Μπακς. «Ναι, αλλά ο Γιάννης απουσίασε από αυτό το ματς», συμπλήρωσε γελώντας ο ίδιος ο Σατοράνσκι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This