Επιλογή Σελίδας



Η στιγμή που όλοι περιμέναμε, έφτασε. Το Champions League 2019-20 αρχίζει την Τρίτη με την πρεμιέρα των ομίλων και η κάθε ομάδα κάνει τα όνειρα της για τη φετινή σεζόν. Πέρυσι, έγινε πραγματικότητα αυτό της Λίβερπουλ που κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά και της Τότεναμ που έφτασε -κόντρα σε κάθε πρόβλεψη- στον τελικό. Φέτος; Θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε, ορίστε εννιά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το φετινό τουρνουά…

Η 50άρα της Ρεάλ Μαδρίτης

Η φετινή είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση για τη Ρεάλ, η οποία θα συμμετάσχει για 50η χρονιά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Η Βασίλισσα, η οποία έχει και τις περισσότερες κατακτήσεις (13), είχε κάνει δικό της το τρόπαιο στις πρώτες πέντε χρονιές του θεσμού, από το 1955 ως το 1960, ενώ πρόσφατα πανηγύρισε για τρεις συνεχόμενες σεζόν (2015-16, 2016-17, 2017-18) υπό τις οδηγίες του θρύλου Ζινεντίν Ζιντάν. Η Ρεάλ αρχίζει τη φετινή περιπέτεια της με ένα δύσκολο ταξίδι στο Παρίσι, έχοντας κληρωθεί επίσης με τις Μπριζ και Γαλατασαράι στον 1ο όμιλο.

Ο αήττητος Ζιντάν
Ο προπονητής της Ρεάλ κυνηγάει ένα ρεκόρ φέτος. Κανείς προπονητής δεν έχει κατακτήσει τέσσερις φορές την κορυφαία διοργάνωση: Ο Γάλλος έχει πανηγυρίσει τρεις φορές, όσες και ο Μπομπ Πέισλι ή ο πρώην της Μίλαν και νυν της Νάπολι, Κάρλο Αντσελότι. Επιπλέον, ο Ζιντάν έχει και μια άλλη εκπληκτική επίδοση, αφού δεν έχει αποκλειστεί ποτέ ως προπονητής της Ρεάλ. Οι Ισπανοί έμειναν πέρυσι έξω από τη φάση των “16” λόγω του Αγιαξ, αλλά είχαν στον πάγκο τον Σαντιάγο Σολάρι, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Χουλέν Λοπετέγι, ο οποίος είχε αναλάβει μετά τη σοκαριστική παραίτηση του Ζιντάν το καλοκαίρι του  2018. Ο Γάλλος τελικά επέστρεψε λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό από τον Αγιαξ. 

Ο Μέσι σε… ξηρασία;
Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα έχει πετύχει 112 γκολ σε 15 σεζόν στο Champions League, το οποίο κατέκτησε τέσσερις φορές. Κανείς δε θα στοιχηματίσει εναντίον του, στο να αυξήσει τον αριθμό όταν η Μπάρτσα θα αντιμετωπίσει τις Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ιντερ και Σλάβια Πράγας σε έναν όμιλο που δείχνει δύσκολος. Υπάρχει όμως ένα θέμα… Ο Μέσι δεν έχει σκοράρει ποτέ εις βάρος της Ιντερ, η οποία είναι η μία από τις πέντε ομάδες στο Champions League που δε δέχθηκαν γκολ από τον Αργεντίνο (η Ατλέτικο Μαδρίτης επιβίωσε τέσσερις φορές, η Ρούμπιν Καζάν δύο, οι Μπενφίκα και Ουντινέζε από μία). Ο 32χρονος Αργεντίνος έχει αντιμετωπίσει τέσσερις φορές τους Νερατζούρι σε τρεις περιπτώσεις και δεν έχει βρει δίχτυα, με την Μπάρτσα να έχει νικήσει μόλις μία φορά σε αυτά τα ματς. Ο Μέσι θα ελπίζει ότι αυτό θα… διορθωθεί όταν η Ιντερ επισκεφθεί το Camp Nou στις 2 Οκτωβρίου, ενώ η Μπαρτσελόνα θα πάει στο Meazza στις 10 Δεκεμβρίου. 

Η UEFA βοηθάει τους οπαδούς εκτός έδρας

Τα εισιτήρια για τους οπαδούς των φιλοξενούμενων στους αγώνες του Champions League γίνονταν όλο και πιο ακριβά, οπότε η UEFA όρισε πλέον ως τιμή τα 70 ευρώ για τους φιλοξενούμενους. Πέρυσι, η Μπαρτσελόνα είχε βάλει τιμή μεγαλύτερη των 100 λιρώ για τους οπαδούς των Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα στα νοκ-άουτ ματς, ενώ γενικά υπήρξαν πολλά παράπονα και καταγγελίες από τους οπαδούς ανά την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η UEFA κάτι έπρεπε να κάνει για να βοηθήσει, ορίζοντας και τα εισιτήρια των φιλοξενούμενων στο Europa League στα 45 ευρώ από φέτος. Είναι μια αρχή…

Camp Nou, η ευκαιρία…
Η έδρα της Μπαρτσελόνα είναι δύσκολη για όποιον πρέπει να την επισκεφθεί και οι αριθμοί αποδεικνύουν το πόσο. Οι Καταλανοί τρέχουν αυτή τη στιγμή σερί 32 εντός έδρας αγώνων χωρίς ήττα στο Champions League, καθώς η τελευταία φορά που είχαν χάσει ήταν εκείνο το 3-0 από την Μπάγερν Μονάχου στον ημιτελικό του 2012-13. Περισσότερα από έξι χρόνια πριν, δηλαδή. Συνολικά 24 ομάδες πήγαν στο Camp Nou και δεν κατάφεραν να πάρουν τη νίκη, με το μεγαλύτερο αήττητο σερί εντός έδρας στην ιστορία της διοργάνωσης να ανήκει στη Μπάγερν: Καμία εντός έδρας ήττα για 43 συνεχόμενα ματς, από το 1969 ως το 1991.

Οι δύο μεγάλοι και ο Μπενζεμά κυνηγούν νέο ρεκόρ

Μέσι ή Ρονάλντο; Είναι το βαρετό αναπάντητο ερώτημα που έχει κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο για μια δεκαετία. Εχουν μοιραστεί τις Χρυσές Μπάλες, έχουν κατακτήσει τόσες φορές το τρόπαιο και έχουν κάνει ρεκόρ και ρεκόρ. Το φετινό Champions League μπορεί να τους προσφέρει ακόμη ένα. Οπως και στον Καρίμ Μπενζεμά. Οποιος από αυτούς σκοράρει φέτος, θα ξεπεράσει την επίδοση που μοιράζονται αυτή τη στιγμή με τον πρώην φορ της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραούλ. Οι Ρονάλντο, Μέσι, Μπενζεμά, Ραούλ έχουν σκοράρει σε 14 συνεχόμενες χρονιές στο Champions League και όποιος το κάνει και φέτος, θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο ρεκόρ του πρώην εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ράιαν Γκιγκς (16 σερί χρονιές με γκολ).

Ο Αγιαξ έχει ήδη ξεκινήσει
Οι Ολλανδοί ζάλισαν πέρυσι την Ευρώπη φτάνοντας ως τον ημιτελικό του Champions League, αλλά δεν προκρίθηκαν απευθείας για τους ομίλους φέτος λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της χώρας στην UEFA. Αποτέλεσμα αυτού, ο Αγιαξ να έχει παίξει ήδη τέσσερις αγώνες. Οι τέσσερις φορές πρωταθλητές Ευρώπης -και περσινοί πρωταθλητές Ολλανδίας- μπήκαν στον γ’ προκριματικό γύρο και χρειάστηκε να αποκλείσουν ΠΑΟΚ και ΑΠΟΕΛ τον Αύγουστο για να πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους. 

Σουάρες, θα σκοράρεις εκτός Βαρκελώνης;

Ο Λουίς Σουάρες απολαμβάνει να παίζει στο Champions League για τη Μπαρτσελόνα. Οχι μόνο κατέκτησε το τρόπαιο το 2015, αλλά έχει και καλή επίδοση, με 20 γκολ σε 48 ματς με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα. Παρ’ όλα αυτά, ο Ουρουγουανός δυσκολεύεται πλέον να σκοράρει εκτός έδρας. Για την ακρίβεια, το τελευταίο γκολ του Σουάρες στο Champions League μακριά από το Camp Nou ήταν στην πρεμιέρα των ομίλων τη σεζόν 2015-16, στο 1-1 με τη Ρόμα. Από τότε, ο πρώην φορ της Λίβερπουλ έχει παίξει 1.691 λεπτά εκτός έδρας στην κορυφαία διοργάνωση χωρίς να σκοράρει. Ο 32χρονος ελπίζει ότι θα βάλει τέλος σε αυτό το σερί όταν η Μπάρτσα επισκεφθεί το Ντόρτμουντ το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, σκοράροντας εκτός έδρας για πρώτη φορά έπειτα από 1.463 μέρες. 

Η Αταλάντα με έδρα το Μιλάνο
Οι Μπεργκαμάσκι τρέλαναν τους πάντες πέρυσι παίρνοντας το εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση για πρώτη φορά σε 111 χρόνια ιστορίας. Οι Ιταλοί αγωνίστηκαν στο Europa League την προηγούμενη διετία, αλλά πέρυσι τερμάτιαν στην 3η θέση της Serie A, μπροστά από Ιντερ, Μίλαν και Ρόμα. Για όλα αυτά, υπάρχει ένα τίμημα όμως: Το 21.300 θέσεων Atleti Azzurri d’Italia δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της UEFA, είναι σε διαδικασία ανακατασκευής και η ομάδα θα παίξει τους εντός έδρας αγώνες της στο ιστορικό San Siro. Και τα δύο πέταλα θα είναι κλειστά όμως, πράγμα που σημαίνει ότι η χωρητικότητα για αυτά τα παιχνίδια θα πέσει από τις 80.000 στις 43.000.  

Πηγή: Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This