Επιλογή Σελίδας



O Nίκος Παπαδογιάννης καταστρώνει σχέδια επί χάρτου εν όψει της Ολυμπιακής χρονιάς της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Η διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού τουρνουά στην Ελλάδα πολλαπλασιάζει τη συσπείρωση και τις πιθανότητες πρόκρισης.

Η 24άδα των Προολυμπιακών τουρνουά ανακοινώθηκε και οι ασκήσεις επί χάρτου ξεκίνησαν. Οι Όμιλοι που μπορεί να σχηματιστούν καθ’ οδόν προς το Τόκυο βγάζουν φωτιές, ιδίως αν αγνοηθούν –που δεν πρόκειται- τα γεωγραφικά κριτήρια.

Ποιο αουτσάιντερ π.χ. από τη Λατινική Αμερική θα είχε τύχη εάν αντάμωνε με Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη; Δεν μιλάω καν για τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες, που πάτωσαν στο Μουντομπάσκετ. 

Το στοίχημα των έξι μηδενικών

Για καλή μας τύχη, η Εθνική θα τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός από τα τέσσερα τουρνουά, αφού το 11-1 των «παραθύρων» και το 3-2 του Μουντομπάσκετ κράτησαν την ελληνική σημαία στην πρώτη 7άδα της ειδικής βαθμολογίας.

Οπότε, δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε με Σέρβους ούτε με Λιθουανούς ούτε με Ρώσους. Το κουιντέτο που θα βρεθεί απέναντι στο ελληνικό κουιντέτο μπορεί π.χ. να αποτελείται από τις Βραζιλία, Τουρκία, Γερμανία, Κίνα, Ανγκόλα. 

Γίνεται και καλύτερα, γίνεται και χειρότερα. Το σημαντικότερο ήταν να αποφύγουμε  Σερβία και Λιθουανία, από τη στιγμή μάλιστα που αυτές οι δύο χώρες διεκδικούν ρόλο οικοδέσποινας.

Το 2016, η Εθνική μας έπεσε σε έναν σχετικά βολικό Όμιλο με Ιταλούς, Κροάτες, Μεξικάνους, Ιρανούς και Τυνήσιους, με έδρα το Τορίνο (φωτ.). Το πρόβλημα δεν ήταν η δυναμικότητα των αντιπάλων, αλλά η δυναμικότητα της δικής μας ομάδας.

Οι Πρίντεζης, Σλούκας, Παπανικολάου έμειναν εκτός νυμφώνος λόγω τραυματισμών, οι Σπανούλης, Ζήσης κρέμασαν τη μπλε φανέλα, οπότε η Εθνική εμφανίστηκε στο Πιεμόντε αποδεκατισμένη.

Στη δωδεκάδα του Φώτη Κατσικάρη συμπεριλήφθηκαν οι Αγραβάνης, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Αθηναίου, Μάντζαρης, οι άγουροι Παπαπέτρου και Θανάσης, ο 21χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο σε ρόλο σημαιοφόρου και μόλις 3-4 περπατημένοι (Καλάθης, Περπέρογλου, Μπουρούσης, Κουφός).

Φυσικά, τράκαρε στο πρώτο μεγάλο δέντρο και παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον καναπέ. Ο Ελληνάρας κρέμασε κουδούνια σε παίκτες και προπονητή, αλλά με τον Ελληνάρα δεν βγάζεις άκρη.

Το 2012, δύο βασικοί (Φώτσης, Μπουρούσης) μπήκαν στο αεροπλάνο για το Καράκας πριν καλά καλά στεγνώσει ο ιδρώτας από τους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο πρώτος μάλιστα ήταν τραυματισμένος.

Εξίσου ταλαιπωρημένοι σωματικά και πνευματικά εμφανίστηκαν οι παίκτες των «αιωνίων», ενώ το σχέδιο του Ηλία Ζούρου να χρησιμοποιηθεί ως ταχύρρυθμος τυφλοσούρτης το παιχνίδι του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού αποδείχθηκε αναιμικό.

Η Εθνική είχε ποιότητα, αλλά νικήθηκε απρόσμενα από την αθλητική και φρέσκια Νιγηρία, ενώ βρισκόταν σε μονοπάτι πρόκρισης. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρατηρήθηκαν εκφυλιστικά φαινόμενα και ως συνήθως στοχοποιήθηκε ο προπονητής.

Το ένα και μοναδικό Προολυμπιακό τουρνουά ολοκληρώθηκε με μούτρα και είδαμε το Λονδίνο από την τηλεόραση.

Το 2008, το επίσης μονάκριβο Προολυμπιακό τουρνουά διεξήχθη στην Αθήνα, με έπαθλο τρία εισιτήρια για το Πεκίνο και χωρίς υψηλά εμπόδια στο κουλουάρ.

Η Εθνική συσπειρώθηκε δίχως απρόοπτα παρά τον «γάμο» του Ομοσπονδιακού προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη με τον Ολυμπιακό και κέρδισε την πρόκριση διά περιπάτου, μπροστά στο δικό της κοινό.  

Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Κίνας εξελίχθηκαν σε κύκνειο άσμα για το εμβληματικό τρίο των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη, αφού ήταν η τελευταία κοινή τους συμμετοχή στην Εθνική.

Η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε πολύ δυνατή στη Wukesong Arena και έχασε την τετράδα για ένα άστοχο σουτ, απέναντι στην ισχυρότατη Αργεντινή της εποχής.

Μετά το 1992 και πριν το 2008, δεν γίνονταν Προολυμπιακά τουρνουά. Κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούσε το πλασάρισμα σε Παγκόσμια ή Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα.

Στη συνέχεια, η FIBA μυρίστηκε μετρητό και αποφάσισε να τα επαναφέρει, κόντρα σε κάθε έννοια αθλητικής λογικής.

Μόνο από τα τέσσερα τουρνουά του 2020, τα ταμεία της θα ζεσταθούν με 4×2=8 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ακριβώς πλειστηριασμός, αλλά δεν παύει να είναι ξεφτίλα.

Η ξεφτίλα έγκειται στο εξής. Προκειμένου να γεμίσει ο κουμπαράς, οι αθλητές μπαίνουν σε μία διαδικασία σωματικής εξόντωσης το Ολυμπιακό καλοκαίρι, με όσα αυτό συνεπάγεται για την πιθανότητα συμμετοχής των κορυφαίων.

Το ΝΒΑ και τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου, ίσως και λίγο αργότερα.

Τα Προολυμπιακά τουρνουά θα διεξαχθούν στις 23-28 Ιουνίου, μέσα στην τούρλα. Μάλιστα οι ημερομηνίες άλλαξαν ξαφνικά και ξεκούδουνα, από τις αρχικές 7-12 Ιουλίου. 

Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανάψει στο Τόκυο στις 24 Ιουλίου και θα σβήσει στις 9 Αυγούστου.

Η προετοιμασία των ευρωπαϊκών συλλόγων για τη νέα σεζόν ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου και η επίσημη σεζόν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΒΑ, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Πότε ακριβώς θα πάρουν μία ανάσα και θα ρίξουν ένα μακροβούτι οι κ.κ. Αντετοκούνμπο, Σλούκας, Ντόρσεϊ, Κουφός, για να πιάσω μόνο τους δικούς μας; Το καλοκαίρι του 2021;

Και είμαστε από τους τυχερούς εμείς, αφού αρκετοί Έλληνες παίκτες μπορεί να έχουν λάιτ πρόγραμμα την άνοιξη.

Η σεζόν των διεθνών του Ολυμπιακού θα ολοκληρωθεί Απρίλιο-Μάιο, του Παναθηναϊκού λίγο αργότερα αλλά χωρίς πολλά ζόρια, του Μπουρούση και του Μάντζαρη σχετικά νωρίς.

Οι Μπακς έδωσαν φέτος τον τελευταίο αγώνα τους στις 25 Μαϊου φτάνοντας μέχρι τον 6ο τελικό της Ανατολής, ενώ οι τελικοί Ράπτορς-Ουόριορς τελεσιδίκησαν στις 14 Ιουνίου.

Το χρονικό των Προολυμπιακών τουρνουά που προηγήθηκαν με κάνει να πιστεύω ότι η ιδανική για την αφεντιά μας εξέλιξη θα είναι να διεξαχθεί ένα από αυτά στην Αθήνα. 

Τότε θα είναι πιο εύκολη η στελέχωση της Εθνικής και πιο δύσκολο το σκασιαρχείο όποιου απλώς βαριέται να τρέχει στις Μανίλες.

Επιπρόσθετα, θα αυξηθούν οι πιθανότητες πρόκρισης, αφού η έδρα έχει τον τρόπο της να καμουφλάρει αδυναμίες και να πτοεί αντιπάλους. Ακόμη και με ξένους διαιτητές.

Τα όποια φιλικά προετοιμασίας θα γίνουν και αυτά εντός των τειχών χωρίς ανιαρά ταξίδια και τζετ-λαγκ, οπότε η ταλαιπωρία θα είναι πολύ μικρότερη.

Τα Αntetokoun-bros του 2020 θα συγχωνευτούν με το Προολυμπιακό τουρνουά, το ΟΑΚΑ θα γνωρίσει ξανά πιένες και η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά πρόκρισης, έστω με αυτό το υλικό, που απομυθοποιήθηκε φέτος στην Κίνα.

Ειδάλλως ας γίνει στο Τορόντο βρε παιδί μου, που είναι δυό βήματα από το Μιλγουόκι και γεμάτο Έλληνες!

Ακόμα και η εύρεση νέου προπονητή θα γίνει πιο εύκολη, εάν υπάρχει στον ορίζοντα μία πιθανότατη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα προβληματάκι. Θα πρέπει κάποιος να πληρώσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μας παραδοθούν τα κλειδιά. Έξι μηδενικά, δεν είναι καθόλου λίγα.

Η Ομοσπονδία διαθέτει εύρωστους σπόνσορες που θα προβληθούν άπλετα μέσα από μία εβδομάδα επίσημων αγώνων στην Αθήνα, αλλά η χορηγική γενναιοδωρία έχει τα όριά της.

Εξάλλου, υπάρχουν και άλλες δαπανηρές υποχρεώσεις, με πρώτη την πρόσληψη αξιόλογου νέου προπονητή ή/και κομισάριου Εθνικών ομάδων. Φαίνεται λοιπόν ότι θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση, για να πληρωθεί το αντίτιμο του χρίσματος.

Αλλά γιατί πρέπει να δοθούν τόσα χρήματα από ένα χρεοκοπημένο κράτος για το πορτοκαλί τόπι; Ας απορροφηθούν σε σχολεία και σε νοσοκομεία.

Από την άλλη, καλύτερα να πάνε τα λεφτά στο υπερκομματικό κομμάτι του αθλητισμού, παρά σε περιττούς αστυνομικούς και έτι περιττότερους παπάδες.

Και όταν λέμε αθλητισμό, δεν εννοούμε το εγχώριο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της παρακμής, που επιδοτείται σκανδαλωδώς από όλες τις κυβερνήσεις μέσω της ΕΡΤ. Ούτε το αντίστοιχο του μπάσκετ.  

Αυτά, τα ούτως ή άλλως ανυπόληπτα, ας τα χρηματοδοτήσουν ο Μαρινάκης, ο Ιβάν, ο Μελισσανίδης, οι Αγγελόπουλοι, ο Γιαννακόπουλος και οι άλλοι παραλήδες. Χωρίς συνδρομή από τον κρατικό κορβανά.

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This