Επιλογή Σελίδας



Επιμέλεια, Κώστας Παπαγεωργίου

Αποτελούν αμφότεροι δύο σπουδαίες μορφές για το χάντμπολ της Πιερίας και του Αρχέλαου με τις παραστάσεις και τα επιτεύγματά τους στο άθλημα να μιλούν από μόνα τους. Φέτος για πρώτη φορά αναλαμβάνουν από κοινού να επιφορτιστούν με έναν τριπλό ρόλο στην ομάδα της καρδιάς τους (Διοικητικό μέρος, τεχνική ηγεσία, και αγωνιστικό κομμάτι) έχοντας ως όραμα να βρεθεί ξανά ο ιστορικός σύλλογος, σε βάθος χρόνου, εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Σάββας Καρυπίδης και Βασίλης Κοσμίδης σε μία πραγματική συνέντευξη “καρδιάς” στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Κώστα Παπαγεωργίου καταθέτουν κάθε τους σκέψη αναφορικά με το νέο και πρωτόγνωρο εγχείρημά τους για την ιστορική ομάδα του Αρχέλαου, έπειτα από τον σκληρό χαμό του εμβληματικού Σωκράτη Σκούφα. Οι δύο πολύπειροι χαντμπολίστες αναφέρθηκαν στις δυσκολίες της φετινής τους προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, στην ενθαρρυντική οικονομική ανταπόκριση που είχαν από το φίλαθλο κοινό της Κατερίνης μέχρι σήμερα, στην ανάγκη επένδυσης των ακαδημιών του συλλόγου, ενώ οριοθέτησαν και τον ρεαλιστικό αγωνιστικό στόχο της φετινής σεζόν.

Ο Σάββας Καρυπίδης τόνισε πως το κίνητρό του είναι η παρακαταθήκη του Σωκράτη Σκούφα και σχετικά με την οικονομική ανταπόκριση του κόσμου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όποια πόρτα και αν χτυπήσαμε, δεν μας είπε ποτέ κανένας όχι!“, ενώ από την άλλη ενδεικτική είναι η ατάκα του Βασίλη Κοσμίδη για τον Αρχέλαο λέγοντας: “Δεν κρατάμε ένα απλό τμήμα, αλλά ένα άθλημα στην πόλη”.

Η φετινή χρονιά σας βρίσκει επιφορτισμένους με περισσότερα πράγματα στο τμήμα του χάντμπολ μετά την απώλεια του Σωκράτη Σκούφα, ποιοι θα είναι οι ρόλοι σας φέτος στην ομάδα σας;

Σ.Κ. “Η αλήθεια είναι ότι αφού συγχωρέθηκε ο μεγάλος δάσκαλος, προπονητής και πατέρας μας, ο Σωκράτης Σκούφας, έχουμε μεγάλη ευθύνη για το τμήμα χάντμπολ του Αρχέλαου. Πήραμε μια μεγάλη απόφαση να βοηθήσουμε το τμήμα γιατί το υπηρετούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την παιδική μας ηλικία και έχουμε μεγάλη υποχρέωση απέναντι στον Σωκράτη, απέναντι στην ομάδα και στην πόλη. Γιατί ο Αρχέλαος είναι μια ιστορική ομάδα και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη”.

Β.Κ. “Όπως είπε και ο Σάββας, εμείς είμαστε παιδιά αυτής της ομάδας. Εγώ προσωπικά αγωνίζομαι σε αυτή την ομάδα κοντά στα τριάντα χρόνια. Για μένα όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του προέδρου του Αρχέλαου του κ.Τασιόπουλου, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Αρχέλαος είναι μεγάλος σύλλογος. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε, το πολύ άσχημο είναι ότι δεν έχουμε πια στην παρέα μας τον πολύ μεγάλο αυτόν δάσκαλο που κάλυπτε πάρα πολλά πράγματα τα οποία φέτος τα επιφορτιζόμαστε εγώ και ο Σάββας. Καταρχάς είναι μεγάλη ευλογία που έχουμε τον Σάββα Καρυπίδη στην ομάδα μας. Όταν προπονείται ένας τέτοιος αθλητής δίνει άλλα επίπεδα στην ομάδα και μόνο με την παρουσία του. Έχεις ένα μοντέλο αθλητή το οποίο έχουν τη δυνατότητα οι υπόλοιποι αθλητές να μαθαίνουν από αυτόν θέλοντας και μη. Η πρώτη μου κίνηση όταν μου έγινε η πρόταση ήταν να συζητήσω με τον Σάββα. Δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα χωρίς αυτόν. Από εκει και πέρα η πίεση είναι μεγάλη επειδή ο χαμός είναι μεγάλος, επομένως νοιώθουμε ότι μας κοιτάζουν όχι μόνο από την Κατερίνη αλλά από όλη την Ελλάδα”.

handball1

Ερώτηση προς τον Σάββα. Επαγγελματικά, έχεις τουλάχιστον τρεις ενασχολήσεις που σου γεμίζουν όλη την ημέρα. Παρά τον πολύ περιορισμένο σου χρόνο, έρχεσαι φέτος στον Αρχέλαο με τριπλό ρόλο; Τον χρόνο που τον βρίσκεις και τελικά για ποιο λόγο το κάνεις αυτό;

“Έχεις δίκαιο, έχω πάρα πολλές υποχρεώσεις είτε με την Περιφέρεια ως συνεργάτης της κυρίας Μαυρίδου, είτε ως εκπρόσωπος του αθλητισμού από το κομμάτι της Περιφέρειας, είτε από τα συμβούλια ως δημοτικός σύμβουλος, είτε με τις επιχειρήσεις που έχω, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καθόλου χρόνο.  Έχω και μία οικογένεια που με περιμένει και υποχρεώσεις με το παιδί μου, αλλά θεωρώ ότι τα έχω προσαρμόσει έτσι ώστε να βρίσκω χρόνο να κάνω πράγματα που αγαπώ και αν έχω την υγεία μου πολύ ευχαρίστως να τρέχω όλη μέρα. Από εκει και πέρα με ρώτησες για ποιο λόγο το κάνω. Το κίνητρο μου είναι ο Σωκράτης. Αλλιώς δε θα το έκανα τόσο ενεργά. Και ο κύριος λόγος μετά το Σωκράτη είναι ότι θέλω να αλληλοστηριχθούμε με τον Βασίλη γιατί είναι πολύ καλό παιδί. Εγώ έχω ένα κουσούρι, όταν ο άλλος είναι υπερόπτης και όχι καλό παιδί, δεν του δίνω τίποτα από κάτι που έχει να κερδίσει από μένα. Επίσης θεωρώ ότι κάνω και μεγάλο καλό στον αθλητισμό της πόλης ανεξαρτήτου αθλήματος αλλά το κάνω και για να μη χαθεί αυτό το σωματείο. Αλλά το κύριο μέλημα είναι ο Σωκράτης Σκούφας. Δεν το κάνω για κανένα πολιτικό σκοπό και το ‘χω αποδείξει αυτό. Δεν έχω μία ομάδα, ούτε τσιφλίκι μου για να έχω συμφέρον από κάτι. Ίσα ίσα πηγαίνω με μηδέν ευρώ και δε θέλω κανένα κέρδος, κανένα μισθό. Ο αθλητισμός για μένα είναι υγεία, δεν είναι εκμετάλλευση, δεν είναι να μπεις σε σωματεία και να το κάνεις τσιφλίκι σου”.

handball2

Ποιος είναι ο βασικός/ρεαλιστικός στόχος της φετινής ομάδας του Αρχελάου και ποιες είναι οι δυσκολίες που κληθείτε να αντιμετωπίσετε φέτος;

Σ.Κ. “Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας με τον Βασίλη και επειδή εμείς προσωπικά έχουμε υπηρετήσει τον πρώτο αθλητισμό και γνωρίζουμε πολύ καλά τα πράγματα, ο στόχος μας είναι σαν ομάδα και εμείς οι δύο σαν προπονητές, να βάλουμε την ομάδα σε μια διαφορετική νοοτροπία. Να γίνουμε μια μεγάλη οικογένεια, να έχουμε αρχές μέσα και έξω από το γήπεδο, να υπάρχει αλληλοσεβασμός και οι επιτυχίες έρχονται. Εφόσον μου θέτεις προσωπικά το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της ομάδας, θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία να καταφέρουμε την άνοδο, αλλά ο στόχος ο βασικός είναι οι τρεις με τέσσερις πρώτες θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι αν θέλαμε οπωσδήποτε η ομάδα να πρωταγωνιστήσει και να ανεβεί κατηγορία θα το κάναμε πάρα πολύ εύκολα κάνοντας άλλες δύο προσθήκες και παίζοντας πιο ενεργά εγώ και ο Βασίλης. Δεν είναι το σημαντικότερο το να ανέβεις κατηγορία. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός αθλητή και μίας ομάδας είναι να νιώθει μία οικογένεια, να υπάρχει αλληλοσεβασμός, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να βγουν στην κοινωνία της Κατερίνης και να τους αναγνωρίζουν ως καλά παιδιά πρώτα και ως καλούς αθλητές ύστερα. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος”.

Β.Κ. “Συμφωνώ εννοείται με όσα είπε ο Σάββας. Γνωρίζω πολύ καλά την κουλτούρα αυτής της ομάδας, το ’92 έκανα το ντεμπούτο μου. Ο στόχος του Αρχέλαου είναι πάντα η νίκη, επομένως η πρώτη απάντηση είναι αυτή. Δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος, συμφωνώ με το Σάββα. Ο Αρχέλαος είναι μία ομάδα που την ξέρει την μεγάλη κατηγορία, την έχει στο πετσί του, είμαστε πολύ κοντά στο να ανεβούμε, όμως ο Αρχέλαος αυτή την περίοδο χτίζεται. Με πολλά νέα παιδιά τα οποία πολλά από αυτά είναι στην ομάδα που θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2021 και η ομάδα δείχνει να έχει μέλλον. Εμείς επενδύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι και όχι τόσο σε ένα τελικό αποτέλεσμα. Συνεχώς λέω ότι η φυσική θέση του Αρχέλαου είναι στην Α’ κατηγορία και για αυτό θα παλεύουμε όσο θα βρισκόμαστε σε αυτή την ομάδα. Φυσικά όμως με τις σωστές συνθήκες”.

handball3

Παρακολουθώντας τα τρία τελευταία χρόνια το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας στη σάλα και έχοντας μια εικόνα και από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, το χάντμπολ του Αρχελάου είναι η ομάδα που δείχνει να έχει το μεγαλύτερο έρεισμα στο φίλαθλο κόσμο της Κατερίνης. Κάθε φορά που αγωνίζεται εντός έδρας, το Β’ ΔΑΚ σχεδόν γεμίζει. Υπάρχει ανάλογο έρεισμα στην ευρύτερη κοινωνία της Κατερίνης ώστε να σας βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα οικονομικά;

Σ.Κ. “Η ομάδα του Αρχελάου είναι μία ιστορική ομάδα και σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν παίζει, γεμίζει το γήπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η πόλη δείχνει να αγαπάει το χάντμπολ και την ομάδα. Από εκεί και πέρα, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όποια πόρτα και αν χτυπήσουμε, δεν μας έχει πει ποτέ κανένας όχι! Απλά έχω συζητήσει με τον Βασίλη και το έχω και εγώ σαν αρχή, δεν θα εκτεθούμε εγώ και ο Βασίλης σαν παιδιά με το να χτυπήσουμε μία πόρτα την οποία δε γνωρίζουμε. Γιατί δε θέλουμε να φέρουμε και τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση αλλά και τον άλλο άνθρωπο τον οποίο μέχρι χθες δεν τον γνωρίζαμε. Πηγαίνουμε σε ανθρώπους που είναι φίλοι μας, που δε θα μας παρεξηγήσουν και το μόνο που κάνουμε είναι να λέμε ότι εμείς έχουμε πάρει τα ηνία του Αρχέλαου. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να πληρώσουμε τη διαιτησία, τα ταξίδια, τα ρουχισμό και όλες τις υποχρεώσεις.  Δε θα μπούμε σε μία διαδικασία να πιέσουμε τον χ, τον ψ, και να του πάρουμε πχ €500,00. Είναι καλοδεχούμενα όλα τα ποσά, από τα €10,00 μέχρι και τα €500,00. Γιατί έχουμε ανθρώπους που θα μας δώσουν λιγότερα, έχουμε και εκείνους που θα μας δώσουν τα περισσότερα. Δεν πιέζουμε κανένα ώστε να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση. Αυτή είναι η αρχή μας και αυτή ακολουθούμε και δεν έχουμε χάσει καθόλου. Δεν ακούσαμε μέχρι σήμερα το όχι. Η πόλη πλαισιώνει για μία ακόμη φορά την ομάδα στο οικονομικό κομμάτι και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι εγώ και ο Βασίλης είμαστε με μηδέν ευρώ, δεν παίρνουμε ούτε ευρώ από την ομάδα, ούτε από τον Αρχέλαο, ούτε από τον πρόεδρο. Από τις κάποιες χιλιάδες ευρώ που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, δε θα πάρουμε και πάλι ούτε ευρώ εγώ και ο Βασίλης και θα βάλουμε και από την τσέπη μας για να βοηθήσουμε αυτό το σωματείο”.

Β.Κ. “Ξεκινώ από το κομμάτι του φίλαθλου κοινού. Η Κατερίνη έχει κουλτούρα χαντμπολική και αυτό το βλέπεις. Είναι από το πρώτα πράγματα που εντόπισα στον αθλητισμό της Πιερίας και αυτό γιατί έχει ζήσει μεγάλες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ομάδα δεν πρωταγωνιστεί και το γήπεδο είναι γεμάτο. Φαντάσου τι θα γινόταν αν η ομάδα αγωνιζόταν στην μεγάλη κατηγορία. Αυτό έχει δυο όψεις: Από τη μία μας χαροποιεί, από την άλλη υπάρχει και μεγάλη πίεση επειδή ο Κατερινιώτης φίλαθλος γνωρίζει χάντμπολ και απαιτεί να δει και όμορφο θέαμα.  Δεν μπορείς να παρουσιαστείς όπως θέλεις, έχεις καλούς κριτές στην κερκίδα. Αυτή είναι μία ιδιαιτερότητα της πόλης που νομίζω μας ανεβάζει το επίπεδο. Εγώ από τον κόσμο περιμένω να γεμίσει το γήπεδο και φέτος. Από κει και πέρα, όσον αφορά τους χορηγούς είναι μία μεγάλη συζήτηση, ένα πολύ δύσκολο κομμάτι η εξεύρεση χορηγών. Πάμε πολύ προσεκτικά με το Σάββα. Η ιδιαιτερότητα της δουλείας μας είναι ότι δεν κρατάμε ένα απλό τμήμα, αλλά κρατάμε ένα άθλημα στην πόλη. Επομένως δε σκεφτόμαστε μόνο το φέτος, να κάνουμε ένα πυροτέχνημα για να φανούμε επειδή ήρθαμε στο προσκήνιο. Συνεχίζουμε με την ίδια λογική αυτό που ξεκίνησε πριν από πάρα πολλά χρόνια κοντά στα σαράντα. Με αυτή τη λογική συνεχίζουμε γιατί θέλουμε να έχουμε διάρκεια. Ο κόσμος που επισκεφθήκαμε ανταποκρίθηκε και χαιρόμαστε για αυτό. Μεγάλη υπόθεση να ξέρουμε ότι με τα οικονομικά είμαστε τακτοποιημένοι από τόσο νωρίς, συνήθως δεν ήμασταν. Φέτος μέχρι στιγμής ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Πιστεύω ότι τουλάχιστον με το φετινό σχεδιασμό θα πάμε καλά. Μένει να δούμε το αγωνιστικό”.

handball4

Φέτος έχετε επιφορτιστεί και οι δύο σας με ένα βαρύ φορτίο καθώς θα αναλάβετε ουσιαστικά τρεις ρόλους στην ομάδα. Διοίκηση, τεχνική ηγεσία, και αγωνιστικό ρόλο. Θέλω να μου πείτε αν σας προβληματίζει αυτός ο τριπλός ρόλος που θα παίξετε φέτος στον Αρχέλαο ή είναι κάτι το οποίο σας εξιτάρει σαν εμπειρία;

Σ.Κ. “Εμένα προσωπικά δε με προβληματίζει. Όταν το κάνεις από την καρδιά σου και έχεις δίψα για αυτό, δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός, άγχος και κούραση. Το κάνουμε με μεγάλη χαρά, έχουμε μεγάλη υποχρέωση στον Σωκράτη Σκούφα και εγώ προσωπικά πάρα πολύ. Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα το να πάρουμε αυτόν τον τριπλό ρόλο. Όποτε χρειαστεί να βρούμε χρήματα θα βγούμε έξω, όταν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερη προπόνηση θα είμαστε εκεί, όταν θα χρειαστεί έστω και λίγο να παίξουμε που δεν είναι ο κύριος στόχος μας, θα το κάνουμε. Από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας. Έχουμε μόνο δίψα για αυτόν τον τριπλό ρόλο και καθόλου άγχος”.

Β.Κ. “Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή πως θα προπονήσουμε την ομάδα σε αυτή τη φάση και πως θα αντεπεξέλθουμε στα οικονομικά. Όσον αφορά το αγωνιστικό θέμα, είμαστε πάρα πολλά χρόνια στους αγωνιστικούς χώρους με το Σάββα, έχουμε τεράστια εμπειρία αλλά όπως είπε είναι το τελευταίο που σκεφτόμαστε. Προτεραιότητα έχουν άλλα παιδιά και εκεί δίνουμε βάση. Ειδικά στα νέα παιδιά που επενδύουμε σε αυτά. Εμείς είμαστε απλά εκεί για να τα υποστηρίξουμε ανά πάσα στιγμή. Έχουμε και πολλούς και καλούς τερματοφύλακες και στη θέση του Σάββα που θα τα δουλέψει και ο ίδιος και όλοι μαζί ώστε να ξεκινήσουν να αγωνίζονται στο ανδρικό”.

handball5

Θεωρείτε ότι ο άνθρωπος κλειδί για μια πετυχημένη φετινή χρονιά θα είναι ο Σωκράτης; Διότι με τρεις, τέσσερις παίκτες που έχουμε μιλήσει μας είπαν ότι φέτος θα πάμε καλά, θα το κάνουμε για τον Σωκράτη.

Σ.Κ. “Θεωρώ ότι σίγουρα τα παιδιά θα έχουν ένα μεγάλο κίνητρο μετά την απώλεια του Σωκράτη ώστε να βάλουν περισσότερη θέληση για εκείνον. Θεωρώ ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί η ομάδα έχει καλούς χαρακτήρες και όλοι πονάμε μετά την απώλεια. Για αυτό και είμαστε τόσο ενεργοί εγώ και ο Βασίλης”.

Β.Κ. “Σίγουρα είναι μία πρωτόγνωρη και πολύ ιδιαίτερη χρονιά για εμάς. Εγώ δε θα τολμήσω να πω τίποτα ακόμα, θα περιμένουμε να δούμε. Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξαναζήσει, αυτή η ομάδα δούλευε πολύ συγκεκριμένα για πολλά χρόνια. Όσα λέμε είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό που ρωτάς νομίζω ότι ακόμα δε μπορούμε να το απαντήσουμε. Πρέπει να δούμε λίγο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Και εγώ ο ίδιος νιώθω παράξενα για να δω πως θα λειτουργήσει γενικότερα η ομάδα. Όμως τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά, τα παιδιά ανταποκρίνονται, έχουν πολύ όρεξη, αλλά έχουμε δρόμο”.

handball6

Πόσο έχει αλλάξει κατά τη γνώμη σας το ελληνικό χάντμπολ από τα χρόνια που ξεκινούσατε και οι δύο την καριέρα σας μέχρι σήμερα και σε ποιους τομείς κυρίως;

Σ.Κ. “Θεωρώ ότι το 2000 που βρισκόμουν ακόμη στην Ελλάδα πριν φύγω στο εξωτερικό, υπήρχαν πέντε με έξι ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό και υπήρχε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Ήμασταν σε πολύ καλό επίπεδο. Κάποια στιγμή θεωρώ ότι όλο αυτό χάθηκε και οι μεγάλες επιτυχίες της εθνικής θα έπρεπε να αξιοποιηθούν. Και η ομοσπονδία θα έπρεπε να δώσει λίγο γκάζι περισσότερο ώστε να πάμε ένα βήμα πιο πάνω στην Ελλάδα, θεωρώ ότι δεν είχαμε ανοδική πορεία, είχαμε μια παύση. Τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα και εφόσον έχουν μπει και οι μεγάλες ομάδες, το επίπεδο είναι ανώτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι ομάδες όπως ΑΕΚ, Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλα μπάτζετ ακολουθεί και ο ΠΑΟΚ και άλλες ομάδες, κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο και μπορούν να έχουν και μια καλή ευρωπαϊκή πορεία. Δε μπορώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής στην ερώτησή σου γιατί έχω ζήσει τον πρωταθλητισμό στο εξωτερικό και στο καλύτερο πρωτάθλημα και δε μπορώ να απαντήσω ειλικρινά γιατί αυτόματα θα μπούμε σε συγκρίσεις”.

Β.Κ. “Εγώ θα προσεγγίσω λίγο διαφορετικά την ερώτηση. Αυτό που θα ήθελα να πω για το άθλημα κυρίως τα τελευταία τριάντα χρόνια, για μένα που αγωνιστικά στην Ελλάδα με εξαίρεση δύο τρία χρόνια που ήμουν στην Ιταλία, αυτό που έχω εντοπίσει είναι η εξέλιξη του αθλήματος. Το χάντμπολ εξελίσσεται, δηλαδή εγώ νιώθω ότι έχω αγωνιστεί εντός εισαγωγικών σε τρία διαφορετικά αθλήματα! Αλλάζοντας κάποιοι κανονισμοί, το χάντμπολ γίνεται πιο γρήγορο, πιο εντυπωσιακό σε σχέση με παλαιότερα που ήταν πιο αργό, πιο σκληρό και βαρύ. Τα τελευταία χρόνια σαν άθλημα έχει γίνει τρομερά ελκυστικό και για τα μικρά παιδιά”.

handball7

Έχετε αγωνιστεί και οι δύο στο εξωτερικό. Ο ένας στην Γερμανία και Ελβετία, ο άλλος στην Ιταλία. Θα ήθελα να συγκρίνετε το ελληνικό χάντμπολ με το χάντμπολ της Γερμανίας και της Ιταλίας αντίστοιχα.

Σ.Κ. “Η μέρα με τη νύχτα! Ο επαγγελματισμός, τα γήπεδα, η οργάνωση τα πάντα! Όταν μιλάμε για το κορυφαίο πρωτάθλημα που είναι η Bundesliga δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με μία χώρα όπως η Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις, οι χορηγοί, εκεί όλα αυτά είναι δεδομένα, είναι λυμένα πριν καν ξεκινήσεις. Δεν υπάρχει σύγκριση και θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Χαίρομαι που ανεβαίνει το επίπεδο στην Ελλάδα αλλά όταν υπάρχει ένα πρωτάθλημα με δεκαέξι ομάδες ή δεκαοκτώ της πρώτης κατηγορίας, είναι όλες επαγγελματικές και παίζει η τελευταία με τον πρωτοπόρο και είναι ντέρμπι, αυτό είναι κάτι που δε θα το δούμε ποτέ εδώ”.

Β.Κ. “Δε μπορεί να συγκριθεί ούτε το επίπεδο του ιταλικού χάντμπολ με της Γερμανίας. Το επίπεδο της Ιταλίας θα μπορούσα να πω ότι είναι λίγο καλύτερο από της Ελλάδας. Όμως αυτό που παρατήρησα πιο γρήγορα στη διαφοροποίηση με της Ελλάδας είναι η οργάνωση που είχαν οι Ιταλοί. Είναι τρομερά οργανωτικοί και αυτό τα καθιστά όλα πιο ωραία στον αθλητισμό. Ίσως πάσχουμε λίγο στην οργάνωση συγκριτικά με το ιταλικό πρωτάθλημα. Μία άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι αποτελεί έναν δρόμο που ανεβαίνουν πολλοί ανατολικοί αθλητές πριν φτάσουν στην Γερμανία, περνάνε δηλαδή πολλοί Κροάτες και Σέρβοι από το ιταλικό πρωτάθλημα και μετά ανηφορίζουν προς Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία και αυτό δίνει μία άλλη αίγλη στο πρωτάθλημα, με την ποιότητα που έχουν αυτοί οι παίκτες. Έχουν αυτή την εύνοια οι Ιταλοί, ότι δηλαδή το πρωτάθλημα είναι ένα σκαλοπάτι για τα μεγαλύτερα πρωτάθλημα. Επίσης μπορούμε να συγκριθούμε εμείς με τους Ιταλούς αγωνιστικά, δεν είναι μία υπερδύναμη αλλά σίγουρα είναι πιο οργανωμένοι από εμάς”.

handball8

Κάποιοι λένε πως ο Αρχέλαος είναι μία ομάδα που γερνάει, ότι παίζουν δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία παίκτες, κορεσμένοι χωρίς κίνητρο. Αντίθετα όσοι είναι κοντά στην ομάδα βλέπουν ότι έρχονται παιδιά από πίσω. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την παραγωγική διαδικασία του Αρχελάου.

Σ.Κ. “Εγώ αυτό που χω να πω είναι ότι σε μία ομάδα πλαισιώνονται και οι μεγάλοι ηλικιακά παίκτες και οι ακαδημίες, οι έφηβοι, τα παιδιά που έρχονται από πίσω. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, υπάρχουν οι παίκτες που είναι έμπειροι και υπάρχει και το φυτώριο του Αρχέλαου με το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι που χουν δουλέψει ο Σωκράτης με τον Βασίλη όλα αυτά τα χρόνια που έρχεται από πίσω. Θεωρώ ότι μαζί με το Βασίλη δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στη μικρή την ηλικία. Όπως είπα και πριν αν θέλαμε να ανεβάσουμε την ομάδα κατηγορία θα κάναμε ακόμα 2,3 μεταγραφές και θα παίζαμε και εμείς περισσότερο. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος είναι να παίζουν τα παιδιά, να γίνουμε μια οικογένεια με αρχές”. 

Β.Κ. “Εγώ καταρχήν δε θα συμφωνήσω με την ερώτηση τοποθέτηση σχετικά με την άποψη του κόσμου. Η ομάδα είναι μία νέα ομάδα, αν  βάλουμε κάτω τα νούμερα θα δούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ μικρός. Εννοείται ότι θέλεις να υπάρχουν δυο, τρεις μεγάλοι ηλικιακά παίκτες να βοηθούν με τη εμπειρία τους. Η ομάδα είναι νέα και όχι… κατά τύχη, αλλά επειδή δουλεύει από πίσω κάτι. Δεν φτιάχνονται οι αθλητές του χάντμπολ μέσα σε μία νύχτα. Απαιτείται δουλειά πολλών χρόνων για να εμφανίσουμε κάποια στιγμή έναν νέο παίκτη στην ομάδα. Επομένως όλα αυτά τα χρόνια για να τροφοδοτούμε ακόμα και στην Α1 παίκτες Κατερινιώτες, κάτι γίνεται εδώ πέρα. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε.  Μας ενδιαφέρουν πολύ οι μικρές ηλικίες και το δείχνουμε παντού αυτό. Θα το δείξουμε και στο πρωτάθλημα όπου θα δείτε τα νέα παιδιά”. 

handball9

Το χάντμπολ υστερεί σε δημοφιλία στην Ελλάδα σε σχέση με το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμών των παιδιών που ασχολούνται με το χάντμπολ για τα δεδομένα της πόλης;

Σ.Κ. “Δεν είναι τόσο αλλά θεωρώ ότι κάθε χρόνο αν και εμείς προσεγγίσουμε όπως πρέπει και τις ακαδημίες και τα σχολεία, θα συγκεντρώσουμε περισσότερο κόσμο”.

Β.Κ. “Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, θέλουμε εννοείται περισσότερους αθλητές στο γήπεδο. Για αυτό και σχεδιάζουμε κάποια καινούργια πράγματα για τις ακαδημίες, δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσουμε. Αλλά σκεφτόμαστε πολλά για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε σε όγκο περισσότερο. Βέβαια, αυτό προχωράει βήμα βήμα, δε μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αλλά σίγουρα σκεφτόμαστε να κάνουμε κινήσεις ώστε περισσότερα παιδιά να μάθουν τουλάχιστον αυτό το άθλημα. Επομένως, θα ξεκινήσουμε μια περιοδεία στα σχολεία που δυστυχώς δε μαθαίνουν στα παιδιά αυτό το άθλημα. Θα μάθουμε στα παιδιά κάποια πράγματα. Είναι ένα αγαπητό άθλημα και είναι ίσως το πιο εύκολο για τις πολύ μικρές ηλικίες και νομίζω ότι θα έχουμε ανταπόκριση. Είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε πολύ, για αυτό και επενδύουμε πάρα πολύ στους προπονητές των ακαδημιών. Έχουμε τρεις προπονητές αυτήν την στιγμή, την Μάγδα Χοτοκουρίδου, τον Σάκη Ξώνη και τον Δημήτρη Τσαβέ κι ελπίζουμε να τους δώσουμε πολύ δουλειά”.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This