Επιλογή Σελίδας

Για ακόμα μία χρονιά, ένα από τα πιο έγκυρα βρετανικά μέσα που ασχολούνται με την αθλητική βιομηχανία,  το SportingIntelligence, δημοσιοποίησε την έκθεση Global Sports Salaries Survey, η οποία παρουσιάζει τον μέσο όρο των αποδοχών που λαμβάνουν οι αθλητές των μεγαλύτερων ομάδων του πλανήτη στα επτά πιο διαδεδομένα επαγγελματικά αθλήματα. Το «S&B» σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα και την κατάταξη με τις Τοπ 100 ομάδες.

Θέλοντας το δείγμα να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό, οι ερευνητές μελέτησαν τις οικονομικές απολαβές (μόνο από τα αγωνιστικά συμβόλαια και όχι από εμπορικά deal) περίπου 10.000 αθλητών από 333 ομάδες που αγωνίζονται σε 17 Λίγκες 7 διαφορετικών αθλημάτων. Εννοείται πως αφού μιλάμε για διαφορετικά αθλήματα η σύγκριση δεν είναι εύκολη (στο μπάσκετ ένα ρόστερ έχει 15 άτομα, στο ποδόσφαιρο 25, στο αμερικανικό φούτμπολ πάνω από 50, κλπ) αλλά αποτελεί έναν «μπούσουλα» για την τάση που υπάρχει σε κάθε άθλημα αλλά και για το ποιών ομάδων οι παίκτες αμείβονται καλύτερα. Για κάθε ομάδα παρουσιάζεται ο μέσος όρος των χρημάτων που πληρώνει ανά  παίκτη.

Το Brexit και ένα εκπληκτικό τηλεοπτικό συμβόλαιο εκτόξευσαν την διαφορά του NBA
Δύο είναι τα πράγματα που συνέβησαν μέσα στον τελευταίο χρόνο και επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό τα αποτελέσματα της έρευνας. Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε ως συνέπεια την καταβαράθρωση της λίρας εναντίον του δολαρίου, και το απίστευτο τηλεοπτικό συμβόλαιο ύψους 2,6 δισ. δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ στο NBA. Με τα ταμεία των ομάδων τους γεμάτα, οι παίκτες του NBA ζήτησαν και πήραν απίστευτα χρήματα.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το NBA να αυξήσει την διαφορά του ως η Λίγκα που προσφέρει τις υψηλότερες αποδοχές στον κόσμο του αθλητισμού. Η ομάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, κορυφαίου μπασκετμπολίστα στον κόσμο, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης με μέσο όρο συμβολαίων 8,7 εκατ. δολ. Συνολικά, οκτώ ομάδες του NBA βρίσκονται στις πρώτες 12 θέσεις, ενώ καμία δεν είναι κάτω από την 63η θέση. Οι 449 αθλητές της Λίγκας αμείβονται κατά μέσο όρο με 6,3 εκατ. δολ.!

Η Πρέμιερ Λιγκ κυριαρχεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου
Η πτώση της δύναμης της βρετανικής λίρας έπληξε την Πρέμιερ Λιγκ σε σχέση με τις αμερικανικές λίγκες, ωστόσο δεν μείωσε την ισχύ της σε σχέση με τα άλλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Τα χρήματα που παίρνουν οι αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες από τηλεόραση και χορηγούς δεν έχουν καν σχέση με τις άλλες ποδοσφαιρικές λίγες, για αυτό και τα 3,2 εκατ. δολ. που λαμβάνουν κατά μέσο όρο οι παίκτες είναι διπλάσια από τα αντίστοιχα στην Ισπανική Λίγκα και πολλαπλάσια από Γερμανία, Ιταλία, κλπ.

Οι δύο μεγάλες ομάδες του Μάντσεστερ, είναι οι μοναδικές αγγλικές στην πρώτη 12άδα (4η η Γιουνάιτεντ, 9η η Σίτι) με Τσέλσι (34η), Άρσεναλ (47η) και Λίβερπουλ (60η) να βρίσκονται πολύ πιο πίσω. Οι δύο ποδοσφαιρικοί γίγαντες της Ισπανίας, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονται στην 5η και την 19η θέση αντίστοιχα. Η Παρί είναι 35η, η Μπάγερν Μονάχου 37η και η Γιουβέντους 41η.

ΟΙ ΗΠΑ, η Κίνα και η έκπληξη από την Ινδία
Οι ΗΠΑ είναι η πατρίδα του επαγγελματικού αθλητισμού και κάθε της λίγκα είναι αθλητικό «χρυσορυχείο». Για το NBA τα είπαμε, αλλά αντίστοιχα μεγάλες αποδοχές μοιράζουν και τα MLB (Mπέιζμπολ), NHL (χόκεϊ επί πάγου) και NFL (αμερικανικό φούτμπολ). Το τελευταίο,  μάλιστα, με 4 δισ. δολ. είναι το πρωτάθλημα που δίνει τα περισσότερα χρήματα, αν και σε μέσους όρους καταλαμβάνει την 6η θέση. Το MLB έρχεται 2ο σε μέσο όρο μισθών και το NHL 5ο.

Εδώ και δύο χρόνια στην Κίνα έχει ξεκινήσει (από το κράτος) μία προσπάθεια μετατροπής της χώρας σε ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Αυτό σημαίνει πως υπέρογκα ποσά πέφτουν στο άθλημα και ως εκ τούτου το μπάτζετ των τοπικών ομάδων έχει πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό πως μερικοί από τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές στον κόσμο αγωνίζονται στην Κινεζική Σούπερ Λιγκ.

Πάμε τώρα και σε μία άλλη ασιατική χώρα, την Ινδία, της οποίας η επαγγελματική λίγκα κρίκετ, η IPL είναι αυτή με τον 3ο μεγαλύτερο μέσο όρο σε αποδοχές αθλητών. Όσο και να σας ακούγεται περίεργο οι 128 αθλητές των 8 ομάδων αμείβοντα κατά μέσο όρο με σχεδόν 4 εκατ. δολ.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα
Όσο και αν μερικές από τις διασημότερες γυναίκες αθλήτριες προσπαθούν να τονίσουν το πρόβλημα της ανισότητας στους μισθούς, η αλήθεια είναι πως δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο θέμα. Μία χαρακτηριστική σύγκριση είναι αυτή μεταξύ του γυναικείου πρωταθλήματος που πληρώνει καλύτερα, του γυναικείου NBA. Όλες μαζί οι αθλήτριες της φετινής σεζόν έλαβαν συνολικά 11 εκατ. δολάρια, ποσό που το καρπώνονται 95 άνδρες στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των ανδρών.

Αναλυτικά οι 100 ομάδες από όλα τα σπορ που προσφέρουν στους παίκτες τους τα περισσότερα χρήματα, κατά μέσο όρο

 

Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This