Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Ντέρμπι λοιπόν! Και τι ντέρμπι; Ντέρμπι αιωνίων. Ντέρμπι αιωνίων και μάλιστα εμφύλιος! Ναι, το ξέρω πως η λέξη εμφύλιος (ειδικότερα σε χώρες όπως η Ισπανία, η παλιά Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα, που τέτοιους πολέμους τους έφαγαν στη μάπα και εκτός από θύματα μετρούσαν και τους διχασμούς των λαών τους) δεν είναι «politically correct», αλλά ευτυχώς δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν αυτής της κατηγορίας, η ελληνική γραμματική μας προσφέρει τα εισαγωγικά!

Είτε με αυτά, είτε άνευ αυτών, το αποψινό συναπάντημα στο ΟΑΚΑ είναι άλλο ένα μεγάλο ματς ανάμεσα στους δυο προύχοντες της σύγχρονης εποχής: με τις ειδικές συνθήκες, με τις ιδιάζουσες καταστάσεις, με τα σέα του και με τα μέα του!

 Ενας «εμφύλιος» που δεν είναι ο πρώτος μεταξύ τους, αλλά τυγχάνει να περιλαμβάνεται σε ένα γαϊτανάκι τέτοιων αγώνων που σέρνεται τις τελευταίες δυο μέρες καθ’ άπασαν την Γηραιάν Ηπειρον: και να η Φενέρμπαχτσε με την Εφές (χθες) και να η Νταρουσάφακα με τη Γαλατασαράι, και να ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, και να η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ, και να ακόμη και ένα ματς εν είδει κούκλας που βγαίνει από την κοιλιά της παλιάς σοβιετικής μπάμπουσκα ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στη Ζαλγκίρις Κάουνας!

Νενίκηκας με Μπερτομέου, το παραδέχομαι, αν και χάθηκε ο κόσμος, βρε αδερφέ, εκτός από τον Ερυθρό Αστέρα, να χώσεις  στην Ευρωλίγκα (και όχι στο BasketballChampions League) και την Παρτίζαν Βελιγραδίου ώστε να μη μείνει απόψε ούτε κολυμπηθρόξυλο όρθιο!

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός λοιπόν για δεύτερη φορά στην εφετινή σεζόν(που μπορεί να τραβήξει το γαϊτανάκι ακόμη και σε 15 τέτοια συναπαντήματα) και για  δέκατη στα χρονικά της Ευρωλίγκας: ελόγου τους δεν είναι οι πρώτοι που ενεπλάκησαν σε αυτή την (κάποτε θεωρούμενη ως) παράδοξη φάμπρικα, αλλά την έχουν αναγάγει πλέον σε επιστήμη.

Για την ιστορική τεκμηρίωση του πράγματος, υπενθυμίζω  η Ελλάδα βίωσε για πρώτη φορά αυτή την… μπασκετική εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα στις 16 και στις 23 Φεβρουαρίου του 1994 στους διπλούς ημιτελικούς του Κυπέλλου Κόρατς, όπου αναμετρήθηκαν ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος: ο Δικέφαλος του Βορρά πέτυχε δύο νίκες (85-83, 82-64), προκρίθηκε στους επίσης διπλούς τελικούς της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Στεφανέλ Τεργέστης και κατέκτησε το τρόπαιο…

CLASICO No 255

ΣΚΟΡ 142-112

Ο αποψινός αγώνας είναι ο 235ος στην ιστορία των δυο ομάδων σε μια μακρά περίοδο εβδομήντα ετών (1946-2016). Μέχρι στιγμής, σε 234 ματς, οι «πράσινοι» έχουν τη μερίδα του λέοντος με 142 νίκες, έναντι 112 των «κόκκινων». Το επί μέρους σκορ ανά διοργάνωση (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός):

Πρωτάθλημα (221): 122-99

Κύπελλο Ελλάδος (24): 17-7

Ευρωλίγκα (9): 3-6

 ΟΙ «ΕΜΦΥΛΙΟΙ» ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται σήμερα για δέκατη φορά σε έναν ντέρμπι αιωνίων διεθνούς βεληνεκούς, με τους ερυθρόλευκους να έχουν τη μερίδα του λέοντος, έχοντας σημειώσει έξι νίκες, έναντι τριών των «πρασίνων». 

Ιδού λοιπόν οι προηγούμενοι εννέα αγώνες με κάποια «παρασυνελευόμενα»,που μένουν χαραγμένα στη μνήμη… 

1. Τελ Αβίβ, 19 Απριλίου 1994, ημιτελικός Final4, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-72

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης. Προπονητής: Ιωαννίδης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας7, Μυριούνης 6, Γεωργακόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2.

Η γκάφα του Παναγιώτατου: Ο Πατριάρχης Διόδωρος αγνοούσε ποιος ήταν ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στον ημιτελικό και όταν κατά την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν την ευλογία του, έψαλε το «κατατρόπωσον τους βαρβάρους»! Παρ’ όλα αυτά ο Παύλος Γιαννακόπουλος  δώρισε στο Πατριαρχείο 30 εκατ. δραχμές για την ανακαίνιση του ιερού τέμπλου!

Η ζάχαρη και το μέλι: «Είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ θα περιμένω τον Γιάννη μετά τον ημιτελικό να μου δώσει το χέρι», είπε ο Κώστας Πολίτης στην κοινή συνέντευξη Τύπου την παραμονή του ημιτελικού. Και η παροιμιώδης απάντηση του Ιωαννίδη, που άφησε άναυδη την (κόρη του παλαίμαχου αρχηγού του Ολυμπιακού, Μάκη Κατσαφάδου) Δήμητρα Κατσαφάδου, η οποία είχε αναλάβει τη διερμηνεία: «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι»!

2. Σαραγόσα, 11 Απριλίου 1995, ημιτελικός Φάιναλ Φορ: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 58-52

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζόνσον 27, Σιγάλας 10, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόφ 4, Μπακατσιάς 1, Σταμάτης, Νάκιτς, Καμπούρης. Προπονητής: Ιωαννίδης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Πάσπαλι 17, Οικονόμου 12, Βράνκοβιτς 12, Αλβέρτης 3, Πετσάρσκι 3, Γιαννάκης 3, Παταβούκας 2, Γεωργικόπουλος, Παπαγιάννης. Προπονητής: Κιουμουρτζόγλου.

Ζενίθ και ναδίρ: Ο Fast Eddy εκτέλεσε με 27 πόντους τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και 48 ώρες αργότερα πιάστηκε αιχμάλωτος από την άμυνα της Ρεάλ και τελείωσε το ματς με 3/14 σουτ!

Fair play-1: Η ιπποτική παραδοχή του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου ότι «είναι καλύτερα που προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, διότι εμείς χωρίς τον Γιαννάκη (σσ: τραυματίστηκε στον ημιτελικό) δεν μπορούμε να κοντράρουμε στα ίσια τη Ρεάλ».

Fair play-2: Το… «ντου» των παικτών του Ολυμπιακού και του Ιωαννίδη στα αποδυτήρια των «πράσινων» μετά τον εμφύλιο ημιτελικό για να μάθουν από πρώτο χέρι τι έπαθε ο Νίκος Οικονόμου (λιποθυμικές τάσεις) και να δώσουν τα χέρια. Αυτή ήταν η απάντηση στην αντίστοιχη εισβολή καλής θέλησης των παικτών του Παναθηναϊκού έναν χρόνο νωρίτερα στα αποδυτήρια του «Γιαντ Ελιάου», όπου στη θέση του Οικονόμου βρισκόταν ο Μπάμπης Παπαδάκης

Για σένα Γιάννη: Ιωαννίδης και ο Κόκκαλης είχαν κόψει ακόμη και την καλημέρα, κάμποσες μέρες πριν από το Φάιναλ Φορ για διάφορους λόγους.  Ωστόσο εμφανίστηκαν μαζί στη συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρηση της αποστολής και επίσης κάθισαν παρέα  στη… γαλαρία του αεροπλάνου, στο ταξίδι προς τη Σαραγόσα. Σύμφωνα με τις ακριτομυθίες της εποχής ο «Ξανθός» υπό το κράτος της πίεσης που δεχόταν έβαλε τα κλάματα μπροστά στους παίκτες του μετά την προπόνηση της Δευτέρας, ενώ 24 ώρες αργότερα ο Κόκκαλης ενθουσιασμένος από τη νίκη επί του Παναθηναϊκού τον αγκάλιασε, τον φίλησε και του είπε  «Εσύ είσαι Γιάννη, για σένα» . Το γυαλί όμως ήταν ήδη σπασμένο ο ψυχισμός του Ιωαννίδη είχε χαλάσει και έναν χρόνο αργότερα η σχέση τους δοκιμάστηκε ξανά και πήραν (το πρώτο) διαζύγιο…

Ο κλίβανος του Μπλούη: «Ευχαριστώ Σωκράτη μου, αλλά δεν υπάρχει κλίβανος στο μέγεθός μου για να απολυμανθώ». Η μυθική απάντηση του αείμνηστου πλέον Μπλούη Διακάκη στην πρόσκληση του  Σωκράτη Κόκκαλη να επισκεφθεί το «περίπτερο» του Ολυμπιακού στο ξενοδοχείο «Boston». Οι δυο τους ήταν φίλοι από παλιά και είχαν μεγάλη οικειότητα μεταξύ τους, ωστόσο η ετοιμότητα που έδειξε ο (συχωρεμένος πια) αριστοκράτης του Κολωνακίου υπήρξε μνημειώδης .

3. Μαρούσι, 27 Μαρτίου 1997, αγώνας playoffs

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 49-69

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 12, Κοχ 3, Κόρφας 3, Οικονόμου 1, Ντίνκινς 12, Νικόλα 7, Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ 9, Νουόσου 2. Προπονητής: Μάλκοβιτς

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 4, Σιγάλας 2, Γκρέι 7, Παπανικολάου 8, Νάκιτς 2, Φασούλας 8, Τόμιτς 5, Τάρλατς 16, Ρίβερς 17. Προπονητής: Ιβκοβιτς

Οικοδεσπότες και ιππότες: Με τον Ντούντα να βάζει στην πεντάδα τον Τόμιτς για να τραβάει το χαλινάρι στον Ρίβερς, ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε μειονέκτημα έδρας στη σειρά, πέρασε σαν σίφουνας από το ΟΑΚΑ, όπου η έκπληξη της εντυπωσιακής επικράτησης του συνοδεύθηκε από μια δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη: το χειροκρότημα των οπαδών του Παναθηναϊκού! 

 4. Νέο Φάληρο, 1η Απριλίου 1997, αγώνας playoffs

Ολυμπιακός –Παναθηναϊκός 65-57

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς, Σιγάλας 12, Γκρέι 1, Παπανικολάου 8, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 17, Τάρλατς 6, Βελπ 3, Ρίβερς 12. Προπονητής: Ιβκοβιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 14, Κοχ, Κόρφας 3, Οικονόμου 14, Ντίνκινς 2, Νικόλα, Σκονοκίνι 3, Μαρτίνεθ 20, Νουόσου 1. Προπονητής: Μάλκοβιτς

Ο Μίλαν και τα μπαλόνια : Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν το «sweep» επί των απερχομένων πρωταθλητών Ευρώπης τους οποίους έμελλε να διαδεχθούν στο θρόνο και να πετύχουν το «triple crown». O Παναθηναϊκός εμφανίστηκε πολύ καλύτερος απ’ ό,τι στον πρώτο αγώνα, ο Τόμιτς έβαλε ένα «αλά ημιτελικός στη Σαραγόσα» φοβερό τρίποντο από τα δέκα μέτρα στη λήξη των 30’’ (σκορ 48-45), ο Μάλκοβιτς πέρασε γενεές δεκατέσσερις τον Ιταλό διαιτητή Ζανκανέλα, ενώ στη λήξη του αγώνα το γήπεδο γέμισε με κόκκινα μπαλόνια! 

5. Νέο Φάληρο, 28 Φεβρουαρίου 2002, αγώνας Top 16

Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 92-75

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 2, Παπαλουκάς10, Παπανικολάου, Σαβρασένκο, Ρισασέ 2, Φορντ 21, Τόμιτς 9, Φέμερλινγκ 18, Φόρεστ 13, Ντε Μιγκέλ 17. Προπονητής: Σούμποτιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 7, Ρότζερς 5, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 5, Κουτλουάι 13, Αλμπάνο, Παπαδόπουλος 1, Γιαννούλης 6, Σάντσεζ 15. Προπονητής: Ομπράντοβιτς

Το δίδυμο και το +32: Μετά το ρευστό 19-18 της πρώτης περιόδου, ο «Πίξι» έβαλε ταυτόχρονα στην πεντάδα τον Παπαλουκά και τον Τόμιτς με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να εξαφανισθεί από το οπτικό πεδίο του Παναθηναϊκού, μάλιστα η διαφορά έφτασε ακόμη και στους 32 πόντους (69-37)

 6. Μαρούσι, 28 Μαρτίου 2002, αγώνας Top 16

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 88-78

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 8, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 16, Μποντιρόγκα 18, Μίντλετον 23, Κουτλουάι 11, Γιαννούλης 5. Προπονητής: Ομπράντοβιτς

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης, Παπαλουκάς 7, Σαβρασένκο, Ρισασέ 11, Φορντ 33, Τόμιτς 5, Νικαγκμπάτσε, Φέμερλινγκ 10, Φόρεστ 8, Ντε Μιγκέλ 4. Προπονητής: Σούμποτιτς

Ξινοί οι πανηγυρισμοί: Στον δεύτερο αγώνα, χάρη στα όργια του συχωρεμένου Αλφόνσο Φορντ (33π., 6/13δ., 3/6τρ., 12/15β.) που αποτέλεσε το αντίπαλον δέος στον συναρπαστικό Ντάριλ Μίντλετον (23π., 10/13δ., 3/5β., 6ρ.), οι ερυθρόλευκοι έσωσαν τη διαφορά (+7) και θα υπερείχαν σε περίπτωση ισοβαθμίας, ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον εκ Σλοβενίας ορμώμενο ξενοδόχο! Μια εβδομάδα αργότερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ηττήθηκαν με 89-85 στην παράταση από την Ολίμπια Λιουμπλιάνα του σεληνιασμένου  Μπένο Ούντυριχ (29π.) και του Γιούρι Ζντοβτς και είδαν –και μάλιστα μέσω του ιδιοκτησίας του Σωκράτη Κόκκαλη, «TV Magic»- τον Παναθηναϊκό όχι μόνο να προκρίνεται αλλά και να γράφει το έπος της Μπολόνια. 

7. Βερολίνο, 1η Μαίου 2009, ημιτελικός Φάιναλ Φορ, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-82

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κέτσμαν, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19 Φώτσης 5, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20 Γιασικεβίτσιους 18 Προπονητής: Ομπράντοβιτς

 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παπαλουκάς 9, Τσίλντρες 11 , Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ 18  Βουγιούκας, Πρίντεζης 9 Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Πάργκο. Προπονητής: Γιαννάκης

Το κισμέτ του Γιάννη-1: Ο ημιτελικός υπήρξε μια μπασκετική έκσταση, με τις δυο ομάδες να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους επί σαράντα λεπτά και τον Σάρας να βάζει (και) την υπογραφή του, καθώς από το δικό του χέρι πέρασε η μπάλα (για να σκοράρει ο ίδιος ή να δώσει ασίστ) στα 13 από τα τελευταία 14 καλάθια του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 81-74 δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη, αλλά ο Ολυμπιακός οιστρηλατούμενος από τον Παπαλουκά και έχοντας χρησιμοποιήσει μια ζώνη προσαρμογής 2-1-2, απάντησε με ένα εντυπωσιακό come back και ισοφάρισε 82-82 διά χειρός Μπουρούση (2/2 βολές). Στο pick ‘n’ roll o Σάρας σημάδεψε τον Πέκοβιτς για το 84-82, ακολούθησαν τα άστοχα σουτ του Βούιτσιτς (τρίποντο) στα 38” και του Πέκοβιτς στα 15”, και το συγκλονιστικό μπασκετικό δράμα κορυφώθηκε στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού, όταν ο Μπουρούσης σούταρε «και εμείς κάναμε το σταυρό και την προσευχή μας για να μην μπει το καλάθι», όπως εξομολογήθηκε αργότερα ο Περπέρογλου! Για την επιλογή του (να μη σουτάρει, αλλά) να πασάρει στον Μπουρούση για το τελευταίο σουτ ο Γκριρ είπε ότι «αυτό ήταν το σωστό και αν έμπαινε το καλάθι, κανείς δεν θα συζητούσε τι ήταν σωστό και τι λάθος», ενώ ο ίδιος ο Γιάννης, που το έφερε βαρέως τόνισε ότι «στη συγκεκριμένη φάση κι αφού ήδη είχα κόψει μέσα στη ρακέτα, αυτό έπρεπε να κάνω». Μετά το άστοχο σουτ του νυν σέντερ του Παναθηναϊκού (που σαν από σατανική σύμπτωση επαναλήφθηκες το ίδιο γήπεδο στον ημιτελικό του 2016, Λαμποράλ Κούτσα- Φενέρμπαχτσε)

Το κισμέτ του Γιάννη-2: Στο 38ο λεπτό του μικρού τελικού έπειτα από ένα καλάθι που πέτυχε ο Μπουρούσης γύρισε προς την εξέδρα των οπαδών του Παναθηναϊκού και έκανε μια χειρονομία με τα δέκα δάχτυλα, λέγοντας «σε δέκα μέρες θα τα πούμε» και εννοώντας τη σειρά των τελικών, για την οποία ωστόσο δεν δικαιώθηκε, εξού και το επιγενόμενο ειρωνικό σύνθημα «ρε Μπουρούση, δέκα μέρες έλεγες»! Τα χειρότερα όμως συνέβησαν ύστερα από δύο λεπτά, όταν ο τότε σέντερ του Ολυμπιακού, κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια, δέχτηκε φραστική επίθεση από έναν τύπο ο οποίος φορούσε κάρτα εθελοντή! Ο Γιάννης τον έπιασε από τον γιακά, του είπε «αν είσαι τόσο μάγκας, έλα στα αποδυτήρια να τα πούμε» και αργότερα δήλωσε «αν τον έπιανα στα χέρια μου, θα τον καρύδωνα»! 

8. Μαρούσι, 20 Φεβρουαρίου 2014, αγώνας Τop 16,

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 66-62

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 6, Κάρι 4, Φώτσης 3, Μπατίστ, Ούκιτς 14, Λάσμε 18, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 7, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιθούλις 3. Προπονητής: Πεδουλάκης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πετγουτέι 2, Ντάνστον 6, Σπανούλης, Περπέρογλου 12, Σλούκας 5, Κόλινς 2, Σίμονς 2, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 6, Κατσίβελης 3, Λοτζέσκι 6. Προπονητής: Μπαρτζώκας

Η σπεσιαλιτέ του Αργύρη: Κατά τα ειωθότα, ο Πεδουλάκης εξύφανε τον ιστό της αράχνης για να μπλεχτεί και να πιαστεί εκεί μέσα ο Σπανούλης, όπερ και εγένετο. Ο Λάσμε που πρωτοστάτησε και ως σκόρερ και ο Γκιστ έβγαιναν επιθετικά στην κίνηση του αρχηγού του Ολυμπιακού ο οποίος σε 28λεπτά σκόραρε 6 πόντους με 2/12 σουτ (1/3δ., 1/9τρ.) και 1/2β., ενώ δεν μοίρασε ούτε μία ασίστ! 

9. Νέο Φάληρο, 10 Απριλίου 2014, αγώνας Top 16

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-65

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πετγουέι 7, Σερμαντίνι 2, Ντάνστον 12, Σπανούλης 9, Περπέρογλου 3, Παπαπέτρου 5, Σλούκας 12, Κόλινς, Σίμοινς, Μάντζαρης 11, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7. Προπονητής: Μπαρτζώκας

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 3, Κάρι 10, Μπατίστ 4, Φώτσης 5, Ούκιτς 6, Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης 17, Διαμαντίδης 2, Γκιστ 6, Παππάς, Ματσιούλις 4, Ράιτ 8

Παλιά του τέχνη κόσκινο: Οι πράσινοι προηγήθηκαν με 37-29 στο ημίχρονο, αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν με ένα επί μέρους σκορ 16-2 και πήραν το προβάδισμα. Στο 36’ το σκορ ήταν 50-58, ωστόσο ο Ολυμπιακός αντέδρασε πάλι, με δυο τρίποντα του Σλούκα και πέντε πόντους του Σπανούλη στα τελευταία 23 δευτερόλεπτα, συμπεριλαμβανομένης και της τρίποντης βόμβας την οποία εξαπέλυσε στην εκπνοή χαρίζοντας δίκην ήρωος τη νίκη στην ομάδα του.  

ΠΑΣΚΟΥΑΛ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8-5

Ο Τσάβι παίρνει σήμερα το βάπτισμα του πυρός σε ελληνικό ντέρμπι αιωνίων, ενώ έχει στο μητρώο του 63 τέτοια στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα-Ρεάλ) με 33 νίκες και 30 ήττες. Σε 13 αγώνες ως προπονητής της Μπαρτσελόνα κόντρα στους Πειραιωτες, ο Καταλανός προπονητής έχει να επιδείξει 8 νίκες με κορυφαία εκείνη στον τελικό του 2010 και 5 ήττες:

Σεζόν 2008-09, Βερολίνο, μικρός τελικός Φάιναλ Φορ: 95-79

Σεζόν 2009-10, Παρίσι, τελικός Φάιναλ Φορ: 86-68

Σεζόν 2011-12, Κωνσταντινούπολη, ημιτελικός Φάιναλ Φορ: 64-68 (με ένα καθοριστικό τρίποντο του Σπανούλη)

Σεζόν 2012-13, Top 16: 76-68 στη Βαρκελώνη και 90-77 στο ΣΕΦ

Σεζόν 2013-14, Top 16: 81-72 στο ΣΕΦ και 70-58 στη Βαρκελώνη

Σεζόν 2014-15, πλέι ποφς: 73-57 και 63-76 στη Βαρκελώνη, 71-73 και 68-71 (με το buzzer beater τρίποντο του Πρίντεζη) στο ΣΕΦ

Σεζόν 2015-16, Τοp 16: 62-74 στο ΣΕΦ, 82-66 στη Βαρκελώνη 

 ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 11-15

Ο προπονητής του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό για 27η φορά στην καριέρα του με την ιδιότητα του head coach σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, έχοντας ρεκόρ 11 νίκες και 15 ήττες.

 Τον συνάντησε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ στις  3 Μαρτίου του 2001 με τον ΠΑΟΚ (όπου δυο εβδομάδες νωρίτερα είχε αντικαταστήσει τον Κώστα Φλεβαράκη) και γνώρισε την ήττα κόντρα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με σκορ 90-63 (Αλβέρτης 20-Κορωνιός 17). 

Ιδού τα αποτελέσματα του:

ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός 0-1: σεζόν 2000-01, σκορ 63-90

Κολοσσός Ρόδου-Παναθηναϊκός 0-6. Τα σκορ: 66-92 και 53-91 τη σεζόν 2008-09, 60-92 και 60-80 τη σεζόν 2009-10, 53-83 και 56-92 τη σεζόν 2010-11. Μετά την αποχώρηση του, οι Ροδίτες νίκησαν δυο φορές τους «πράσινους» σε αγώνες πλέι οφς (Βασίλης Φραγκιάς, Αρης Λυκογιάννης)

Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-6. Τα σκορ: 61-75 και 63-56 (Γιάνκοβιτς 17π., Παππάς 8π., Αγραβάνης) στην κλανονική περίοδο και 61-84, 55-81 και 62-64 στα πλέιοφς της σεζόν 2012-13, 65-90 και 64-69 τη σεζόν 2013-14

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 10-3. Τα σκορ

> ΣΕΦ, 27 Δεκεμβρίου 2014, Α’ γύρος κανονικής περιόδου: 81-75 (Σπανούλης 20π.- Σλότερ 18π.)

>ΟΑΚΑ,  2 Μαίου 2015, Β’ γύρος κανονικής περιόδου: 77-66 (Πρίντεζης 16-Μπατίστα 22)

> ΣΕΦ, 7 Ιουνίου 2015, 1ος τελικός: 76-70 (Σλούκας 16- Μαυροκεφαλίδης 23)

> ΟΑΚΑ, 10 Ιουνίου 2015, 2ος τελικός: 76-69 (Πρίντεζης 17-Μαυροκεφαλίδης 28)

> ΣΕΦ, 14 Ιουνίου 2015, 3ος τελικός: 93-74 (Σπανούλης 23-Γιάνκοβιτς 17)

> ΣΕΦ, 8 Οκτωβρίου 2015, προημιτελικός Κυπέλλου: 64-70 (Πρίντεζης 19-Διαμαντίδης 16)

> ΟΑΚΑ, 19 Οκτωβρίου 2015, Α’ γύρος κανονικής περιόδου: 69-73 (Φελντέιν 12- Παπαπέτρου 13, Πρίντεζης 13)

> ΣΕΦ, 25 Ιανουαρίου 2016, Β’ γύρος κανονικής περιόδου: 80-66 (Σπανούλης 17-Φελντέιν 16)

> ΣΕΦ, 19 Μαίου 2016, 1ος τελικός: 81-83 (Λοτζέσκι 21- Καλάθης 16)

> ΟΑΚΑ, 22 Μαίου 2016, 2ος τελικός: 68-66 με buzzer beater τρίποντο του Σπανούλη μετά από αυτό του Διαμαντίδη (Πρίντεζης 20-Παππάς 12)

> ΣΕΦ, 26 Μαίου 2016: 77-72 (Σπανούλης 22-Φελντέιν 17)

> ΟΑΚΑ, 30 Μαίου 2016: 81-82, μετά από δυο παρατάσεις, με buzzer beater τρίποντο του Σπανούλη (Σπανούλης 25-Παππάς 16)

> ΣΕΦ, 17 Οκτωβρίου 2016, Α’ γύρος κανονικής περιόδου: 88-63 (Πρίντεζης 18-Μπουρούσης 12)

Eπίσης τη σεζόν 2011-12 που ο Σφαιρόπουλος βρισκόταν και πάλι στο πλευρό του Καζλάουσκας, ως ασίσταντ στην ΤΣΣΚΑ, οι Μοσχοβίτες σημείωσαν τρεις νίκες επί του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα: 78-76 στο ΟΑΚΑ, 91-75 στη Μόσχα και 66-64 στον ημιτελικό του Φάναλ Φορ στην Κωνσταντινούπολη. 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΟΔΙΩΚΤΗΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Το εντυπωσιακό ρεκόρ του Σφαιρόπουλου ως προπονητή του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό εκτός του ότι προσπόρισε στους Πειραιώτες δυο σερί τίτλους πρωταθλητή, αποδείχθηκε και μοιραίο για τους ομόλογους του στον πράσινο πάγκο! Οπως την πάτησε στις 9 Οκτωβρίου του 2014 ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην αντίπερα όχθη, μετά από ήττες από τον Ολυμπιακό αποχώρησαν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος (μαζί με τον Αρη Λυκογιάννη) και ο Πεδουλάκης πριν από έναν μήνα. Ο Αργυρης στην πρώτη θητεία του και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς  έχασαν τη δουλειά τους μετά από ήττες από τον ίδιο θύτη, τη Λαμποράλ Κούτσα. 

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΣΚΟΥΑΛ 4-2

Οι δυο προπονητές βρίσκονται ενώπιος ενωπίω για έβδομη φορά με τον Γιάννη να έχει το προβάδισμα έναντι του Τσάβι, με σκορ 4-2. Ο Σφαιρόπουλος (με ρεκόρ 36-21 στην Ευρωλίγκα και 8-14 στο Eurocup) επικράτησε τον Πασκουάλ (163 -54 στην Ευρωλίγκα) με σκορ 3-1 στα πλείοφς της σεζόν 2014-15 και οδήγησε τον Ολυμπιακό στο Φάιναλ Φορ και στον τελικό της Μαδρίτης, ενώ πέρυσι μοιράσθηκαν τις νίκες (1-1). 

Οι δυο προπονητές είχαν ανοίξει παρτίδες σε ανύποπτο χρόνο ως ασίσταντ. Τη σεζόν 2005-06 όταν Πασκουάλ βρισκόταν στο πλευρό του Ντούσκο Ιβάνοβιτς (με παίκτη τον Μιχάλη Κακιούζη) και ο Σφαιρόπουλος στο πλάι του Γιόνας Καζλάουσκας η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν τέσσερις φορές με σκορ 3-1 υπέρ των Καταλανών (86-70, 68-80, 76-72, 74-67). 

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This