Επιλογή Σελίδας

Το Σάββατο στην Βιέννη ο Eliud Kipchoge θα προσπαθήσει να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στον Μαραθώνιο, στο πλαίσιο του φιλόδοξου INEOS 1:59 Challenge. Πρόκειται για ένα ακόμα project παρόμοιο με το Breaking2 όπου ο ίδιος αθλητής, πριν από 2 χρόνια, προσπάθησε να σπάσει το δίωρο τρέχοντας τα 42.195 μέτρα στην πίστα της Μόντσα. Μάλιστα τότε ο Κενυάτης είχε φτάσει αρκετά κοντά ολοκληρώνοντας την απόσταση σε 2:00:25!

Φυσικά, όπως και η πρώτη, δεν πραγματοποιείται σε κάποιον επίσημο αγώνα, αλλά σε μία (καλό)στημένη “επιχείρηση” σε κλειστή πίστα με τη βοήθεια λαγών αλλά και οχημάτων που θα κόβουν τον αντίθετο άνεμο στον Κενυάτη (όσο άνεμο θα περνά από το βέλος που θα σχηματίζουν οι προπορευόμενοι λαγοί).

H πιθανότερη ώρα εκκίνησης να είναι κάπου μεταξύ 05:00 και 09:00, κάτι που θα αποφασιστεί την Παρασκευή.

Συνολικά σαράντα ένας λαγοί θα σταθούν μπροστά από τον Kipchoge σε κάποιο σημείο της διαδρομής, καθώς θα εναλλάσσονται, ανάμεσα τους αρκετοί συναθλητές του, αλλά και ορισμένα μεγάλα ονόματα των αποστάσεων όπως ο Αιθίοπας Selemon Barega, ο 1500άρης Χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο, Matthew Centrowitz και άλλοι.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται στα social media και για τα παπούτσια που τελικά θα φορέσει ο Κενυάτης στην προσπάθεια αυτή. Πριν λίγες μέρες ο Kenenisa Bekele άγγιξε το ρεκόρ του φορώντας τα Vaporfly Next, μία εξέλιξη του μοντέλου που φορούσε ο Kipchoge στην Μόντσα το 2017, όμως είναι πολύ πιθανό στη Βιέννη να φορέσει ένα νέο ακυκλοφόρητο μοντέλο της Νike που πιθανόν δοκίμαζε το τελευταίο διάστημα στις προπονήσεις του.

Δε γνωρίζουμε ποιες τεχνολογικές καινοτομίες διαθέτει αυτό το νέο μοντέλο και αν είναι νόμιμες, δηλαδή αν υποβοηθούν την ανάπτυξη ταχύτητας, ωστόσο, σε αυτήν την προσπάθεια δεν έχει και τόσο σημασία καθώς δεν πρόκειται για επίσημο αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε πως αρκετή κουβέντα είχε γίνει στην Μόντσα το 2017 για το πόσο βοηθήθηκε ο Eliud από το μοντέλο που φορούσε…

Η προσπάθεια θα γίνει σε μία εντελώς ευθεία, επίπεδη και κλειστή διαδρομή απόστασης 9,8 χιλιομέτρων στο καταπράσινο πάρκο Prater Hauptallee στην καρδιά της πόλης, ώστε οι συνθήκες να είναι ακόμα καλύτερες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μεγάλη ευθεία απόστασης 4,3 χιλιομέτρων με τον Kipchoge να κάνει αναστροφές σε δύο μεγάλες πλατείες στα δύο άκρα. Προφανώς ο δρόμος θα είναι κλειστός από αυτοκίνητα, ενώ θα υπάρχουν θεατές σε όλο το μήκος.

Η Βιέννη έχει μόλις τρεις ώρες διαφορά με την Κένυα, επομένως δεν θα υπάρχει μεγάλη χρονική διαφορά στο βιολογικό ρολόι του Kipchoge ενώ στο εγχείρημα θα βοηθήσει και η πολύπειρη ομάδα του Μαραθώνιου της πόλης.

Ο Sir Jim Ratcliffe, CEO της ΙNEOS και φανατικός μαραθωνοδρόμος κι ο ίδιος δήλωσε “Ο Eliud Kipchoge είναι ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών και ο μοναδικός αθλητής που έχει τις δυνατότητες να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών. Αν τα καταφέρει θα είναι ο πρώτος σε ένα εγχείρημα που θυμίζει την αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο φεγγάρι. Μετά από εκτεταμένη έρευνα καταλήξαμε στη Βιέννη κι ελπίζουμε ότι τον ερχόμενο Οκτώβρη θα γράψουμε ιστορία”.

Ο ίδιος ο Eliud Kipchoge δήλωσε: “Γνωρίζω ότι η διαδρομή είναι επίπεδη και προστατευμένη από δέντρα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης που ελπίζω να βοηθήσει να έρθει αρκετός κόσμος να παρακολουθήσει και να γίνει μέρος αυτής της ιστορικής προσπάθειας”.

Δείτε τη διαδρομή

Η προσπάθεια αυτή θα μεταδίδεται ζωντανά σε δεκάδες κανάλια σε όλο τον κόσμο ενώ θα υπάρχει και livestreaming μέσα από το κανάλι της εταιρείας στο youtube.

Παρακολουθήστε το INEOS 1:59 Challenge

Πηγή: Runner Magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This