Επιλογή Σελίδας

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το καλό από το κακό. Τον πατριωτισμό από την προδοσία. Σε ιδιαίτερα ταραγμένες περιόδους όμως, όπως ένας Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Β’ συγκεκριμένα, μπορεί αυτή η διαχωριστική γραμμή να γίνει δυσδιάκριτη. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης συνήθως υπερτερεί όλων των άλλων. Η ζωή του Μπέρναρντ Καρλ Τράουτμαν, απλά Μπερτ Τράουντμαν είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Η ζωή τον έριξε στρατιώτη της πατρίδας του, της Γερμανίας κι αυτός κατέληξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Αγγλία. Στα ενδιάμεσα στάδια δοκίμασε την απόρριψη και από τις δύο πατρίδες του. Την Γερμανία και την Αγγλία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γεννήθηκε στη Βρέμη στις 22 Οκτωβρίου του 1923. Ο Μεσοπόλεμος ήταν η πιο περίεργη εποχή για την ηττημένη του Μεγάλου Πολέμου Γερμανία. Από εκεί γεννήθηκε το «αυγό του φιδιού», ο ναζισμός.

Ο Τράουτμαν σπούδασε μηχανικός, αλλά όταν ήρθε η ώρα να υπηρετήσει την θητεία του ως αθλητικός τύπος προτίμησε τους αλεξιπτωτιστές που ήταν της μόδας κι απαιτούσαν κορμί τέλεια γυμνασμένο.

Πολέμησε με αυταπάρνηση στο Ανατολικό Μέτωπο για τρία χρόνια, κέρδισε πέντε μετάλλια και τον Σιδηρού Σταυρό, ένα μετάλλιο που δινόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στο Δυτικό Μέτωπο. Αυτή η μετακίνηση του άλλαξε τη ζωή. Ίσως και να του την έσωσε αφού ελάχιστοι από τους συμπολεμιστές του κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί στη Γερμανία.

Κι η δική του ζωή όμως δεν προέβλεπε επιστροφή. Πιάστηκε από τους Άγγλους και στάλθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Βρετανία. Μετά τον πόλεμο αρνήθηκε να επιστρέψει στη κατεστραμμένη Γερμανία. Προτίμησε να μείνει στο Λανκσάιρ και να γίνει γεωργός. Εκεί τον ελεύθερο χρόνο του συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο, όπως έκανε και στη Γερμανία. Τερματοφύλακας. Κι επειδή ήταν καλός δεν άργησε η μεταγραφή του από τις τοπικές και άσημες ομάδες στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ το 1949. Οι πληγές του πολέμου όμως ήταν ακόμα ανοιχτές. Κι ένας Γερμανός δεν είχε καμία θέση στην ομάδα σκέφτηκαν πολλοί οπαδοί της. Είκοσι χιλιάδες από αυτούς διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της ομάδας τη μέρα που επρόκειτο να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Ευτυχώς οι υπεύθυνοι της ομάδας σκέφτηκαν ότι ακόμα κι η βασίλισσα έχει γερμανική καταγωγή και έκλεισαν τα αυτιά τους στις φωνές των φανατικών. Και δεν έχασαν. Μαζί τους ο Τράουτμαν κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας το 1965, αλλά και μια θέση στην καρδιά όλων των οπαδών της ομάδας.

Από το 1949 έως το 1964 έπαιξε σε 508 αγώνες πρωταθλήματος. Ένα ακόμα χρόνο τον πέρασε στη Γουέλιγκτον Τάουν όπου έκλεισε την καριέρα του παίζοντας σε δύο μόνο αγώνες. Στη συνέχεια έγινε προπονητής, εργάστηκε στη Γερμανία σε μικρομεσαίες ομάδες, όχι πάντα χωρίς προβλήματα από τους εκεί φανατικούς που τον θεωρούσαν… προδότη και στη συνέχεια έδωσε τα φώτα του σε εθνικές ομάδες όπως η Μπούρμα (1972-74), η Λιβερία (1978-80) και το Πακιστάν (1980-83).

Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια για την εμπέδωση της Αγγλογερμανικής φιλίας.

Πηγή: Retro Sport

Pin It on Pinterest

Shares
Share This