Επιλογή Σελίδας



Του Βασίλη Σκουντή 

Για να καταπιαστώ με τη Φάλκο του Σομπάτελι πρέπει πρώτα να δώσω το στίγμα της πόλης στην οποία ταξιδεύει ο ΠΑΟΚ: το Σομπάτελι που γράφεται Szombathelyi και εκτός από τις παλιές μπασκετικές θύμησες φέρνει στο προσκήνιο και πολύ πιο φρέσκιες υδατοσφαιρικές…

Πρώτα απ’ όλα το Σομπάτελι βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία και απέχει 136 χιλιόμετρα από τη Βιέννη και 222 από τη Βουδαπέστη.

Η πόλη έχει πληθυσμό 80.000 κατοίκους, επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας λεγόταν Savaria, ενώ το όνομα της στην ουγγρική γλώσσα προέρχεται από τη λέξη Szobat και σημαίνει «Σάββατο» και «μέρος», επειδή από παλιά κάθε Σάββατο φιλοξενεί ένα μεγάλο παζάρι.

Αυτά από πλευράς χρηστικών ή… άχρηστων γεωγραφικών και ιστορικών πληροφοριών, οπότε πάμ’ παρακάτω…

Παρακάτω είναι το γουότερ πόλο και το χρυσό μετάλλιο το οποίο κατέκτησε εκεί η Εθνική ομάδα των Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Αύγουστο του 2018, νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 9-8.

Την προηγούμενη χρονιά η Εθνική Νέων (με προπονητή τον Τεό Λοράντο) είχε στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου στο Βελιγράδι και μετά από δώδεκα μήνες πήραν τη σκυτάλη οι Έφηβοι (με τον Δημήτρη Κραβαρίτη) και έδεσε το γλυκό…

Αυτά είναι τα ωραία και τα σοβαρά, πάμε τώρα στα ωραία και τα ευτράπελα, τα οποία είχαν συμβεί στην ίδια πόλη πριν από 46 χρόνια…

Τον Μάιο του 1973 το Σομπάτελι και η παραπλήσια Βιέννη φιλοξένησαν την πρώτη και τη δεύτερη ημιτελική φάση του Eurobasket, που θα διεξαγόταν εκείνη τη χρονιά στην Ισπανία…

Η Εθνική ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε αυτή τη διπλή δοκιμασία, με ρεκόρ 8-2 στους δέκα αγώνες που έπαιξε μέσα σε δώδεκα ημέρες και προκρίθηκε στην τελική φάση, στην οποία κατατάχθηκε ενδέκατη σε σύνολο 12 ομάδων: στο Σομπάτελι πέτυχε το τέλειο 7-0 (Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Τουρκία), ενώ στη Βιέννη ηττήθηκε από το Ισραήλ (73-75) και τη Γαλλία (57-61) και νίκησε την Ανατολική Γερμανία (76-58).

Μέλη της ελληνικής ομάδας σε εκείνο το Challenge Round ήταν μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Ονόματα και… διευθύνσεις; Ιδού: Απόστολος Κόντος, Βασίλης
Γκούμας, Γιώργος Τρόντζος, Μιχάλης Γιαννουζάκος, Αρης Ραφτόπουλος, Τάκης Κορωναίος, Γιώργος Καστρινάκης, Νίκος Σισμανίδης, Κώστας Διαμαντόπουλος, Χρήστος Ιορδανίδης, Στιβ Γιατζόγλου και Παύλος Σταμέλος.

Ποιος ήταν ο προπονητής εκείνης της Εθνικής; Ανάθεμα με κι αν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια σε αυτό το ερώτημα!

Κανονικά αυτός ήταν ο Κώστας Μουρούζης, ο οποίος αναφέρεται κιόλας ως τέτοιος στα επίσημα αρχεία της ΕΟΚ, αλλά η υπόθεση εκτυλίχθηκε σε σκέτο τραγέλαφο!

Ο λόγος; Σε μια πρωτοφανή, μνημειώδη επιλογή και ανεπανάληπτη επιλογή η Ομοσπονδία έβαλε δίπλα στον Μουρούζη, με αυξημένες αρμοδιότητες τον πρώην προπονητή της Εθνικής που δεν ήταν άλλος από τον Φαίδωνα Ματθαίου!

Το αποτέλεσμα; Μύλος;

Αμφότεροι, συχωρεμένοι πια (ο «Πατριάρχης» από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2011 και ο «Ντίνο» από τις 11 Ιουνίου του 2014) δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτή την ιδιότυπη δυαρχία και ο καθένας διεκδικούσε για τον εαυτό του την εξουσία, αλλά και την αναφορά στο φύλλο αγώνος.

Τούτο έχει τη σημασία του, διότι την ώρα της προθέρμανσης της ομάδας στους πρώτους δυο αγώνες, ο Ματθαίου και ο Μουρούζης έφευγαν εναλλάξ από τη θέση τους και κατευθύνονταν προς τη γραμματεία, όπου έλεγαν τα δικά τους…

Πήγαινε πρώτα ο Μουρούζης έδινε τα νούμερα των παικτών που θα απάρτιζαν την πρώτη πεντάδα και άφηνε κιόλας ένα ραβασάκι που το διάβαζε κιόλας δυνατά…

Head Coach Konstantinos Mourouzis, Assistant coach Faidon Matthaiou!

Με το που γύριζε ο Μουρούζης στον πάγκο για να επιβλέψει την προθέρμανση, έφευγε ο Ματθαίου προς την ίδια κατεύθυνση και παρουσίαζε τη δική του εκδοχή…

Εδινε κι ελόγου μια πεντάδα και άφηνε ένα άλλο ραβασάκι που το διάβαζε με στόμφο…

Head coach Faidon Matthaiou, Assistant coach Konstantinos Mourouzis!

Eβαζαν τα γέλια οι σημειωτές, οι χρονομέτρες και ο κομισάριος του αγώνα και αυτό το ευτράπελο σκηνικό συνεχίσθηκε για δυο τρεις ημέρες…

Eντέλει η λύση που μάλιστα ήταν σολομώντεια, δόθηκε με την παρέμβαση του αρχηγού της αποστολής, απόστρατου ναύαρχου Δημήτρη Ματάλα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε συμμετάσχει στην απόβαση της Νορμανδίας με την κορβέτα «Τομπάζης» και ήταν συμμαθητής και φίλος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου.

Πώς; Το δεύτερο βράδυ πήρε α λα μπρατσέτα τους δυο προπονητές και τρώγοντας, πίνοντας και καπνίζοντας τους έβαλε να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε ο Ματθαίου να έχει την ευθύνη της προπόνησης και ο Μουρούζης να κοουτσάρει στα ματς!

Εκείνοι οι αγώνες της εθνικής μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά από τον Βασίλη Γεωργίου, ο οποίος θέλοντας να δραματοποιήσει την κατάσταση στην εξέδρα είπε ότι «στο γήπεδο επικρατεί κολασμένη ατμόσφαιρα και απειλείται η σωματική ακεραιότητα των μελών της ομάδας». Το άκουσαν αυτό οι συγγενείς τους στην Αθήνα και τρομοκρατήθηκαν, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που λόγω των προβλημάτων στην επικοινωνία δεν ήταν δυνατόν να μιλήσουν μαζί τους στο τηλέφωνο.

Η ΕΟΚ ενημέρωσε τον Ματάλα ο οποίος-με τον κίνδυνο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο- ρώτησε έκπληκτος τη «Βέμπο» του ελληνικού μπάσκετ πού είδε την κολασμένη ατμόσφαιρα…

Και τι απάντησε ο γίγας ο Βασίλης; «Μα δεν ακούς τα τύμπανα που βαράνε τα παιδάκια στην εξέδρα;»

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα-και επειδή η πατρίδα του Πούσκας και του Φάραγκο δεν είναι πολύ συχνός προορισμός των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, οφείλω να επισημάνω ότι κάποτε η Ουγγαρία υπήρξε μια υπερδύναμη του μπάσκετ και μάλιστα έχει στο παλμαρέ της τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: το χάλκινο το 1946 στη Γενεύη (με MVP της διοργάνωσης τον Φέρεντς Νέμεθ), το ασημένιο το 1953 στη Μόσχα και το χρυσό το 1955 στη Βουδαπέστη, όπου η διοργάνωση διεξήχθη σε ανοικτό… ποδοσφαιρικό γήπεδο, ενώπιον 50.000 θεατών!!!

Πρωταγωνιστές εκείνου του ουγγρικού έπους ήταν ο περίφημος Γιάνος Γκρέμινγκερ, που πλαισιωνόταν από μεγάλους παίκτες της εποχής, όπως ο Τίμπορ Μέτζοφι, ο Τίμπορ
Τσίρος, ο Λάζλο Μπάνεγκι, ο Λάζλο Χοντλ, ο Παλ Μπογκάρ, ο Πέτερ Παπ, ο Γιάνος Σίμον, ο Τίμπορ Τσίνκάν, ο Τίμπορ Τσλεκό, ο Γιάνος Ντάλος και ο Γιάνος Μπέντσε, με προπονητή τον Γιάνος Πάντερ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This