Επιλογή Σελίδας



Προσμονή, η: Ουσιαστικό, θηλυκό, δηλώνει την ανυπομονησία ή την έντονη επιθυμία.

Τώρα, τελείωσε!

Το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών και των σπουδαίων συμφωνιών ολοκληρώθηκε. Μία ακόμα… τρελή περίοδος ανήκει στο παρελθόν και η… περιβόητη προσμονή μπαίνει στα συρτάρια, γιατί η Regular Season ξεκινά σε λίγες ώρες!

Αν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τον φετινό «χάρτη» με κάποιες σταθερές συνθήκες για το ταξίδι μας τότε θα μπορούμε να βάλουμε κάποιες… πινέζες σε έξι διαφορετικά σημεία της επικράτειας των ΗΠΑ.

Λος Άντζελες

Η λάμψη και η χρυσόσκονη που βρίσκονται… παντού στο L.A αποτυπώθηκαν φέτος και σε μπασκετικό επίπεδο, με τους Λέικερς να επιστρέφουν ξανά σε θέση φαβορί για τον τίτλο, μαζί -παραδόξως- με τους συγκάτοικους Κλίπερς!

Η μεγάλη μάχη των δύο ομάδων ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν οι σχεδόν αιώνια «μικροί» Κλίπερς «πάτησαν» στις κακές επιλογές των Λέικερς και βγήκαν μπροστά, με την εντυπωσιακή Lob City (Πολ, Γκρίφιν, Τζόρνταν, Ρέντικ κ.α). Από τότε, οι οργανισμοί του Λος Άντζελες έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη κόντρα για την πρωτοκαθεδρία, που κατά πάσα πιθανότητα θα λυθεί φέτος.

Πώς; Με την ομάδα που θα φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου!

Ας μην γελιόμαστε: Λέικερς και Κλίπερς είναι φέτος τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και η λογική λέει πως αυτή που θα επιβιώσει στη μάχη τους από την Δυτική Περιφέρεια θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στους τελικούς και να κάτσει στον θρόνο του «μαγικού κόσμου».

Ο Λεμπρόν βρήκε το… αντίβαρο στο πρόσωπο του κορυφαίου ψηλού στο ΝΒΑ και μαζί με τον εκπληκτικό Άντονι Ντέιβις μοιάζει ικανός για να κυριαρχήσει και να φορέσει ακόμα ένα δαχτυλίδι. Ο «Βασιλιάς» θα ξεκινήσει μάλιστα την σεζόν ως play-maker (!), ενώ το ρόστερ του Φρανκ Βόγκελ σφύζει από ποιότητα, εμπειρία και κλάση (Κούζμα, Γκριν, Ρόντο, ΜακΓκί, Χάουαρντ, Κουκ, Μπράντλει, Κάλντγουελ – Πόουπ, Καρούζο, Ντάντλει, λίγο πιο πίσω ο νεαρός Κώστας Αντετοκούνμπο), με τις προσδοκίες να είναι δικαιολογημένα υψηλές.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ομάδα που έκανε ίσως το μεγαλύτερο deal του καλοκαιριού: Οι Κλίπερς απέκτησαν τον καλύτερο παίκτη της περσινής σεζόν, ενισχύθηκαν με τον MVP των τελικών, και… πάντρεψαν τον εξαιρετικό Καουάι Λέοναρντ με τον Πολ Τζορτζ, που αποκτήθηκε μέσω ανταλλαγής μετά από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του!

Η ομάδα του Ντοκ Ρίβερς άφησε τον Κρις Πολ και έδωσε τα… κλειδιά σε δύο φόργουορντ που μπορούν να κάνουν πραγματικά τα πάντα στο παρκέ, ενώ το supporting cast των Ουίλιαμς, Μπέβερλι, Χάρελ, Σαμέτ, Ζούμπατς και Χάρκλες μπορεί να τοποθετηθεί σίγουρα πάνω από τον μέσο όρο ή και ακόμα σε υψηλή θέση, πάντα με βάση τις δουλειές που θα έχει στο σύστημα της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι Κλίπερς μετατράπηκαν σε διεκδικητές του τίτλου σε μία νύχτα και η πρώτη ματιά δείχνει ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Μιλγουόκι

Οι Σέλτικς «άδειασαν», οι Ράπτορς έχασαν τον καλύτερο παίκτη τους και ο θρόνος έχει έναν σοβαρό διεκδικητή: Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς.

Η ομάδα του Μιλγουόκι ήταν εξαιρετική πέρσι. Είχε το καλύτερο ρεκόρ, έπαιξε φανταστικό μπάσκετ στην Regular Season, ο Αντετοκούνμπο πήρε το βραβείο του MVP, αλλά στους τελικούς της Ανατολής έπεσε πάνω στον Λέοναρντ και δεν μπόρεσε να πετύχει τον μεγάλο στόχο. 

Φέτος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού τα «Ελάφια» γέμισαν ακόμα περισσότερο το ρόστερ τους και η λογική του Μάικ Μπουντενχόλζερ θα έχει περισσότερα… εργαλεία για να επιτευχθεί στο 100%. Οι Μπακς ενισχύθηκαν με τρομερούς σουτέρ (Κόρβερ, Μάθιους), πήραν σημαντικούς ρολίστες (Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ρόμπιν Λόπεζ) και συνολικά έχουν μία… μεγάλη δεξαμενή για να αντέξουν μέχρι το τέλος, όχι μόνο στην κανονική περίοδο, αλλά και στα πλέι-οφ.

Άλλωστε, ο Γιάννης δηλώνει ότι έμαθε πολλά από την περσινή συνάντηση με τους Ράπτορς και ετοιμάζεται να δείξει ακόμα πιο… αγριεμένος φέτος. Ποιος μπορεί να τον σταματήσει;

Μπρούκλιν

Οι Κλίπερς έκαναν ίσως το μεγαλύτερο «μπαμ» στην free agency, αφού η ανταλλαγή του Τζορτζ ήρθε από το πουθενά, όμως οι Νετς ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη αλλαγή σε status, αφού κατάφεραν να αποκτήσουν «πακέτο» τους Καίρι Ίρβινγκ και Κέβιν Ντουράντ.

Ο πρώην σταρ των Σέλτικς αποφάσισε πως η Βοστώνη δεν του έκανε καλό και πήγε στο Μπρούκλιν ως ο απόλυτος ηγέτης, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει στην δράση ο τραυματίας «KD».

Βέβαια, όταν και αν ο Ντουράντ γυρίσει σαν… πραγματικός Ντουράντ, τότε οι Νετς μπορούν εύκολα να πουν πως ο τίτλος είναι ο μοναδικός στόχος τους. Για την ώρα πάντως, ο Κάιρι θα αναλάβει τον ρόλο του αντι-Ράσελ, θα πάρει βοήθειες από τους ΝτιΆντρε Τζόρνταν, Τζάρετ Άλεν, Σπένσερ Ντινγουίντι, Τζο Χάρις, Τορίαν Πρινς,, Κάρις ΛεΒέρτ, Ρόντιονς Κούροκυς, Γκάρετ Τεμπλ και η λογική λέει ότι οι Νετς θα μπουν και φέτος στα πλέι-οφ, ίσως και με πλεονέκτημα έδρας. Καλό βήμα, μέχρι να έρθουν τα πραγματικά σπουδαία σε λίγους μήνες….

Φιλαδέλφια

Το Michigan παρουσίασε το 1991 μία φανταστική ομάδα, που μεταγενέστερα ονομάστηκε ως «Fab Five»: Κρις Ουέμπερ, Τζέιλεν Ρόουζ, Τζουάν Χάουαρντ, Τζίμι Κινγκ και Ρέι Τζάκσον συνέθεσαν τους… καταπληκτικούς πέντε, σε μία version που δείχνει να επαναλαμβάνεται φέτος, αυτή την φορά στο ΝΒΑ και στην Φιλαδέλφια.

Η παραπάνω διαπίστωση ίσως φτάνει στα όρια της υπερβολής, όμως η κατάσταση στους Σίξερς είναι… ξεκάθαρη: Το απαράλλαχτο ηγετικό δίδυμο των Σίμονς – Εμπίντ θα πλαισιωθεί ξανά από τον Τομπάιας Χάρις, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις της πεντάδας «γέμισαν» με τον εξαιρετικό και πολύπειρο Αλ Χόρφορντ και τον Τζος Ρίτσαρντσον, που είναι κάτι παραπάνω από ένα ποιοτικό «εργαλείο». 

Η φετινή version των Σίξερς έχει ποιότητα, κλάση, εμπειρία, μέγεθος και συνολικά όλα τα φόντα για να κυριαρχήσει επιτέλους στην Ανατολή και να κάνει ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η απουσία βάθους στον πάγκο είναι ένα ζήτημα, αλλά και εκεί υπάρχουν «μπαλώματα» που μπορούν να εξελιχθούν ή και να εκπλήξουν (Τάιμπιλ, Σμιθ, Μπερκ, Ένις, Κορκμάζ, Ο΄Κουίν, Νέτο, Πέλ).

Γκόλντεν Στέιτ

Μετά από αρκετά χρόνια σε… συννεφάκι απόλυτης ευτυχίας, οι Ουόριορς βίωσαν πέρσι την άλλη πλευρά του νομίσματος, που περιλαμβάνει πόνο, ατυχία και τραυματισμούς: Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ομάδα του Στιβ Κερ έχασε με σοβαρά προβλήματα τους Κλέι Τόμπσον και Κέβιν Ντουράντ, ηττήθηκε στους τελικούς και στη συνέχεια του καλοκαιριού ήρθε και η οριστική αποχώρηση του «KD»

Η απάντηση ήρθε με την απόκτηση του εξαιρετικού Ντ’Άντζελο Ράσελ, ο οποίος σε πρώτη φάση θα κληθεί να βοηθήσει τον Στεφ Κάρι και να «γεμίσει» τα παπούτσια του Κλέι, μέχρι αυτός να επιστρέψει στην δράση. Ο Ντρέιμοντ Γκριν θα είναι ξανά η κολώνα, αλλά υπάρχουν γενικά ζητήματα στις υπόλοιπες θέσεις, αφού πλέον λειπουν οι «σταθερές» των έμπειρων Ιγκουντάλα, Λίβινγκστον και των σημαντικών εργαλείων που είχαν ρόλο (ΜακΚίνι, Κουκ, Μπελ).

Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα, οι Ουόριορς δεν ξεκινούν την σεζόν με την ταμπέλα του απόλυτου φαβορί. Μάλιστα, κάποιοι δεν τους υπολογίζουν καν στην μεγάλη εικόνα των πλέι-οφ, όμως ο σεληνιασμένος και υγιής Κάρι ετοιμάζεται να κάνει σεζόν καριέρας και οι «Πολεμιστές» θα μπουν στην… αρένα για να αποδείξουν το μέταλλό τους.

Χιούστον

Μπορεί να χάνει… σταδιακά τους Σπερς, αλλα το Τέξας είναι σίγουρα χαρούμενο για τους νεανικούς Μάβερικς των Ντόντσιτς – Πορζίνγκις και, κυρίως, για το σούπερ δίδυμο των Χάρντεν και Ουέστμπρουκ στην περιφέρεια των Ρόκετς.

Ο άλλοτε σταρ των Θάντερ έκρινε πως ήρθε η ώρα για αλλαγή και οι Ρόκετς δεν άφησαν την ευκαιρία χαμένη, «παντρέυοντας» ξανά τον εκρηκτικό Ουέστμπρουκ με τον Χάρντεν. Οι δύο άσοι πρέπει να προσαρμοστούν ο ένας στα «θέλω» και στα «πρέπει» του άλλου, ενώ ίσως κληθούν να αφήσουν… σκονισμένες τις προσδοκίες για ακόμα ένα βραβείο MVP σε προσωπικό επίπεδο. 

Παρόλα αυτά, αν οι Ρόκετς καταφέρουν να δημιούργησουν τις κατάλληλες – καλύτερες συνθήκες για τους δύο σταρ τους, τότε μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια όλες τις super-teams της λίγκας και να φτάσουν κοντά στον τίτλο. 

Άλλωστε, ο Χάρντεν και ο Ουέστμπρουκ έχουν δίπλα τους παίκτες σημαντικής αξίας και μεγάλων παραστάσεων (Καπελά, Γκόρντον, Τάκερ, Ρίβερς, Σεφολόσα, Τσάντλερ) και θα δώσουν τα πάντα για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα σε μία τρομερά ποιοτική και ανταγωνιστική Δύση.

Οι υπόλοιποι…

Μιλώντας για την Δύση, κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείσει τους εξαιρετικούς Νάγκετς του Νίκολα Γιόκιτς και τους Μπλέιζερς των Ντάμιαν Λίλαρντ – ΣιΤζέι ΜακΚόλουμ, που έχουν γεμάτα ρόστερ και καλή… ώθηση από την περσινή σεζόν. 

Καλό και ενδιαφέρον «αίνιγμα» αποτελούν οι Πέλικανς, που απέκτησαν τον πολυδιαφημισμένο και υπερταλαντούχο Ζάιον Ουίλιαμσον, μαζί με τους Λόνζο Μπολ – Μπράντον Ίνγκραμ – Τζος Χαρτ από την ανταλλαγή του Άντονι Ντέιβις. Οι άνθρωποι του οργανισμού της Νέας Ορλεάνης έδωσαν… ενέσεις εμπειρίας με τους Τζέι Τζέι Ρέντικ – Ντέρικ Φέιβορς, ενώ έμεινε φυσικά ο Τζρου Χολιντέι.

Καλή σεζόν περιμένουμε και από τους Τζαζ, που ενισχύθηκαν σημαντικά με Μάικ Κόνλει – Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ενώ στην Ανατολή, οι περσινοί πρωταθλητές Ράπτορς και οι Σέλτικς, μαζί ενδεχομένως με τους  Πέισερς, τους Πίστονς, τους Χιτ και τους νεανικούς Μπουλς, θα συμπληρώσουν το «παζλ» των ισχυρών.

Όπως και να έχει, ήρθε ώρα για… απογείωση: Δεθείτε, ετοιμαστείτε και απολαύστε!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This