Επιλογή Σελίδας

Ο θρυλικός «Μότσαρτ» γεννήθηκε σαν σήμερα (22/10) το 1964 στο Σιμπένικ της Κροατίας. Είναι γνωστό πως αγάπησε από νωρίς το μπάσκετ και το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί: Σε ηλικία 15 ετών ήταν ήδη σημαντικό γρανάζι της αντρικής ομάδας της Σιμπένκ, την οποία και οδήγησε στον τελικό κυπέλλου Κόρατς δύο φορές, το 1982 και το 1983 για να φύγει όμως με άδεια χέρια χάνοντας από την Λιμόζ και τις δύο φορές.

Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Ο Ντράζεν δεν μπορούσε να περιοριστεί στην ομάδα της γενέτειράς του και η συνέχεια περιλάμβανε την ιστορική Τσιμπόνια. Εκεί έδειξε για τα… καλά ποιος είναι, αφού κατέκτησε πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1985) και δύο Ευρωπαικά (1985-1986). Το 1987 κατέκτησε κτι το Κύπελλο Κυπελλούχων, προτού οδηγηθεί με… ακρίβεια στο στρατόπεδο της Ρεάλ, η οποία δαπάνησε 4 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει.

Στους «Μαδριλένους» όμως έμεινε μία μόλις σεζόν καθως οι σειρήνες από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αντηχούσαν όλο και πιο δυνατά στα αυτιά του.

Το υπερατλαντικό όνειρο

Σταθμός τρίτος για την επαγγελματική καριέρα και ζωή του «Μότσαρτ», οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλείζερς, όπου δεν πήρε πάντως ποτέ τον χρόνο συμμετοχής που του αναλαγούσε. Μένοντας πίσω από τους Κλάιντ Ντρέξλερ και Τέρι Πόρτερ, κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για τα δικά του δεδομένα έχοντας λιγοστό χρόνο συμμετοχής και παίζοντας κατά κύριο λόγο όταν πλέον τα ματς είχαν κριθεί. Κάπου εκεί ωστόσο ήρθε η ανταλλαγή που τον έστειλε στους Νιου Τζέρσι Νετς.

Στη πρώτη του σεζόν εκεί, ο Πέτροβιτς μέτρησε σε 82 παιχνίδια 20,6 πόντους σε 36,9 λεπτά, ενώ ήταν και ο κορυφαίος όλων των γκαρντ του NBA σε ποσοστό ευστοχίας εντός πεδιάς (51%). Απόλυτη κυριαρχία!

Όντας ο ηγέτης τους, τους οδήγησε στα πλέι οφ ενώ αύξησε ακόμα περισσότερο τα στατιστικά του που πλέον το 1993 ανέρχονταν στους 22.3 πόντους κατά μέσο όρο με 52% ευστοχία στα δίποντα.

Πριν το τέλος

Το καλοκαίρι του 1993, ο Ντράζεν ήθελε να επιστρέψει στην Ευρώπη καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος στο καλύτερο πτωτάθλημα του κόσμου. Ωστόσο, ο αγώνας με την εθνική ομάδα της Κροατίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 1993 έμελλε να είναι και ο τελευταίος του Μότσαρτ.

Προς τιμήν του, η Τσιμπόνα χάρισε το όνομά του στο γήπεδό της, στη πόλη του Ζάγκρεμπ βάφτιστηκε Ντράζεν Πέτροβιτς μια πλατεία ενώ από τη μεριά τους, οι Νιου Τζέρσι Νετς απέσυραν τη φανέλα με το «3».

Ο Πέτροβιτς έφυγε από την ζωή στις 7 Ιουνίου του 1993 και το ερώτημα παραμένει… Τι θα γινόταν αν ζούσε; Αν επέστρεφε και έκανε τα μαγικά του στα μέρη μας;

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This