Επιλογή Σελίδας

Ήταν από τους τερματοφύλακες που ονομάζεις… ηρωϊκούς. Σε γήπεδα χωμάτινα δεν δίσταζε να πέφτει στα πόδια των κυνηγών της εποχής με κίνδυνο να τραυματιστεί σοβαρά. Ο Νίκος Σωτηριάδης δεν υπολόγιζε τίποτε απ’ όλα αυτά. Γι’ αυτό και οι φίλαθλοι των χειροκροτούσαν σε κάθε επέμβασή του. Τον ίδιο ηρωισμό έμελε να δείξει και στα βουνά της Αλβανίας.

Γεννήθηκε στα Μουδανιά της Προύσας το 1908 και με τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη με τα απομεινάρια της οικογένειάς του. Ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην ανεξάρτητη ομάδα Λευκός Αστήρ και το 1932 πήγε στον ΠΑΟΚ. Όμως εκεί υπήρχε ένας καλός τερματοφύλακας, ο Χαλκιάς κι ο Σωτηριάδης έπρεπε να περιμένει. Στις 19 Φεβρουαρίου 1933 παίζει κόντρα στον Ηρακλή. Κατεβάζει τα ρολά, ο ΠΑΟΚ κερδίζει 4-1 και καθιερώνεται βασικός.

Ο Νίκος Σωτηριάδης υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και ο μοναδικός που αγωνίστηκε σʼ αυτήν προπολεμικά.

Η μία και μοναδική του συμμετοχή στην Εθνική έγινε στις 20 Φεβρουαρίου του 1938, σʼ έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της ίδιας χρονιάς, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με αντίπαλο την Παλαιστίνη.

Ο Σωτηριάδης δεν ξεκίνησε βασικός και παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν οι αλλαγές, η FIFA είχε κανονισμό για αλλαγή μόνο για τη θέση του τερματοφύλακα σε περίπτωση τραυματισμού. Στο 15ʼ, ο βασικός τερματοφύλακας Σπύρος Σκλαβούνος του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε και ο Νίκος Σωτηριάδης κλήθηκε από τον προπονητή του Κώστα Νεγρεπόντη να τον αντικαταστήσει. Κράτησε την εστία του ανέπαφη και στο τέλος η Ελλάδα βγήκε νικήτρια με σκορ 1-0.

Ο Σωτηριάδης ήταν λοχίας στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στις 28 Ιανουαρίου στο ύψωμα του Τσέροβας στην Κλεισούρα είδε ένα συμπολεμιστή του να πέφτει αιμόφυρτος. Ο Σωτηριάδης βγήκε από το προκάλυμμά του και πήγε να τον βοηθήσει. Μια ριπή ιταλικού πολυβόλου του έκοψε το νήμα της ζωής. Ήταν 32 ετών.

Στα Αλβανικά βουνά σκοτώθηκε και ο μπακ του ΠΑΟΚ Γιώργος Βατίκης. Μόνο που δεν είναι γνωστές οι συνθήκες του θανάτου του.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This