Επιλογή Σελίδας



Έφυγε από τη ζωή η Ενρικέτα Μπασίλιο, η πρώτη γυναίκα που άναψε τον ολυμπιακό βωμό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, στη διοργάνωση του Μεξικό το 1968.

Η Μπασίλιο αποτέλεσε κομμάτι της ιστορίας, έγινε μήνυμα ισότητας και σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ιστορία των αγώνων για το γυναικείο φύλο. Η αθλήτρια από το Μεξικό συμμετείχε στους Ολυμπιακούς της πατρίδας της στα 80 μ. εμπ., στα 400 μ. και στη σκυτάλη 4Χ100 μέτρα. Το 2004 είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και πάλι στη Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν η φλόγα πέρασε από την πόλη του Μεξικό.

Πριν ένα χρόνο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό, η Μπασίλιο ήταν και πάλι παρούσα για να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή. Η 70χρονη τότε γυναίκα συμμετείχε στους εορτασμούς που έγιναν παράλληλα με τον περίφημο μαραθώνιο του Μεξικού και άναψε για μία ακόμη φορά το βωμό. Μόνο που τούτη τη φορά είχε την χαρά να μεταφέρει την μαραθώνια φλόγα, που όπως και η ολυμπιακή ξεκινάει το ταξίδι της από την χώρα μας. Η μαραθώνια φλόγα στέλνει απλόχερα σε κάθε γωνιά του κόσμου τα μηνύματα του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού που συνοψίζονται σε αντοχή, θέληση, ειρήνη. Η φλόγα είχε ταξιδέψει πέρυσι στο Μεξικό μαζί με αντιπροσωπεία του μαραθωνίου, ενώ κάθε χρόνο ταξιδεύει σε πολλούς μαραθωνίους του πλανήτη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την παραμονή του Μαραθωνίου Αθήνας,το Σάββατο (9/11, 12:30) στον Τύμβο του Μαραθώνα, θα ανάψει η μαραθώνια φλόγα για να ξεκινήσει και πάλι το μοναδικό της ταξίδι.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This