Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Παίκτες προβληματικοί που δεν έκαναν ποτέ καριέρα έχουν περάσει χιλιάδες από τα Αμερικάνικα κολέγια και το ΝΒΑ. Παίκτες προβληματικοί αλλά τόσο ταλαντούχοι σαν τον Γουίλι Ριντ το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού ελάχιστοι. Τα προβλήματα τα τραβάει όπως ο μαγνήτης τα μέταλλα: Κατηγορήθηκε στην αρχή της καριέρας του για απόπειρα βιασμού. Είδε την καριέρα του στο ΝΒΑ να πετάγεται στα σκουπίδια όταν αργότερα κατηγορήθηκε για επίθεση και ξυλοδαρμό της συζύγου του. Στο ενδιάμεσο είχε προλάβει να τον διώξουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες του ΝΒΑ σε καμία από τις οποίες δεν έμεινε περισσότερο από μια σεζόν!

O Ριντ τελείωσε το γυμνάσιο ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους ψηλούς της γενιάς του. Πριν από 11 χρόνια κλήθηκε να πάρει την πρώτη σοβαρή απόφαση της καριέρας του. Όπως αποκάλυψε αργότερα δεν ήθελε να παίξει κολεγιακό μπάσκετ αλλά από την άλλη δεν μπορούσε να μεταπηδήσει στο ΝΒΑ με τη μία λόγω ηλικίας. Δέχτηκε μια πρόταση να παίξει σε μια ομάδα της G-League (τότε D-League) αλλά την απέρριψε γιατί δεν του άρεσε το ποσό. Τελικά, κατέληξε στο πανεπιστήμιο του Σεν Λιούις όπου έπαιξε τα δύο επόμενα χρόνια. Γρήγορα, κατάλαβε ότι το παιχνίδι του ήταν ακόμη πολύ ‘’άγουρο’’ και ότι ήθελε πολύ δουλειά για να κάνει το επόμενο βήμα. Αλλά αυτό έμελλε να αργήσει πολύ!

Το κολέγιο δεν το τελείωσε ποτέ. Στη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων του ήταν διαρκής στόχος του Συμβουλίου των καθηγητών και της ειδικής επιτροπής που ελέγχει τη συμπεριφορά των φοιτητών. Λίγο πριν ξεκινήσει η Τρίτη του χρονιά στο σχολείο μια φοιτήτρια κατήγγειλε ότι αυτός και άλλοι τρεις συμπαίκτες του την έκλεισαν σε ένα δωμάτιο των ξενώνων του κολεγίου και την βίασαν ομαδικά! Αργότερα, η κοπέλα εξαίρεσε τον Ριντ από τις κατηγορίες που κατάφερε να επιστρέψει μετά από μερικούς μήνες στην ομάδα αλλά όχι να παίξει μπάσκετ. Το νέο πρόβλημα ήταν οι βαθμοί του στα μαθήματα. Αδυνατώντας να περάσει τις πανεπιστημιακές εξετάσεις έχασε ένα εξάμηνο και μαζί την δυνατότητα να παίξει μπάσκετ. Αποφάσισε να μην το παλέψει άλλο και δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ. Παρότι παίκτες με μπόι με 2μ.10 είναι περιζήτητοι καμία ομάδα δεν μπήκε στον κόπο να τον επιλέξει στο ντραφτ του 2011. Υπέγραψε συμφωνία με μια Ισπανική ομάδα της LEB Oro (η αντίστοιχη Α2) αλλά ποτέ δεν φόρεσε τη φανέλα της σε επίσημο αγώνα. Εμφανίστηκε υπέρβαρος και εκτός φόρμας και κόπηκε πριν αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια.

Κατέληξε στους Σπρίνγφιλντ Αρμορ της G-League όπου έπαιξε την επόμενη διετία κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις στη G-League. Μετά από ένα εκτός έδρας παιχνίδι αυτός και οι συμπαίκτες του αποφάσισαν αντί να πάρουν την επόμενη πτήση να μείνουν στην πόλη για…μπαρότσαρκα. Σε ένα από τα μπαρ που επισκέφθηκαν γνώρισε την Τζασμίν Ταρτ, πρώην μπασκετμπολίστρια που είχε μια μικρή θητεία και στο γυναικείο ΝΒΑ. Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας που κράτησε για μια πενταετία. Ο Ριντ έμοιαζε να έχει βρει τον σωστό δρόμο. Απέκτησε δύο γιους με την Ταρτ και ξαφνικά βρέθηκε στο ΝΒΑ αφού πέρασε το καλοκαίρι του 2015 παίζοντας στο πρωτάθλημα του Άγιου Δομίνικου. Υπέγραψε συμβόλαιο με τους Μπρούκλιν Νετς αλλά εκεί ξεκίνησε ένας κύκλος από τραυματισμούς. Στον τελευταίο φιλικό αγώνα έπαθε αποκόλληση τένοντας στο χέρι, έκανε επέμβαση και έμεινε εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Τον Απρίλιο του 2016 ενώ είχε παίξει 39 ματς με τους Νετς επικαλέστηκε προβλήματα προσωπικής φύσης και ζήτησε να αποδεσμευθεί από το συμβόλαιο του που έληγε μερικές εβδομάδες αργότερα.

Το 2016 κατέληξε στο Μαϊάμι όπου πέρασε την καλύτερη περίοδο της ζωής του! Έγινε στενός φίλος με τον Τόνι Γκάσκινς, ένα εξαιρετικά δημοφιλή ψυχολόγο και life coach που τον επηρέασε πολύ θετικά και άρχισε ατομικές προπονήσεις για να χάσει βάρος και να δουλέψει σε όγκο και τεχνική. Παρότι δημιουργήθηκε πρόβλημα με τον τότε ατζέντη (ο Ριντ είναι στα δικαστήρια με την εταιρεία μάνατζερ που τον αντιπροσώπευε) που λέγεται ότι τον συμβούλευσε να απορρίψει πρόταση πολυετούς ανανέωσης με το Μαϊάμι ο Ριντ βρήκε δουλειά. Συμφώνησε με τους Κλίπερς για ένα χρόνο με το μίνιμουμ συμβόλαιο που είχε δικαίωμα να πάρει (1,5 εκατομμύρια δολάρια) αλλά τον Αύγουστο του 2017 τρεις μέρες μετά τη συμφωνία όλα χάλασαν.

Η σύζυγος του Τζασμίν Ταρτ τον κατήγγειλε για βιαιοπραγία υποστηρίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν όταν απρόσμενα της ζήτησε διαζύγιο. Η αστυνομία τον έκλεισε στο κρατητήριο και την εγγύηση για να αποφυλακιστεί την πλήρωσε ο συμπαίκτης, καλός φίλος του και πρώην παίκτης του Άρη Οκάρο Γουάιτ. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μερικές μέρες αργότερα τα βρήκε με τη σύζυγό του και οι κατηγορίες που υπήρχαν σε βάρος του αποσύρθηκαν όλες! Όμως το ΝΒΑ είχε ήδη εισαγάγει όπως και οι άλλες επαγγελματικές λίγκες τον κανονισμό για περιπτώσεις βιαιοπραγίας και κακοποίησης γυναικών. Με βάση τις αναφορές της αστυνομίας του Μαϊάμι τον τιμώρησε με έξι αγωνιστικές αποκλεισμό. Άλλη μια θλιβερή πρωτιά για τον Ριντ. Έγινε ο πρώτος παίκτης που τιμωρήθηκε στην ιστορία του ΝΒΑ για αυτό το λόγο. Στο ενδιάμεσο οι Κλίπερς τον είχαν στείλει πακέτο στο μεγάλο trade του Μπλέικ Γκρίφιν στο Ντιτρόιτ. Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της ποινής οι Πίστονς με τους οποίους είχε παίξει 3 παιχνίδια τον αντάλλαξαν στους Μπουλς και αυτοί τον αποδέσμευσαν την ίδια στιγμή. Από τότε δεν έχει ξαναπαίξει στο ΝΒΑ. Ένας σοβαρός τραυματισμός στον ώμο και μια επέμβαση τον κράτησαν έξω από τα γήπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο ενώ έπαιζε εξαιρετικά στη G-Lague. Έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στο Summer League αλλά καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν τον εμπιστεύθηκε ούτε καν για το μίνιμουμ συμβόλαιο!

Τι πήρε ο Ολυμπιακός; Στα καλά νέα της ημέρας ένα εκρηκτικό ψηλό που τρέχει καλά το γήπεδο. Μακριά χέρια που τελειώνει φάσεις εύκολα κοντά στο καλάθι με βασικό του όπλο ένα καλό hook. Σταθερός ριμπάουντερ και στο όριο του αξιοπρεπή μπλοκέρ. Τι δεν πήρε ο Ολυμπιακός; Ακόμη είναι ατάλαντος επιθετικά και εκτός από το hook έχει λίγες κινήσεις για να σκοράρει. Δεν είναι βαρύς ψηλός και στο ΝΒΑ είχε πρόβλημα με τους ‘’δεινόσαυρους’’. Στην Ευρώπη θα δείξει… Αρκετές φορές χάνεται στην άμυνα, δεν έχει δουλέψει καθόλου τα βασικά του.

Λαχείο ή κίνηση απόγνωσης που δεν θα αλλάξει τίποτε στην τύχη του φετινού Ολυμπιακού; Με τον Ριντ ποτέ δεν υπήρχαν σίγουρες απαντήσεις ακόμη και σε πιο απλές ερωτήσεις!

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This