Επιλογή Σελίδας



Του Γιώργου Καραμάνου

Στις 17 Δεκεμβρίου η Λίβερπουλ θα κληθεί να παίξει στα προημιτελικά του League Cup κόντρα στην Αστον Βίλα και την αμέσως επόεμνη μέρα στο Κατάρ για τα ημιτελικά του Μουντιάλ Συλλόγων. Δηλαδή σε 24 ώρες οι Reds θα πρέπει να δώσουν δύο διαφορετικά ματς σε δύο διαφορετικές ηπείρους μάλιστα κι αυτό έχει σηκώσει μία τεράστια κουβέντα για το καλεντάρι. Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις ιστορικά. Υπάρχει όμως και ένα μοναδικό φαινόμενο. Αυτό που το 1925 έκανε τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο να δώσει την ίδια μέρα τρία παιχνίδια σε ισάριθμες διαφορετικές χώρες και σε δύο ηπείρους…

Τα ταξίδια με αεροπλάνο δεν ήταν ακόμα της μόδας. Αλλωστε το 1925 δεν υπήρχε καν επιβατικό δρομολόγιο για να ενώνει τη Νότια Αμερική με την Ευρώπη. Επομένως, ο κλασικός τρόπος ταξιδιού ήταν με το… βαπόρι και η διάρκεια του ήταν 22 μέρες. Το «Ρε Βιτόριο» ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που αναχωρούσε κάθε δύο μήνες από το λιμάνι του Μοντεβιδέο.

Σε αυτό επιβιβάστηκαν στις 7 εκείνου του Φεβρουαρίου οι 30 ποδοσφαιριστές, τα 10 μέλη της διοίκησης και του προπονητικού τιμ και οι τρεις δημοσιογράφοι που θα κάλυπταν το κοσμοϊστορικό γεγονός. Η Νασιονάλ ξεκινούσε την πιο μακρά περιοδεία που έχει ποτέ πραγματοποιήσει ποδοσφαιρικός σύλλογος. Μία γύρα ανά τη Δυτική Ευρώπη που θα είχε διάρκεια έξι μήνες και 23 μέρες.

Σε εκείνη την περιοδεία αγωνίστηκε κόντρα στις καλύτερες ομάδες της εποχής και η φήμη της ήταν τόσο μεγάλη που τα 38 ματς που έδωσε, τα παρακολούθησαν περίπου 800.000 θεατές. Οσο για την εντύπωση που προκαλούσε η διαφορετικότητα του παιχνιδιού της, την απέδωσαν εκείνο τον Ιούνιο πιο παραστατικά απ’ όλους οι εφημερίδες της Βιέννης. Τότε οι Αυστριακοί αποτελούσαν τεράστια δύναμη στην Ευρώπη και το θέαμα που είχαν παρακολουθήσει σε τέσσερις αναμετρήσεις στην πατρίδα τους, τους είχε υποχρεώσει να γράψουν πως:

«Ουδέποτε έχει παρουσιαστεί κάτι τόσο εντυπωσιακό στη Βιέννη. Τουλάχιστον όχι από την εποχή που μας μάγευε ο Μότσαρτ. Η Νασιονάλ άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το ποδόσφαιρο»! Στις 14 Αυγούστου η αποστολή αναχωρούσε από το λιμάνι της Λα Κορούνια και στις 30 του ίδιου μήνα είχε επιστρέψει στη βάση της, έχοντας διατρέξει συνολικά 15.000 χλμ με λεωφορεία και τρένα και άλλα τόσα ναυτικά μίλια διασχίζοντας τον Ατλαντικό.

Παγκόσμιοι και ολυμπιονίκες
Εκείνη η ομάδα ήταν από τις σημαντικότερες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στη Λατινική Αμερική και ίσως και στον κόσμο κατ’ επέκταση. Με τους Χοσέ Νατσάσι (πρώτος σε συμμετοχές με την Εθνική Ουρουγουάης), Εκτορ Σκαρόνε (πρώτος σκόρερ με την Εθνική Ουρουγουάης), Πέδρο Πετρόνε (πέμπτος σκόρερ με την Εθνική Ουρουγουάης), Εκτορ Κάστρο (10ος σκόρερ με την Εθνική Ουρουγουάης), Πέδρο Τσέα, Σάντος Ουρδιναράν, Λεάντρο Αντράντε να αποτελούν βασικά μέλη της Σελέστε που κατέκτησε το πρώτο Μουντιάλ (1930) και το Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (1924) και του Αμστερνταμ (1928).

Οι παραπάνω υπήρξαν και οι ηγέτες στην περιοδεία. Ο «δολοφόνος» Σκαρόνε ήταν ο πρώτος σκόρερ της γύρας (26 γκολ) και τον ακολούθησαν σε επιδόσεις οι Κάστρο (19), Ρενέ Μπόρχας (17) και Πέδρο Πετρόνε (15). Ο τελευταίος ήταν και ο άτυχος της υπόθεσης. Ο «Βομβαρδιστής», όπως τον αποκαλούσαν, έπαιξε μόλις έξι ματς και υπέστη ρήξη χιαστών, επιστρέφοντας στην Ουρουγουάη. Χρειάστηκε 16 μήνες για να επανέλθει στα γήπεδα, αλλά ουδέποτε κατάφερε να βρει τον παλιό εαυτό του.


Τα 2/3 της Σελέστε που σήκωσε το πρώτο Μουντιάλ ήταν μέλη της Νασιονάλ που επισκέφτηκε την Ευρώπη το 1925

Η μέθοδος των… τριών
Δεν ήταν μονάχα το μεγάλο χρονικό διάστημα της περιοδείας που καταγράφηκε ως ιστορικό ρεκόρ. Στις 17 Μαΐου του 1925, στα μέσα δηλαδή της διαδρομής, η Νασιονάλ κατάφερε κάτι εξίσου μοναδικό που πραγματικά δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Εκείνη τη μέρα παρουσιάστηκε και αγωνίστηκε σε τρία διαφορετικά γήπεδα, σε τρεις διαφορετικές χώρες με τρεις διαφορετικές συνθέσεις.

Η εμφάνιση της φορέθηκε ταυτόχρονα από 33 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Το μεσημέρι παρατάχθηκε στο Παρίσι κόντρα στη Μεικτή Γαλλίας-Ελβετίας, την οποία νίκησε με 3-0. Την ίδια στιγμή αντιμετώπισε στις Βρυξέλλες την ομώνυμη ομάδα την οποία επίσης νίκησε με 2-1. Και καθώς ο ήλιος έδυε στην Ευρώπη, στην έδρα της Μπέγια Βίστα στο Μοντεβιδέο, τα πιτσιρίκια της Νασιονάλ που είχαν μείνει πίσω για να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Ουρουγουάης, κατάφεραν να αποσπάσουν ισοπαλία (1-1), ολοκληρώνοντας μία ομολογουμένως ξεχωριστή-ανεπανάληπτη μέρα.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

  • Χώρες: 9
  • Αντίπαλοι: 28
  • Αγώνες: 38
  • Νίκες: 26
  • Ισοπαλίες: 7
  • Ήττες: 5
  • Γκολ υπέρ: 130
  • Γκολ κατά: 30

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This