Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Σημάδια βελτίωσης αλλά και ο κόσμος που απολαμβάνει περισσότερο το μπάσκετ, ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε το ΣΕΦ την Παρασκευή το βράδυ. Η νίκη, άλλωστε, που χρειαζόταν σε αυτή την επίπονη και γεμάτη ανατροπές Ευρωλίγκα, ήταν ό,τι χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, απέναντι σε μια ομάδα, σαφώς πιο χαμηλής δυναμικότητας από τη φετινή Μακάμπι, ή την Εφές, αλλά και η οποία στα τελευταία οκτώ ματς κόντρα στους “ερυθρολεύκους” μετρούσε εφτά νίκες!

Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός μετά την αρχική θύελλα της χρονιάς, με τους κλυδωνισμούς, την αλλαγή προπονητή, την παραδοχή ότι το καλοκαίρι στραβά αρμένιζαν όλοι στον Πειραιά, αρχίζει και ηρεμεί, βάζει τα πράγματα σε μια σειρά και προσπαθεί, τηρουμένων των αναλογιών, να βρει χημεία, ρόλους και να παρουσιάσει την εικόνα μιας όσο το δυνατόν πιο ορθολογικής ομάδας μπάσκετ.

Εντάξει δεν θα μεταμορφωθεί ξαφνικά σε συγκρότημα πρώτης γραμμής στην Ευρωλίγκα, προσπαθεί όμως να ξαναβρεί βασικές αρχές και κυρίως να ξέρει τι πρέπει να κάνει πάνω στο παρκέ. Η Ζάλγκιρις μια ομάδα που μάχεται σαράντα λεπτά, ξεπερνάει το μειονέκτημα σε ποιότητα με το πάθος και την τακτική του Γιασικεβίτσιους, δεν είναι εύκολο να σκύψει το κεφάλι, ειδικά αν … μυριστεί αίμα. Οι ολυμπιακοί το ξέρουν πολύ καλά, από τις τελευταίες συναντήσεις μαζί της.

Δεν ξέρουμε αν ο Κεμζούρα (και ο βοηθός του Καΐρις) λόγω λιθουανικού μπακγκράουντ αισθάνθηκαν πιο εύκολα στο να σταματήσουν τους συμπατριώτες του. Αυτό, που φάνηκε είναι ότι ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει ξανά καλή άμυνα, αλλά και να οριστικοποιήσει τους ρόλους πάνω στο παρκέ.

Η αποχώρηση του Κουζμίνσκας, φέρνει στο “4” τον Ρούμπιτ που δίνει ανάσες στον Πρίντεζη, την ώρα που οι δυο νεοφερμένοι αρχίζουν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες.

Το συν του Ρότσεστι και ο Μπόλντγουιν

Ο Τέιλορ Ρότσεστι, παρά την αδυναμία του στην άμυνα, είναι παίκτης που βλέπει γήπεδο, παίζει πικ εν ρολ και μπορεί να σκοράρει σε καίριες στιγμές. Προστέθηκε στην περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού για να δώσει αυτό ακριβώς. Ποιότητα, ασίστ και σκορ. Θα γίνεται καλύτερος όσο περνάει ο καιρός και επανέρχεται στα επίπεδα της Ευρωλίγκας, με τους Πειραιώτες να αρχίζουν να ποντάρουν, πλέον, στην πεντάδα των κοντών τους.

Αν και ο Κέβιν Πάντερ πέρασε και δεν ακούμπησε την Παρασκευή, έχει σίγουρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε αυτή την backcourt όπως λένε και οι Αμερικανοί. Ο Κεμζούρα επανέφερε στη δράση και τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, αναζητώντας γι αυτόν ένα διαφορετικό ρόλο. Αυτού του αμυντικού με τα μακριά χέρια, που θα μπορέσει να πιέσει τον αντίπαλο, να μπορέσει να αμυνθεί στις αλλαγές και να ανοίξει τον ρυθμό, όταν χρειαστεί. Αν και πάλι ήταν ακίνδυνος στην επίθεση, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, από την στιγμή που δεν του δίνει κανείς την μπαγκέτα, μοιάζει χρήσιμος για ένα δεκάλεπτο, όπως έπαιξε με την Ζάλγκιρις.

Θα δώσει μάχη με τον Γουίλ Τσέρι, για το ποιος θα μπαίνει στην δωδεκάδα; Θα το δούμε στη συνέχεια, γιατί το κορμί του όπως σημείωσε ο προπονητής του έχει προσόντα, που η άμυνα του Ολυμπιακού μπορεί να τα εκμεταλλευτεί. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Αντώνη Κόνιαρη, που αρχίζει και “ξεψαρώνει” στην επίθεση. Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ένταση και καλώς εννοούμενο θράσος.

Η βοήθεια του Ριντ

Την ίδια ώρα ο Γουίλ Ριντ έδειξε να δίνει λύση σε ένα μόνιμο πρόβλημα του Ολυμπιακού την τελευταία διετία. Ο … πολύ μακρύς Αμερικανός, δείχνει ότι συνειδητοποιεί τι πρέπει να δώσει πάνω στο παρκέ. Η Ζάλγκιρις ήταν ένα καλό πείραμα για να δοκιμάσει ο Κεμζούρα τις ικανότητες του σέντερ από το ΝΒΑ. Του έδωσε χρόνο και ο παίκτης το ανταπέδωσε, τελειώνοντας φάσεις, προσφέροντας δέκα πόντους και δυο-τρεις εξαιρετικές αμυντικές φάσεις στον αέρα.

Ακόμη δεν πατάει πολύ καλά, μοιάζει να τα χάνει σε κάποιες φάσεις, είναι όμως βελτιωμένος και κυρίως μοιάζει να μαθαίνει γρήγορα. Το ότι για πρώτη φορά ο Μιλουτίνοφ πήρε ανάσες, χωρίς να χρειάζεται να παίζει 25-30 λεπτά, και βρέθηκε στο τέλος του ματς φρέσκος-φρέσκος είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του Ριντ, όσο ο Σέρβος καθόταν στον πάγκο.

Και το ‘ζεστό’ χέρι του Πολ

Ο Ολυμπιακός θέλει να εκμεταλλευτεί και το ζεστό χέρι του Μπράντον Πολ, που ήταν και η καλύτερη επιλογή ξένου, αυτό το καλοκαίρι. Αν και δεν του λείπουν δυο-τρεις επιπολαιότητες πάνω στο παρκέ, είναι ένας παίκτης που έχει την στόφα ενός καλού σκόρερ. Με μακρινό σουτ (10.6π και 40% στα τρίποντα), με θεαματικά ντράιβ.

Οι πραγματικοί αριθμοί του, άλλωστε, είναι διαφορετικοί. Ο Πολ των τελευταίων πέντε αγώνων (15.2π με 15/32 τρίποντα, δηλαδή 46.8%) δεν έχει καμιά σχέση με τον μέτριο εαυτό του στα τρία πρώτα ματς (μ.ο 3π με συνολικά 1/7 τρίποντα).

Μοιάζει έτοιμος να πάρει ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες ο Πολ, που βγάζει και πολλή ενέργεια πάνω στο παρκέ, σε μια θέση που ο Ολυμπιακός αναζητούσε πολλά χρόνια μια λύση που δεν … ερχόταν.

Η απελευθέρωση των Ελλήνων

Με όλα αυτά σαν δεδομένα, οι δυο βετεράνοι της ομάδας και ο Παπανικολάου, που επέστρεψε φρέσκος, είναι πιο εύκολο να προσφέρουν την κλάση και την πείρα τους στην ομάδα. Ο Σπανούλης δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται πάνω από 25 λεπτά, ο Πρίντεζης να παλεύει με όλους τους ψηλούς.

Αμφότεροι με την Ζαλγκίρις ήταν πιο ήρεμοι, πιο σίγουροι στις προσπάθειές τους και στο τέλος, έκαναν τη διαφορά. Κάπως έτσι το μειονέκτημα της ηλικίας γίνεται αβαντάζ. Ο Σπανούλης την Παρασκευή έβγαζε και άμυνες που … δεν έπαιζε στα νιάτα του στο Μαρούσι. Όταν λειτουργεί καλά η μηχανή, οι έμπειροι οδηγοί ξέρουν καλά τις μανούβρες και το πως θα οδηγήσουν το όχημα με ασφάλεια.

Το ερώτημα είναι, φυσικά, αν πράγματι ζεσταίνεται η μηχανή του Ολυμπιακού. Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε, από τώρα, με σιγουριά. Προφανώς και στις προπονήσεις γίνεται δουλειά, ο Κεμζούρα μοιάζει να ψάχνεται αρκετά, ωστόσο τις αδυναμίες ενός κακοστημένου ρόστερ είναι λίγο δύσκολο να τις καλύψει μια νίκη. Θα χρειαστεί επίπονη προσπάθεια, μεγαλύτερη προσήλωση στον στόχο και αγώνα με τον αγώνα να βλέπει κανείς την βελτίωση.

Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει την Ευρωλίγκα, άρα δεν χρειάζεται να αγχώνεται, δημιουργούνται και διαφορετικά δεδομένα. Η ομάδα μπορεί να βελτιώσει έστω και βήμα-βήμα τις όποιες ανορθογραφίες της με ηρεμία και αρκετές ώρες προπόνησης, που έχει στη διάθεσή της λόγω της μη συμμετοχής της στο πρωτάθλημα

Κι από την άλλη ο κόσμος, χωρίς τις απαιτήσεις άλλων εποχών, μπορεί να απολαύσει κάποιες σημαντικές νίκες όπως αυτή της Παρασκευής. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τον σχεδιασμό, από τώρα, της επόμενης σεζόν τότε πράγματι όλα θα έχουν μπει σε ένα αυλάκι. Μόνο, που πήγαμε αρκετά μακριά. Έρχεται διαβολοβδομάδα και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο από το να σκεφτεί τις επισκέψεις του στη Γερμανία για να παίξει διαδοχικά με Μπάγερν και Άλμπα Βερολίνου…

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This