Επιλογή Σελίδας



Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

«Όταν η Κυβέρνηση έφτιαχνε Νόμους για την φορολογία αυτό που πάντα τονίζονταν προς τους αρμόδιους ήταν πως “πρέπει να είστε πολύ δημιουργικοί, γιατί στην άλλη πλευρά μπορεί να είναι ακόμα πιο δημιουργικοί και να μας αντικρούσουν”». Ο Βέλγος Πολιτικός Jean-Luc Dehaene ήξερε το που ακριβώς έμπλεκε όταν συμφώνησε να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής που θα επέβλεπε το νέο καθεστώς του FFP για την UEFA. Ως πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου (1992-1999) και γνωστός οπαδός της Μπριζ έβαλε το στίγμα του το 2011 ξεκινώντας την έρευνα για τα 400 εκατ. χορηγικής συμφωνίας της Σίτι για το στάδιο Ετιχάντ.

«Το πνεύμα με το οποίο οι ομάδες λειτουργούν απέναντι σε τέτοιους κανόνες είναι πολύ σημαντικό. Εμείς είναι πολύ πιθανό να τιμωρήσουμε όλους εκείνους που βρήκαν κάθε τρόπο να μην σεβαστούν αυτούς τους κανόνες» είχε πει. Τρία χρόνια μετά οι Σίτι και Πάρι είναι οι ομάδες με τις πιο μεγάλες οικονομικές τιμωρίες από την UEFA και τους περιορισμούς από το καθεστώς ελέγχου του FFP. Πρόκειται για πρόστιμα 60 εκατ. ευρώ και 2,5 χρόνων περιορισμοί σε έξοδα και μεταγραφές.

Αυτές οι ποινές και κάποιες άλλες ακόμα πιο μικρές για επτά ομάδες από Βουλγαρία, Ρωσία και Τουρκία ανακοινώθηκαν στις 16 Μαϊου του 2014, μία ημέρα μετά τον θάνατο του Dehaene μετά από πτώση του την ώρα που έκανε διακοπές στην Γαλλία.

Η Σίτι και η Παρί διασφάλισαν 40 εκατ. ευρώ η κάθε μία ως επιβράβευση μέσω της UEFA για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στους κανονισμούς, καθώς τα αρχικά τους πρόστιμα μειώθηκαν στα 20 και τα 17 εκατ.. Μετά το τέλος εποχής του Πλατινί η UEFA μπήκε σε νέο καθεστώς και αυτό επηρέασε και το θέμα του FFP. Το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε χιλιάδες χακαρισμένα e-mails που έδωσαν μία άλλη εικόνα για την Σίτι και τα οικονομικά της δεδομένα. Την ώρα που η κατάσταση με τα πρόστιμα έγινε πολύπλοκη η βασική αρχή είναι απλή: οι ομάδες θα πρέπει να χαλάνε όσα βγάζουν.

Το Der Spiegel ανέδειξε το πως ο Σεϊχης Μανσούρ προσπαθούσε ενάντια στους κανονισμούς να κρύψει το πόσα πολλά χρήματα έβαζε, δείχνοντας ότι μειώνει το λειτουργικό κόστος της ομάδας. Τα emails αυτά που δόθηκαν από το Football Leaks ουσιαστικά δικαίωσαν την προσπάθεια του Βέλγου Πολιτικού και την έρευνά του στην Σίτι. Ότι όλα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει ένα email του δικηγόρου της ομάδας, Σάιμον Κλιφ, που αναφέρει μετά τον θάνατο του Βέλγου: “Πάει ο ένας, έμειναν έξι”.

Η Σίτι δεν περίμενε τέτοιες αποκαλύψεις. Της πήρε κάποιο διάστημα να αντιδράσει. Όταν όμως ηρέμησε όλος ο… χαμός η ομάδα επανήλθε δυνατή και αποφασιστική. Φαίνεται πως κερδίζει την υπόθεσή της. Ο Σαμ Λι ήταν εκείνος που αποκάλυψε πως η UEFA θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα την άρση τιμωρίας των πρωταθλητών Αγγλίας από την Ευρώπη. Μία ποινή που ο ίδιος ο Dehaene είχε περιγράψει ως “ατομική βόμβα”. Πάντως, το CAS απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει η Μάντσεστερ για να μπλοκάρει τις έρευνες της UEFA για το Financial Fair Play και απομένει να δούμε τι θα συμβεί…

Για κάποιους είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα που οι πλούσιοι και ισχυροί δεν τιμωρούνται ή στο τέλος αποφεύγουν την προβλεπόμενη ποινή. Οι ίδιοι μπορεί να κατηγορήσουν την Σίτι ότι επηρέασε δραστικά το εσωτερικό και τις λειτουργίες της UEFA.

Για άλλους όλη αυτή η ιστορία δείχνει τις… ρωγμές στο FFP και στο πως δεν λειτουργεί σωστά. Επίσης στο ότι ουσιαστικά όλο αυτό γιγαντώθηκε από emails που βγήκαν από χάκερς στην επιφάνει και που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με την λογική των δημοσιογράφων που τα είχαν πάρει για να τα βάλουν. Προσπαθώντας να βρεις άκρη σε μία τέτοια υπόθεση είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Το Brexit μπροστά της δείχνει σαν μία απλή ακύρωση παραγγελίας ενός μπουκαλιού γάλατος.

Η πιο σημαντική όμως ερώτηση είναι το τι γίνεται μετά με το FFP και το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Η UEFA από την πλευρά της έχει ήδη εισαγάγει ένα πρόγραμμα ελέγχου των ομάδων που μετέχουν στις διοργανώσεις της και που διασφαλίζει πως είτε δεν έχουν χρέη ή οφειλές είτε έχουν τακτοποιήσει τα όποια προβλήματά τους. Ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται μόνο στα μεγάλα πρωταθλήματα. Με το FFP πάντως υπήρξαν προβλήματα και σε ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Ιταλίας.

Το να μειώσεις βέβαια την δυνατότητα μίας εταιρείας στο να βάλει παραπάνω χρήματα ή να επενδύσει δεν είναι πάντα καλό. Οι Πλατινί και Ινφαντίνο πάντως είχαν βρει τον τρόπο το FFP να είναι αποδοτικό. Τα χρέη σε ομάδες μειώθηκαν και αρκετοί σύλλογοι παρουσίασαν πολύ πιο καλή εικόνα οικονομικά. Η σωστή λογική του FFP είχε να κάνει με τη βιωσιμότητα των ομάδων.

Μήπως όμως ήταν και μία προσπάθεια των αρμόδιων ποδοσφαιρικών Αρχών να μειώσουν το οικονομικό… χάσμα μεταξύ των μικρών και των μεγάλων ομάδων και να βάλουν μία ισορροπία στο ζήτημα των μπάτζετ. Όταν μία μεγάλη ομάδα δεν ξοδεύει αλόγιστα ποσά αλλά έως ένα σημείο ίσως αυτό βοηθήσει τις πιο μικρές ομάδες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Μήπως η UEFA προσπαθεί έστω και αργά να μαζέψει λίγο την ποδοσφαιρική ελίτ και τις μεγάλες ομάδες από τα τρελά ποσά που έδιναν;

Η UEFA φαίνεται πως είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης. Μέχρι και το CAS απεφάνθη για την Παρί ότι η UEFA άργησε πολύ να καταλήξει για την υπόθεση της γαλλικής ομάδας. Αυτό φανερώνει και το πόσα προβλήματα έχει ο συγκεκριμένος μηχανισμός…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This