Επιλογή Σελίδας



Του Βασίλη Σκουντή

Και έσπασε όλα τα κοντέρ και δεν σταμάτησε να μετρά ρεκόρ και δεύτερη νιότη περνάει ο Κιθ Λάνγκφορντ και δεν συμμαζεύεται!

Eκανε και συνεχίζει να κάνει και άλλα πολλά ο λεγάμενος, που εάν αστοχούσε σε μία και όχι σε δυο από τις 17 βολές που εκτέλεσε στο Ιβανώφειο, θα ενέγραφε στο παλμαρέ του άλλο ένα μνημειώδες κατόρθωμα…

Οι πόντοι του θα ξεπερνούσαν τα χρόνια της ηλικίας του!

Ο Λάνγκφορντ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1983. Πάμε πάλι: ο Λάνγκφορντ είναι 36 ετών και δυο μηνών. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ο Λάνγκφορντ στα γεράματα βάζει όσους πόντους θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει και μ’ όποιον τρόπο θέλει!

Κανονικά χθες το πρωί θα έπρεπε να αναζητήσει μέσω skype έναν λήσταρχο που λυμαίνεται τη γενέτειρα του: ο Κιθ κατάγεται από το Τέξας, όπου οργιάζει ο Τζέιμς Χάρντεν και τυγχάνει τις τελευταίες ημέρες να βγαίνουν και οι δυο για κυνήγι (όχι με καραμπίνες, αλλά) με μπαζούκας!

Αυτό πάλι δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά το διάβασα στο ESPN. Το είπε ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, εξηγώντας την ασφάλεια που ένιωθε η ομάδα του στον αγώνα με τους Τίμπεργουλβς στη Μινεσότα, απόντων του Ράσελ Γουέστμπρουκ, του Κλιντ Καπέλα, του Ερικ Γκόρντον, του Τζέραλντ Γκριν και του Ντιάνουελ Χάουζ!

Ε και; «Βγαίνουμε εκεί έξω με το μπαζούκα μας» είπε ο προπονητής των Ρόκετς και δεν είχε άδικο.

Τα ξημερώματα της Κυριακής το μπαζούκα, ονόματι Χάρντεν έκανε 41 σουτ. Πολλά. Ναι, βρε αδερφέ, είναι πολλά. Αλλά και οι 49 πόντοι που… έχωσε (όπως λέγανε οι παλιοί μας) είναι πολλοί. Α και κάτι άλλο: είναι ακόμα περισσότεροι οι 93 που πρόκανε να βάλει ο … ακατονόμαστος μέσα σε 24 ώρες, πρώτα στην Ιντιάνα (44) και ύστερα στη Μινεσότα (49) με 17/31 δίποντα, 14/36 τρίποντα, 21/25 βολές, οδηγώντας την κούρσα των σκόρερς του ΝΒΑ με μέσο όρο 39.5π., ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μετά τις ραψωδίες του συχωρεμένου Γουίλτ Τσάμπερλεν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Μα και ο (κατά έξι χρόνια πρεσβύτερος) «Μούσιας» της ΑΕΚ δεν πάει πίσω και τηρουμένων των αναλογιών, καθότι τρέφει κι ελόγου του γενειάδα και μοιάζει πολύ στο στιλ με τον Χάρντεν, μπορεί να καμώνεται ότι τα σπάει!

Τα σπάει όντως. Τα κάνει λίμπα, καθόσον μέσα σε μια εβδομάδα και σε τρεις αγώνες ισαρίθμων διαφορετικών διοργανώσεων (Ρέθυμνο/Κύπελλο Ελλάδος, Μπούργος/ Basketball Champions League, Ηρακλής/ Πρωτάθλημα) έβαλε 88 πόντους με 17/27 δίποντα, 12/23 τρίποντα, 18/21 βολές και μέσα σε αυτό το συναρπαστικό κρεσέντο, πρόλαβε κιόλας να μοιράσει δέκα ασίστ.

Πριν από λίγες ημέρες ο αριστερόχειρας γκαρντ της ΑΕΚ ανέβηκε στο Νο 1 των Αμερικανών σκόρερς στα Κύπελλα Ευρώπης της σύγχρονης εποχής και αποδεικνύει ότι η ηλικία του δεν παίζει κανέναν ρόλο…

Μπροστά στον 36χρονο Κιθ, τύφλα να ‘χουν οι εικοσάρηδες!

Προχθές στο φλεγόμενο Ιβανώφειο ο Λάνγκφορντ βρισκόταν στη (διατυπωμένη και προσδιορισμένη από τον Μάικλ Τζόρνταν) ζώνη του λυκόφωτος. «Κάτι από… MJ», όπως το είπε –και μάλιστα κατηγορήθηκε για ιεροσυλία- τις προάλλες ο γκαρντ των Ρόκετς.

Και σίγουρα κάτι από… JH!

Κόντρα στον Ηρακλή, αν και διαχειρίστηκε ένα σωρό κατοχές, χώρια η πίεση που του άσκησε ο Ηρακλής, ο μπαγάσας δεν έκανε ούτε ένα λάθος, ενώ αποκόμισε 10 φάουλ, λύσσαξε στην άμυνα και έδωσε τη χαριστική βολή στους οικοδεσπότες και μάλιστα σε δυο δόσεις.

Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται ο ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού (με τον οποίο σκόραρε 33 πόντους στις 23 Νοεμβρίου 2018 στη Βιτόρια) είναι ένας σούπερ σταρ, αλλά …αντιστάρ! Δεν έχει το τουπέ της ντίβας, επιδεικνύει εκπληκτικό επαγγελματικό ζήλο, βάζει υψηλούς στόχους και μεγάλα κίνητρα, και προσέχει τόσο πολύ το σώμα του, τηρώντας απαρεγκλίτως τη δική του ρουτίνα, ώστε καταφέρνει να ξεγελάει τον χρόνο!

Αυτή η καθημερινή ρουτίνα του είναι σκέτη ιεροτελεστία. Πέρα από τα αναρίθμητα σουτ που βαράει σε κάθε προπόνηση, ακολουθεί ένα ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης βάζοντας, όπως και άλλοι παίκτες, λάστιχα στα ισχία και στους ώμους και πάει λέγοντας.

Από εκεί και πέρα η αγωνιστική πατέντα του μαρτυρά το ποιόν ενός χαρισματικού παίκτη: σε αντίθεση με άλλους παίκτες που ζορίζονται από τα στενά μαρκαρίσματα, ο Λάνγκφορντ βολεύεται περισσότερο από αυτά, διότι έχει μάθει να εκτελεί, χωρίς να χρειάζεται απόσταση ενός μέτρου.

Σε πείσμα της ηλικίας του, ο Λάνγκφορντ διατηρεί ακόμη την αθλητική ικανότητα, την ταχύτητα και την έκρηξη, ενώ το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα ενός σκόρερ ολκής: το α λα Σπανούλης και Χάρντεν step back, τα πλάγια βήματα, τις αλλαγές ρυθμού, την εκτέλεση με pull up μετά από ντρίμπλα και κυρίως τις φάσεις απομόνωσης (isolation game) ώστε να παίξει εναντίον ενός…

Ο Λάνγκφορντ είναι ένας σκόρερ ολκής, που ξέρει να διαβάζει καλά το παιχνίδι, να αξιοποιεί το ένστικτο του και να πρωταγωνιστεί. «Πέρσι στον Παναθηναϊκό ήθελα έναν ρόλο και κατέληξα να είμαι ρολίστας, αλλά τώρα στην ΑΕΚ νιώθω ο εαυτός μου» τονίζει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη του η οποία θα προβληθεί αύριο το βράδυ στην εκπομπή «Pick N’ Roll» της Cosmote TV.

Και συμπληρώνει: «Θα παίζω όσο είμαι ο Κιθ Λάνγκφορντ.
Θα παρατήσω το μπάσκετ προτού με παρατήσει αυτό! Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι το σώμα μου υπακούει στο μυαλό μου σε όλα, εκτός από το να καρφώνω! Έχω υποβληθεί σε έξι εγχειρίσεις λόγω τραυματισμών στη μέση και στους προσαγωγούς, αλλά χωρίς αυτούς δεν θα είχα γίνει αυτός που έγινα, διότι κάθε φορά επέστρεφα πιο δυνατός και αποφασισμένος».

Τις προάλλες τον έπιασε παράμερα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και του έκανε μια πολύ φυσιολογική και δικαιολογημένη ερώτηση: «ρε συ Κιθ, θα αντέξεις σε αυτούς τους δαιμονιώδεις ρυθμούς μέχρι τον Μάιο»;

Ο Λάνγκφορντ τον κοίταξε, χαμογέλασε και του έδωσε μια πολύ πειστική και… τρομερή απάντηση. «Κόουτς δεν κωλώνω. Εχω αποφασίσει να παίξω αυτή τη σεζόν και άλλη μια. Ξεζούμισε με, πιες μου το αίμα, σε βεβαιώνω ότι θα αντέξω.»

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This