Επιλογή Σελίδας



Του Θάνου Σαρρή

Oι ευρείες νίκες με Μαυροβούνιο και Κόσοβο αποτέλεσαν το ιδανικό φινάλε για την προκριματική φάση της Αγγλίας, η οποία πήρε μια εύκολη πρωτιά και θα παίξει όλα τα ματς του ομίλου της στο Εuro 2020 στο Γουέμπλεϊ. Είναι ήδη ένα από τα φαβορί για να επιστρέψει για τα ημιτελικά. Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει όμως είναι ξεκάθαρο πως η εποχή Σάουθγκεϊτ έχει φέρει στοιχεία στα Τρία Λιοντάρια που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα τουρνουά. Η Αγγλία σημείωσε 37 γκολ στα προκριματικά, όσα καμία άλλη ομάδα, έχοντας πέραν από το βαρύ πυροβολικό της, τον Χάρι Κέιν, μεγάλο βάθος στην επιθετική γραμμή. Διαθέτει ποδοσφαιριστές σε θέσεις-κλειδιά που έχουν την τύχη στο συλλογικό επίπεδο να δουλεύουν με προπονητές όπως ο Γκουαρδιόλα και ο Κλοπ, έχει την εμπειρία μιας πορείας μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ, χημεία, ψυχολογία, υποστήριξη. Έχει όμως και μια βάση, την οποία οφείλει στην Τσέλσι.

Η έλευση του Ρομάν Αμπράμοβιτς άλλαξε την ιστορία των Μπλε. Πέραν των εκατοντάδων εκατομμυρίων που ξόδεψε για ποδοσφαιριστές, φυσικά χωρίς να αποφύγει τις λάθος επιλογές, ο Ρώσος φρόντισε να επενδύσει στις υποδομές. Το 2007 έφτιαξε νέο προπονητικό και η ιδέα για την δημιουργία της καλύτερης ακαδημίας και την ανάπτυξη ενός άρτια οργανωμένου δικτύου σκάουτινγκ ήταν από την πρώτη μέρα που αγόρασε τον σύλλογο στο κεφάλι του. Μολονότι συχνά ένα από τα παράπονά του για τους προπονητές που άλλαζε σαν τα πουκάμισα ήταν το ότι δεν αξιοποιούσαν όσο περίμενε τα ταλέντα που αναπτύσσονταν στην Ακαδημία, επένδυσε 20 εκατομμύρια στις εγκαταστάσεις του Κόμπαμ. Ακολούθησε full-time σχολείο για τα παιδιά εντός των εγκαταστάσεων. Ήδη, από το 2005, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έδωσε περίπου 10 εκατομμύρια για να πάρει από την Τότεναμ τον μετέπειτα τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, Φρανκ Άρνεσεν και να τον κάνει επικεφαλής στο σκάουτινγκ. Ο Άρνεσεν πλαισιώθηκε από τον Ολλανδό ντε Φίσερ, ο οποίος ήταν ήδη σύμβουλος του Ρώσου και μαζί χάραξαν την στρατηγική. Όλα τα τμήματα της Τσέλσι πλέον είχαν κοινό προσανατολισμό. Σήμερα, 28 παίκτες αγωνίζονται δανεικοί σε άλλες ομάδες και όπως μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, η αξιολόγησή του έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Ο Τομόρι, που στην φετινή ομάδα του Λάμπαρντ βρήκε τις ευκαιρίες, έκανε ντεμπούτο στην Πρίστινα, στη νεότερη Αγγλία των τελευταίων 60 χρόνων. Ο Μάουντ και ο Άμπραχαμ σκόραραν για πρώτη φορά με το εθνόσημο συνεχίζοντας να εντυπωσιάζουν, ρίχνοντας τα φώτα στη φετινή Τσέλσι. Όμως δεν έχει να κάνει μόνο που τους παίκτες που πρωταγωνιστούν φέτος στην πρώτη ομάδα. Από τους τελευταίους 21 ποδοσφαιριστές που έχουν κληθεί στην εθνική από τον Σάουθγκεϊτ, οι εννιά προέρχονται από τις ακαδημίες της Τσέλσι. Καμιά άλλη ακαδημία δεν έχει πάνω από δύο. Ο Χάντσον-Οντόι και ο Λόφτους-Τσικ παραμένουν στο Στάμφορντ Μπριτζ, ενώ οι υπόλοιποι βγάζουν το ψωμί τους αλλού. Ο Ντέκλαν Ράις της Γουέστ Χαμ αποδεσμεύτηκε από τους «μπλε» στα 14, ο Ναθάνιελ Τσαλόμπα έφυγε έξι φορές δανεικός πριν αποχωρήσει οριστικά το 2017, ενώ ο Τζακ Κορκ έχει βγάλει τη μπλε φανέλα από το 2011. Ο Στιβ Χόλαντ, ο οποίος είναι βοηθός του Σάουθγκεϊτ ήδη από την εποχή που βρισκόταν στην Κ-21 της Αγγλίας, είχε δουλέψει στις υποδομές της Τσέλσι και γνωρίζει καλά τόσο τους παίκτες, όσο και τη δουλειά που γίνεται. Άλλωστε, κοιτάζοντας κάποιος και στις μικρότερες ομάδες της Αγγλίας, θα δει συνδέσεις. Ο Tζο Έντουαρντς που με την Κ-18 που κατέκτησε το τουρνουά της Τουλόν το 2017, ήταν προπονητής στις ακαδημίες των Λονδρέζων, πριν προαχθεί στην πρώτη ομάδα. Το 1/3 της τωρινής Κ-21 προέρχεται από το Κόμπαμ και κάποιοι αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον, όπως ο Ρις Τζέιμς.

«Ήμασταν πάντα απολύτως ξεκάθαροι ότι η δουλειά μας δεν είναι να κατακτούμε τρόπαια κάθε χρόνο, αλλά να αναπτύσσουμε παίκτες επιπέδου Τσέλσι και Premier League», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νιλ Μπαθ, ο οποίος δουλεύει στα τμήματα υποδομής της Τσέλσι εδώ και 35 χρόνια και από το 2011 είναι επικεφαλής. Σε αυτό το μακροχρόνιο πρότζεκτ, δεν έχει σημασία μόνο το ποδοσφαιρικό κομμάτι. «Ο σεβασμός, η ομαδικότητα και η σκληρή δουλειά είναι στοιχεία που περιμένουμε από όλους. Το να είσαι προσγειωμένος και να λειτουργείς με ενσυναίσθηση είναι σημαντικό μέρος της κουλτούρας μας και μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεις τη σωστή ισορροπία όταν επίσης προωθείς μια ελίτ, νοοτροπία νικητή, όπου οι παίκτες πρέπει να είναι πνευματική δυνατοί για να φτάσουν στην κορυφή. Η κουλτούρα αυτή πρέπει να χτιστεί οργανικά μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορείς απλά να χτυπήσεις τα δάχτυλά σου και να γίνει. Πρέπει να επιμένεις στις αξίες σου, να τις ζεις κάθε μέρα και μερικές φορές να πάρεις σκληρές αποφάσεις, γιατί αν έχεις λάθος ανθρώπους που δείχνουν λάθος χαρακτηριστικά, αυτό υπονομεύει τα πάντα. Όταν καλλιεργήσεις τη σκληρή κουλτούρα, γίνεται περισσότερο εύκολο γιατί όλο το περιβάλλον ουσιαστικά λειτουργεί αυτόματα», πρόσθεσε. Το παράδειγμα του Μάουντ είναι χαρακτηριστικό για το πώς οι παίκτες αποκτούν την αίσθηση του ανήκειν. Όταν έφτασε 15, ο πατέρας του προσπάθησε να τον πείσει να εξετάσει και τις άλλες προοπτικές που είχε μπροστά του. «Δεν αφήνω την Τσέλσι, είναι η ομάδα μου. Βρίσκομαι εδώ από έξι και θα συνεχίσω όλη τη διαδρομή», απάντησε ο μικρός.

Γράφαμε από την αρχή της σεζόν, με πολύ μικρό αγωνιστικό δείγμα, για το πόσο ενδιαφέρον είναι το πρότζεκτ του Λάμπαρντ. Ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά το πως η Τσέλσι επενδύει, σε χρήμα, χρόνο και ανθρώπους για να δημιουργήσει ποδοσφαιριστές που θα είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα. Και παρότι είναι πρωταθλήτρια στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες, παρότι έχει πάρει αρκετά Κύπελλα και διακρίσεις, οι τίτλοι είναι κάτι που έρχεται φυσικά λόγω της δουλειάς. Δεν αποτελούν προτεραιότητα. Ο βασικός στόχος είναι η προετοιμασία, σε αθλητικό και πνευματικό επίπεδο, η διαμόρφωση και η εξέλιξη, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι όταν θα φτάσει η ώρα…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This