Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Οι Living Legends είναι χιπ χοπ γκρουπ -από την Καλιφόρνια. Κατ’ αρχάς είναι φράση, που αν είχε πρόσωπο θα ήταν αυτό του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν κλωτσάει την μπάλα από το 1997 και εξακολουθεί να ενδιαφέρει, όπως τότε που έκανε ό,τι ήθελε εντός των τεσσάρων γραμμών. Όχι για όσα κάνει ως προπονητής, αλλά για το μύθο που ‘έφτιαξε’ ως ‘El Pibe de Oro’ (το χρυσό αγόρι) και ο οποίος αφορούσε τη θέση του σε συγκεκριμένο χώρο (ποδοσφαιρικά γήπεδα) σε συγκεκριμένο χρόνο (όταν η Αργεντινή ζούσε τη μια στρατιωτική δικτατορία μετά την άλλη και εκείνος έγινε ο λόγος που ‘χαν οι συμπολίτες τους να χαίρονται -εξ ου και λατρεύτηκε ως Θεός).

Παρεμπιπτόντως, από το Γενάρη του 1994 δοκίμαζε την προπονητική, αρχικά στην Textil Mandiyú (έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου), μετά στη Racing Club (από το Μάη του 1995 έως το Νοέμβρη του ίδιου έτους), την εθνική Αργεντινής (από το Νοέμβριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2010). Έπειτα άλλαξε εδάφη και πήγε σε αυτά των Αραβικών Εμιράτων, για την Al-Wasl (από το Μάη του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012). Επέστρεψε για την Fujairah (τον Απρίλιο του 2017 και για ένα χρόνο), πριν πει το ‘ναι’ στη Dorados de Sinaloa του Μεξικού (όπου ιδιοκτήτες είναι ‘βαρώνοι’ και το καθεστώς που ισχύει για τους παίκτες, ολίγον τι ασφυκτικό), το Σεπτέμβρη του 2018. Η σεζόν που ‘έβγαλε’ εκεί, έγινε ντοκιμαντέρ/σειρά (το λες και docuseries, των 7 επεισοδίων) από το Netflix, με τίτλο ‘Maradona in Mexico’. Η έδρα της ομάδας που κοουτσάρισε είναι σε αυτήν του πιο ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών (Sinaloa), το Culiacán. Το task του Μαραντόνα -του γνωστού πάθους στην κοκαΐνη- ήταν να κρατήσει την ομάδα στη δεύτερη, τη τάξει, κατηγορία.

‘Ο εθισμένος στην κοκαΐνη, Μαραντόνα, στην παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης’

O Θοδωρής Δημητρόπουλος μίλησε με τον σκηνοθέτη του docuseries, Άσιφ Καπάντια, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του το ντοκιμαντέρ για τον Άιρτον Σένα και ένα Όσκαρ για αυτό που αφορούσε την Έιμι Ουάινχαουζ. Ο Καπάντια δεν γνώριζε τον Μαραντόνα, πριν συνεργαστούν. Μετά το τέλος των γυρισμάτων ήταν βέβαιος πως “πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, έναν street smart τύπο που προπονήθηκε, και προπονήθηκε πολύ, ήξερε πως είναι διαφορετικός, και βρήκε τρόπο ώστε όσες φορές κι αν τον κλωτσήσουν, να σηκωθεί ξανά όρθιος”. Για τα υπόλοιπα, εξόχως ενδιαφέροντα που εκμυστηρεύτηκε ο σκηνοθέτης στον άνθρωπο μας (όπως το λόγο που διάλεξε τον Μαραντόνα), μπορείς να ‘κλικάρεις’ εδώ. Το concept της δουλειάς ήταν ‘ο Μαραντόνα, ένας άνθρωπος εθισμένος στην κοκαΐνη, στην παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης‘. Όσοι πήγαν ήξεραν πως στο Μεξικό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι δημοσιογράφοι, από ό,τι στη Συρία. Πόνταραν στο ότι η δική τους δουλειά αφορά το ποδόσφαιρο. Ήταν σωστό ποντάρισμα.

Τα γυρίσματα διήρκεσαν 11 μήνες και ο Μαραντόνα ‘αφέθηκε’ τόσο που μίλησε για όλη του τη ζωή, εξηγώντας ότι ‘η μικρότερη κόρη μου με έσωσε από τα ναρκωτικά. Ήθελε να παίξει μαζί μου, αλλά ήμουν σε κόμμα. Ακόμα και στην κλινική σκεφτόμουν τα ναρκωτικά, όταν αυτό το μικρό, όμορφο, πλασματάκι μου είπε ‘παίξε μαζί μου, όπως έπαιξες με την Ντάλμα’, τη μεγαλύτερη αδελφή της. Στο docuseries θα ακούσεις τον ίδιο το θρύλο να λέει ‘έλεγαν πως έρχομαι σε αυτήν την πόλη για διακοπές. Όχι. Ήλθα για να βοηθήσω να ανεβούμε κατηγορία. Η δέσμευση μου ωστόσο, δεν αφορά μόνο την μπάλα. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους που ‘χουν ανάγκη και που έχουν χάσει τόσα‘. Θα τον δεις και στα αποδυτήρια, μετά την αποβολή του από σημαντικό παιχνίδι, γιατί τσακώθηκε με τον τέταρτο διαιτητή. Ο αντίπαλος κόουτς του είπε να σκάσει. “Του απάντησα ‘αλήθεια; Ξέρεις σε πόσα ματς έχω παίξει; Δεν είμαι τέλειος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Κάποιες φορές έρχομαι αντιμέτωπος με πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω. Αλλά θα είμαι ξεκάθαρος: είμαι καλός άνθρωπος. Θέλω να βελτιώσω το ποδόσφαιρο, για το καλό των ανθρώπων”. Ήθελε να πετύχει η ομάδα για τη Σιναλόα, ό,τι είχε κάνει ο ίδιος για όλη την Αργεντινή.

Έδειξε στην ομάδα, το δρόμο για τα ματς που έκριναν την άνοδο της σεζόν 2018-19. Η κάμερα ακολουθεί την έξοδο του Μαραντόνα από το γήπεδο -μετά την αποβολή του και την τοποθέτηση του στις εξέδρες-, γιατί δεν άντεχε το σασπένς. Για την ιστορία, η Σιναλόα πήρε το πρώτο παιχνίδι (1-0) και έχασε το δεύτερο (4-2 στην παράταση). Αυτό δεν άλλαξε το γεγονός ότι για λίγους μήνες η Σιναλόα δεν ήταν για τον πλανήτη η πρωτεύουσα των ναρκωτικών, αλλά η πόλη στην οποία ο Μαραντόνα ‘ανέστησε’ το ποδόσφαιρο. Η ομάδα μέτρησε 20 νίκες σε 38 ματς. Το ρεκόρ ήταν 20 νίκες, 9 ισοπαλίες, 9 ήττες. Με το τέλος της διαδικασίας δήλωσε την παραίτηση του. Είπε πως ήθελε να αφοσιωθεί στην υγεία του. Έπρεπε να μπει στο χειρουργείο, για να φτιάξει τον ώμο και το γόνατο. Του είχαν ζητήσει οι γιατροί να σταματήσει, γιατί τα χρόνια είχαν περάσει και τα προβλήματα είχαν φτάσει στο και μη παρέκει.

Πριν δυο μήνες εμφανίστηκε ξανά σε πάγκο. Για πρώτη φορά, μετά το 2010 ήταν ένας της χώρας του. Ανέλαβε τη Gimnasia y Esgrima La Plata, που έχει έδρα σε προάστιο του Μπουένος Άιρες. Ήταν ουραγός της βαθμολογίας. Ο Μαραντόνα εγκαταλείπει, έπειτα από οκτώ ματς, καθώς παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου -στις επικείμενες εκλογές- ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε και είπε το ‘ναι’ (Γκάμπριελ Πελεγκρίνο). Σημείωσε πως αυτές οι εκλογές μπορούν να σημάνουν και το τέλος του συλλόγου.

 Όταν πήγε στην ομάδα, αυτή δεν είχε κάνει σεφτέ σε νίκες. Τώρα έχει ρεκόρ 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 9 ήττες. Κέρδισε τα 3 από τα πέντε τελευταία παιχνίδια, κάτι που μπορεί να τη ‘σώσει’ τελικά. Προς το παρόν είναι 22η σε πρωτάθλημα 24 ομάδων και ‘έχει’ τις σημαντικές ισοβαθμίες. Η αφορμή για την έξοδο έγινε η απουσία του από την προπόνηση της Τρίτης (19/11), με τον Πελεγκρίνο να ανακοινώνει τις εξελίξεις από ραδιοφωνικό σταθμό (La Red), όπου είπε ‘από σήμερα σταμάτησε να δουλεύει για εμάς. Θα ήθελε να μείνει, αλλά θέλει και ενότητα‘.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This