Επιλογή Σελίδας



Του Βασίλη Σκουντή

Mια ελληνική παροιμία λέει πως «απ’ τ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο» και με το που έφτασαν τα μαντάτα από Γενεύη μεριά, το νόημα της τίθεται σε διαβούλευση!

Το γράφω αυτό διότι η Βικτόρια στην οποία μέλλει να εκτραφούν οι επί τρεις συναπτές Ολυμπιάδες (στην κυριολεξία, καθότι έχουν μεσολαβήσει ισάριθμες τετραετίες από την τελευταία εμφάνιση της στο Πεκίνο)  στοιχειωμένες προσδοκίες της Εθνικής ομάδας αποκαλείται «Garden City», οπότε μένει να δούμε εάν όντως θα δρέψουμε ρόδα από τους κήπους της…

Για τα αγκάθια δεν το συζητώ; Αυτά μας τρύπησαν και το 2012 στο Καράκας και το 2016 στο Τορίνο και ελπίζω, εύχομαι και προσεύχομαι για να μην τριτώσει το κακό στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου…

«Έξοχα, στον κήπο, φίλοι μου, στον κήπο»  όπως έλεγε και ο συχωρεμένος ο Δημήτρης Νικολαϊδης, υποδυόμενος τον ναύαρχο Γελεβουρδέζο, στην κωμωδία «Δεσποινίς διευθυντής»!

Τον κήπο της Βικτόρια εννοώ, όπου βεβαίως εκτός από τα ρόδα, υπάρχουν και μπόλικα αγκάθια: καναδέζικα, τσέχικα, τούρκικα, κινέζικα, ουρουγουανικά και δεν συμμαζεύεται!

Προσοχή: η χώρα λέγεται Ουρουγουάη, όχι… Ουραγουάη, μην της αλλάξουμε τον αδόξαστο, όπως συμβαίνει ενίοτε…

Έξοχα, λοιπόν, στον κήπο του Στιβ Νας!

Ο δις MVP του ΝΒΑ γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1974 στο Γιοχάνεσμπουργκ και είναι κατά τύχη ή κατά λάθος… Καναδός: έλκει την εκ (του γεννημένου στο λονδρέζικο προάστιο του Τότεναμ) πατρός καταγωγή του από την Αγγλία και την εκ μητρός από την Ουαλία, αλλά μεγάλωσε στη Βικτόρια, όπου μετακόμισε η οικογένεια του, όταν έφυγαν από τη Νότια Αφρική.

Η Βικτόρια με πληθυσμό μόλις 86.000 κατοίκους είναι η πρωτεύουσα της Βρετανικής Κολούμπια και τούτου δοθέντος, ελέω των παραδόσεων, ο Νας άργησε να κολλήσει με το μπάσκετ: έπαιξε ποδόσφαιρο (soccer, όχι American football, εξ ου και η αγάπη και η διοικητική ανάμειξη του στην Τότεναμ και στη Μάλαγα), χόκεϊ επί πάγου και ράγκμπι και στη συνέχεια δάγκωσε τη λαμαρίνα με το άθλημα στο οποίο έμελλε να διαπρέψει…

Μάλιστα ο αστικός μύθος αναφέρει ότι το 1987, όταν πήγαινε στη δευτέρα τάξη του γυμνασίου εμφανίσθηκε σαν… κονιόρδος μπροστά στη μαμά του, ονόματι Τζιν και της είπε φόρα παρτίδα: «Θέλω να παίξω μπάσκετ και να δεις που θα γίνω σούπερ σταρ στο ΝΒΑ»!

Βουλωμένο γράμματα διάβαζε ο άτιμος κι ας μην του φαινόταν, καθότι είναι μικρός το δέμας…

Αυτή η τσιλιβήθρα έγινε όντως σούπερ σταρ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν το 2005 και το 2006 και υπήρξε ο κινητήριος άξονας στη ρηξικέλευθη επιθετική πατέντα «07 Seconds or Less», που λάνσαρε ο Μάικ Ντ’ Αντόνι τη σεζόν 2005-06 στους Φοίνιξ Σανς, μαζί με τον Σον Μάριον, τον Ράτζα Μπελ, τον Μπορίς Ντιό, τον Τίμ Τόμας και τον Λεάντρο Μπαρμπόσα, ερήμην του τραυματία Αμάρε Στανταμάιρ…

Εκείνη τη χρονιά οι διαβόητοι «Runnin’ and Gunnin’ Phoenix Suns» (όπως αποκαλούνται στον φερώνυμο τίτλο του βιβλίου που έγραψε ο δημοσιογράφος Τζακ Μακ Κόλουμ) τερμάτισαν στο Νο 2 της Δύσης με 54-28, ενώ στα play offs έριξαν στο κανναβάτσο τους Λέικερς (4-3) και τους Κλίπερς (4-3) προτού αποκλεισθούν από τους Μάβερικς (2-4).

Ο Νας αποφοίτησε από το St. Michaels High School της Βικτόρια (με μέσο όρο 21.3 πόντους, 11.2 ασίστ, 9.1 ριμπάουντ), έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Santa Clara, επιλέχθηκε στο Νο 15 του ντραφτ του 1996, αγωνίσθηκε επί 19 σεζόν στο ΝΒΑ και έκλεισε την καριέρα του με 14.3 πόντους, 8.5 ασίστ, 3.0 ριμπάουντ.

Και μονάχα αυτά; Ο τύπος υπήρξε μάστορας στο pick n’ roll (στον… ομφάλιο λώρο με τον Μάριον, τον Στανταμάιρ και τον Νοβίτσκι), είδε την αφεντομουτσουνάρα του και το όνομα του στο ίδιο κάδρο και στην ίδια πρόταση με τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Τζον Στόκτον και συν τοις άλλοις θεωρείται ως ένας από τους παίκτες που έβλεπαν δυο φάσεις μπροστά το παιχνίδι!

Δεν αξιώθηκε βεβαίως (με τους Σανς, τους Μάβερικς και τους Λέικερς) να κατακτήσει έναν τίτλο, αλλά αποκόμισε δυο από δαύτους το 2017 και το 2018 ως διοικητικός παράγων των Γουόριορς…

Στον αντίποδα όλων αυτών και με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση μου στο παροιμιώδες μπασκετικό τάλαντο του, έχουμε ράμματα για τη γούνα του λεγάμενου!

Του τα κάναμε πριν από 25 χρόνια και όχι όπου κι όπου, αλλά στην ίδια του την πατρίδα, σε εκείνον τον αλήστου μνήμης προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου: στις 8 Αυγούστου 1994 στο Χάμιλτον, όπου η Εθνική νίκησε τον Καναδά με 74-71 και προκρίθηκε στην τετράδα.

Ηταν το βράδυ που σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ ο Νας (13π., 2/6δ., 3/3τρ., 4ρ., 4ασ., 1κλ.) ο Ρικ Φοξ, ο Γκρεγκ Γουίλτζερ και ο Κόρι Χάλας μέριασαν για να διαβούν ο Μπέμπης (26π., 10ρ., 3ασ.), ο Δράκος, η Αράχνη, ο Θύμιος, ο Ράμπο και τ’ άλλα παιδιά του συχωρεμένου του Βούδα 

Μετά από 26 χρόνια λοιπόν η Εθνική επιστρέφει στον τόπο εκείνου του εγκλήματος, όπου εκτός του Καναδά, θα συναντήσει, όπως τότε και την Κίνα, την οποία τότε είχε επίσης νικήσει στο καπάκι με 77-61. 

Επιστρέφει στην πατρίδα όχι μονάχα του Νας και των τωρινών σταρς του ΝΒΑ, αλλά και στη γενέτειρα του Dr Τζέιμς Νέισμιθ ο οποίος στις 21 Δεκεμβρίου του 1891 είπε «γεννηθήτω μπάσκετ»…

Τις παραμονές του Μουντομπάσκετ, στις 31 Ιουλίου του 1994 η Εθνική είχε παίξει ένα φιλικό ματς με τον Καναδά στο Τορόντο, όπου ηττήθηκε με 79-67 (Φασούλας 15, Σιγάλας 11, Γαλακτερός 11), ενώ η πρώτη επίσκεψη της στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση, χώρα του πλανήτη εξελίχθηκε σε μια τραυματική εμπειρία: στις 9 Αυγούστου του 1975 στον επαναληπτικό αγώνα του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο Χάλιφαξ είχε πιαστεί αιχμάλωτη με 97-76 (Κορωναίος 18, Παπαγεωργίου 17, Αλεξανδρής 14).

ΥΓ-1: Είναι πολύ νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις, καθόσον μεσολαβούν επτά μήνες και δεν έχουμε ιδέα εάν θα είναι παρών ο Αντετοκούνμπο, πώς θα περάσει τη φιλοσοφία του ο Πιτίνο και πόσοι από τους πλείστους όσους ΝΒΑers θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του (πρωταθλητή με τους Ράπτορς) Νικ Νερς.

ΥΓ-2: Δυστυχώς τα Προολυμπιακά Τουρνουά αποτελούν μια πονεμένη ιστορία στο χρονικό της Εθνικής ομάδας, η οποία σε έντεκα τέτοιες επιχειρήσεις, σημάδεψε διάνα μονάχα μία φορά, το 2008 στην Αθήνα. Ολες οι υπόλοιπες απόπειρες της (1956, 1960, 1964, 1968, 1980, 1984, 1992, 2012, 2016) σε Τουρνουά τέτοιου τύπου κατέληξαν σε ναυάγιο…

ΥΓ-3: Η Βικτόρια (ισπανικό όνομα που σημαίνει νίκη) συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις είκοσι πόλεις οι οποίες προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Εμείς περαστικοί θα ‘μαστε από ‘κει, την πρόκριση θέλουμε να δρέψουμε και δεν έχουμε άλλες απαιτήσεις. Όχι τίποτε άλλο, αλλά σύμφωνα με μια εκδοχή η ονομασία Καναδάς προέρχεται, λέει, από τον αφηρημένο προσδιορισμό που έδωσαν στην περιοχή οι πρώτοι Ισπανοί εξερευνητές. Είπαν τότε  «acà nada», που σημαίνει «εδώ τίποτε»!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This