Επιλογή Σελίδας



Του Θανάση Κρεκούκια

Η τελευταία διετία είχε τα πάντα για τον Άλβαρο Μοράτα. Από το γάμο του με την Ιταλίδα Αλίτσε Καμπέλο τον Ιούνιο του 2017 μέχρι το δύσκολο πέρασμά του από την Τσέλσι και από τη γέννηση των διδύμων του, Αλεσάντρο και Λεονάρδο, μέχρι τον αποκλεισμό του από την αποστολή της εθνικής Ισπανίας για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Τέλος, από τις αντιδράσεις των φίλων της Ατλέτικο για το παρελθόν του με τη Ρεάλ, στην απόλυτη αναγνώριση της προσφοράς του στο παιχνίδι των “ροχιμπλάνκος” από την ίδια την κερκίδα του “Wanda Metroplitano”. Μέσα σε δυο χρόνια ο 27χρονος επιθετικός πέρασε από χίλια κύματα, μέχρι να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που βρέθηκαν μπροστά του και να αρχίσει να απολαμβάνει και πάλι το ποδόσφαιρο. Όμως ας πάμε πιο πίσω χρονικά, για να δούμε πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε ο Μοράτα, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο που άρχισε στον Μανθανάρες πριν 16 χρόνια και που μετά από διάφορες στάσεις και μεγάλους συλλόγους, τον ξανάφερε στην ομάδα της Μαδρίτης τον Ιανουάριο του 2019.

Ο Άλβαρο Μπόρχα Μοράτα Μαρτίν γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1992 στη Μαδρίτη. Ο πατέρας του, Αλφόνσο, ήταν διευθυντής των εμπορικών τμημάτων σε δυο από τα πιο γνωστά ραδιόφωνα της Ισπανίας, την COPE και τη SER. Ο Άλβαρο άρχισε να παίζει μπάλα από μικρός και όταν έγινε δέκα ετών, θέλησε να γραφτεί στις ακαδημίες της Ατλέτικο, όμως ο μπαμπάς Αλφόνσο, του το απαγόρευσε ως τιμωρία, λόγω των κακών του βαθμών στο σχολείο! Ήταν ο παππούς του, Ιγνάθιο, εκείνος που τον έκανε να αγαπήσει την Ατλέτικο και εκείνος που του έκανε δώρο τη φανέλα των “ροχιμπλάνκος”, με την οποία ο μικρός πόζαρε με υπερηφάνεια!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΣΤΗ ΡΕΑΛ, ΜΕΣΩ ΧΕΤΑΦΕ ΚΑΙ ΜΙΤΣΕΛ!

Ο Άλβαρο Μοράτα σε μικρή ηλικία με τη φανέλα της Ατλέτικο.
Ο Άλβαρο Μοράτα σε μικρή ηλικία με τη φανέλα της Ατλέτικο.

Έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2003, ο πατέρας του Άλβαρο έκανε πίσω και έδωσε την άδεια στον μικρό να πάρει μέρος στο Campus της Fundación Atlético de Madrid, διευθυντής του οποίου ήταν τότε ο Μιλίνκο Πάντιτς. Στη συνέχεια πήγε στα τσικό της ομάδας, αγωνίστηκε για δυο χρόνια στην κατηγορία Cadete B, αλλά το 2007 αποφάσισε να αλλάξει “στέγη”, θεωρώντας ότι δεν είχε αξιολογηθεί σωστά στους “ροχιμπλάνκος” και έτσι κατέληξε στις ακαδημίες της Χετάφε. Όλον αυτόν τον καιρό, ο Μίτσελ, προπονητής τότε της Καστίγια (Real Madrid B), παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη του Άλβαρο και ικανοποιημένος από όσα έβλεπε, αποφάσισε να εισηγηθεί την απόκτησή του.

Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2008 και μετά από έναν χρόνο παραμονής στους “αθουλόνες”, ο Μοράτα βρέθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ξεκίνησε από το Juvenil C (έφηβοι) και λίγο μετά ενσωματώθηκε στη Real Madrid C, που αγωνιζόταν στην Tercera División. Ως μέλος της Juvenil A (U18), πρωταγωνίστησε τη σεζόν 2009/10, πέτυχε 34 γκολ και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση των δυο σημαντικότερων τίτλων της κατηγορίας: την Copa de Campeones και την División de Honor. Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις, τού έδωσαν αμέσως “προαγωγή” στην Καστίγια, ενώ εκείνο το ίδιο καλοκαίρι, ο Ζοζέ Μουρίνιο τον πήρε μαζί του στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας.

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Ο Άλβαρο Μοράτα σε ηλικία 18 ετών με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης Β (2011).
Ο Άλβαρο Μοράτα σε ηλικία 18 ετών με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης Β .

Η εξέλιξη εκείνη ήταν φυσικό να ενθουσιάσει τον 18χρονο Άλβαρο, που είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: “Χάρηκα πάρα πολύ με την κλήση του Μουρίνιο. Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Ελπίζω να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη του κόουτς με τη δουλειά μου. Θα ήθελα να σας διηγηθώ και μια αστεία ιστορία από την προετοιμασία. Παίζαμε ένα διπλό έχοντας βάλει στοίχημα ότι οι χαμένοι θα πλήρωναν τα αναψυκτικά στους νικητές. Είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τους μυς του Κριστιάνο, που έχασα την ευκαιρία να πετύχω ένα γκολ μετά από ασίστ του Ντρέντε. Ήμουν τελείως αφηρημένος, χαζεύοντας τον Ρονάλντο. Μέχρι που άκουσα όλους να φωνάζουν το όνομά μου και γύρισα ρωτώντας τί είχε συμβεί”!

Παράλληλα με την εξέλιξή του στη Ρεάλ, ο Μοράτα κλήθηκε το 2009 για πρώτη φορά στις μικρές εθνικές της Ισπανίας, παίζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 της Νιγηρίας, όπου είχε τέσσερις συμμετοχές και δυο γκολ, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του τουρνουά. Δυο χρόνια αργότερα, πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 στη Ρουμανία, εκεί όπου η “Rojita” κατέκτησε τον τίτλο, με τον Μοράτα να πετυχαίνει έξι γκολ και να ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Στο μεταξύ, είχε “προλάβει” να κάνει το ντεμπούτο του τόσο με την Καστίγια (15/8/2010), όσο και με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ, στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, αντικαθιστώντας τον Άνχελ ντι Μαρία σε ματς των “μερένγκες” με τη Σαραγόσα.

Ο Μοράτα στο πρώτο του clásico τον Μάρτιο του 2013.
Ο Μοράτα στο πρώτο του clásico τον Μάρτιο του 2013.

Τον Ιανουάριο του 2011, μετά από έναν τραυματισμό του Ιγουαΐν, ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Μοράτα θα ήταν ο αντικαταστάτης του, ο Μουρίνιο είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι “ο παίκτης δεν είναι ακόμα έτοιμος για να πάρει θέση βασικού στη Ρεάλ. Προπονείται μαζί μας, αλλά πρέπει να συνεχίσει να μαθαίνει παίζοντας στην Καστίγια”. Έτσι λοιπόν, ο Πορτογάλος προτίμησε να φέρει στη Μαδρίτη τον Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, παρά να δώσει την ευκαιρία στον μικρό, που συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς με τη Ρεάλ Β. Στην πρώτη του σεζόν στην Καστίγια (Segunda División B), ο Μοράτα πέτυχε 15 γκολ σε 28 συμμετοχές, ενώ την επόμενη χρονιά (2011/12), ανέβασε τις επιδόσεις του.

Σε 37 παιχνίδια πέτυχε 18 τέρματα και η Καστίγια τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, κερδίζοντας την άνοδό της στα πλέι-οφ για την Segunda. Τον Νοέμβριο του 2012 σκόραρε το νικητήριο γκολ της Ρεάλ απέναντι στη Λεβάντε και τον Μάρτιο του 2013 πήρε το βάπτισμα του πυρός σε clásico, δίνοντας μάλιστα ασίστ στον Μπενζεμά για το 1-0 σε ένα ματς που τελείωσε 2-1 υπέρ των “μερένγκες”. Μόλις ολοκληρώθηκε εκείνη η σεζόν (2012/13), ο Μοράτα κλήθηκε στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας U21 για να πάρει μέρος στο EURO U21 που διοργανώθηκε στο Ισραήλ, με προπονητή τον Τζούλεν Λοπετέγκι και συμπαίκτες τους Ντε Χέα, Μπάρτρα, Κόκε, Μουνιαΐν, Καρβαχάλ, Ίσκο και Τιάγκο Αλκάνταρα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ U21 ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ

Ίσκο και Μοράτα πανηγυρίζουν την κατάκτηση του EURO U21 (2013).
Ίσκο και Μοράτα πανηγυρίζουν την κατάκτηση του EURO U21 (2013).

Η “Rojita” βρέθηκε στον όμιλο του “θανάτου”, μαζί με Ολλανδία, Γερμανία και Ρωσία. Ο Μοράτα πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 1-0 επί της Ρωσίας, έκανε το ίδιο στο 1-0 επί της Γερμανίας και σκόραρε το πρώτο γκολ στο 3-0 της Ισπανίας επί της Ολλανδίας. Στον ημιτελικό με αντίπαλο τη Νορβηγία, σημείωσε ένα ακόμα γκολ, το τρίτο στο τελικό 3-0, φτάνοντας τα τέσσερα στη διοργάνωση. Στον τελικό οι Ισπανοί νίκησαν 4-2 την Ιταλία και έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου, με τον Μοράτα να βγαίνει πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Το καλοκαίρι του 2013, ο Κάρλο Αντσελότι διαδέχτηκε τον Μουρίνιο στον πάγκο της Ρεάλ και ο Μοράτα έγινε πλέον μόνιμο μέλος της πρώτης ομάδας.

Σε εκείνη τη σεζόν (2013/14) οι συμμετοχές του 21χρονου επιθετικού ανέβηκαν (38 σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League), το ίδιο και τα γκολ που πέτυχε (8 στο πρωτάθλημα και 1 στην Ευρώπη), όμως ο Μοράτα δεν ήταν ικανοποιημένος από τον χρόνο που έπαιζε, κάτι που εξέφρασε ανοιχτά τόσο στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, όσο και στη διάρκεια του δεύτερου γύρου, κάνοντας φανερό ότι ήδη σκεφτόταν την πιθανότητα να φύγει από τη Μαδρίτη. Πράγματι, τον Ιούλιο του 2014, μετά από επαφές με τη Γιουβέντους, οι “μπιανκονέρι” ανακοίνωσαν την απόκτηση του παίκτη έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛ ΣΤΗ ΓΙΟΥΒΕ, ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ… ΤΙΜΩΡΙΑ!

Μανωλάς και Μοράτα αποβλήθηκαν μετά από αντιαθλητική συμπεριφορά τον Οκτώβριο του 2014.
Μανωλάς και Μοράτα αποβλήθηκαν μετά από αντιαθλητική συμπεριφορά τον Οκτώβριο του 2014.

Από τη μεριά της, η Ρεάλ διατήρησε το δικαίωμα να αγοράσει ξανά – αν ήθελε – τον Μοράτα, με 30 εκατομμύρια ευρώ, με την οψιόν αυτή να είναι ανοιχτή μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Ο παίκτης αναχώρησε από τη Μαδρίτη, έχοντας προσθέσει στο παλμαρέ του ένα πρωτάθλημα (2012), δυο Κύπελλα (2011 & 2014) και ένα Champions League (2014), με συνολικά 52 συμμετοχές και 11 τέρματα. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου του 2014, ο Άλβαρο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών της Ισπανίας, σε ένα ματς για τα προκριματικά του EURO 2016, με αντίπαλο τη Λευκορωσία στην Ουέλβα. Στο Τορίνο ο Μοράτα άφησε το “21” και φόρεσε τη φανέλα με το “9”.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη παρουσίασή του, τραυματίστηκε στο γόνατο, χάνοντας ουσιαστικά όλη την προετοιμασία. Επανήλθε τον Σεπτέμβριο, έπαιξε για πρώτη φορά στη Serie A με αντίπαλο την Ουντινέζε και δυο εβδομάδες αργότερα, πέτυχε το πρώτο του γκολ απέναντι στην Αταλάντα. Στις 5 Οκτωβρίου, σε ματς με τη Ρόμα, Μοράτα και Μανωλάς αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινες κάρτες, επειδή ο πρώτος έκανε σκληρό φάουλ στον Έλληνα αμυντικό και εκείνος ανταπέδωσε το χτύπημα! Στο Champions League εκείνης της σεζόν (2014/15), η Γιούβε βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό και ο Μοράτα έπαιξε και στα δυο παιχνίδια, χωρίς όμως να σκοράρει.

Ο Μοράτα έτοιμος να πετύχει το 1-1 μέσα στο "Μπερναμπέου" και να δώσει στη Γιουβέντους την πρόκριση στον τελικό του ChL (13/5/2015).
Ο Μοράτα έτοιμος να πετύχει το 1-1 μέσα στο “Μπερναμπέου” και να δώσει στη Γιουβέντους την πρόκριση στον τελικό του ChL.

Ο Ισπανός επιθετικός πήρε μπροστά στα νοκ άουτ, πετυχαίνοντας στη φάση των “16” δυο γκολ εναντίον της Μπορούσια Ντόρτμουντ, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία. Το μεγάλο ραντεβού όμως για τον Μοράτα ήρθε στα ημιτελικά, όταν η ομάδα του κληρώθηκε με τη Ρεάλ! Το ματς στο Τορίνο έληξε 2-1 υπέρ των γηπεδούχων, με τον Άλβαρο να ανοίγει το σκορ απέναντι στους πρώην συμπαίκτες του. Στη ρεβάνς του “Μπερναμπέου”, το εύστοχο πέναλτι του Κριστιάνο έδωσε σκορ πρόκρισης στους “μερένγκες”, όμως ο Μοράτα εκτέλεσε στο 57′ τον Κασίγιας (στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ίκερ με τη φανέλα της Ρεάλ), στέλνοντας τη Γιούβε στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου.

Εκεί ο Ισπανός ισοφάρισε στο 55′ το γκολ του Ράκιτιτς, όμως η ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα ήταν εμφανής και το παιχνίδι έληξε 3-1 υπέρ των Καταλανών. Σε εκείνη την πρώτη του σεζόν, ο Ισπανός συμπλήρωσε 46 συμμετοχές με 15 γκολ, κατακτώντας το νταμπλ στην Ιταλία, ενώ τον Αύγουστο του 2015, πρόσθεσε στη συλλογή του και το ιταλικό Σούπερ Καπ. Στην επόμενη αγωνιστική περίοδο (2015/16), ο Μοράτα συνέχισε να σκοράρει τόσο στην Ιταλία, όσο και στο Champions League, η Γιούβε του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2020 και η UEFA του έδωσε μια υποψηφιότητα για την κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Οι “μπιανκονέρι” μπορεί να αποκλείστηκαν στη φάση των “16” του ChL από την Μπάγερν, επανέλαβαν όμως την κυριαρχία τους εντός συνόρων, φτάνοντας σε ένα ακόμα νταμπλ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΤΟΥ ΖΙΝΤΑΝ

Ο Μοράτα πανηγυρίζει ένα γκολ του με τη Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (2016).
Ο Μοράτα πανηγυρίζει ένα γκολ του με τη Ρεάλ μέσα στο “Μπερναμπέου”.

Ο Μοράτα τελείωσε τη σεζόν με 47 συμμετοχές και 12 τέρματα, με πιο σημαντικό εκείνο που πέτυχε στον τελικό του ιταλικού Κυπέλλου στο “Ολίμπικο” της Ρώμης, απέναντι στη Μίλαν, στο 110′ της παράτασης, γκολ που έκρινε το παιχνίδι και έδωσε τον τίτλο στη Γιουβέντους. Με την ολοκλήρωση εκείνης της περιόδου, ο Φλορεντίνο, με τη σύμφωνη γνώμη του Ζιντάν (που είχε αναλάβει τον πάγκο της Ρεάλ από τον Ιανουάριο του 2016), αποφάσισε να ενεργοποιήσει την οψιόν, να πληρώσει τα 30 εκ. ευρώ της ρήτρας στη Γιουβέντους και να φέρει τον παίκτη πίσω στη Μαδρίτη. Εκείνη η σεζόν (2016/17) αποδείχτηκε η καλύτερη στη μέχρι σήμερα καριέρα του Μοράτα, ο οποίος παρεμπιπτόντως, το καλοκαίρι του 2016, πήρε μέρος στο EURO της Γαλλίας με τη “Roja”.

Εκεί πρόλαβε να πετύχει τρία γκολ στον όμιλο, δυο στο 3-0 επί της Τουρκίας και ένα στην ήττα (1-2) απέναντι στην Κροατία., πριν η Ισπανία αποκλειστεί στο πρώτο νοκ-αόυτ από την Ιταλία. Στη Ρεάλ, ο Μοράτα αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη του περίφημου “Plan B” του Ζιντάν (μαζί με τους Χάμες, Ίσκο, Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ), βρήκε πολλές ευκαιρίες στο rotation του Γάλλου και βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με τα 15 γκολ που πέτυχε. Επίσης είχε 9 συμμετοχές στο Champions League, όπου σκόραρε τρεις φορές, με Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Λέγκια Βαρσοβίας στον όμιλο και με Νάπολι στη φάση των “16”. Η Ρεάλ πήρε τελικά το τρόπαιο και ο Μοράτα πρόσθεσε έναν ακόμα τίτλο στη συλλογή του (είχαν προηγηθεί μέσα στη σεζόν το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Μουντιάλ Συλλόγων).

Η ΤΣΕΛΣΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Ο Μοράτα πανηγυρίζει το γκολ του με την Τσέλσι απέναντι στην Ατλέτικο μέσα στο "Wanda Metropolitano" για τους ομίλους του ChL (27/9/2017).
Ο Μοράτα πανηγυρίζει το γκολ του με την Τσέλσι απέναντι στην Ατλέτικο μέσα στο “Wanda Metropolitano” για τους ομίλους του ChL.

Ο Ζιντάν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση του παίκτη, ήταν πραγματική “πολυτέλεια” για τον Γάλλο να έχει έναν τόσο πολύτιμο αναπληρωματικό (πίσω από τον Μπενζεμά) επιθετικό, όμως το πρόβλημα του Μοράτα παρέμενε το ίδιο με εκείνο στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στη Μαδρίτη: δεν είχε τον αγωνιστικό χρόνο που επιθυμούσε. Ο Ζιζού προσπάθησε να τον πείσει να συνεχίσει, όμως ο Άλβαρο είχε στο μυαλό του το Μουντιάλ της Ρωσίας και ήθελε να έχει γεμάτη σεζόν, ώστε να κληθεί στην αποστολή από τον Λοπετέγκι. Έτσι λοιπόν, τον Ιούλιο του 2017, ανακοινώθηκε η πώληση του Μοράτα στην Τσέλσι έναντι του ποσού των 66 εκ. ευρώ, που ήταν και η πιο ακριβή μεταγραφή Ισπανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

Στην πρώτη του σεζόν στο Λονδίνο (2017/18), ο Ισπανός συμπλήρωσε 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας 15 γκολ. Οι “blues” τερμάτισαν στην 5η θέση της Premier και κατέκτησαν το Κύπελλο Αγγλίας. Ο Μοράτα σκόραρε στα προημιτελικά του θεσμού απέναντι στη Λέστερ και στον ημιτελικό απέναντι στην Σαουθάμπτον. Όμως η απόδοσή του συνολικά δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο παίκτης, παρά το γεγονός ότι στην προσωπική του ζωή συνέβαιναν ευχάριστα γεγονότα (ο γάμος του και η γέννηση των διδύμων), δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί τόσο καλά στον νέο του σύλλογο, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθεί από τον Λοπετέγκι στη λίστα των διεθνών για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Μοράτα και Μουρίνιο τον Φεβρουάριο του 2013 στο "Μπερναμπέου".
Μοράτα και Μουρίνιο τον Φεβρουάριο του 2013 στο “Μπερναμπέου”.

Όλο εκείνο το συσσωρευμένο άγχος αλλά και η απογοήτευση για τη μη κλήση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον οδήγησαν στα όρια της κατάθλιψης. Χρειάστηκε να επισκεφθεί ψυχολόγο για να μπορέσει να ξεπεράσει το ψυχολογικό βάρος που δεν τον άφηνε να χαρεί το ποδόσφαιρο, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος σε διάφορες συνεντεύξεις. Τελικά κατάφερε να συνέλθει, να νιώσει και πάλι αισιοδοξία, να κοιτάξει ξανά μπροστά. Τότε όμως κατάλαβε ότι χρειαζόταν καινούργιες παραστάσεις, να ξεκινήσει κάτι άλλο, μακριά από το περιβάλλον της Τσέλσι και της Αγγλίας, που του θύμιζε τη μεγάλη περιπέτεια που βίωσε. Ολοκληρώνοντας το πρώτο μισό της σεζόν 2018/19 με 24 συμμετοχές και 9 γκολ, η λύση ήρθε από την Ισπανία.

Η Ατλέτικο, από την οποία είχε φύγει 12 χρόνια πριν, ζήτησε τον Μοράτα ως δανεικό. Η γραμμή κρούσης των “ροχιμπλάνκος” δεν τα πήγαινε τόσο καλά και ο Σιμεόνε χρειαζόταν ενίσχυση με εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, στις 27 Ιανουαρίου του 2019, ο Άλβαρο επέστρεψε στην ομάδα, στην οποία είχε κάνει τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα. Η συμφωνία προέβλεπε δανεισμό για ενάμιση χρόνο (μέχρι το καλοκαίρι του 2020) με – μη υποχρεωτική – οψιόν αγοράς. Ο ίδιος ο Μοράτα δέχτηκε γενναία μείωση των αποδοχών του (στην Τσέλσι έπαιρνε πάνω από 9 εκ. ευρώ το χρόνο), για να μπορέσει να διευκολύνει την μετακίνησή του, όμως αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, άρχισαν οι γκρίνιες στη Μαδρίτη από τους φίλους της Ατλέτι.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Μοράτα στην επίσημη παρουσίασή του από την Ατλέτικο τον Ιανουάριο του 2019.
Ο Μοράτα στην επίσημη παρουσίασή του από την Ατλέτικο τον Ιανουάριο του 2019.

Το παρελθόν του Μοράτα στους “μερένγκες”, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στις κερκίδες του “Wanda Metropolitano”. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουν οι μουρμούρες, ήταν τα γκολ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2018/19, ο Ισπανός επιθετικός πέτυχε 6 γκολ σε 17 συμμετοχές και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι όμως το φετινό ξεκίνημα του Μοράτα, εκείνο που ανάγκασε τους φίλαθλους της Ατλέτικο να αλλάξουν στάση απέναντί του και πλέον να τον αποθεώνουν σε κάθε εμφάνισή του με τη φανέλα της ομάδας τους. Ο “ανεπιθύμητος” μετατράπηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε είδωλο των “κολτσονέρος”, πολύ δε περισσότερο, λόγω του ντεφορμαρίσματος του Ντιέγκο Κόστα και της μέτριας απόδοσης του Ζοάο Φέλιξ.

Τα πράγματα πλέον δείχνουν να πηγαίνουν όλο και καλύτερα για τον Μοράτα στη Μαδρίτη. Η επιθυμία του, ο δανεισμός του να μετατραπεί σε αγορά, έγινε πραγματικότητα, αφού τον Ιούλιο που μας πέρασε, η Ατλέτικο ανακοίνωσε επίσημα ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την Τσέλσι, για να αποκτήσει τα δικαιώματα του παίκτη το επόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος δείχνει να έχει απελευθερωθεί και έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημά του σε ποδοσφαιρική σεζόν, αφού φέτος, σε μόλις 15 συμμετοχές, έχει πετύχει επτά γκολ (5 στη Λίγκα και 2 στο ChL). Από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, σκόραρε σε έξι σερί ματς (Λεβερκούζεν εντός, Αθλέτικ εντός, Αλαβές εκτός, Σεβίγια εκτός, Λεβερκούζεν εκτός & Εσπανιόλ εντός)!

Φυσικά συνεχίζει να είναι ενεργός και στην Εθνική Ανδρών, όπου σε 33 συμμετοχές μέχρι σήμερα, έχει πετύχει 17 τέρματα (τα 3 εκ των οποίων μέσα στο 2019). Ο Μοράτα μοιάζει να έχει βρει τη δική του “γη της επαγγελίας” στη Μαδρίτη και την Ατλέτικο. Στα 27 του χρόνια, έχει περάσει από τρεις πολύ μεγάλους συλλόγους (Ρεάλ, Γιουβέντους, Τσέλσι), κατακτώντας με όλους πολλούς τίτλους. Πλέον βρίσκεται στον τέταρτο, εξίσου σημαντικό για τον ίδιο και την καριέρα του. “Θέλω να μείνω για πάντα στην Ατλέτικο”, δήλωσε πριν λίγο καιρό και δείχνει να το εννοεί. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, θα το δείξει το μέλλον, προς το παρόν πάντως, όλα δείχνουν να βαίνουν ιδανικά για τον Άλβαρο, που 16 χρόνια πριν, πέρασε πιτσιρικάς για πρώτη φορά την πόρτα των ακαδημιών στον Μανθανάρες, με το όνειρο να γίνει μια μέρα τραγούδι και σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων. Και το κατάφερε…

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This