Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Δημητρέλλου

Μπαίνουμε στη χρονομηχανή και επιστρέφουμε πίσω, στο μαγικό 1991. Συγκεκριμένα, επιστρέφουμε στην 7η Νοεμβρίου 1991. Ο κόσμος δείχνει λίγο πιο αγνός, με ‘παλαιολιθικά’ video games, με κινητά τηλέφωνα που μοιάζουν με ποτιστήρια, μια αναλογική ευημερία που μπορεί και να ψιθυρίζει “Hasta La Vista Baby”.

H εποχή κινείται σε ζόρικους ρυθμούς. Σαν αυτούς του Prince.

Πρίγκιπες υπάρχουν, σε αφθονία.

Κι ένας ‘μάγος’ έχει κάτι σοβαρό να μας πει

Ο Έρβιν ”Μάτζικ’ Τζόνσον’ φοράει κουστούμι και ετοιμάζεται να ανακοινώσει κάτι σημαντικό από το βήμα του Great Western Forum. Στο πλευρό του βρίσκονται ο κομισάριος του NBA, Ντέιβιντ Στερν, ο διοικητικός ηγέτης των Λος Άντζελες Λέικερς, Τζέρι Μπας, και ο μύθος των παρκέ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Η μορφή του Τζόνσον σκοτεινιάζει καθώς με οριακά τρεμάμενη φωνή συλλαβίζει τις παρακάτω λέξεις:

Ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου την απόσυρση του από τους Λος Άντζελες Λέικερς, παρουσία του πρώην συμπαίκτη του, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπαρ και του κομισάριου του NBA, Ντέιβιντ Στερν.
Ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου την απόσυρση του από τους Λος Άντζελες Λέικερς, παρουσία του πρώην συμπαίκτη του, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπαρ και του κομισάριου του NBA, Ντέιβιντ Στερν.

“Λόγω του ιού του AIDS του οποίου είμαι φορέας, θα αποσυρθώ σήμερα από την ομάδα των Λέικερς.”

Ο Μάτζικ, ένας γνήσιος bon viveur που όλο το Χόλιγουντ γνώριζε πως ζούσε τη ζωή του ‘στο κόκκινο’, είχε μάθει πως ήταν φορέας του ιού, όταν απέτυχε να περάσει το διαγωνιστικό τεστ HIV από τους γιατρούς της ομάδας, για να αποκτήσει ασφάλεια ζωής. Παρά το γεγονός ότι ήταν υγιής, οι γιατροί έκριναν πως η περαιτέρω καταπόνηση από τους αγώνες του NBA, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατη βλάβη στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Φυσικά, δεν ήταν ο πρώτος αθλητής που προσβαλλόταν από τον ιο του HIV. Ήταν όμως, μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν, μια μυθική μορφή του μπάσκετ και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους στον πλανήτη.

Ο Μάτζικ ήταν μόλις 32 ετών, κάτοχος πέντε πρωταθλημάτων με τους Λος Άντζελες Λέικερς, κεντρικό πρόσωπο για brands παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Pepsi και η Converse. Ο ίδιος έπαιρνε μια γενναία απόφαση: Θα έμενε εκτός γηπέδων του NBA, επιχειρώντας μέσω της παγκόσμιας απήχησης του ονόματος του να επιμορφώσει το κοινό για το AIDS, να μιλήσει στα νέα παιδιά για το πως να ζουν μια προσεκτική, ισορροπημένη ζωή, δίνοντας έμφαση μόνο σε ότι αγαπούν περισσότερο.

Κι όμως, ο Μάτζικ Τζόνσον παραμένει ασταμάτητος. Αν και εκτός ενεργού δράσης με τους Λέικερς, συνεχίζει να προσμετράται στο ρόστερ ως τραυματίας και στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, βρίσκεται εντός της ψηφοφορίας για το NBA All Star Game (όχι εκείνο που ταπεινώθηκε ο Τζόρνταν) εντός του ίδιου του -επικού- ματς, με όλους τους συμμετέχοντες να τον αποθεώνουν, καθώς ολοκληρώνει τον αγώνα με 25 πόντους και εννέα ασίστ.

Στο τέλος της σεζόν, ο Μάτζικ θα ταξιδέψει και στην Βαρκελώνη, ως ένας εκ των παικτών της ομάδας που έκανε τα μπασκετικά όνειρα να μοιάζουν πραγματικά: Της Dream Team.

Ένα Κάποιο Τέλος (που έκρυβε μια καινούρια αρχή)

Ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον δέχεται το χρυσό μετάλλιο του Ολυμπιονίκη, ύστερα από τη νίκη της ΗΠΑ κόντρα στην Κροατία, στον μεγάλο τελικό.
Ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον δέχεται το χρυσό μετάλλιο του Ολυμπιονίκη, ύστερα από τη νίκη της ΗΠΑ κόντρα στην Κροατία, στον μεγάλο τελικό.

Ο Μάτζικ Τζόνσον ποτέ δεν ήθελε να αποσυρθεί από το μπάσκετ. “Το έκανα γιατί δεν ήθελα να γίνω το Πρόβλημα στο παιχνίδι που τόσο αγαπώ” θα πει σε συνέντευξη του το 2011. Μέσα από τα συμφραζόμενα μπορεί ο καθένας να ανιχνεύσει όλους εκείνους που ένιωθαν φόβο ακόμα και στην ιδέα να ακουμπήσουν έναν αθλητή-φορέα του ιού. Ορισμένοι, όπως ο Καρλ Μαλόουν εξέφραζαν ανοικτά τον δισταγμό τους να βρεθούν στο παρκέ δίπλα στον Μάτζικ. Ο πρώην πια, παίκτης των Λέικερς, αν και με έντονα τα σημάδια κόπωσης στον οργανισμό του, έπαιξε στα περισσότερα ματς της Dream Team, στα ιδιαίτερα σκληρά προπονητικά διπλά (και σε εκείνο το παιχνίδι που ήταν το κορυφαίο της καριέρας του Μάικλ Τζόρνταν), ώστε να γίνει η ζωντανή απόδειξη πως η ζωή ενός φορέα, μπορεί (και πρέπει να) συνεχίζεται. Δεν γίνεται αλλιώς.

o Μάτζικ Τζόνσον 'πνίγεται' στις αγκαλιές οροθετικών παιδιών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τους στο Magic Playroom, έναν χώρο που ο ίδιος διαμόρφωσε στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 1993
o Μάτζικ Τζόνσον ‘πνίγεται’ στις αγκαλιές οροθετικών παιδιών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τους στο Magic Playroom, έναν χώρο που ο ίδιος διαμόρφωσε στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 1993

Τη σεζόν 1993-94 και ενώ το συμβόλαιο του ως παίκτη, ήταν ακόμα σε ισχύ, επιχείρησε να επιστρέψει στα παρκέ ως προπονητής, κατόπιν παρότρυνσης του ιδιοκτήτη της ομάδας, Τζέρι Μπας. Ο Ο Τζόνσον προσπάθησε να βοηθήσει τους παλιούς του συμπαίκτες Βλάντε Ντίβατς, Έλντεν Κάμπελ, Τόνι Σμιθ, Κερτ Ράμπις, ώστε να αποκτήσουν ξανά πνεύμα νικητή, όμως η εποχή αξίωνε νέους ήρωες και οι Λέικερς θύμιζαν λεγεωνάριους σε αποστρατεία. Με ρεκόρ 33-49, έμειναν εκτός playoffs και ο Μάτζικ αναζητούσε κάτι, μια ακόμα αφορμή ώστε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα που αγαπούσε. Ο Μάτζικ έκανε πράξη αυτό που ονειρευόταν, ίσως κι από τότε που ήταν μικρό παιδί: Αγόρασε το 5% των μετοχών της αγαπημένης του ομάδας, τον Ιούνιο του 1994.

‘Κι όμως είμαι ακόμα εδώ’

Για ένα χρόνο το πάλευε,ανάμεσα σε γυμναστήρια και ιατρεία: Ένα θαύμα συνέβαινε πίσω από κλειστές πόρτες και πάνω σε άπειρα λίτρα ιδρώτα. Από τα 80 κιλά άρσης, κατάφερνε να φτάσει να σηκώνει 130. Παράλληλα κατάφερνε να αυξήσει τη μυική του μάζα, φτάνοντας να ζυγίζει 115 κιλά. Στις 29 Ιανουαρίου 1996, είχε φτάσει επιτέλους η στιγμή που αναζητούσε επί δυόμιση χρόνια: Φορώντας ξανά την φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς, λάμβανε μέρος σε ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου του NBA, κόντρα στους Γκόλντεν Στειτ Γουόριορς. “Baby i`m BAAACK” φώναζε χωρίς να λέει κουβέντα, μόνο φόρτωνε το αντίπαλο καλάθι με πόντους, Ο Μάτζικ έκλεισε εκείνο το ματς με 19 πόντους, 8 ριμπάουντ και 10 ασίστ, παίζοντας πια, πάουερ φόργουορντ και όχι στην αγαπημένη του θέση του ‘άσου’. Στις 14 Φεβρουαρίου, κόντρα στους Ατλάντα Χοκς, κατέγραφε το τελευταίο τρίπλ-νταμπλ της καριέρας του, εμ 15 πόντους, 10 ριμπάουντ, 13 ασίστ. Με πολλή αγάπη, το μόνο σίγουρο.

Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει

Ο Μάτζικ Τζόνσον έμαθε να κερδίζει την ζωή του, μέρα με τη μέρα. Το 1991, λίγο μετά από την θρυλική ανακοίνωση της απόσυρσης του, δημιούργησε το Michael Johnson Foundation και συνεργάστηκε με το Κογκρέσο, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS, αλλά και με φαρμακευτικές εταιρίες, για τη διάδοση της έγκαιρης διάγνωσης του HIV και της σωστής φαρμακευτικής αγωγής. Παράλληλα, βρέθηκε στο πλευρό του ιδιοκτήτη των Λέικερς, Τζέρι Μπας μέχρι το τέλος της ζωής του και μέχρι τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς προσπάθησε να φέρει την αγαπημένη του ομάδα ξανά σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Υπήρξε τηλεοπτικός αναλυτής, μάνατζερ δισκογραφικής εταιρείας (!), βοήθησε την φίλη του, Τζάνετ Τζάκσον στην παραγωγής της περιοδείας της με τίτλο ‘Velvet Rope’, δημιούργησε τη δική του εταιρεία media, την Magic Johnson Enterprises, ενώ λάνσαρε και την Magic Card, μια πιστωτική κάρτα που απευθύνεται σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων. Ο Μπάρακ Ομπάμα θα τον θυμάται για πάντα ως έναν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του έργου του και έναν γνήσιο φίλο του. Η Μαγεία μπορεί να υποτάξει ακόμα και το AIDS, είναι πια αποδεδειγμένο.

ο Λάρι Μπέρντ και ο Μάτζικ Τζόνσον παραλαμβάνουν βραβεία Lifetime Achievement. Ιούνιος 2019.
Ο Λάρι Μπέρντ και ο Μάτζικ Τζόνσον παραλαμβάνουν βραβεία Lifetime Achievement. Ιούνιος 2019.
Ο Μάτζικ Τζόνσον στην πρώτη του αναμέτρηση κόντρα στον Λάρι Μπέρντ μετά το NCAA.
Ο Μάτζικ Τζόνσον στην πρώτη του αναμέτρηση κόντρα στον Λάρι Μπέρντ μετά το NCAA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This