Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Τα παλιά τα χρόνια, οι ομάδες του ΝΒΑ έπαιζαν back-to-back-to-back παιχνίδια και οι πτήσεις τους γίνονταν με εμπορικές πτήσεις. Δηλαδή, έκλειναν εισιτήρια σε αεροσκάφη της… γραμμής (OK ήταν business class, αλλά οι ουρές ήταν ουρές και η ταλαιπωρία, ταλαιπωρία). Στην ‘αποστολή’ υπήρχαν οι παίκτες, ένας προπονητής, ένας βοηθός προπονητή, ένας γυμναστής και ένας εκπρόσωπος Τύπου. Τη σήμερον ημέρα, όλοι οι οργανισμοί έχουν τα δικά τους αεροπλάνα και σε αυτά εισέρχονται πολλοί περισσότεροι, ενώ αρκετοί ξοδεύουν περισσότερα για τα analytics από ό,τι για τους assistant coaches. Α, επίσης οι παίκτες δεν βγάζουν απλά εκατομμύρια, αλλά δεκάδες εκατομμυρίων και οι επαφές που ‘χουν με το κοινό είναι οι προγραμματισμένες (κοινωνικά προγράμματα κλπ). Το Forbes  έγραψε πως ‘πρακτικά ζουν σε μια φούσκα’. Αυτό θέλει να το αλλάξει ο Άνταμ Σίλβερ. Όπως επιδιώξει, ποικιλοτρόπως, να αφήσει το αποτύπωμα του στο ΝΒΑ, ο κομισάριος σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραίο να κάνει ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Περίμενε. Θα σου εξηγήσω.

Το νέο όραμα του Σίλβερ είναι να μην περιέχει 82 παιχνίδια η κανονική περίοδος. Το ’82’ είχε προκύψει ως αριθμός, από τη σεζόν 1967-68, όταν προστέθηκαν στη λίγκα οι San Diego Rockets και Seattle Supersonics και οι μετέχοντες έγιναν 12. Κάθε ομάδα αντιμετώπιζε οκτώ φορές κάθε αντίπαλο της ίδιας περιφέρειας και κάθε έναν από τους… άλλους (της άλλης περιφέρειας) από επτά. Προφανώς και από τότε υπάρχει το ‘ας μειώσουμε τον αριθμό’.

Από το 2004 οι οργανισμοί είναι 30, χωρισμένοι σε δυο περιφέρειες (από 15) και κάθε μια από τις έξι divisions έχει από 5. Το concept είναι κάθε οργανισμός να παίζει

  • από 4 φορές, με κάθε ένα εκ των αντιπάλων της division
  • από 4 φορές, με άλλες έξι ομάδες από την ίδια περιφέρεια
  • από 3 φορές με τις 4 εναπομείνασες ομάδες της ίδιας περιφέρειας
  • από δυο φορές με τις 15 ομάδες της άλλης περιφέρειας.

Η πρόταση του Σίλβερ είναι να μειωθεί το σύνολο στους 78 ή 79 αγώνες. Σε τι από τα δύο; Δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο από όσα είπε ο κομισάριος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν από τη συνάντηση του ΝΒΑ με το σωματείο των NBAers και τους τηλεοπτικούς σταθμούς που ‘χουν τα δικαιώματα των μεταδόσεων .

Με τη διαγραφή κάποιων αγώνων, θα προστεθούν άλλοι που θα διεξάγονται με τη μορφή τουρνουά, τύπου ‘κυπέλλου’. Όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο. Ο Κρις Σέρινταν έγραψε ότι ο Σίλβερ είναι γνωστός για την ψύχωση που ‘χει με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπου τα τουρνουά που διεξάγονται μέσα στη σεζόν είναι το σύνηθες. “Ο προκάτοχος του, Ντέιβιντ Στερν είχε εμμονή με τη FIBA και ήθελε να καθιερώσει ‘κανόνες παρεμβολής FIBA σε μη μπασκετικές αποφάσεις, πριν τον ακυρώσουν οι ιδιοκτήτες‘”.

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στο μεγαλόπνοο αυτό πλάνο ο Σίλβερ, ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν σε συνέντευξη του στους New York Times εξήγησε ότι είναι ‘ανοιχτός’ στο να αλλάξει τη λίγκα, με εντυπωσιακούς τρόπους. Έδωσε και κάποια στοιχεία. Μίλησε για την πιθανότητα που υπάρχει, στο να μιμηθεί το μοντέλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει η διοργάνωση κυπέλλου, το οποίο μπορούν επίσης να διεκδικούν οι ομάδες. Τότε είχε παραδεχθεί πως η πιθανότητα δεύτερου τροπαίου είναι ακόμα στη φάση της σκέψης, παρ’ όλα αυτά ο ίδιος μαζί με διοικούντες οργανισμών εξακολουθούν να σκέφτονται ‘γιατί είναι τόσο μεγάλη η σεζόν όταν υπάρχει μόνο ένα πραγματικό βραβείο;’.

Ο Σίλβερ είχε πει πως ξέρει πολύ καλά ότι θα αντιμετωπίσει την αντίσταση των παραδοσιακών τύπων, οι οποίοι θα επιμείνουν ότι ουδείς θα ασχοληθεί με ένα δεύτερο τρόπαιο -το οποίο θα δημιουργήσει αυτός. “Η απάντηση μου σε αυτό είναι πως οι οργανισμοί έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν νέες παραδόσεις και αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα”.

Στόχος του επικεφαλής είναι να θέσει την πρόταση του υπ’ όψιν των ιδιοκτητών που πια λέγονται governors, τον ερχόμενο Απρίλιο, προ της 75ης επετείου της λίγκας.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This