Επιλογή ΣελίδαςΤης Νίκης Μπάκουλη

Ο Αντόν Σουλεπόφ είναι αθλητής. Ασχολείται με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Στο ελεύθερο πρόγραμμα του Grand Prix που διεξήχθη στο Σαπόρο -την πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ιαπωνίας-διάλεξε ως μουσικό θέμα τη σύνθεση που ‘έντυσε’ την κινηματογραφική ταινία ‘Η λίστα του Σίντλερ’. Για την εμφάνιση του, επέλεξε κοστούμι που δημιουργήθηκε από ρούχα κρατουμένων και στολές φρουρών του Άουσβιτς. Δηλαδή, από το μέρος όπου δολοφονήθηκαν από τους Ναζί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι, Πολωνοί και Ρομά.

Το concept ήταν πως στο μισό πρόγραμμα ήταν το θύμα και στο άλλο μισό ο θύτης. Δες την εμφάνιση (τι έκανε στον πάγο, αλλά και τι έβαλε) και επιστρέφω.

Ο Ρώσος άκουσε -και διάβασε- πολλά, για την ‘ανεύθυνη και προσβλητική’ επιλογή του, όπως προσπαθούσε να γίνει δημιουργικός. Παρεμπιπτόντως, αγωνίστηκε με συγκεκριμένο κοστούμι και στο France’s Trophy, στις αρχές του Νοέμβρη. Το International Skating Union (διεθνής διοργανώτρια αρχή του σπορ) τον πρότεινε για το βραβείο της καλύτερης εμφάνισης, της χρονιάς.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες (‘η φρίκη μιας γενοκτονίας δεν είναι διασκέδαση’), με την αρμόδια αρχή να αποσύρει την υποψηφιότητα και να ζητάει συγγνώμη και τον αθλητή να χρησιμοποιεί για τη συνέχεια της διοργάνωσης, την εμφάνιση του μικρού προγράμματος.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This