Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Το τελευταίο power ranking του Sporting News (‘βγήκε’ αφότου όλοι οι οργανισμοί ‘έκλεισαν’ με τα 20 πρώτα ματς της σεζόν 2019-20 του ΝΒΑ) δεν ανακάλυψε ακριβώς την Αμερική, εν τούτοις επιβεβαίωσε την αλήθεια: οι Μπακς είναι η καλύτερη ομάδα όλων, στο τέλος της 7η εβδομάδας. Ή αν προτιμάς, του πρώτου τέταρτου της χρονιάς.

Πέρυσι στο ίδιο χρονικό σημείο, τα ‘Ελάφια’ ήταν στο Νο4, πίσω από τους Ράπτορς (είχαν για ρεκόρ το 20-3), τους Νάγκετς (15-7) και τους Κλίπερς (15-7). Για την ακρίβεια, είχαν το ίδιο ρεκόρ με τους δυο τελευταίους, αλλά στα πέντε ματς της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου είχαν εμφανίσει τη χειρότερη αμυντική παρουσία -έως εκείνο το σημείο-, δεχόμενοι 114.8 πόντους, ανά 100 κατοχές. Στους πέντε αντιπάλους άνηκαν και τρία μέλη των χειρότερων επιθετικών ομάδων (Σανς, Μπουλς, Νικς). That was then and this is now.

Φέτος το ρεκόρ της παρέας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στα πρώτα 22 παιχνίδια της σεζόν, είναι 19-3. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Το απολαμβάνουν και οι Λέικερς, με τη σύμπραξη των ΛεΜπρον Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις να δίνει ό,τι περίμενε ο λαός από αυτήν. Στο Νο3 της λίστας βρίσκονται οι Κλίπερς του 16-6, μα κυρίως του 42.3% στα τρίποντα -σε 9.5 προσπάθειες ανά αγώνα-, με τους καινούργιους ώμους του Πολ Τζορτζ, τις συνήθεις πρακτικές του Καγουάι Λέοναρντ και τη γενικότερη αμυντική παρουσία να τους ‘βάζει’ στα φαβορί για την κατάκτηση του δαχτυλιδιού.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, τη σημασία του αγώνα που υπάρχει τα ξημερώματα στο πρόγραμμα: αυτόν του Μιλγουόκι με τους Κλίπερς, που τα είχαν ξαναπεί προ ημερών, αλλά σε εκείνο το ματς δεν πάτησε παρκέ ο Λέοναρντ. Ο Claw -πρώτα ο Ύψιστος- θα εμφανιστεί στο Μιλγουόκι, ανήμερα των 25ων γενεθλίων του Γιάννη.

Το ‘ζέσταμα’ των Μπακς για το ματς-δήλωση ήταν το 127-103 επί των Πίστονς, που είχε κυρίως ξύλο και τα ‘Ελάφια’ να κάνουν 13 τις διαδοχικές νίκες.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σερί της ιστορίας τους, μετά το 16-0 προς τα τέλη της αγωνιστικής περιόδου 1972-73 και τις αρχές της 1973-74. Ένα 13-0 είχαν μετρήσει και μέσα στη σεζόν 1973-74, όταν πήγαν για τελευταία φορά στους τελικούς. Η σχέση που ‘χει αναπτυχθεί μεταξύ των Μπακς και των Πίστονς τείνει να γίνει ‘πελατιακή’: το Μιλγουόκι επικράτησε και στα οκτώ ματς της περασμένης σεζόν (4 για τη ρέγκιουλαρ σίζον και άλλα τόσα στα playoffs), ενώ οι νίκες έγιναν 9 τον περασμένο μήνα, στην πρώτη τους συνάντηση για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Στην τελευταία postseason, τα ‘Πιστόνια’ ανέπτυξαν την τακτική να κάνουν ό,τι μπορούν μπας και βγάλουν τον Greek Freak από το παιχνίδι του. Τα ξημερώματα αυτό το ‘ό,τι μπορούν’ αφορούσε και έξι τεχνικές ποινές, μαζί με πολλές ‘συζητήσεις’ σε ουδόλως κόσμιο επίπεδο. Δεν ήταν κάτι που δεν περίμενε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Τουναντίον. “Είναι καλή αμυντική ομάδα που θέλει να είναι physical, ‘βρώμικη’ και να σε βγάζει από το παιχνίδι σου. Κάθε φορά που ερχόμαστε στο Ντιτρόιτ περιμένω όσα θα συμβούν. Δεν έκαναν κάτι που να με εξέπληξε”, σχολίασε ο Αντετοκούνμπο, αφού είχε ζήσει φάσεις σαν και αυτή.

OK, στο Ντιτρόιτ υπάρχει μια παράδοση στο πώς να γίνεις όσο πιο επιθετικός μπορείς, για να κάνεις δουλίτσα, αλλά θα ήθελα κάπου εδώ να θυμηθούμε ποια ήταν τα πραγματικά Bad Boys και τι έκαναν, για να συμφωνήσουμε πως τα νυν ‘Πιστόνια’ είναι έως και ερασιτέχνες -συγκριτικά.

Ο Μπλέικ Γκρίφιν ήταν στο επίκεντρο των ‘ταυ’

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ο Μπλέικ Γκρίφιν ‘πήρε’ ένα επιθετικό φάουλ από τον Μπρουκ Λόπεζ. Ο τελευταίος, μαζί με τον προπονητή του διαμαρτυρήθηκαν -λέγοντας πως πρώτος ο Γκρίφιν τράβηξε το χέρι του Λόπεζ-, με τον Μπουντενχόλζερ να βλέπει το ‘ταυ’.

Σε άλλο επιθετικό που πήρε ο Γκρίφιν (ένα λεπτό αργότερα) από τον Ουέσλι Μάθιους, χρεώθηκε ο τελευταίος τεχνική ποινή. Πριν τελειώσει η δεύτερη περίοδος, ο Γκρίφιν κέρδισε φάουλ από τον Αντετοκούνμπο, σε σύγκρουση που είχαν στο κέντρο του γηπέδου. Το replay έδειξε πως ο παίκτης του Ντιτρόιτ είχε χτυπήσει με τον αγκώνα το σαγόνι του Greek Freak, που κόλλησε το στήθος του σε αυτό που αντιπάλου του, με τους διαιτητές και τους άλλους παίκτες να τρέχουν να λήξουν το συμβάν. Η συνέχεια ήθελε τους Μπακς να αρχίζουν σερί που τους ‘έβγαλε’ στο +11 του ημιχρόνου.

Στην τρίτη πράξη, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν μειώσει στους 8 πόντους (65-57) ο Αντετοκούνμπο ‘παγιδεύτηκε’ από τους Γκρίφιν και Μπρους Μπράουν, στην baseline. Προσπάθησε να βρει διέξοδο, πριν δεχθεί χτύπημα από το χέρι του Μπράουν -και πάρει το φάουλ. Όπως έβαζε τα χέρια του στο παρκέ, κατά την πτώση, ένιωσε τους αντιπάλους να τον ακουμπούν στην πλάτη -διαδοχικά-, έχασε την ισορροπία και έπεσε. Τότε ο Γκρίφιν πέρασε πάνω από τα πόδια του Γιάννη. Ο Κρις Μίντλετον πλησίασε τον παίκτη του Ντιτρόιτ, είχαν ένα σύντομο chat και σε αυτήν τη φάση μοιράστηκαν τρία από τα ‘ταυ’ (σε Μπράουν, Γκρίφιν και Μίντλετον).

‘Σε εκείνο το σημείο ένιωσα να ‘χω κουραστεί από την τακτική τους. Ήμουν βέβαιος πως θα συνεχίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο έως το τέλος. Στην αρχή προσπαθούσα να απαντήσω, να τους ενημερώσω πως αυτό που γίνεται ξεπερνά το μπάσκετ. Ότι μπορούσαμε να σταματήσουμε το παιχνίδι και να αρχίσουμε το ξύλο. Στο τέλος της ημέρας, οι συμπαίκτες μου με χρειάζονται στο παιχνίδι, χρειάζονται να είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μας, οπότε αδιαφόρησα’.

Δεν είπε την αλήθεια. Βλέπεις, δεν αδιαφόρησε. Αυτό που έκανε ήταν να πάρει τρία φάουλ, σε ισάριθμες επιθέσεις που σημάδευε τον Γκρίφιν. Από τις 3 τεχνικές ποινές έως το τρίποντο, σχεδόν από τα 9 μέτρα, είχε 12 πόντους (με 5/5 βολές και 3/3 σουτ). Ήταν ο λόγος του 80-68 -και του τέλους.

Τέλος όμως, με το Ντιτρόιτ. Ας δούμε τι υπάρχει στο πρόγραμμα των Μπακς έως το τέλος του 2019. Σε αυτό το διάστημα, θα εμφανιστούν στο Μιλγουόκι οι μεγαλύτεροι stars του ΝΒΑ, από τον Καγουάι Λέοναρντ και τον Πολ Τζορτζ, έως τον ΛεΜπρον Τζέιμς, τον Άντονι Ντέιβις, τον Λούκα Ντόντσιτς, ενδέχεται να κάνει εκεί την επιστροφή του στα παρκέ ο Ζάιον Ουίλιαμσον (αν και θεωρείται δύσκολο) και θα γυρίσει -για πρώτη φορά ως αντίπαλος- ο Μάλκολμ Μπρόγκντον. Το λες -ως φαν- ωραίο το υπόλοιπο του μήνα, έτσι; Σίγουρα θα δείξει -ξεκάθαρα- από τι είναι φτιαγμένοι οι φετινοί Μπακς και αν θα μπορέσουν να φτάσουν έως το τέλος της διαδρομής.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This