Επιλογή Σελίδας



Του Γιώργου Ζάκκα

«Ο Ντίνος παίρνει όλες τις ευκαιρίες που τον δίνονται μέσα στο παιχνίδι. Τον βλέπουμε από παιχνίδι σε παιχνίδι να βελτιώνεται, να βάζει πράγματα τα οποία χρειάζεται η ομάδα. Οι δυνατότητες του Ντίνου είναι τεράστιες. Θεωρώ πως το ταβάνι βρίσκεται ακόμα μακριά για τον ίδιο. Δουλεύοντας κάθε μέρα πάνω σε αυτά τα κομμάτια θα μπορέσουμε να δούμε μεγάλα πράγματα. Μπορεί να είναι μπροστά μου και να μην πρέπει να τα λέω αυτά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ξέρει και ο ίδιος πού μπορεί να φτάσει, ότι μπορεί να φτάσει πάρα πολύ μακριά το χέρι του και θα πρέπει να επιδιώκει να φτάσει σε εκείνο το σημείο».

Με αυτά τα λόγια πριν από περίπου έναν χρόνο ο Κώστας Τσαρτσαρής είχε προλογίσει την βελτίωση και την αγωνιστική εικόνα του Ντίνου Μήτογλου, στην κοινή συνέντευξη των δυο τους με τίτλο: «Ο Μήτογλου μπαίνει στα παπούτσια του Τσαρτσαρή!». Ο Τσαρτσαρής είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στο prospect του «τριφυλλιού», του είχε δώσει συμβουλές, είχε υπογραμμίσει πως πρέπει να δει και να μάθει πράγματα από τον Ουίλ Κλάιμπερν και τον Γιώργο Πρίντεζη και είχε αναλύσει τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία του. «Ο Ντίνος και ο Νικ είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να παίξουν στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς», είχε πει, σε ένα άκρως τιμητικό και κολακευτικό σχόλιο.

Από την μεριά του ο 22χρονος τότε ψηλός τον άκουγε με ηρεμία, αλλά και προσοχή. «Όποτε θέλω να ρωτήσω κάτι παίρνω τηλέφωνο τον Κώστα», είχε αναφέρει ο ανερχόμενος πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας. Τα «μαθήματα» του Τσαρτσαρή, η σκληρή δουλειά ακόμα σε μέρες ρεπό, η επιμονή και η αποφασιστικότητα πλέον φαίνονται στο παρκέ…

Το «κόψιμο» από την Εθνική και η… πράσινη ωρίμαση

Το καλοκαίρι του 2019 δεν ήταν εύκολο για τον Μήτογλου, καθώς «κόπηκε» από τις τελικές επιλογές της Εθνικής Ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου, στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν μια σκληρή απόφαση, που τον ωρίμασε, τον «μεγάλωσε». Συνδυάστηκε δε με τη σκληρή δουλειά που έκανε για καιρό στις ΗΠΑ.

Φέτος, στην τρίτη του σεζόν πια στο ΟΑΚΑ, ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ δεν θεωρείται «ταλέντο», αλλά ένας έτοιμος επαγγελματίας, ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί όταν η μπάλα… καίει και να βάλει το κορμί του στη «φωτιά» με παίκτες όπως ο Γκρεγκ Μονρό, ο Τορνίκε Σενγκέλια ή ακόμα και οι Γιώργος Πρίντεζης – Νίκολα Μιλουτίνοφ απέναντί του. 

Καμιά φορά τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια. Οι 4,3 πόντοι και τα 3,3 ριμπάουντ σε 10:25 στο παρκέ ανά αγώνα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπορεί να μην λένε πολλά σε κάποιους.

Ωστόσο, ο Μήτογλου εξελίσσεται σε μια σταθερά του φετινού «τριφυλλιού». Είναι ώριμος, σίγουρος. Δεν διστάζει. Είναι πιο αποφασιστικός, πιο έτοιμος, πιο… ψημένος.

Κάνει ακριβώς αυτά που θέλει ο Πιτίνο: άμυνες, deflections, ριμπάουντ

Πάνω απ’ όλα, ο Μήτογλου δείχνει έτοιμος να «κολλήσει» στη φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο. Βάζει τα χέρια του σε κάθε μπάλα και τρέχει σε όλο το παρκέ για ένα deflection. Αυτό έκανε στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα με τον Ολυμπιακό και ο Αμερικανός προπονητής τον αποθέωσε δημόσια. Παράλληλα, μαζεύει ριμπάουντ. Δίνει στον Παναθηναϊκό αυτά τα μικρά – μικρά που χρειάζεται σε κάθε παιχνίδι. Δίνει στον κόουτς Πιτίνο άλλον έναν παίκτη στο ροτέισιον στους κρίσιμους αγώνες. 

«Με 3” στο φινάλε του ματς ο Ντίνος έκανε μια τρομερή προσπάθεια και ακούμπησε την μπάλα. Ήταν σημαντικό αυτό το deflection», είπε ο Αμερικανός Hall Of Famer μετά το ντέρμπι και συνέχισε λίγο αργότερα, εξηγώντας γιατί δεν χρησιμοποίησε τον Τζέικομπ Ουάιλι καθόλου: «Ένας άλλος λόγος που δεν τον έβαλα στο “5” είναι ότι ο Ντίνος ήταν εξαιρετικός. Έπαιξε σπουδαία. Έπαιξε 13 λεπτά και είχε 4/6 μαζί με 4 ριμπάουντ και το tip για το κλέψιμο στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα». 

Η φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο στα τελευταία ματς του Ντίνου Μήτογλου (από τη δεύτερη «διαβολοβδομάδα» και μετά, πριν καλά – καλά επιστρέψει ο Αμερικανός τεχνικός) είναι φανερή. Ο 23χρονος κάνει ό,τι μπορεί όχι απλά για να μπει στα… παπούτσια του Τσαρτσαρή, όπως έγραφε το SDNA πέρυσι, αλλά για να ταιριάξει ιδανικά στα «θέλω» του προπονητή του και τις ανάγκες της ομάδας του. 

Ας δούμε τι έκανε στους τελευταίους αγώνες του Παναθηναϊκού στην Euroleague:

  • Ζαγκίρις – Παναθηναϊκός: Ο Μήτογλου χρησιμοποιήθηκε μόλις για 05:17, όμως ήταν εξαιρετικός, κυρίως στο αμυντικό σκέλος. Βοήθησε, ώστε να βρει μομέντουμ ο Παναθηναϊκός στη δεύτερη περίοδο και κατέβασε 3 ριμπάουντ σε χρόνο dt. 
  • Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός: Ο 23χρονος παόυερ φόργουορντ έκανε το κορυφαίο παιχνίδι του στην Euroleague. Έπαιξε άμυνα απέναντι στον Γκρεγκ Μονρό, που είχε 10π. στο ξεκίνημα και τον περιόρισε σημαντικά, παρά τη διαφορά μεγέθους και εμπειρίας. Στην επίθεση σημείωσε 11 πόντους (4/6 εντός πεδιάς και 2/2 βολές), ενώ κατέβασε 6 ριμπάουντ, έδωσε 2 ασίστ και έκανε 2 κλεψίματα. Ήταν ένας από τους κομβικότερους παίκτες της «πράσινης» επικράτησης και συγκέντρωσε 18 στο σύστημα αξιολόγησης.
  • Παναθηναϊκός – Μπασκόνια: Σε μία από τις πιο… δύσκολες αποστολές της Euroleague ο Έλληνας ψηλός κλήθηκε να μαρκάρει τον Τορνίκε Σενγκέλια και το κατάφερε με συνέπεια, με τον Γεωργιανό σταρ να μοιάζει εκτός ρυθμού. Επιθετικά δεν ήταν σε καλό βράδυ (0/1 δίποντο, 1/4 τρίποντα), αλλά και πάλι προσέφερε με συνέπεια στον τομέα που ο Παναθηναϊκός «πονάει»: το ριμπάουντ (6ρ. σε 21′) και την άμυνα. 
  • Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η παρουσία του ήταν και πάλι καθοριστική, παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε για 13:07. Έβαλε 8 πόντους με 4/6 δίποντα, μάζεψε 4 ριμπάουντ και έκανε 1 κλέψιμο, σε ένα tip μετά την «ερυθρόλευκη» επαναφορά στο τέλος των 40′, που αποθεώθηκε δημόσια από τον Ρικ Πιτίνο. 

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε πως ο διεθνής πάουερ φόργουορντ έχει… κυρίαρχες εμφανίσεις και στην Basket League, από τις οποίες βρίσκει ρυθμό και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Δείχνει για ποιον λόγο ο Παναθηναϊκός τον εμπιστεύεται και στο ελληνικό πρωτάθλημα μετράει 10,9 πόντους και 5,9 ριμπάουντ ανά ματς, στα καλύτερα νούμερα της μέχρι τώρα πορείας του στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης. 

Ο κόουτς είπε: “Το έχουμε, μην ανησυχείτε, θα κερδίσουμε το παιχνίδι”. Δεν φοβηθήκαμε

Αμέσως μετά το τέλος του ντέρμπι «αιωνίων», στο οποίο ο Μήτογλου είχε καθοριστική παρουσία, όπως εξήγησε και ο κόουτς Πιτίνο, συναντήσαμε τον 23χρονο παίκτη στα «πράσινα» αποδυτήρια. Ήταν χαμογελαστός, χαρούμενος, ύστερα από μια μεγάλη νίκη (99-93 στην παράταση), που συνδυάστηκε με τη δική του θετική εμφάνιση (8π., 4ρ. και 1 καθοριστικό deflection).

«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη. Χαιρόμαστε που τα καταφέραμε. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πάρα πολύ καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε ένα σερί, θέλουμε να το κρατήσουμε. Έχουμε ψυχολογία και πάμε για τα επόμενα παιχνίδια», εξήγησε αρχικά μιλώντας και συμπλήρωσε για τον ασταμάτητο Ταϊρίς Ράις (41π.):

«Ο Ταϊρίς ήταν απίστευτος. Έκανε ένα τρομερό παιχνίδι. Βρήκε ρυθμό, τον κράτησε, έβαλε πολύ μεγάλα σουτ. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Θέλουμε να συνεχίσει έτσι για να μας βοηθάει».

Όπως όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έτσι και ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ στάθηκε στο ποιοτικό παιχνίδι του Ολυμπιακού και έδωσε εύσημα στον «αιωνίο» αντίπαλο. Υπήρξαν στιγμές που οι γηπεδούχοι φοβήθηκαν πως θα ηττηθούν στο ντέρμπι;

«Για μια στιγμή ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο παιχνίδι, ενώ ήταν πίσω με διψήφιες διαφορές. Έφερε το ματς στον πόντο και πέρασε μπροστά. Ο κόουτς είπε: “Το έχουμε, μην ανησυχείτε, θα κερδίσουμε το παιχνίδι”. Δεν φοβηθήκαμε, δεν το σκεφτήκαμε καθόλου», απάντησε ο Μήτογλου.

Οι πιο μεγάλοι μας έχουν περάσει την νοοτροπία του Παναθηναϊκού

Από τη συζητήση με τον ανερχόμενο ψηλό του «τριφυλλιού», ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο project για το ελληνικό μπάσκετ συνολικά, δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στην προσωπική του βελτίωση και άνοδο, η οποία αναλύθηκε στις παραπάνω γραμμές. Ο ίδιος θέλησε να μείνει ταπεινός και να υπογραμμίσει αυτό που λέει πάντα: πως θέλει να βοηθάει την ομάδα του όπου μπορεί, με όποιον τρόπο μπορεί.

«Το έχω ξαναπεί, όποτε πατάω στο παρκέ προσπαθώ να δίνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ομάδα, να δίνω την ψυχή μου. Όπου πονάει η ομάδα προσπαθώ να την βοηθήσω. Σε αυτό το ματς έπαιξα για κάποια λεπτά, πήραμε την νίκη, κερδίσαμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και προχωράμε για το επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όσο για την νοοτροπία νικητή του Παναθηναϊκού, που περνάει και στην νέα γενιά των παικτών του «τριφυλλιού», σχολίασε με νόημα: «Σίγουρα, είμαστε σε μια πολύ μεγάλη ομάδα. Έχουμε αυτή την νοοτροπία. Μας την έχουν περάσει οι πιο μεγάλοι. Όποτε πατάμε στο παρκέ θέλουμε να έχουμε αυτό το σκεπτικό στο μυαλό μας».

Η «επένδυση Μήτογλου» βγαίνει στον Παναθηναϊκό και τη διοίκησή του και ο Έλληνας διεθνής ύστερα από ένα παρατεταμένο step up είναι έτοιμος να καθιερωθεί στα πλάνα του Ρικ Πιτίνο και να αποδείξει πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι σε μια ομάδα του top level της Euroleague. 

Πηγή: Sport DNA

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This