Επιλογή Σελίδας



Του Νίκου Παπαδογιάννη

O Παναθηναϊκός του 2019-20 είναι φτιαγμένος για να κερδίζει τα παιχνίδια με την επίθεση, αλλά απέναντι στη Μπαρτσελόνα τέτοια αστεία δεν περνάνε.

Μία ομάδα All-Star, με όσα αυτό συνεπάγεται για τη χημεία και για τον τρόπο παιχνιδιού της, νικιέται με αντάρτικο, με άμυνα και με ομαδική δουλειά.

Στο πιστολίδι, κερδίζουν οι πιστολέρο. To DVD του αγώνα της Μπάρτσα με την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη (67-96 πριν από καμιά 15αριά μέρες) μάλλον ξεχάστηκε στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ.

Δεν ήταν φυσικά καταστροφική η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Κάθε άλλο.

Εάν με τόσα προβλήματα ο πρωταθλητής Ελλάδας κατόρθωσε να μείνει στο παιχνίδι μέχρι τα τελευταία λεπτά, μερικές γενναίες διορθωτικές κινήσεις (σε πρόσωπα ή σε τακτική) μπορεί να τον κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικό.

«Οι Έλληνες έχουν πολύ καλή ομάδα και σίγουρα θα είναι δύσκολος αντίπαλος στα πλέι-οφ», συμφώνησαν στις πρώτες συνεντεύξεις μετά το ματς Μίροτιτς, Ντιλέινι και Πέσιτς.

Κανένας από τους τρεις δεν θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει τις ελλείψεις της Μπάρτσα (Πάνγκος, Ερτέλ, Κλαβέρ), αλλά δεν έχει νόημα να μετράει κανείς τους απόντες Δεκέμβριο μήνα.

Η ουσία είναι, ότι ο -πλήρης- Παναθηναϊκός υστέρησε στους τομείς όπου όφειλε να διαπρέψει, αν ήθελε να κλέψει το ροζ φύλλο.

Η άμυνά του ήταν σουρωτήρι, ιδίως όταν συνυπήρχαν στο γήπεδο ο Φρεντέτ (-12) με οποιονδήποτε από τους Ράις (-6), Παπαγιάννη (-18), Βουγιούκα (-3).

Τα ριμπάουντ πανηγυρίζονταν σαν γκολ στο πρώτο ημίχρονο και ιδίως στο εναρκτήριο δεκάλεπτο, όπου το κοντέρ έγραψε 10-1 υπέρ της Μπάρτσα.

Ο Ρικ Πιτίνο εκνευριζόταν ολοένα περισσότερο με κάθε λεπτό που κυλούσε και εκμεταλλεύτηκε το συνεντευξάκι του ημιχρόνου για να απευθύνει δημόσια προειδοποίηση προς τους παίκτες του. 

«Κοιτάζω τη στατιστική και βλέπω ότι έχουμε ψηλούς χωρίς ριμπάουντ και χωρίς φάουλ», είπε στο μικρόφωνο της Euroleague TV. «Εάν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, κάποιοι θα βγάλουν φουσκάλες στον πισινό τις επόμενες εβδομάδες».

Μετάφραση: όποιον δεν προσπαθεί και δεν ιδρώνει, θα τον φάει ο πάγκος. Πρώτη φορά αγρίεψε έτσι, ο Αμερικανός.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, με το σκορ στο εκκωφαντικό 55-47, ο βασικός Παπαγιάννης είχε 2 ριμπάουντ και 0 φάουλ. Ο Ουάιλι 1+0. Ο Μήτογλου 0+3. Ο Μπεντίλ 0+2. Ο Βουγιούκας 0+0. Ο Τόμας 0+2.

Έξι ψηλοί, τρία ριμπάουντ, επτά φάουλ, σε είκοσι λεπτά. Σε ματς όπου ο αντίπαλος έφτανε στο καλάθι με ένδυμα περιπάτου.

Η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά μετά την ανάπαυλα, όχι μόνο στα ριμπάουντ (18-16 στο β’ ημίχρονο), αλλά και στην άμυνα, όπου ο Νικ Καλάθης έπαιζε λίμπερο ρισκάροντας το μακρινό σουτ του κάπως άτεχνου Χάνγκα.

Ο Παναθηναϊκός σκαρφάλωσε στις πλάτες του ζεστού Φρεντέτ και έφτασε σε απόσταση βολής, αφήνοντας την αίσθηση ότι έφερνε το παιχνίδι στα μέτρα του.

Το ρίσκο που πήρε ο Πιτίνο στο 60-58, αποσύροντας τον Καλάθη για μερικές ανάσες ώστε να τον έχει ξεκούραστο στην τελευταία περίοδο, εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ.

Ο τρελούτσικος Μάλκολμ Ντιλέινι είδε μπροστά του μία αμυντική γραμμή χωρίς το παραμικρό μέταλλο και βάλθηκε να μπουμπουνίζει τρίποντα, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν άσφαιρος.

Ο αγαπημένος παίκτης του Γιώργου Μπαρτζώκα πέτυχε και τους 17 πόντους του στα τελευταία 13 λεπτά, μετατρέποντας το 60-58 σε 94-81.

Για δεύτερη σερί εβδομάδα, ένας γκαρντ με καυτά δάχτυλα έκλεψε την παράσταση με τη ρέντα του σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Αυτή τη φορά, όμως, ο ήρωας του αγώνα φορούσε τα χρώματα του εχθρού.  

Δυσκολεύομαι να πω ότι η βραδιά στο «Μπλαουγράνα» ήταν κενή από κέρδη ή διδάγματα. Ακόμα και όταν χάνει με διψήφια διαφορά (Βαρκελώνη, Χίμκι) ο Παναθηναϊκός είναι σκληρό καρύδι και δεν χαρίζει κάστανα.

Το δυσκολότερο τεστ της μέχρι τώρα σεζόν τον άφησε νοκ-ντάουν, αλλά όχι ταπεινωμένο. Εθελοτυφλεί, ωστόσο, αυτός που θα θεωρήσει την τωρινή δωδεκάδα του «τριφυλλιού» ομάδα επιπέδου φάιναλ-φορ.

Οι αστοχίες στη στελέχωση της ομάδας είναι οφθαλμοφανείς: η έλλειψη «μεγέθους» και προσωπικότητας στις ρακέτες, η απουσία ετοιμοπόλεμου τέταρτου γκαρντ με ειδίκευση στην άμυνα, η ανυπαρξία του καλοπληρωμένου Τζόνσον, το σκωτσέζικο ντους που ακούει στο όνομα Φρεντέτ, η υπερβολική εξάρτηση από τον αναντικατάστατο Καλάθη.

Μία αβλεψία του Μπάλντγουιν βοήθησε ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς πραγματικές απώλειες και χωρίς κλυδωνισμούς το δύσκολο οκταήμερο του Δεκέμβρη, αλλά το πολλαπλό crash test που ακολουθεί απειλεί να εκτροχιάσει το όχημα, αν δεν υπάρξει βελτίωση.

Την Τρίτη καταφτάνει στο ΟΑΚΑ ο πληγωμένος Ομπράντοβιτς, την Πέμπτη περιμένει στο Τελ Αβίβ ο απειλητικός Σφαιρόπουλος. Και καπάκι, πριν ξεστολίσουμε το δέντρο, Ρεάλ στην Αθήνα, ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα.

Η επόμενη Βιλερμπάν και η επόμενη Βαλένθια θα αργήσουν πολύ να εμφανιστούν στον πράσινο ορίζοντα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This