Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Η Λίβερπουλ θα προσθέσει στο ρόστερ της τον Τάκουμι Μιναμίνο, στο μεταγραφικό ‘παράθυρο’ του Ιανουαρίου. Ο Τάκουμι Μιναμίνο έχει κερδίσει (τουλάχιστον) έναν τίτλο σε κάθε ένα από τα πέντε χρόνια που έπαιξε στην Σάλτσμπουργκ, από όταν άφησε την Ιαπωνία για την Αυστρία. Κατά πως φαίνεται, φέτος θα κάνει το 6/6.

Αυτά που διάβασες και όσα ακολουθούν, ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο του ταξιδιού του παίκτη στο Λίβερπουλ (σήμερα 18/12), για τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις. Αν είναι ‘καθαρές’ θα γίνει ο πρώτος Ιάπωνας που υπέγραψε ποτέ, στους ‘κόκκινους’. Θα γίνει ο ένατος Ιάπωνας της Premier League. Σημειώνεις;

Junichi Inamoto (Fulham, 2002–06), Shinji Kagawa (Manchester United, 2012–14), Ryo Miyaichi (Bolton Wanderers, Wigan Athletic, Arsenal, 2011–14), Yoshinori Muto (Newcastle United, 2018–), Hidetoshi Nakata (Bolton Wanderers, 2005–06), Shinji Okazaki (Leicester City, 2015–19, ο μόνος πρωταθλητής), Kazuyuki Toda (Tottenham Hotspur, 2002–03) και Maya Yoshida (Southampton, 2012–).

Tην Τρίτη 12/10, οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν πάει ταξίδι στο Σάλτσμπουργκ. Όχι αναψυχής. Για τον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων, στο UEFA Champions League. Ήταν αυτός που θα έκρινε το μέλλον τους στη διοργάνωση. Εννοώ χρειάζονταν τουλάχιστον ισοπαλία, για να προκριθούν στους ’16’ ή να χάσει η Νάπολι από την Γκενκ. Οι Ιταλοί κυριάρχησαν στο δικό τους παιχνίδι (4-0), το αυτό ωστόσο, ίσχυσε και για τους Άγγλους (2-0) και έτσι προχώρησαν αμφότεροι, από τον όμιλο τους.

Ο Τάκουμι Μιναμίνο κάνει δύσκολη τη ζωή του Τζέιμς Μίλνερ, στις 2/10 του 2019, στο Anfield. Ο Τάκουμι Μιναμίνο κάνει δύσκολη τη ζωή του Τζέιμς Μίλνερ, στις 2/10 του 2019, στο Anfield.

Καθ’ οδόν από το γήπεδο για το αεροδρόμιο, οι παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ έλεγαν τα δικά τους στο λεωφορείο. Σύμφωνα με το The Athletic δυο, οι Τζόρνταν Χέντερσον και Τζέιμς Μίλνερ έλεγαν τα καλύτερα για τον Μιναμίνο. Δεν είχαν περάσει εύκολα απέναντι του και σκέφτηκαν ότι θα ήταν φανταστική ιδέα να διηγηθούν την εμπειρία τους, για την ποιότητα του Ιάπωνα, στον Κλοπ. Στην κουβέντα προστέθηκαν σύντομα και άλλοι παίκτες. Little did they know.

O προπονητής των επιτυχιών παρακολουθούσε, γενικά, τον 24χρονο μεσοεπιθετικό/εξτρέμ από το 2013. Είχε (ξανα)σημειώσει το όνομα του, από το πρώτο παιχνίδι των ομάδων, στις 2 Οκτωβρίου, στο ‘Alfield’. Ήταν αυτός που ηγήθηκε της εξέλιξης από το 3-0 σε 3-3, πριν δώσει τη νίκη στην ομάδα του ο Μοχάμεντ Σάλαχ (στο 69′). Πέραν του δικού του γκολ, είχε δώσει και την ασίστ σε αυτό που σκόραρε ο Χάλαντ, στο 60′ (της ισοφάρισης).

Όταν ο Κλοπ ενημέρωσε τους διοικούντες για τον παίκτη που τον ενδιαφέρει, εκείνοι τον ενημέρωσαν με τη σειρά τους πως τον παρακολουθούσαν από τότε που έπαιζε με τον Ντιέγκο Φορλάν στην J1 League (πρώτη τη τάξει επαγγελματική λίγκα της Ιαπωνίας), για την Cerezo Osaka. Αν θες, την ‘κερασιά της Οζάκα’ -εξ ου και οι ροζ εμφανίσεις. Στη διετία που ήταν εκεί ο Μιναμίμο, η ομάδα τερμάτισε στην 4η και την 17η θέση (υποβιβάστηκε). Τον είχε ήδη εντοπίσει η FC Red Bull Salzburg και τον παρακολουθούσε επί ενάμιση χρόνο, πριν του δώσει συμβόλαιο. Αυτό έγινε στις 7/1 του 2015. Ήταν τριετές, με option επέκτασης μιας επιπλέον σεζόν.

Όπως η Σάλτσμπουργκ ερευνά τον πλανήτη -σε επίπεδο ποδοσφαιριστών-, έτσι ψωνίζει και η Λίβερπουλ από την Σάλτσμπουργκ, με τον Μιναμίνο να ακολουθεί τους Σαντιό Μανέ (πήγε από τη Σάλτσμπουργκ στη Σαουθάμπτον και μετά στο ‘Anfield’) και Ναμπί Κεϊτά (από τη Red Bull Salzburg πήγε στη RB Leipzig και μετά στο Λίβερπουλ). Ο τελευταίος έβαλε το χεράκι του στις τελευταίες εξελίξεις.

Πριν ενάμιση μήνα έγινε η πρώτη επαφή μεταξύ των αθλητικών οργανισμών -με τον Μάικλ Έντουαρντς, τον αθλητικό διευθυντή της Λίβερπουλ να ‘χει κάνει πολύ δουλίτσα- και η αναζήτηση της τσακισμένης σελίδας του συμβολαίου του παίκτη, στην οποία αναφερόταν η ρήτρα απελευθέρωσης (8.54 εκατομμύρια ευρώ). Η προετοιμασία (το τσάκισμα) είχε να κάνει με το γεγονός ότι είχαν ήδη ζητήσει -από τη Σάλτσμπουργκ- τον παίκτη οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκλάντμπαχ και Μίλαν. Nα δούμε λοιπόν, ποιος είναι αυτός ο τύπος.

Ο γεννημένος στις 16/1 του 1995, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνει το πάρτι για τα 25α γενέθλια, έχοντας πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο. Δεν ήταν να παίξει στη Λίβερπουλ, συγκεκριμένα, αλλά στην Premier League. Και δεν επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση ονείρου αγοριού που παίζει ποδόσφαιρο, αν σκεφτείς πως μεγάλωσε στο Ιζουμισάνο (των 101.444 κατοίκων) της Οζάκα. Το Δεκέμβρη του 2018, όταν ως παίκτης της Σάλτσμπουργκ είχε πάει στη Γλασκώβη για το ματς με τη Σέλτικ (στο πλαίσιο του UEFA Europa League). H παρέα του νίκησε 2-1. Μετά το τέλος, Ιάπωνες ρεπόρτερ τον περίμεναν για να τον ρωτήσουν πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο να παίξει μια μέρα στην Αγγλία. “Είναι μια από τις λίγκες που παρακολουθώ από τότε που ήμουν παιδί. Η λίγκα όπου παίζουν οι κορυφαίοι παίκτες. Θα λάτρευα να βρεθώ εκεί” είχε απαντήσει.

Πριν τη σεζόν 2016-17 (στα 21) είχε συνοδεύσει ανθρώπους της ομάδας, στο κέντρο του Σάλτσμπουργκ, με την εμπειρία να γίνεται κείμενο στο επίσημο site. Ο προπονητής του, Όσκαρ Γκαρσία τον είχε ήδη προωθήσει από τη δεύτερη ομάδα και τον χρησιμοποιούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ως αλλαγή. Μολονότι ο χρόνος συμμετοχής ήταν περιορισμένος, βρήκε τον τρόπο να γίνει ο δεύτερος σκόρερ, μετά τον Ντιμίτρι Ομπερλίν και ο τέταρτος της λίγκας -με 9 γκολ. Τα στατιστικά έδειχναν πως σκόραρε 2.04 γκολ ανά 90 λεπτά δράσης.

Προφανώς και θα ήθελα να παίζω περισσότερο, εν τούτοις ο κόουτς έχει ένα πλάνο για κάθε έναν από εμάς. Ξέρω ότι τον ενδιαφέρει να με παίζω, όταν η ομάδα χρειάζεται γρήγορο γκολ. Αυτό μου δίνει κίνητρο και αυτοπεποίθηση. Αντιλαμβάνομαι γιατί δεν έχω μεγαλύτερο χρόνο. Ο προπονητής μου ‘χει πει πως χρειάζεται να βελτιωθώ και δουλεύω σκληρά για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του”. Ένα από τα πράγματα που δούλευε ήταν ‘να μπορώ να κρατώ περισσότερο την μπάλα‘. Είχε ήδη δουλέψει τη δημιουργία ‘μπροστά στην εστία‘. Παράλληλα, δούλευε και τα γερμανικά του ‘γιατί όσο πιο πολύ καταλαβαίνω τη γλώσσα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω και την ευρωπαϊκή κουλτούρα, κάτι που με ενδιαφέρει πολύ‘.

Οι λίγοι Ασιάτες ποδοσφαιριστές που ‘χαν βρει το δρόμο για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, φημίζονταν για την ταχύτητα και την τακτική πειθαρχία. Εκείνος εξήγησε ότι “σε σύγκριση με τους Αφρικανούς, που είναι γρήγοροι και δυνατοί, εμείς είμαστε γρήγοροι και ευκίνητοι. Εννοώ πως σε κάθε τύπο παίκτη υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Οι περισσότεροι αντίπαλοι στην Αυστρία, είναι ψηλοί αμυντικοί που κάνουν καλά τάκλιν. Η ευκινησία μου είναι ο τρόπος που έχω να ανταποκρίνομαι”.

Αφήνει την Αυστρία, έχοντας -έως τη σήμερον ημέρα- 64 γκολ και 44 ασίστ, σε 199 συμμετοχές. Έχει πάρει πρωτάθλημα τις χρονιές 2015, 2016, 207, 2018, 2019 και κύπελλο το 2015, το 2016, το 2017 και το 2019.

Ο επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης παικτών στη Σάλτσμπουργκ, Ραλφ Ράνγκνικ διαβεβαίωσε -μέσω του Sky Sports News- πως ο 24χρονος θα πετύχει εκεί όπου πάει. “Ακόμα και στα 19 ήταν καλό παιδί. Είναι πολύ καλός με την μπάλα, έχει εξαιρετική τακτική και καλή νοοτροπία. Είναι σαν τους άλλους Ιάπωνες παίκτες, οι οποίοι διατίθενται να επενδύσουν στην προσπάθεια της ομάδας να ανακτήσει την μπάλα. Πρέπει βέβαια, να μάθει κάποια πράγματα από τεχνικής άποψης, αλλά η διάθεση και η νοοτροπία είναι σε σωστά επίπεδα. Δεν είναι από τους παίκτες που λένε ‘οκ, η άλλη ομάδα έχει την μπάλα, ενημερώστε με πότε θα την ξαναπάρουμε’ για να πάρει μέρος σε όσα συμβαίνουν“.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This