Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Μπορεί η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό να μην είναι η καλύτερη, είτε όμως από προγραμματισμό είτε επειδή προέκυψε, οι ‘ερυθρόλευκοι’, εκτός του Χαραλαμπόπουλου, έχουν ταυτόχρονα και δυο άλλα σπουδαία πρότζεκτ για το μέλλον τους. Τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, που παίζει στην ομάδα Β των Πειραιωτών στην Α2, αλλά και τον Ίθαν Χαπ ο οποίος διαπρέπει στην Ιταλία. Ο νεαρός Αμερικανός δόθηκε δανεικός στην Κρεμόνα και ίσως αυτή να ήταν η καλύτερη κίνηση του Ολυμπιακού, αυτή τη χρονιά!

Τρεις παίκτες, τρεις λόγοι, για χαμόγελα στο ΣΕΦ, εφόσον βέβαια ενταχθούν στον Ολυμπιακό. Για να παίξουν στο επίπεδο της Ευρωλίγκας υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση, ωστόσο είναι προφανές ότι ο καθένας ξεχωριστά αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, που χρήζει προσοχής και κυρίως αξιοποίησης από την ομάδα που έχει επενδύσει στο ταλέντο τους.

Το Contra.gr συνοψίζει τη μέχρι τώρα παρουσία τους, την οποία ο Ολυμπιακός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (22, 2.02, F)

Ο πολυτιμότερος παίκτης του Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2015, ήταν μια τεράστια προοπτική για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε σχεδόν… δεσμευτεί για κατάκτηση της Ευρωλίγκας, μέσα σε 5 χρόνια, με αρχηγό τον ξανθομάλλη φόργουορντ. Όμως ο Χαραλαμπόπουλος, που έπαιζε ακατάπαυστα κάθε καλοκαίρι (μέχρι τελικής πτώσης), ήταν άτυχος. Οι τραυματισμοί τον πήγαν πίσω, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είχε την υπομονή να τον περιμένει, ακόμη κι όταν τον παραχώρησε δανεικό στον ΠΑΟΚ.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στο φιλικό του Ιωνικού Νικαίας με τον Ολυμπιακό. Αντίπαλος με τον Γουίλ ΤσέριΟ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στο φιλικό του Ιωνικού Νικαίας με τον Ολυμπιακό. Αντίπαλος με τον Γουίλ Τσέρι

Με το Λαύριο πέρσι ετοιμαζόταν για μια νέα αρχή, αλλά ακόμη ένας τραυματισμός τον πήγε πίσω. Ο Ολυμπιακός, πάντως, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Και ο 22χρονος φόργουορντ, μέσω του Ιωνικού, ξεκίνησε ξανά. Αυτήν τη φορά πατώντας γερά και βρίσκοντας ένα περιβάλλον, που υιοθετούσε τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες του. Αυτή ήταν και η συμφωνία του Ολυμπιακού. Να πάει στον Ιωνικό και να έχει ενεργό ρόλο.

Ο Χαραλαμπόπουλος είναι από τους καλύτερους παίκτες του Ιωνικού στη φετινή ΕΚΟ Basket League. Παίρνει χρόνο συμμετοχής (μέσος όρος 27 λεπτά) και κάνει αρκετά πράγματα πάνω στο παρκέ, στην πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του. Πλέον είναι 22 ετών και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πια σαν το… αιώνιο ταλέντο, αλλά να παίξει το μπάσκετ που υποδείκνυε το αναμφισβήτητο ταλέντο του από τις πιο μικρές ηλικίες. Είναι και ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό, που θα πρέπει να το κερδηθεί έστω και σε βάθος χρόνου. Σε 8 ματς έχει πετύχει διψήφιο αριθμό πόντων, σουτάρει με 66.1% δίποντα, 32.5% τρίποντα, 74% βολές. Οι αριθμοί του σε μέσους όρους είναι 11.9π, 4ρ, 1.5ασ, 1κλ και 0.2 κοψ. Μπορεί να παίξει και στο ‘3’ και στο ‘4’, έχει βελτιώσει στοιχεία που του έλειπαν, όπως η δύναμη και η ταχύτητα, θα χρειαστεί όμως να δουλέψει πάρα πολύ, όχι μόνο τον χειμώνα αλλά και τα καλοκαίρια, ώστε να βελτιώσει τα πάντα πάνω στο κορμί του.

Αλεξέι Ποκουσέφσκι (18, 2.13, G-F)

Αυτός κι αν έχει προοπτική. Το ΝΒΑ τον παρακολουθεί από κοντά και πολλές φορές φέτος, στα παιχνίδια της Α2 που δίνει ο Ολυμπιακός Β. Τον Σέρβο ανακάλυψε ο Ολυμπιακός μέσω… διαδικτύου και του πατέρα του και είναι μια περίπτωση που προφανώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μιλάμε για ένα ψιλόλιγνο γκαρντ-φόργουορντ 213 εκατοστών, που χειρίζεται εξαιρετικά την μπάλα, έχει καλό σουτ και προδιαγραφές για να διαπρέψει. Αρκεί να γεμίσει το κορμί του με κιλά, γιατί εξακολουθεί να παραμένει πολύ αδύνατος, σε ένα σπορ που η επαφή πρωταγωνιστεί.

Η συγκυρία να παίξει ο Ολυμπιακός Β στο φετινό πρωτάθλημα της Α2 έδωσε την ευκαιρία στον νεαρό, που κατάγεται από την Πρίστινα, αλλά μεγάλωσε στο Βελιγράδι, να πάρει αγώνες και εμπειρία πρωταθλήματος που δεν θα είχε στην πρώτη ομάδα. Ο Ποκουσέφσκι, που αγωνίζεται με τις μικρές ομάδες της Σερβίας, έχει πάρει μέρος σε 8 από τα 12 παιχνίδια της ομάδας Β των ‘ερυθρολεύκων’. Ένα πρόβλημα τραυματισμού τον έχει αφήσει εκτός αγώνων στις τελευταίες αγωνιστικές.

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι στον αγώνα του Ολυμπιακού Β, εναντίον του Απόλλωνα ΠατρώνΟ Αλεξέι Ποκουσέφσκι στον αγώνα του Ολυμπιακού Β, εναντίον του Απόλλωνα Πατρών

Είναι 3ος σκόρερ του Ολυμπιακού Β (12π), καλύτερος ριμπάουντερ (8.1) και μπλοκέρ (1.4), δείχνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του. Δεν είναι εύκολη κατηγορία η ελληνική Α2, ειδικά για έναν 18χρονο, που σιγά-σιγά παίρνει δυνάμεις για να τα καταφέρει σε επίπεδο ανδρών. Σουτάρει με 46.5%δ, 32.6%τρ και 73.7%β.

Ο Ποκουσέφσκι είναι ένας θησαυρός που ο Ολυμπιακός… κατεργάζεται προς όφελός του. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να προωθηθεί και στην πρώτη ομάδα ώστε να δείξει αν πράγματι οι υποσχέσεις που έχει αφήσει, μπορούν να υλοποιηθούν. Θυμίζουμε ότι από πέρσι ο μικρός έχει πάρει, από τον Γιώργο Πρίντεζη, το ρεκόρ του νεαρότερου παίκτη του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Συμμετείχε στον αγώνα με την Μπάγερν (89-69, για τους ‘ερυθρόλευκους’), παίζοντας στο τελευταίο λεπτό και πετυχαίνοντας έναν πόντο από τη γραμμή των βολών.

‘Ιθαν Χαπ (23, 2.08, C)

Ο νεαρός Αμερικανός θα μπορούσε να είναι μια από τις κορυφαίες μεταγραφές της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Αρκεί η χρονιά να ήταν… κανονική και όχι αυτήν που όλοι βλέπουμε. Αν δηλαδή οι ‘ερυθρόλευκοι’ είχαν δυο κανονικούς σέντερ και ο Χαπ έπαιρνε σταδιακά τον χρόνο του, μαθαίνοντας την Ευρώπη, κυρίως μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό ήταν το σχέδιο. Ο Μπλατ, που τον διάλεξε, ήξερε ότι έφερνε στην Ελλάδα ένα ‘λαβράκι’ χωρίς όμως να υπάρχει και η ανάλογη… θάλασσα να κολυμπήσει. Ο Ολυμπιακός συμμετείχε (και συμμετέχει) μόνο στην Ευρωλίγκα. Ο ταλαντούχος σέντερ από το κολέγιο του Γουισκόνσιν έπεσε στα βαθιά, χωρίς σωσίβιο. Και το χειρότερο; Ο Ογκουστίν Ρούμπιτ που προοριζόταν για να δίνει τις βασικές ανάσες στον Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν ήταν ακριβώς ο… αθλητικός ψηλός που ήθελε ο Ολυμπιακός. Αμέσως, η προοπτική του Χαπ να ‘ψηθεί’ στον Ολυμπιακό, πήγε περίπατο. Ευτυχώς για τους Πειραιώτες, δεν ‘κάηκε’ κιόλας. Όταν απέκτησαν τον Γουίλ Ριντ, σκεφτόμενοι σωστά, δεν άφησαν τον Χαπ ελεύθερο, αλλά τον παραχώρησαν στην ιταλική Κρεμόνα με δανεισμό.

Ο 23χρονος σέντερ, που έγραψε ιστορία στο κολέγιο (15.4π-8.7ρ), πήγε άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Ιταλία, αλλά διέπρεψε! Ο Ρομέο Σακέτι, όμως, τον γνώριζε από τα φιλικά του Ολυμπιακού στην Ιταλία. Και μόλις έμαθε ότι οι ‘ερυθρόλευκοι’ τον παραχωρούν, δεν έχασε την ευκαιρία. Και δικαιώθηκε. Τον περασμένο μήνα, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του ιταλικού πρωταθλήματος και ήδη θεωρείται ένας από τους κορυφαίος σέντερ του καμπιονάτο.

O Ίθαν Χαπ με τη φανέλα της ΚρεμόναO Ίθαν Χαπ με τη φανέλα της Κρεμόνα

Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι φυτώριο Αμερικανών σέντερ που διαπρέπουν τώρα στην Ευρωλίγκα. Εκεί έκαναν τα πρώτα βήματά τους στην Ευρώπη ο Κάιλ Χάινς, ο Οθέλο Χάντερ, ο Μπράιαντ Ντάνστον αλλά και ο Μπράντον Ντέιβις. Ο Χαπ ακολουθεί τα βήματά τους με συνέπεια. Η Κρεμόνα μετράει 6 νίκες στα 7 ματς που έχει τον Χαπ μέσα στο καλάθι, πηγαίνοντας από το 2-4 στο 8-5. Είναι ήδη στην 4η θέση της Legabasket μαζί με Μπρέσια και Φορτιτούτο Μπολόνια, με τον Χαπ να παίζει 28.9 λεπτά και να έχει 16π και 9.7ρ. Είναι 4ος σκόρερ και 1ος ριμπάουντερ της κατηγορίας, σουτάρει με 57.1%δ, έχει ακόμη 2.7ασ, 1.1κόψ και 1.4κλ. Μοναδικά αδύνατα σημεία του, η χαρακτηριστική αστοχία από τη γραμμή του φάουλ (50%) και τα αρκετά λάθη (3) που κάνει μέσα στο παιχνίδι. Εκτός των άλλων, μπορεί να κάνει και μια φάση σαν αυτή που είναι στο top-5 των κορυφαίων φάσεων της προηγούμενης αγωνιστικής στην Ιταλία (η δεύτερη φάση). Παίρνει το ριμπάουντ, διασχίζει όλο το γήπεδο, αποφεύγει τον αντίπαλό του με ντρίμπλα πίσω από την πλάτη και καρφώνει (δείτε το στο 0:26)

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This