Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Το Σάββατο 4/1 (δική μας Κυριακή) οι Μπακς υποδέχθηκαν τους Σπερς. Και τους έκαναν ό,τι ήθελαν (127-118). Τα ξημερώματα, οι Σπερς ανταπέδωσαν τη φιλοξενία και τη συμπεριφορά, με το 126-104 να είναι η πιο ‘βαριά’ ήττα που έχουν υποστεί φέτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του. Σημειωτέον, μπήκε και τελεία στο σερί διαδοχικών νικών (στο 5-0).

Για το υπόλοιπο ΝΒΑ, τα ‘Σπιρούνια’ είναι ‘αμαρτωλά’, καθώς επιμένουν στο σουτ που έχει χαρακτηριστεί ως αμαρτία -έχει κριθεί ως το λιγότερο αποτελεσματικό, αφού απαιτεί την περισσότερη δουλειά και δίνει μόνο 2 πόντους: αυτό από μέση απόσταση. Μέση απόσταση είναι ο χώρος που υπάρχει μεταξύ της γραμμής του τρίποντου και του ‘κλειδιού‘. Ας εξηγηθούμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Who agrees with Coach Pop? ?? — Follow @spursnationcp — #GoSpursGo #Spurs #SAS #SpursNation #GreggPopovich #Popovich #NBATwitter

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Spurs Nation (@spursnationcp) στις

Το Σαν Αντόνιο δεν αλλάζει μυαλά ό,τι και αν γίνεται γύρω του, γιατί α) έχει έναν εραστή του μπάσκετ που ‘πατά’ στα fundamentals στον πάγκο του και την ίδια ώρα είναι αρκετά ισχυρός να εμμένει των απόψεων του -τον Γκρεγκ Πόποβιτς– και β) διαθέτει τους δυο καλύτερους του είδους, στο ρόστερ.

Κατά το NBA Stats, στην κατηγορία ‘σε τουλάχιστον 150 προσπάθειες από μέση απόσταση’, όπου υπάρχουν μόνο εννέα παίκτες, ο ΛαΜάρκους Άλντριτζ είναι στο Νο1, με 243 τέτοια σουτ (44.9%) και ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν στο Νο2 με 202 (45.5%). Ο τρίτος της λίστας είναι ο Καγουάι Λέοναρντ (167, 42.5%), ο τέταρτους ο Ράσελ Ουέστμπρουκ (162, 37.7%) και ο πέμπτος ο Λου Ουίλιαμς (159, 40.9%).

Εύλογα λοιπόν, τα ‘Σπιρούνια’ είναι και πρώτα στον πίνακα με τις περισσότερες προσπάθειες από μέση απόσταση (10.8 ανά ματς), με τους Πέισερς που ακολουθούν να ‘χουν 9.1.

Οι Μπακς είναι στο Νο22 του συνόλου, με 5.8.

Η ομάδα που έως αυτό το σημείο της σεζόν παίρνει τα λιγότερα τρίποντα ανά ματς (27.4, με τους προτελευταίους Πέισερς να ‘χουν 27.7), όπως δείχνουν οι αριθμοί, δοκιμάζει αυτά που γίνονται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, με το 37.4% να είναι το τρίτο καλύτερο ποσοστό όλων.

Την ίδια ώρα, οι Μπακς επιχειρούν τα τέταρτα περισσότερα τρίποντα, ανά παιχνίδι (39.1) και το 35.9% που έχουν για ποσοστό, είναι στο Νο14.

Ε, στο ματς που διεξήχθη τα ξημερώματα οι Σπερς έκαναν ρεκόρ σεζόν σε εύστοχα τρίποντα, βάζοντας 19, σε 35 προσπάθειες. Ναι, είχαν 54.3%. Τα 19 εύστοχα είναι στο Νο2 της λίστας ‘περισσότερα τρίποντα, σε ένα ματς’, στην ιστορία του οργανισμού. Τα 12 (στα 20) του πρώτου μισού, όταν ‘έφτιαξαν’ το +18, είναι franchise record -για περισσότερα τρίποντα σε ένα ημίχρονο. Ο ΝτεΡόζαν είχε μόλις 1/1, όπως έφτασε στους 25 πόντους, σε 33 λεπτά -είχε και 7 ασίστ-, ένα βράδυ που ‘έφτιαξε’ τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους -όταν είχε πολλούς αντιπάλους πάνω του.

Τι είχε ετοιμάσει ο Πόποβιτς για τον Αντετοκούνμπο

Κατά τα άλλα, οι Σπερς ήταν οι γνωστοί Σπερς, του ομαδικού στιλ (των 23 ασίστ, των 45 εντός παιδιάς). Και ο Πόποβιτς ήταν ο κλασικός Πόποβιτς που δεν θα άφηνε τον Αντετοκούνμπο να κάνει πάλι, ό,τι θέλει. Όπως έγραψε το Fan Side, δεν τον ‘έπνιξε’ στο τρίποντο, αλλά έστειλε πάνω του ψηλούς αμυντικούς, όπως οι Άλντριτζ , Τρέι Λάιλς και Τζέικομπ Πόελτι και του έκοψαν τη σύνδεση με τους υπολοίπους. Ο Greek Freak έχασε και τα πέντε τρίποντα που ‘πήρε’ και μέτρησε με 10/22 σουτ, καθ’ οδόν για τους 24 πόντους, τα 12 ριμπάουντ, τις 8 ασίστ, τις 3 τάπες και το 1 κλέψιμο. Είχε βέβαια, τα θεματάκια του και στην άλλη άκρη -ομοίως και ο Άλντριτζ (17π., με 10 σουτ που είχαν 2/3 τρίποντα -στα πέντε τελευταία ματς έχει 16/23- και 4 ριμπάουντ), δεδομένης της επένδυσης που έκανε για να περιορίσει τον Έλληνα διεθνή.

Ο κόουτς Μπουντενλχόζερ ομολόγησε ότι ‘ενώ σεβόμαστε απεριόριστα τον ΝτεΡόζαν, ο τρόπος που σουτάρει πια, τρίποντα ο Άλντριτζ μας έκανε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να τα περιορίσουμε. Πιστεύω ότι μας νίκησαν από τα τρίποντα‘.

Το Fanside επισήμανε και ότι “όταν ο Γιάννης έκανε drive, οι Σπερς του έστελναν εξτρά αμυντικούς για να τον αναγκάσουν να ‘φτιάξει’ παιχνίδι για τους άλλους, ενώ κυνηγούσαν τους σουτέρ τριών πόντων. Η στρατηγική ήταν αποτελεσματική, αν κρίνουμε από το 33.3% που είχαν οι Μπακς από το τρίποντο. Την ίδια ώρα, ο Πάτι Μιλς εκτέλεσε μόνο τρίποντα και είχε 6/10 (21 πόντους, σε 23 λεπτά) “όπως αύξανε τη φήμη του καλύτερου αναπληρωματικού σκόρερ, στην ιστορία του Σαν Αντόνιο”.

Για να καταφέρουν αυτό που έκαναν τα ‘Σπιρούνια’, λειτούργησαν όλοι όπως ήθελε ο ‘Ποπ’ (είπε χαρακτηριστικά ότι ‘αυτό ήταν το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι μας, για φέτος’) συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Ντεγιούντε Μάρεϊ, Ντέρικ Ουάιτ και Λόνι Ουόκερ, ενώ ο Ρούντι Γκέι σηκώθηκε από τον πάγκο για να ‘κόψει’ χώρο στη ρακέτα -και να σκοράρει 17 πόντους, με 6/10 σουτ, ενώ κατέβασε και 8 ριμπάουντ, σε 25′.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This