Επιλογή Σελίδας



Του Χρήστου Τσάλτα

Το αποτέλεσμα κόντρα στην Αντβέρπ πέρασε σε δεύτερη μοίρα από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά. Η είδηση της πώλησης του Χάουαρντ Σαντ Ρος στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κυριάρχησε και συζητήθηκε έντονα. Ο Κουβανός γκαρντ/φόργουορντ που έκανε τα… πάντα στο παρκέ, αφήνει την Αθήνα, η οποία τους τελευταίους 17 μήνες ήταν το σπίτι του.

Επόμενος προορισμός του η Ρωσία και πιο συγκεκριμένα η Μόσχα. Η «πλούσια» ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Δημήτρη Ιτούδη πίεσε ασφυκτικά την Ένωση και εν τέλει κατάφερε να κάνει δικό της τον 29χρονο άσο, προσφέροντας 500 χιλιάδες ευρώ για να τον ντύσει στα χρώματά της. Ένα ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Ένωσης, όσον αφορά τις πωλήσεις παικτών.

Πλέον η ΑΕΚ θα στερηθεί ένα από τα πιο σημαντικά «όπλα» της στη σεζόν. Παίκτης με τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του Κουβανού δύσκολα βρίσκεται στην αγορά. Πόσω μάλλον τώρα μεσούσης της σεζόν. Βλέπετε, η επιρροή του Κουβανού στο παιχνίδι της ομάδας ήταν μεγάλη, τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όπου θεωρείται «σπεσιαλίστας», όσο και στην επίθεση, όπου αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς της ομάδας.

Πέραν των αγωνιστικών ικανοτήτων του, όμως, ο Σαντ Ρος αφήνει πίσω και μια πολύ ισχυρή σχέση. Αυτή που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στον ίδιο τον παίκτη και τον κόσμο της ΑΕΚ, ο οποίος στο πρόσωπό του έβλεπε τον παίκτη-μαχητή που έδινε τα πάντα στο παρκέ για το καλό της ομάδας.

Στην τελευταία του μεγάλη συνέντευξη ως παίκτης της ΑΕΚ, στο SDNA, ο Κουβανός είχε αναφερθεί στο τι σημαίνει η ΑΕΚ γι αυτό, εξηγώντας ότι «είναι μια πραγματική οικογένεια! Έχω σπουδαίους ανθρώπους γύρω μου που δείχνουν αγάπη κάθε μέρα. Ο κόσμος στέλνει καθημερινά μηνύματα και δείχνει την αγάπη του. Σημαίνει πολλά για μένα αυτό γιατί δείχνουν πως νοιάζονται για μένα. Κάποιες φορές τα σχόλια δεν είναι τόσο θετικά, όμως για μένα η ΑΕΚ σημαίνει πολλά. Είμαι ευγνώμων στην ΑΕΚ για όσα μου έχει δώσει. Πέρυσι ήταν διαφορετική σεζόν. Φέτος είναι ακόμα πιο πολύ διαφορετική, ακόμα και για μένα, οπότε κάθε φορά προσπαθώ να δείχνω την εκτίμησή μου στην ομάδα».

Ο κόσμος έδειξε την αγάπη του, εμπράκτως με δύο κινήσεις, που είχαν τη δική τους αξία. Η πρώτη -και πιο σημαντική- ήταν η παρουσία μιας σημαίας της Κούβας στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, αλλά και κάθε γηπέδου που αγωνιζόταν η ΑΕΚ, προς τιμήν του 29χρονου άσου. Με την κίνηση αυτή ο κόσμος έδειχνε, με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, πως ο Κουβανός δεν είναι ένας απλός παίκτης του ρόστερ, αλλά ένας παίκτης που με την παρουσία του πάνω στο παρκέ εκφράζει το αγωνιστικό πνεύμα της ομάδας, ανεξάρηττα τον αντίπαλο που έχει απέναντί του.

Η δεύτερη κίνηση ήταν η διαδικτυακή επίθεση… αγάπης, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Με μηνύματα όπως «Μείνε εδώ για πάντα», «Δεν θα φύγεις από εδώ ποτέ Κουβανέ», «Για πάντα στην ΑΕΚ», οι φίλοι της Ένωσης εξέφρασαν την αγάπη τους, για ακόμα μια φορά, προς τον Κουβανό, ο οποίος αγαπήθηκε από όλους, εντός και εκτός ΑΕΚ.

Όσο αγαπητός ήταν στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ, άλλο τόσο -και παραπάνω- αγαπητός ήταν και εντός των τειχών της ομάδας. Οι άνθρωποι που τον ζούσαν καθημερινά έκαναν λόγο για ένα χαμογελαστό παιδί που πάντα είχε όρεξη για πλάκα και χαβαλέ. Και ταυτόχρονα ήταν επαγγελματίας σε όλα του, κάνοντας προπονήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Από παιδί της άμυνας, σημείο αναφοράς

Ο λόγος που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη ήταν η παρουσία του τη φετινή σεζόν. Ο Κουβανός διέπρεψε στο διάστημα που αγωνίστηκε στην Ένωση, σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάνοντας πράγματα τα οποία κάποιοι ίσως να μην τα περίμεναν, με βάση την εικόνα του την περσινή σεζόν.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Κουβανός άσος μετρούσε 9 πόντους, 6,2 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ και 45,7% στα δίποντα, ενώ στο BCL οι αριθμοί του ήταν ακόμα καλύτεροι, καθώς είχε 12,7 πόντους, 6,7 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ και 18,8 πόντους στο ranking. Κι όλα αυτά έχοντας μεταξύ άλλων και τρία παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε για ολόκληρο 40λεπτο (τα 2 παιχνίδια με την Χάποελ Ιερουσαλήμ και το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Η εκτόξευση στους αριθμούς, αλλά και την εικόνα του Κουβανού οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: Φέτος το παιχνίδι του Σαντ Ρος ήταν πιο ελεύθερο, αγωνιζόμενος στη θέση του πλέι μέικερ σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Έτσι, είχε τη δυνατότητα και να εκτελέσει για την ομάδα του, αλλά και να οργανώσει το παιχνίδι για τους συμπαίκτες του. Και έχοντας τη γνωστή συνέπεια στην άμυνα, το παιχνίδι του ανέβηκε κατακόρυφα επίπεδο.

Μάλιστα, σχετικά με τον ρόλο του στην ομάδα είχε παραδεχτεί στη συνέντευξή του στο SDNA πως ένιωθε πιο άνετα φέτος. «Αυτό που άλλαξε στο παιχνίδι μου είναι η συμβολή μου στην επίθεση. Μέχρι ώρας όλα είναι καλά, παίζω καλύτερα από πέρυσι. Νιώθω πιο άνετα φέτος γιατί είναι η δεύτερη σεζόν μου στην ΑΕΚ και πάντα σε μια τέτοια κατάσταση νιώθεις πιο άνετα, βλέποντας τα ίδια πρόσωπα στην πλευρά σου ξανά. Φέτος είναι διαφορετικά και αυτό σε κάνει πιο άνετα σε όλους τους τομείς», είχε πει μεταξύ άλλων.

Κάπως έτσι το κεφάλαιο της σχέσης ΑΕΚ-Σαντ Ρος κλείνει, με τον Κουβανό να έχει πανηγυρίσει ένα τρόπαιο (Διηπειρωτικό Κύπελλο), να έχει χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές κατά την παρουσία του στην ομάδα, αλλά και να δέχεται τη μεγάλη αγάπη του κόσμου που στο πρόσωπό του αναγνώρισε το μαχητικό πνεύμα που πρέπει να έχει κάθε παίκτης που φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This