Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Η επικείμενη επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό του δίνει την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση της ομάδας που ο συγκεκριμένος προπονητής κράτησε στην κορυφή της Ευρώπης το 2013. Για τον 54χρονο κόουτς μπορεί κανείς να πει πολλά. Ένα είναι σίγουρο και δεδομένο. Αγαπάει τον σύλλογο σαν οπαδός. Με δεσμούς στο παλιό και νέο Καραϊσκάκη. Μεγάλωσε βλέποντας τον Νίκο Αναστόπουλο να σκοράρει με τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’80, δεν απαρνήθηκε τους ‘ερυθρόλευκους’ ακόμη κι όταν έφυγε… όπως έφυγε εκείνο το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου του 2014.

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν (από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο) έγινε ‘ντου’ οπαδών στο πάρκινγκ του ΣΕΦ με προπηλακισμούς, που είχαν αποδέκτη και τον Μπαρτζώκα. Μια μέρα μετά, ενώ είχε συμβόλαιο με τους Πειραιώτες, έστελνε γραπτώς την παραίτησή του στους Αγγελόπουλους.

Θα μπορούσε, πολύ εύκολα, να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Κι όμως. Όσες φορές βρήκε την ευκαιρία πήγε στο Καραϊσκάκη για να δει την ομάδα που παρακολουθούσε από μικρός. Το αίμα νερό δε γίνεται κι ο Ολυμπιακός, σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας του, θέλει και τον επαγγελματισμό αλλά και το συναίσθημα του Μπαρτζώκα, τα οποία εν όψει Ολυμπιακού του… περισσεύουν σε υπέρτατο βαθμό.

Φυσικά η επάνοδός του στο κλαμπ δεν έχει και πολλή σχέση με την πρώτη του θητεία. Τα πράγματα είναι λίγο… έως πολύ διαφορετικά. Τότε η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ελλάδας, διαδεχόταν έναν σπουδαίο κόουτς όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος είχε βάλει την σφραγίδα του για την ολική επαναφορά του Ολυμπιακού στην ελίτ τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Συνήθως, όμως, τέτοιες αποστολές όταν δηλαδή έχει προηγηθεί ένας προπονητής με στιβαρή προσωπικότητα όπως ο Ντούντα, θεωρούνται πολύ δύσκολες για εκείνον που έρχεται μετά. Ο Μπαρτζώκας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, συνέχισε στον ίδιο δρόμο με αποκορύφωμα τον αξέχαστο τελικό του Λονδίνου και το επιβλητικό 100-88 επί της Ρεάλ.

Ο Ολυμπιακός εξελίχθηκε στα χέρια του Μπαρτζώκα, έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ και παρότι έχασε τον τίτλο του 2013, ήταν έτοιμος να επανέλθει στην κορυφή, όπως και έγινε το 2015, με προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, που εν τω μεταξύ είχε αναλάβει την ομάδα. Φεύγοντας ο Μπαρτζώκας, στη δήλωση της παραίτησής του, είχε προφητεύσει ότι η ομάδα “έχει μεγάλες δυνατότητες και υψηλές προδιαγραφές που μπορούν να την οδηγήσουν στις επιτυχίες που δικαιούται”. Ο ίδιος συνέχισε την καριέρα του, πηγαίνοντας σε ένα ακόμη Final-Four (με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν) και εν συνεχεία σε ένα τεράστιο κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα, ενώ η τελευταία του ομάδα ήταν η ‘πλούσια’ Χίμκι.

To μεταίχμιο του coach ‘B’

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ως αντίπαλος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦΟ Γιώργος Μπαρτζώκας ως αντίπαλος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός τον (ξανα)βρήκε σε ένα μεταίχμιο. Ο coach ‘Β’ θέλει και αυτός να επιστρέψει δριμύτερος στην Ευρωλίγκα γιατί οι δυο τελευταίες εμπειρίες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό βρίσκει πράγματι μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση (παρά την εκτός έδρας νίκη στη Βαλένθια το βράδυ της Παρασκευής) 10/1, με πολλά λάθη να βαραίνουν τις πλάτες της διοίκησης, την ομάδα εκτός πρωταθλήματος, τον στόλο αρκετά γερασμένο, μια απογοήτευση σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς το ρίσκο για τη φετινή σεζόν είναι μηδαμινό. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι σώζεται. Η πρόκληση είναι αυτή που ακολουθεί. Να μπορέσει δηλαδή ο Μπαρτζώκας να χτίσει την ομάδα της επόμενης διετίας. Δεν είναι εύκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο να τα καταφέρει. Προφανώς θα έχει μιλήσει με τη διοίκηση, για να εκπονηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, που θα ξαναφέρει τα χαμόγελα και την αισιοδοξία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το ότι οι δυο κολώνες της ομάδας είναι ο ένας 37 ετών (Σπανούλης) και ο άλλος 34 (Πρίντεζης) αποτελεί μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Θα χρειαστούν σημαντικές αποφάσεις και κυρίως από κοινού με τη διοίκηση χειρισμοί, ώστε και ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες τους και ο σχεδιασμός για τη νέα εποχή να γίνει, χωρίς κραδασμούς και μεγάλες συνέπειες.

Ναι, είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα για τον Έλληνα προπονητή, που στο μεταξύ όχι μόνο αποκατέστησε τις σχέσεις του με το κοινό της ομάδας, αλλά ουσιαστικά όλοι έχουν αναγνωρίσει την τεράστια αδικία σε βάρος του, τον Οκτώβριο του 2014. Πάντα, άλλωστε, αυτό που έχεις το εκτιμάς όταν… λείπει. Ο Μπαρτζώκας, μετά τον Ολυμπιακό, εργάστηκε, πέτυχε και όλοι αναγνώρισαν στο τέλος την προσφορά του.

Πάνω απ’ όλα ο νέος (παλιός) προπονητής του Ολυμπιακού είναι σε θέση να επαναφέρει στην ομάδα τις βασικές αρχές, που τόσο της έλειψαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Προφανώς έχει σημασία ποια εργαλεία θα έχει στα χέρια του, ωστόσο η φιλοσοφία του είναι δεδομένη και γνωστή σε ένα κομμάτι των παικτών και της τωρινής ομάδας.

Ο Μπαρτζώκας είναι προπονητής που ξεκινάει από την άμυνα στην οποία δουλεύει από την αρχή της χρονιάς και δύσκολα τη διαφοροποιεί από αγώνα σε αγώνα και καταλήγει στην επίθεση των συνεργασιών, της ταχύτητας και της πάσας. Είναι προπονητής που αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την τελική εκτέλεση και οι ομάδες του κατά καιρούς έχουν παίξει πολύ ωραίο μπάσκετ.

Λίγο μετά το φετινό Final-Four της Βιτόρια είχε αναλύσει στο Contra.gr πως οραματίζεται το μπάσκετ της σύγχρονης εποχής. Το απόσπασμα χαρακτηριστικό για το πως βλέπει μια επιτυχημένη ομάδα. Ίσως να πάρετε και μια εικόνα για τον Ολυμπιακό, που ενδεχομένως να έχει στο μυαλό του: “Νομίζω ότι οδηγούμαστε σε μια φάση, όπου όλοι οι παίκτες θα είναι πάνω από δυο μέτρα. Θα κλείνουν τη… θέα, αλλά θα μπορούν να αλλάζουν στην άμυνα, χωρίς να δημιουργείται mismatch. Πιστεύω ότι σιγά σιγά πρέπει να ξεχάσουμε τους κοντούς-κοντούς, καθώς και οι point guards του άμεσου μέλλοντος θα πρέπει να είναι εκεί, κοντά στα 2 μέτρα, αν δεν τα ξεπερνούν κιόλας. Θα με ρωτήσεις, εντάξει και ο Σέιν Λάρκιν πώς ξαφνικά πήρε την Εφές και την πήρε από το χεράκι; Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα… χαλάει το αφήγημα. Η γενική εικόνα, όμως, όπως την έχω στο μυαλό μου, είναι αυτή που περιέγραψα”.

Θυμίζουμε ότι κατά καιρούς έχει διαλέξει πολλούς και ποιοτικούς ξένους (Ματ Γουόλς, Τζαμόν Γκόρντον, Τζον Ντίμπλερ, Ματ Λοτζέσκι, Μπράιαν Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ, Κρις Σίνγκλετον, Ράιν Μπρόκχοφ) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα έπεφτε μέσα 100%, Ποιος όμως … έχει το αλάθητο;

Ο Ολυμπιακός βρίσκει στο πρόσωπό του έναν προπονητή που θα επιχειρήσει να ξαναδώσει στο ‘ερυθρόλευκο’ μπάσκετ την αίγλη που τόσο πολύ του έλειψε τους τελευταίους μήνες. Στην είδηση της συμφωνίας τα TL των περισσότερων ολυμπιακών στα social media πήραν φωτιά και είχαν ως επί το πλείστον διθυράμβους. Ο Μπαρτζώκας δεν γυρίζει ακριβώς σε λευκό άλογο, παίρνει όμως μια ρεβάνς για την άδικη αποχώρησή του πριν από 4,5 χρόνια.

Οι Αγγελόπουλοι και όλος ο οργανισμός του μπασκετικού Ολυμπιακού δεν είχε να του προσάψει κάτι. Γι’ αυτό και στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι ιδιοκτήτες της ‘ερυθρόλευκης’ ΚΑΕ το πρώτο όνομα που σκέφτηκαν ήταν το δικό του. Ήξεραν ότι επικοινωνούν με έναν άνθρωπο που του αρέσουν οι προκλήσεις, είναι ώριμος προπονητικά (ακόμη πιο πολύ απ’ ό,τι το 2013 που κατέκτησε την Ευρωλίγκα), έχει όρεξη να προσφέρει έργο και φυσικά είναι Ολυμπιακός από τα γεννοφάσκια του…

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This