Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Θεοφίλη

Όταν το καλοκαίρι του 2012, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έδιναν το χρίσμα στον Γιώργο Μπαρτζώκα για να διαδεχθεί τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού, ύστερα από μία ονειρική σεζόν με πρωτάθλημα και Euroleague, οι δύσπιστοι τον υποδέχθηκαν απλά ως τον… προπονητή του Πανιωνίου. Στα 2,5 χρόνια που έκατσε στον «ερυθρόλευκο» πάγκο κέρδισε τον σεβασμό, εδραιώθηκε στη συνείδηση απάντων ως προπονητής υψηλού επιπέδου και η αποχώρηση του, αν και επεισοδιακή, δεν λειτούργησε μηδενιστικά για όσα προσέφερε.

Ο coach B επιστρέφει στον πάγκο της ομάδας για την οποία τρέφει αισθήματα, όπως έχει παραδεχθεί και δημοσίως, και ευελπιστεί να ζήσει ανάλογες στιγμές με αυτές της πρώτης του θητείας, αλλά να έχει κι ένα καλύτερο φινάλε.

Λίγο πριν μπούμε οριστικά στην δεύτερη εποχή Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό κι ο Έλληνας κόουτς ξανακαθίσει στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, το SDNA επιλέγει 8 στιγμές – γεγονότα που σημάδεψαν το πρώτο του πέρασμα.

Limit Up

1. Back to back και πρώτος Έλληνας κόουτς στην κορυφή της Ευρώπης

Το βάρος που έπεσε στους ώμους του το 2012 ήταν… ασήκωτο για τα δεδομένα ενός προπονητή που δεν είχε εργαστεί ποτέ ξανά σε τόσο υψηλό επίπεδο και σε σύλλογο με τόσο μεγάλη πίεση. Ανέλαβε εξάλλου την πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ελλάδας, με στόχο φυσικά την… επανάληψη αν και κανείς δεν θα μπορούσε να πει φωναχτά κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι πως, αν και πολλοί το ονειρεύονταν, ελάχιστοι περίμεναν πράγματι πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κατακτήσει ξανά τον σπουδαιότερο τίτλο της Ευρώπης. Κι όμως, αυτό συνέβη και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο. Για να φτάσει να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Euroleague, ο Μπαρτζώκας χρειάστηκε να παρουσιάσει μια σχεδόν… τέλεια ομάδα στο Λονδίνο και στο Final Four.

Με απόλυτο μπάσκετ, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 69-52 στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και δυο ημέρες αργότερα βρέθηκαν στο -17 στον τελικό με την Ρεάλ. Δεν δείλιασαν όμως, έβαλαν 90 πόντους από το 10′ ως το 40′ κι έφτασαν στο θριαμβευτικό 100-88 γεμίζοντας χαμόγελα τον Έλληνα προπονητή. Λίγο αργότερα, ήρθε και η ώρα για το μπουγέλο από τους παίκτες του.

2. Η αήττητη regular season

Η σεζόν 2013/2014 δεν ολοκληρώθηκε με την ίδια επιτυχία για τον Ολυμπιακό, καθώς οι πολλοί τραυματισμοί και η απώλεια του κορμού του back to back τον υποχρέωσαν να σταματήσει την πορεία του στα πλέι οφ παρά την υπερπροσπάθεια στη σειρά με την Ρεάλ (3-2).

Πάντως, και στη διάρκεια εκείνης της σεζόν, ο Μπαρτζώκας οδήγησε σε ένα σημαντικό επίτευγμα τον Ολυμπιακό: συγκεκριμένα, με το παλιό format της Euroleague, οι «ερυρθόλευκοι» είχαν κάνει… παρέλαση στην α’ φάση της διοργάνωσης μετρώντας 10 νίκες σε ισάριθμα ματς σε έναν όμιλο που ήταν στα μέτρα τους φυσικά.

3. Οι επιλογές ξένων παικτών

Πέρα από την προπονητική του ικανότητα, σε συνθήκες αγώνα, ο Μπαρτζώκας αναγνωρίζεται και ως ένας κόουτς που έχει… μάτι στην αγορά και ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να διακρίνει «λαβράκια». Στον Ολυμπιακό βρήκε μερικά εξ αυτών και εν συνεχεία δημιουργήθηκε υπεραξία για εκείνους.

Ο Έλληνας προπονητής επέλεξε τον Ματ Λοτζέσκι, το καλοκαίρι του 2013, όταν έψαχνε τον αντι-Παπανικολάου και ο, μέχρι τότε, άσημος Αμερικανός από το πρωτάθλημα Βελγίου έπαιξε για πρώτη φορά στην Euroleague κάνοντας θραύση. Το ίδιο καλοκαίρι, «ψάρεψε» από το πρωτάθλημα Ιταλίας τον Μπράιαντ Ντάνστον, έναν σέντερ που έγινε από τους κορυφαίους στην Euroleague τα τελευταία χρόνια. Ένα καλοκαίρι αργότερα, ήταν η σειρά του Οθέλο Χάντερ να… ανέβει στο ερυθρόλευκο καράβι και η συνέχεια είναι γνωστή, με τον ίδιο να έχει αγωνιστεί σε Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι έκτοτε.

4. Οι επιστροφές και το χειροκρότημα

Αν και δεν είναι στιγμές που ανήκουν ακριβώς στην πρώτη θητεία, έχουν τη δική τους αξία. Στις 16 Νοεμβρίου του 2016, ο Μπαρτζώκας επέστρεψε στο ΣΕΦ για πρώτη φορά ως αντίπαλος. Ήταν την περίοδο που καθόταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και η ομάδα του είχε παιχνίδι στην έδρα του Ολυμπιακού. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι κατέβηκαν στο παρκέ για να τον βραβεύσουν κι εκείνος χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους της ομάδας σε μια απόδειξη πως το γυαλί είχε αρχίσει να… ξανακολλάει και πως άπαντες επιθυμούσαν να υπάρξει ξανά συνεργασία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Στη συνέχεια, επέστρεψε και ως προπονητής της Χίμκι με την υποδοχή να παραμένει θερμή.

Limit Down

1. Το… πάρκινγκ μετά τον χαμένο προημιτελικό

Φυσικά, η στιγμή που ο Μπαρτζώκας θέλει να ξεχάσει περισσότερο από όλες ήταν αυτή που σήμανε και το οριστικό φινάλε στην πρώτη του θητεία. Ο Ολυμπιακός, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν 2014/2015, ηττήθηκε στο άδειο ΟΑΚΑ από τον αποδεκατισμένο Παναθηναϊκό για τα προημιτελικά Κυπέλλου και ο κόσμος της ομάδας «έβραζε».

Ακολούθησε… υποδοχή της αποστολής στο πάρκινγκ του ΣΕΦ από μερίδα οπαδών και το «πέσιμο» εις βάρος του Έλληνα κόουτς ήταν η αφορμή για να αποχωρήσει έπειτα από 2,5 χρόνια από τον Πειραιά. 

«Μία συλλογή εμπειριών. Η ωριμότητα είναι ένα θλιβερό κέρδος που έχει γράψει κι η Κική Δημουλά. Για μένα ήταν καλό. Δεν με χτύπησε ποτέ κανείς. Με προσέβαλλε ο τρόπος που μου μίλησαν και αποφάσισα εκείνη τη στιγμή να παραιτηθώ. Θα μπορούσα να κάτσω πάνω στο συμβόλαιό μου. Δεν το έκανα. Και για τον Ολυμπιακό πήγε καλά και για μένα» είχε δηλώσει ο ίδιος στην Cosmote TV.

2. Oι «εκρήξεις» του ΟΑΚΑ 

Πολλοί έλεγαν πως ο Μπαρτζώκας… χαλούσε την εικόνα του με τον τρόπο που αντιδρούσε στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Ο δυναμικός χαρακτήρας του σε συνδυασμό με την αίσθησή του πως αδικείται – κυρίως στα παιχνίδια του ΟΑΚΑ – έφερναν «εκρήξεις» που πολλές φορές αποτυπώνονταν και στον φωτογραφικό φακό. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η δική του στάση είχε αντίκτυπο και στην αντίστοιχη των παικτών του και πως αδυνατούσε να τους αποτρέψει από το να ασχολούνται και με άλλα πράγματα πέρα από το αμιγώς αγωνιστικό.

3. Το χαμένο πρωτάθλημα που έμοιαζε… κλειδωμένο

Το 2014, ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και στην πραγματικότητα ήταν το απόλυτο φαβορί όταν έκανε το break στο Game 3 της σειράς τελικών (64-69) και πήγε στο ΣΕΦ για το τέταρτο ματς με… championship point. Ωστόσο, η ομάδα του Μπαρτζώκα τα «θαλάσσωσε», ηττήθηκε με 65-67 και πήγε για τον 5ο αγώνα στο ΟΑΚΑ χωρίς ψυχολογία.

Kάπως έτσι, σφραγίστηκε μια διετία κατά την οποία ο Ολυμπιακός, με τον Έλληνα προπονητή στον πάγκο του, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κανέναν εγχώριο τίτλο απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του.

4. Οι δηλώσεις του Άντιτς εναντίον του

Ο Πέρο Άντιτς πανηγύρισε μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα την Euroleague του 2013, αλλά δεν έφυγε από την ομάδα με τις καλύτερες σχέσεις μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε κάνει ένα tweet με αυτοκίνητο, στο οποίο εικονιζόταν ο Mr Bean – σαφές υπονοούμενο για τον Έλληνα προπονητή – ενώ αργότερα έκανε και δηλώσεις εναντίον του.

Μάλιστα, όταν ο coach B αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2014, ο πρώην παίκτης της ομάδας είχε γράψει στο twitter: «Να πως ένα πρόσωπο μπορεί να καταστρέψει μια ομάδα ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ!! Το κεφάλi ψηλά Ολυμπιακέ!!» – «Ο Ίβκοβιτς άφησε την ομάδα στον αυτόματο πιλότο και καταφέραμε να κατακτήσουμε ξανά την Ευρωλίγκα. Αυτή είναι η αλήθεια! Υπερασπίζομαι κάθε λέξη που λέω!».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This