Επιλογή Σελίδας



Της Βάσως Πρεβεζιάνου

Πως τα φέρνει η ζωή και πως τα φέρνει το ποδόσφαιρο… Η τελευταία εντός έδρας ήττα των Καταλανών στο «Καμπ Νόου», στην περίοδο που κάθισε στον πάγκο τους ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ήταν τον Νοέμβριο του 2018 από την Μπέτις, προπονητής της οποίας ήταν ο 61χρονος σήμερα νέος τεχνικός των «μπλαουγκράνα».

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά, ο Σετιέν θα βρεθεί ξανά στη Βαρκελώνη, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, στην πρώτη προσπάθειά του σε μια μεγάλη ομάδα της πατρίδας του και με μόλις λίγα χρόνια εμπειρίας στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας: πριν από τη Μπέτις ήταν στη Λας Πάλμας και νωρίτερα στη Λούγο, στη Λογρονιές, στην Ισημερινή Γουινέα (για μία μέρα!), στην Πόλι Εχίδο και στη Ρασίνγκ Σανταντέρ. Δεν έχει, φυσικά, κοοουτσάρει ποτέ ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα 61 του χρόνια, αλλά μάλλον άπειρος ο Σετιέν. Κι, όμως, η φιλοσοφία του, ο τρόπος που έπαιξε η Μπέτις στα δύο χρόνια που κάθισε στον πάγκο της σαν να… έδειχναν ότι αυτός θα ήταν ο επόμενος προπονητής της Μπαρτσελόνα.

Λατρεύει τη μπάλα, δεν θέλει με τίποτα οι ομάδες του να παίζουν βαρετό ποδόσφαιρο και παραδέχεται ότι αν και του είναι εξαιρετικά δύσκολο, ως απίθανο, να «γεννήσει» νέες ιδέες σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού, μπορεί πανεύκολα να… αντιγράψει και να προσαρμόσει ιδέες άλλων στη δική του φιλοσοφία.  

Ένα… δάχτυλο λιγότερο για χάρη του Κρόιφ

Και αυτός που αποτέλεσε και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον Σετιέν ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ. 

«Θα έκοβα το ένα μου δάχτυλο για να μπορούσα να παίξω σε μια από τις ομάδες του. Να ήμουν στη Μπαρτσελόνα την εποχή που ήταν και αυτός. Τότε βλέπαμε αυτή την ομάδα στην τηλεόραση, την αντιμετωπίζαμε στο γήπεδο και σκεφτόμουν ‘ναι, αυτό είναι που μου αρέσει’. Ο Κρόιφ και η Μπαρτσελόνα του άνοιξαν πολλούς δρόμους. Χάρηκα που είχα την τύχη να τον συναντήσω και να μυλήσω μαζί μου. Γέλασε όταν του είπα αυτό για το δάχτυλο. Ήθελα να καταλάβει πόσο πολύ το ήθελα. Μου έδωσε τεράστια ικανοποίηση το γεγονός ότι μίλησα μαζί του, είναι σαν ένα διαμάντι που το κρατάς σφιχτά στο χέρι σου για να μην το χάσεις». 

Όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, για δώδεκα χρόνια στη Σανταντέρ, τρία στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ένα στη Λεβάντε και άλλα τρία στη Λογρονιές είχε μια μάλλον περίεργη συνήθεια… Μετά το τέλος κάθε αγώνα, ειδικά τα πρώτα χρόνια, έγραφε σε ένα τετράδιο την ανάλυση του παιχνιδιού: έκανε ένα κανονικό match report, ώστε να έχει πάντα στο μυαλό του τι πήγε καλά και τι όχι. Αυτό τον βοήθησε πολύ αργότερα στην προπονητική καριέρα του, διότι κρατούσε σημειώσεις στις οποίες μπορούσε να ανατρέχει. 

Και είχε εξαρχής μια κεντρική ιδέα σχετικά με το πως παίζεται το ποδόσφαιρο… «Σέβομαι όλες τις απόψεις. Υπάρχουν ομάδες στις οποίες ταιριάζει το παιχνίδι χωρίς τη μπάλα. Πιστεύω, όμως, πως το 99% των ποδοσφαιριστών θέλει να παίζει και αποδίδει καλύτερα με τη μπάλα στα πόδια. Ο παίκτης θέλει τη μπάλα, όχι να τρέχει πίσω από αυτήν. Ο παίκτης θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του όταν του δώσεις αυτό που είναι το ποδόσφαιρο: τη μπάλα. Από παιδιά όλοι αυτό δεν θέλουν; Όχι απλά να βρίσκονται μέσα σε ένα γήπεδο, αλλά να έχουν τη μπάλα. Αν και, φυσικά, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η τακτική αναγκαστικά περιορίζει την ελευθερία του να παίζεις με τη μπάλα» είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Pais», το 2018. 

«Είμαι ρομαντικός, μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να πληρώνω εισιτήριο και να βλέπω μια ομάδα να περιμένει στην εστία της ψάχνοντας το 0-0 ή μια καλή αντεπίθεση. Ξέρω καλά ότι έτσι αφήνω κενά στην άμυνα, τα οποία ο αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί, αλλά για μένα το να δημιουργώ κινδύνους, να έχω τη μπάλα και να παίζω ψηλά είναι πολύ πιο απολαυστικό» συμπλήρωσε. 

Μικροί άθλοι σε Λας Πάλμας και Μπέτις

Το πέτυχε και με τη Λας Πάλμας, μια ομάδα από τις μικρές της μεγάλης κατηγορίας στην Ισπανία που όμως απέδωσε απολαυστικό και… χορταστικό ποδόσφαιρο στον ενάμιση χρόνο που είχε τον Σετιέν στον πάγκο της και φυσικά μετά στη Μπέτις, στην οποία έκανε το βήμα παραπάνω. 

Δηλώνει… ξεροκέφαλος σε ό,τι αφορά τις ιδέες του και αποφασισμένος να τις υπερασπιστεί μέχρι τέλους ακόμα και αν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Κοινώς, ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο μιας απόλυσης, η φιλοσοφία του δεν θα αλλάξει. 

«Πριν υπογράψω με τη Μπέτις, τους είπα: ‘Είσαστε σίγουροι ότι θέλετε εμένα; Έχετε δει πως παίζουν οι ομάδες μου, είσαστε βέβαιοι ότι αυτό θέλετε κλι εσείς; Σας ξεκαθαρίζω ότι εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω. Οι ομάδες μου θα προσπαθούν πάντα να επιτεθούν από πίσω, να δημιουργήσουν. Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που παίζω, καλύτερα να ψάξετε για άλλον προπονητή”». και τους έπεισε να τον πάρουν! 

Στην ομάδα της Ανδαλουσίας, ο Σετιέν είχε 94 παιχνίδια με 39 νίκες, 22 ισοπαλίες και 33 ήττες. Έβγαλε τη Μπέτις στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια και την οδήγησε ως τα ημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας μετά από 14 χρόνια. Με αυτόν στον πάγκο η ομάδα νίκησε για πρώτη φορά την ίδια σεζόν τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ επικράτησε της «βασίλισσας» δύο συνεχόμενες φορές στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Ήτα, επίσης, ο πρώτος προπονητής της Μπέτις που νίκησε την Ατλέτικο του Ντιέγο Σιμεόνε, νίκησε επίσης τη Σεβίλλη στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» μετά από δώδεκα χρόνια και στο «Καμπ Νόου» μετά από είκοσι. Έγινε ο πρώτος προπονητής, ο οποίος κατάφερε να πάρει τη νίκη κόντρα στους τρεις μεγάλους της Ισπανίας τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Είναι μικροί άθλοι αυτοί… Εξάλλου πόσοι προπονητές μικρομεσαίων ομάδων έχουν καταφέρει να φτιάξουν σύνολα με ταυτότητα; 

Με τον Πελέ στην ντίσκο, με τον Καρπόφ και τον Κασπάροφ σε μια παρτίδα σκάκι

Ο Κρόιφ ήταν ένα από τα είδωλά του. Ο Πελέ ήταν άλλος ένας που θαύμαζε πολύ. Και είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει σε ένα απίθανο περιστατικό, το οποίο αφηγείται ως σήμερα γελώντας. Σε μια νυχτερινή έξοδό του ο Σετιέν, την περίοδο που ήταν ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο (δηλαδή πάμε τριάντα χρόνια πίσω) «έπεσε» πάνω στον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε μια ντισκοτέκ της Μαδρίτης. Ήταν παραμονή αγώνα, αλλά ο Ισπανός ήταν εκτός αποστολής λόγω τιμωρίας. Στην αρχή δεν πίστευε ότι ο Βραζιλιάνος βρισκόταν μόλις μερικά βήματα μακριά του, αλλά στο τέλος πήρε θάρρος και αποφάσισε να πάει να του μιλήσει και να του πει ότι είναι ποδοσφαιριστής και τον θαυμάζει. «Αν όντως παίζεις ποδόσφαιρο, τι κάνεις τέτοια ώρα εδώ; Πήγαινε σπίτι σου» του απάντησε με απορία ο Πελέ και ο Σετιέν έμεινε… άγαλμα από την παγωμάρα! Σήμερα απλά διηγείται την ιστορία και χαμογελάει… 

Λάτρεύει το σκάκι και περηφανεύεται που έχει καταφέρει να παίξει κόντρα σε δύο θρύλους: τον Κασπάροφ και τον Καρπόφ! «Η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή, οι παλμοί μου είχαν φτάσει τους 200» θυμάται για τη… συνάντησή του με τους δύο διάσημους σκακιστές. 

«Τακτική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν υπάρχει κάτι να κάνεις. Στρατηγική είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις» λέει ο Καρπόφ και ο Σετιέν υποστηρίζει πως η τακτική στο σκάκι τον έχει βοηθήσει πολύ και στο ποδόσφαιρο, κυρίως σε ό,τι αφορά την υπομονή και την ανάλυση της τακτικής. «Ο Χοακίν θα ήταν ο αξιωματικός και ο Μέσι η βασίλισσα, διότι κάνει τα πάντα σωστά» είχε πει το 2018. 

Μια νέα παρτίδα αρχίζει για τον 61χρονο προπονητή. Δεν είναι σκάκι τώρα, είναι ποδόσφαιρο. Είναι το όνειρό του. 

Ο Κίκε Σετιέν στα… γρήγορα: 

-Το ξεκίνημα του στο ποδόσφαιρο ήταν με το beach soccer, όπου έπαιξε με την εθνική ομάδα.

-Στο Σανταντέρ είναι γνωστός ως «Maestro», όπου είναι ένα από τα είδωλα της στην καριέρα του ως παίκτης. Στην Ρασίνγκ έπαιξε 12 σεζόν σε δύο διαφορετικά στάδια. Κατά την διάρκεια του έτους 2001/02, ήταν προπονητής της, οδηγώντας την στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. 

-Είναι ο τρίτος προπονητής από την Καντάμπρια (περιοχή στις βόρειες ακτές της Ισπανίας) στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, μετά τους Εκρίκε Οριζαόλα (1961) και Λαουρεάνο Ρουίθ (1976).

-Έχει αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα 22 φορές ως παίκτης (5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες). Σε αυτούς τους αγώνες, σημείωσε δύο γκολ: το πρώτο, σε ένα παιχνίδι Μπάρτσα- Λογρονιές (2-1) το 1990/91 και Σανταντέρ-Μπαρτσελόνα (5-0) το 1994/95.

-Ως προπονητής, ο ντιμετώπισε επτά φορές τη Μπαρτσελόνα, (6 ήττες και μία νίκη). 

-Προπόνησε τους πρώην της Μπαρτσελόνα, Μπάρτρα, Κάπτουμ, Τέλο, Σανάμπρια, Αραούχο, Χαλίλοβιτς , Κέβιν-Πρινς Μπόατεγκ, αλλά και τον τον σημερινό παίκτη των Καταλανών, Ζούνιορ Φίρπο.

-Ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα πάντα εμφανιζόταν ενθουσιώδης σε δηλώσεις του για τον Λιονέλ Μέσι, τον οποίο θεωρεί «πολυτέλεια και τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία».

-Σε μια από τις επισκέψεις του στο «Καμπ Νόου», ο Σέρχιο Μπουσκέτς του έδωσε υπογεγραμμένη φανέλα: «Για τον Κίκε με εκτίμηση και θαυμασμό για τον τρόπο που βλέπετε το ποδόσφαιρο».

-Ο γιος του, Λάρο, 24 ετών, παίζει στη Σαντ Αντρέου, ομάδα που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This