Επιλογή Σελίδας

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου κάνει φέτος, την καλύτερη χρονιά του στην Euroleague, γιατί ‘κούμπωσαν’ δυο βασικές του ανάγκες.

'Οταν η αντίπαλη άμυνα 'κλείνει' στους ψηλούς, για να μη φάει εύκολο καλάθι, με τον Φριντέτ πάντα υπό επιτήρηση, κάποιος πρέπει να βάλει την μπάλα στο 'πλεχτό'. Αυτός είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

‘Οταν η αντίπαλη άμυνα ‘κλείνει’ στους ψηλούς, για να μη φάει εύκολο καλάθι, με τον Φριντέτ πάντα υπό επιτήρηση, κάποιος πρέπει να βάλει την μπάλα στο ‘πλεχτό’. Αυτός είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου.  EUROKINISSI

Της Νίκης Μπάκουλη

Ο Iωάννης Παπαπέτρου είναι ο 22ος σκόρερ της τρέχουσας Euroleague. Δεν συγκινήθηκες. Μείνε λίγο ακόμα στην παρέα μας -που θα ασχοληθεί σε άλλη φάση με τον Γιώργο Παπαγιάννη, μετά τα όσα έκανε (και) στο 98-83 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Μπάγερν.

Μεταξύ του πρώτου σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (Μάικ Τζέιμς) και του διεθνούς φόργουορντ του ΠΑΟ η διαφορά είναι 9.63 πόντοι (20.84 vs. 11.21). Mεταξύ όσων μεσολαβούν υπάρχει ο ΝτεΣον Τόμας (14.11), ο Τζίμερ Φριντέτ (14.50) και ο Νικ Καλάθης (13.58). Παίκτες που ολοκληρώνουν 20%+ εκ του ποσοστού των επιθέσεων των ‘πρασίνων’ (20.9%, 26.2% και 24.2%, αντίστοιχα το usage%). Ο Παπαπέτρου περιορίζεται στο 16.3%. Παρ’ όλα αυτά, είναι ο τέταρτος πιο εύστοχος της διοργάνωσης, σε δίποντα (70.79%), με τους από πάνω του (Στίματς, Λαμπεϊρί και Πίτερς) να ‘κλέβουν’ -κατά συνθήκη- εκκλησίες. Κοινώς, έχει πολύ ‘πάρε βάλε’ από κοντά. Κάτι που δεν ισχύει για τον Έλληνα διεθνή.

Έχω και κάτι καλύτερο: αν δεις τι έχει κάνει από τη γραμμή των τριών πόντων φέτος, έχει 37.9%. Αν δεν είχε 2/14 στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, θα έβλεπες πως το τρίποντο ανήκει από φέτος στα ‘όπλα’ του. Και επειδή ανήκει στα ‘όπλα’ του, οι απέναντι δεν του το δίνουν. Λογικό. Δεν είναι υπερβολή να πεις ότι φέτος κάνει την καλύτερη χρονιά του. Ακολουθούν τα στοιχεία που στηρίζουν αυτήν την άποψη.

Oι αριθμοί του Παπαπέτρου
Infogram

Τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψη (το έκανα λίγο ‘Λάμψη’, με τις επαναλήψεις) έχουν ως αιτία το γεγονός ότι έχει θέση (‘τρία’), ρόλο και τη διάθεση να γίνει καλύτερος, όπως αποδεικνύει η βελτίωση του στο περιφερειακό σουτ -της οποίας βασική προϋπόθεση ήταν η δουλειά σε επαναλήψεις και τεχνική. Ο Papi, όπως τον αποκαλούσαν στις ΗΠΑ, είναι δυνατός, καλός αμυντικός, ο οποίος μπορεί να μαρκάρει σε πολλές θέσεις, στην άλλη άκρη ‘έχει’ το σουτ και την ικανότητα να ποστάρει πιο κοντούς, με το ‘σύγχρονο 3 and D’ να είναι ο καλύτερος τρόπος να τον περιγράψεις.

Ο Παπαπέτρου είναι ένας ελίτ παίκτης ομάδας, ο οποίος μπορεί να ‘λάμψει’ στο ρόλο του. Αυτή είναι φράση που αγαπούν να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί. Είναι και η πραγματικότητα που λατρεύει ο εν λόγω. Όταν δηλαδή, έχει συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο σύνολο, είναι πολύ αποτελεσματικός. Είναι από τους πρώτους παίκτες που επωφελούνται από την καλή ‘χημεία’ και τους καλούς δημιουργούς, το ‘βάθος’ στις επιθέσεις.

Θέλει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να επιτεθεί από κοντά. Η μπάλα πηγαίνει στον Παπαγιάννη ή τον Τόμας -με post up ή pick and roll. Η αντίπαλη άμυνα ‘κλείνει’ για να σωθεί, παίκτες σαν τον Παπαπέτρου μένουν ελεύθεροι και γίνονται αυτοί που πρέπει να δώσουν τη λύση. Σε αυτό λοιπόν,είναι εξαιρετικός ο σημερινός μας πρωταγωνιστής, ο οποίος ‘ζει’ από όλα αυτά -όπως κάθε παίκτης με σουτ.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι ο Νικ Καλάθης συνεχίζει να ηγείται όλων, στις ασίστ με σχεδόν 10 (9.42) ανά ματς. Αυτός που τον ακολουθεί (Φακούντο Καμπάτσο) είναι στις 6.79. Ο Καλάθης εν τω μεταξύ, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 15/1 ο τέταρτος πασέρ, στην ιστορία της διοργάνωσης, με 1.173. Τώρα, κυνηγάει τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ των 1.188 (σήμερα, γιατί είναι και αυτός ενεργός). 

Του αρκούσε να ‘χει ρόλο

Το μακρινό 2013, όταν ακόμα σκεφτόταν αν θα αφήσει τις ΗΠΑ, για να γυρίσει στην Ελλάδα, είχα ζητήσει από τον πατέρα του Ιωάννη, Αργύρη να μας συστήσει το δεύτερο γιο της οικογενείας, ο οποίος είχε αφήσει τον ήλιο και τη θάλασσα -έφηβος ακόμα- για να πάει σε στρατιωτική ακαδημία του Τέξας και να διεκδικήσει εκεί το όνειρο του. Το όνειρο του ήταν να παίξει στο ΝΒΑ.

Είχε δει τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γιώργο, ο οποίος όταν τελείωσε το σχολείο έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ. Πέρασε έναν χρόνο σε prep school, ώστε να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στη νέα κουλτούρα -της χώρας και του μπάσκετ που παίζεται εκεί. Ο Ιωάννης έβλεπε πόσο χαρούμενος ήταν ο Γιώργος και μόλις τελείωσε την πρώτη τάξη του λυκείου, μας είπε πως θέλει να φύγει κι εκείνος”. Όσο και αν επέμεναν οι γονείς του να τελειώσει πρώτα το λύκειο και να φύγει μετά, εκείνος δεν άκουγε λέξη. “Είχαμε ήδη προτάσεις από high schools και διαλέξαμε την Air Academy της Φλόριντα -που ‘βγάζει’ ιπτάμενους και όπου οι φοιτητές είναι εσώκλειστοι, με το επίπεδο πειθαρχίας να είναι μεγάλο, ομοίως και αυτό της ασφάλειας”. Μετά τις 22.00 τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στο Internet -ή έστω στο ρεύμα.

“Έδωσα στους γιους μου την ευχή που μου είχε δώσει ο δικός μου πατέρας, όταν έφυγα από το Αιγίνιο του νομού Πιερίας, για την Αθήνα, ‘να πας εκεί όπου λέει η καρδιά σου και όπου θα εξελιχθείς καλύτερα’”.

Η Ελληνίδα μάνα (Αναστασία, πρώην παίκτρια ποδοσφαίρου) έπαθε ένα σοκ, όταν σε ένα χρόνο είδε και τα δυο παιδιά της να ξενιτεύονται “αλλά στάθηκε βράχος”. Μαζί με το “καλή τύχη” τους θύμισε πως αν κάποια στιγμή νιώσουν ότι θέλουν να επιστρέψουν, να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη -θα τους στήριζε ό,τι και αν γινόταν.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έγινε Papi στην άλλη ακτή του Ατλαντικού και μετά το σχολείο πήγε στους Texas Longhorns. Ανακοίνωσε τηλεοπτικά, την απόφαση του για το κολέγιο που είχε επιλέξει. Στη λίστα ήταν και το Kansas -επίσης μέλος της περιφέρειας Big 2, που ανήκει στην Division I. “Οι Longhorns επενδύουν στον αθλητισμό 150 εκατομμύρια δολάρια, το χρόνο. Εκείνη τη χρονιά επρόκειτο να στηριχθούν στους πρωτοετείς. Για αυτό και το προτίμησε ο Ιωάννης. Συν του ότι εκεί είχε πάει και ο Κέβιν Ντουράντ, αγαπημένος του παίκτης και μοντέλο ψηλού περιφερειακού”.

Στη μια χρονιά που φοίτησε (sports management και την κινησιολογία) και αγωνίστηκε στο University of Texas κέρδισε το ‘Greek Army Knife’ για παρατσούκλι. Μετά έγινε πρώτος σκόρερ της Εθνικής U20, στο Eurobasket 2013 που διεξήχθη στην Εσθονία (η ομάδα αποκλείστηκε στα προημιτελικά, από την Ισπανία και κατετάγη 5η) και στόχος των ‘αιωνίων’. Αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, για να εξελίξει εδώ τις ικανότητες του (με τον european way) και μετά να διεκδικήσει την είσοδο του στην καλύτερη λίγκα του κόσμου. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε με τον Ολυμπιακό, προς έκπληξη πολλών δεδομένης της προϊστορίας του πατέρα του στον Παναθηναϊκό. Εκείνος ομολόγησε χρόνια μετά ότι ‘μεγάλωσα σε σπίτι, όπου οι περισσότεροι ήταν Παναθηναϊκοί‘. Παρ’ όλα αυτά, δεν συζήτησε μαζί τους το τι θα έκανε. “Επέλεξα ό,τι έκρινα πως ήταν καλύτερο για εμένα”. Το ίδιο έκανε και το 2018.

Ήταν πενταετούς διάρκειας -με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως άξιζε 2.000.000 ευρώ. Είχε NBA out, μετά την τρίτη σεζόν. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Με τους Πειραιώτες έπαιξε ως ‘3’, ενώ πέρασε και στο ‘4’. Στην αλλοδαπή χρησιμοποιείτο ως ‘2’. Δεν τον ενδιέφερε αν θα είναι starter ή αν θα σηκώνεται από τον πάγκο. Του αρκούσε να ‘χει ρόλο.

Το 2018 πήγε στην άλλη πλευρά του ‘ποταμιού’, τον Παναθηναϊκό. Για την ιστορία, τον είχαν διεκδικήσει και οι Χίμκι με την Αναντολού Εφές. H συμφωνία ανακοινώθηκε, πριν τον πρώτο ημιτελικό του World Cup, μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου. Η πρώτη σεζόν κύλησε με εκείνον να μπαίνει στην καλύτερη πεντάδα της ελληνικής λίγκας, χωρίς όμως να ξεχωρίσει για κάτι στην Ευρώπη. Δεν ήταν καλός. Δεν ήταν και εξαιρετικός. Όπου παρεμπιπτόντως, είχε 33.3% στα τρίποντα.

Προς τα τέλη του τελευταίου Νοέμβρη, ο Παπαπέτρου είχε καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, από τον τύπο που έχει συνδέσει το όνομα του (ου μην την ύπαρξη του) με αυτά. Ναι, τον Τζίμερ Φριντέτ. Eίχε προηγηθεί το ματς με την Άλμπα, με τον ίδιο να κάνει ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (39 πόντοι), στα δίποντα (9/10), στα τρίποντα (6/12), στο χρόνο συμμετοχής (49′) και στο ranking (41). Κατέλαβε την τρίτη τρίτη θέση στη λίστα με τις πιο παραγωγικές βραδιές παικτών, στην ιστορία της διοργάνωσης. Η ομάδα του ωστόσο, έχασε (105-106). Τότε είχε πει “να μπει ο προπονητής να παίξει άμυνα;”. Η απάντηση σε αυτό το (ρητορικό) ερώτημα ήλθε στο 98-83 επί της Άλμπα, το βράδυ της Τετάρτης 15/1, με τους “πράσινους” να δέχονται μόλις 8 πόντους στην τέταρτη περίοδο και να κάνουν δουλειά -ενώ μέχρι τότε πήγαιναν να κάνουν την Μπάγερν… σε Άλμπα. “Πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς, για 40 λεπτά” είπε ο Παπαπέτρου, μαζί με ότι “προφανώς και έχουμε επιθετικό ταλέντο και μπορούμε να βάλουμε πολλούς πόντους, αλλά πρώτα θα πρέπει να σταματάμε τους αντιπάλους”. Και είναι ένας τύπος που ‘χει ενεργό ρόλο και στις άκρες. Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι.

πηγή: contra.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This