Επιλογή Σελίδας



Ακόμα κι αν οι Έλληνες διαιτητές που κλήθηκαν να διευθύνουν τα παιχνίδια κυπέλλου, επεδίωκαν την πλήρη δικαίωση του VAR, δεν θα τα κατάφεραν τόσο καλά. Μιλάμε οι άνθρωποι δεν πέτυχαν ελέφαντα στα δυο μέτρα. Πολλοί μπορεί να είδαν σκοπιμότητα στα λάθη τους, η ουσία όμως είναι ότι ειδικά στα ματς Άρη – Ξάνθη και ΠΑΟ – ΠΑΣ Γιάννινα έγιναν τόσο πολλά και τόσο κραυγαλέα «φάλτσα» που πραγματικά ακόμα και ο πιο σκληρός πολέμιος του Video Assistant Referee αποκλείεται να μην τον νοστάλγησε.

Επί της ουσίας, οι διαιτησίες του περασμένου διημέρου μας έδωσαν ένα μικρό δείγμα τι θα παρακολουθούσαμε και φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν δεν υπήρχε το VAR και οι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Και ήταν τρομακτικό. Όσο κι αν δεν γίνεται σωστά, όσο κι αν υπάρχουν ελλείψεις και ατέλειες, η χρήση του video έχει περιορίσει δραστικά τα φαλτσοσφυρίγματα στην Σούπερ Λίγκα. Και θα τα περιορίσει ακόμα περισσότερο, όταν έρθει και η περιβόητη γραμμή του οφσάιντ. Όποιος δεν το βλέπει, όποιος εξακολουθεί να το απαξιώνει, το κάνει με υστεροβουλία, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού.

Το έτερο πρόβλημα όμως που αναδείχθηκε εκ νέου αυτές τις ημέρες είναι η ανεπάρκεια των Ελλήνων διαιτητών. Και τούτο, βαραίνει τον κ. Μέλο Περέιρα. Το πρόσημο της παρουσίας του οποίου στην Ελλάδα γέρνει ολοένα και περισσότερο προς το αρνητικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κρίνω συνολικά αρνητικά τον θεσμό της «επιτροπείας» της διαιτησίας από FIFA – UEFA. Κάθε άλλο. Έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα, ήταν η μόνη λύση για την διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος στοιχειωδώς αξιόπιστου.

Το πρόσωπο όμως που επιλέχθηκε για επίτροπος οδεύει προς αποτυχία σε ένα από τα βασικά του καθήκοντα: να αφήσει την ελληνική διαιτησία σε καλύτερη κατάσταση από ότι την βρήκε. Με πιο απλά λόγια να βοηθήσει στην βελτίωση των Ελλήνων διαιτητών. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

Αντιθέτως, οι Έλληνες διαιτητές, αν κρίνουμε από όσα έκαναν δίχως το δίχτυ ασφαλείας του VAR, όχι απλώς δεν βελτιώθηκαν, αλλά χειροτέρεψαν κιόλας. Πράγμα που δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις ικανότητές τους (αλλά, φυσικά, έχει να κάνει και με αυτές). Έχει να κάνει και με την – πεσμένη- ψυχολογία τους και την ανύπαρκτη αυτοπεποίθησή τους.

Λογική εξέλιξη θα μου πείτε. Οι Έλληνες διαιτητές, μέσα στην περασμένη διετία, δέχτηκαν κάθε λογής επίθεση, από λεκτική μέχρι δολοφονική και ουδείς τους προστάτεψε ή πήρε το μέρος τους, αληθινά. Πρόσφατα και μετά από μια κακή διαιτησία εις βάρος του Ολυμπιακού, ο κ. Χέρμπερτ Χούμπερ τους έκραξε κιόλας.

Αν στην δεδομένη μετριότητα πολλών εξ΄ αυτών προσθέσετε και τον φόβο λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενα αποκαρδιωτικό.

Ο. Περέιρα, εφόσον φύγει το καλοκαίρι, θα όφειλε να μας κληροδοτήσει διαιτητές σωστά εκπαιδευμένους και ψυχολογικά θωρακισμένους , με σιγουριά και guts για να σφυρίζουν ό,τι βλέπουν.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως, φαίνεται ότι θα μας αφήσει με φοβισμένα «γατάκια» που ειδικά χωρίς το VAR, αδυνατούν να σφυρίξουν σωστά, ακόμα και τα προφανή.

πηγή: sdna.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This