Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Αυγουστάκη

Αν ζητήσεις από κάποιον να σου πει ονόματα που του έρχονται στο μυαλό όταν ακούει την ποδοσφαιρική Βραζιλία, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι εκτός από του Πελέ, Σόκρατες, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο θα σου αναφέρει και τον μεγάλο Γκαρίντσα. Ο Γκαρίντσα ήταν ο παίκτης που μαζί με τον Πελέ μεταμόρφωσαν τη «Σελεσάο» σε ομάδα πρωταγωνίστρια του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος.

Γεννημένος στο Πάου Γκράντε το 1933 ζούσε μία άστατη ζωή. Αγαπημένη του ασχολία, εκτός από το ποδόσφαιρο ήταν το ποτό και το τσιγάρο. Είχε διαγνωσθεί επίσης από τους γιατρούς με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας του οποίου το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο έξι πόντους από το άλλο. Επρόκειτο για ένα μειονέκτημα που μετέτρεψε σε πλεονέκτημα, αφού ήταν ένας από τους λόγους της κορυφαίας ντρίμπλας του.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά για την Μποταφόγκο. Εκεί έμεινε μέχρι το 1965, 13 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, στα οποία μέτρησε 581 συμμετοχές και 232 γκολ. Το 1958 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όπου παρέα με τον Πελέ έκαναν θαύματα και έφεραν τον πρώτο τίτλο στη χώρα τους. Ο Γκαρίντσα ήταν από τους καλύτερους παίκτες του τουρνουά ενώ ένας αντίπαλος αμυντικός είχε αναφέρει γι’ αυτόν: «Ο Γκαρίντσα ήταν πιο επικίνδυνος από τον Πελέ, ένα φαινόμενο, ικανός για μαγικά πράγματα».

Ωστόσο, στο απόγειο της καριέρας του βρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής το 1962. Με τραυματία τον Πελέ, έπειτα από δύο παιχνίδια, ο Γκαρίντσα πήρε την πατρίδα του στους «ώμους» του και την κουβάλησε μέχρι το δεύτερο τρόπαιο. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά, καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ την ίδια χρονιά το περιοδικό «World Soccer» του απένειμε το βραβείο του καλύτερου παίκτη του κόσμου.

 

Ζώντας τη ζωή με το ίδιο πάθος που έπαιζε ποδόσφαιρο και δεν σταμάτησε ποτέ το ποτό. Σύχναζε να μπλέκει σε καβγάδες, ενώ είχε αρκετά αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Ο αλκοολισμός έφερε οικονομικά προβλήματα, όπως και ζητήματα στους γάμους του. Άφησε τρεις συζύγους και είχε κάνει 14 παιδιά με πέντε διαφορετικές γυναίκες. Στις 20 Ιανουαρίου του 1983 έφυγε από τη ζωή λόγω κίρρωσης ύπατος.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This